Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΟΠΛΗΚΤΟΙ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις

Συνάντηση σήμερα Επιτροπής των παγόπληκτων με τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι δεντροκαλλιεργητές του Νομού Λάρισας για να διεκδικήσουν δίκαιες αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός στα δέντρα. Οι ζημιές σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα - ο Νομός Λάρισας είναι πρώτος στη χώρα στην καλλιέργεια αμυγδαλιών, ενώ ευρέως καλλιεργούνται και ροδακινιές και αχλαδιές - είναι ολοκληρωτικές, με αποτέλεσμα χιλιάδες παραγωγοί να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και να βρίσκονται σε απόγνωση.

Μετά τη μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση παγόπληκτων που έγινε προ ημερών στην περιοχή του Συκουρίου, ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Τύρναβο, στο "Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο". Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Β. Δεληνάσιος,πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, τόνισε ότι ενώ για τέταρτη συνεχή χρονιά η περιοχή πλήττεται από τον παγετό, οι κυβερνητικοί αδιαφορούν και δε λαμβάνουν ούτε προληπτικά μέτρα - δεν προχωρούν οι μελέτες για εγκατάσταση συστήματος αντιπαγετικής προστασίας - ούτε αλλάζουν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνονται δίκαιες αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Στην παρέμβασή του ο Γ. Παττάκης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, υπογράμμισε ότι η κυβερνητική αδιαφορία προκαλεί την οργή και αγανάκτηση των δεντροκαλλιεργητών - ιδιαίτερα εκείνων που δε διαθέτουν άλλη πηγή αγροτικού εισοδήματος - που ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων τους.

Σήμερα, στη 1 μετά το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "Χανδρής", όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), έχει προγραμματιστεί να γίνει συνάντηση Επιτροπής των παγόπληκτων με τον υπουργό Γεωργίας Στ. Τζουμάκα (θα συμμετέχουν και βουλευτές της Λάρισας) για να του θέσουν τα αιτήματα των παγόπληκτων, που αφορούν:

  • Την αναγνώριση του 100% των ζημιών που προκλήθηκαν στο στάδιο της καρπόδεσης και όχι της ανθοφορίας.
  • Τη σωστή και δίκαιη εκτίμηση της ζημιάς και την αποζημίωση των πληγέντων στην περίοδο της συγκομιδής.
  • Την ειδική μεταχείριση από την πολιτεία για τις περιοχές όπου τα δέντρα είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια.
  • Τη διευκόλυνση των πληγέντων με άτοκα δάνεια, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δεντροκαλλιέργεια.
  • Την αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ για να καλύπτεται η ζημιά από 0% έως 100% σε όποιο στάδιο κι αν γίνεται (ανθοφορία ή καρποφορία) και εξαιτίας οποιασδήποτε θεομηνίας.
  • Την εγκατάσταση δοκιμαστικά ανεμομεικτών για αντιπαγετική προστασία.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρωτικές καταστροφές από τον παγετό (2015-03-27 00:00:00.0)
Καταστροφές στις καλλιέργειες (2007-05-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική διεκδίκηση αποζημιώσεων (2007-05-22 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις (2003-05-27 00:00:00.0)
Απροκάλυπτη κυβερνητική κοροϊδία (2003-05-23 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες καταστροφές (1998-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ