Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Απεργίες αποφάσισαν τα πρωτοβάθμια σωματεία

Την ώρα που άρχισε πάλι ο σικέ διάλογος - εμπαιγμός για τους εργαζόμενους στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", μεταξύ της διοίκησης και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, το ένα μετά το άλλο τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, με αίτημα την απόσυρση του φασιστικής έμπνευσης κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον εθνικό αερομεταφορέα. Παράλληλα, το αγωνιστικό κλίμα επεκτείνεται και στους αεροσταθμούς της περιφέρειας, με το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και άλλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα κ.α.

Η "πράσινη" πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, μετά την πραξικοπηματική της απόφαση να αναστείλει τη χτεσινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, χτες, υπό το βάρος της καθολικής κατακραυγής και μετά τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε να εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραν προχτές τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων των τεχνικών (ΕΤΕΜ-Π και ΕΠΤΑΟΑ), των αεροσυνοδών - φροντιστών (ΕΙΣΦ) και των ιπταμένων μηχανικών (ΕΙΜ), για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή, ανάλογη απόφαση πήρε χτες ομόφωνα και το ΔΣ των διοικητικών υπαλλήλων (ΕΕΑΕ). Επίσης, στη χτεσινή τους γενική συνέλευση οι αεροσυνοδοί - φροντιστές εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσής τους, για την "εν λευκώ" κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά τη λήξη της χτεσινής στάσης εργασίας 7-10 π.μ. Ετσι, σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΙΣΦ, για να καθορίσει το απεργιακό πρόγραμμα του κλάδου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Διοικητικοί υπάλληλοι: 24ωρες απεργίες

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΕΑΕ αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα γενική συνέλευση, με εισήγηση την κήρυξη δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων (Τρίτη και Πέμπτη) και συγκεντρώσεις τη Δευτέρα το απόγευμα στα γραφεία της ΟΑ και πορεία στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και την Τετάρτη το πρωί στο Δυτικό Αεροδρόμιο. Ακόμα αποφασίστηκε η εξόρμηση συνδικαλιστικών κλιμακίων από αύριο σε όλα τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, για την ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και τη διανομή φυλλαδίων στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερωθεί το επιβατικό κοινό για τη σημερινή κατάσταση της ΟΑ, αλλά και για τις προτάσεις των εργαζομένων. Τέλος, η διοίκηση της ΕΕΑΕ, αποφάσισε να καλέσει στην Αθήνα, συνδικαλιστές ξένων αεροπορικών εταιριών ("Λουφτχάνσα", "Ιμπέρια", "Αιρ Φρανς" και "ΤΑΠ"), στις οποίες στο παρελθόν εφαρμόστηκαν προγράμματα εξυγίανσης.

Ο Στ. Μανούσος,εκπρόσωπος της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΕΕΑΕ, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ και ιδιαίτερα του προέδρου Μ. Πέρρου,ο οποίος κατάργησε το ΔΣ αποφασίζοντας μόνος του (!) την αναστολή της χτεσινής 24ωρης απεργίας, όπως κατάργησε και το διαπαραταξιακό όργανο, το οποίο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, θα είχε την ευθύνη για τους χειρισμούς και τη δράση της ΟΣΠΑ. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται ο σικέ διάλογος, στη βάση τι θα παραχωρήσουν οι εργαζόμενοι και για μια ακόμα φορά κάλεσε την πλειοψηφία της ΟΣΠΑ να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου, για την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΑΕ ενέκριναν την πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΚ για την ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα. Καταλήγοντας ο Στ. Μανούσος τόνισε ότι σήμερα επιβάλλεται,0 όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα όλων των εργαζομένων. Ενότητα, όμως, που δε θα εξαντλείται στα λόγια, αλλά θα εφαρμόζεται στην πράξη.

Η διοίκηση προκαλεί

Στο μεταξύ, προκλητική εμφανίστηκε χτες η διοίκηση της ΟΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "καθοδηγούμενες ομάδες", "βίαια γεγονότα" την περασμένη Δευτέρα και "αξιόποινες πράξεις" σε βάρος του προέδρου και μελών του ΔΣ της εταιρίας! Αναφέρει δε ότι για χάρη του ήπιου κλίματος, ενόψει επανέναρξης του διαλόγου, δε θα προβεί σε μηνύσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ