Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
Πλήρωσε για να 'χεις

Στη χαλάρωση του θεσμού της οικογένειας και στην παράταση της ζωής του ανθρώπου, περιορίστηκαν οι αιτίες για τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας, στη χτεσινή πρώτη μέρα του Διήμερου, με θέμα το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας - Πρόνοιας.

Οι ευθύνες της πολιτείας για τις συντάξεις πείνας, για την ακρίβεια και την ανεργία, που ωθούν στην εξαθλίωση και τους ηλικιωμένους, όχι μόνο προσπεράστηκαν, αλλά απεμπολήθηκαν, στο όνομα του εκσυγχρονισμού της Πρόνοιας. Οπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά στο Διήμερο χτες - όπου παρήλασαν κυβερνητικά στελέχη, διευθυντές και πολιτικοί προϊστάμενοι των δύο υπουργείων - εκσυγχρονισμός στον εν λόγω τομέα, ανάμεσα στα άλλα, σημαίνει τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μέσα από τα οποία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", ως επιχειρήσεων, και τη μετατροπή της φροντίδας, που οφείλει να παρέχει το κράτος στους ηλικιωμένους, σε εμπόρευμα για το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν.

Οι όροι, που πρέπει να πληρεί ένας δήμος για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα, ο Δήμος πρέπει να έχει Δημοτική Επιχείρηση, που θα διενεργήσει τις προσλήψεις προσωπικού για το ΚΑΠΗ. Να αποδέχεται ότι τον 4ο και 5ο χρόνο της λειτουργίας του προγράμματος, η επιδότηση (από τα δύο υπουργεία) θα μειωθεί στο 50% και τα υπόλοιπα θα τα συμπληρώνει ο ίδιος. Να αποδέχεται ακόμη ότι μετά τον πέμπτο χρόνο η επιδότηση θα καταργηθεί, αλλά το πρόγραμμα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί, με "αυτοχρηματοδότηση", δηλαδή με πληρωμή των υπηρεσιών του από τους χρήστες.

Στο χαιρετισμό τους, τόσο ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, όσο και ο γγ του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας Π. Αποσκίτης υπεραμύνθηκαν του προγράμματος και του τρόπου εφαρμογής του, της μετακύλησης, δηλαδή, ευθυνών του κράτους στην ΤΑ και, τελικά, στον δημότη. Είπαν, μάλιστα, ότι μέχρι το 2000 το εν λόγω πρόγραμμα θα επεκταθεί σ' όλους τους δήμους - έχουν επιλεγεί 102 - και κοινότητες της χώρας.

Εκ μέρους της ΚΕΔΚΕ, ο Γ. Γιαννόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, εξήρε το κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ χειροκρότησε τη συμμετοχή της Ενωσης σ' αυτό και τη συνεργασία που παρείχε στην κυβέρνηση για τη διεύρυνσή του. Προσπέρασε πως, με τη συμμετοχή της αυτή, η Ενωση συμφώνησε στην αφαίρεση μέρους από τους νομοθετικά κατοχυρωμένους πόρους των ΟΤΑ, καθώς αυτοί καλύπτουν τμήμα της επιχορήγησης του προγράμματος.

Στην ημερίδα παρήλασε και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Δρυς, ο οποίος ευχήθηκε τη διεύρυνση του προγράμματος, ως "βήμα προσαρμογής σε μια ταχύτατα μεταβαλλόμενη κοινωνία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ