Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν σήμερα δάσκαλοι-καθηγητές

Συλλαλητήρια στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα και στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη

Απεργούν και διαδηλώνουν σήμερα οι καθηγητές και οι δάσκαλοι σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την πολιτική της λιτότητας της κυβέρνησης. Δάσκαλοι και καθηγητές του Λεκανοπεδίου θα συγκεντρωθούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και την ίδια ώρα θα γίνει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97, και ζητάνε: Διατήρηση της επετηρίδας διορισμών, 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, στήριξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, διασφάλιση του εργασιακού καθεστώτος των εκπαιδευτικών, οικονομική και μορφωτική αναβάθμιση. Δάσκαλοι και καθηγητές εκφράζουν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών και, όπως δήλωναν χτες, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη διεξαγωγή του, ενώ παρόμοια απόφαση έχει πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ είναι στις 12 Ιούνη. Σε συνέντευξη Τύπου χτες, δάσκαλοι και καθηγητές αναφέρθηκαν και στην εγκύκλιο του υφυπουργού Παιδείας, με την οποία απειλούνται με απόλυση οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις κατά του νόμου 2525 και παρουσίασαν σημείωμα των νομικών τους συμβούλων, σύμφωνα με το οποίο η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας είναι άκυρη έως παράνομη και καταχρηστική σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.1264/82. Τόνισαν πάντως ότι η σημερινή απεργία καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, μόνιμους και αναπληρωτές.

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια για να δώσουν έτσι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και καλεί επίσης τους δασκάλους και καθηγητές να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους την πανεργατική - πανδημοσιοϋπαλληλική κινητοποίηση που έχουν κηρύξει στις 9 Απρίλη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Σημειώνεται ότι χτες το ΔΣ της ΔΟΕ απέρριψε πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" να συζητηθεί το θέμα και να πάρει απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα το ΔΣ της ΟΛΜΕ στη συνεδρίαση που έχει προγραμματίσει προκειμένου να συζητήσει την πορεία του κλάδου.

Στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της εκπαίδευσης και της προσπάθειας εκφοβισμού των εργαζομένων του κλάδου, αναμένεται να στείλουν σήμερα και από τη Θεσσαλονίκη οι δάσκαλοι και οι καθηγητές του νομού στα πλαίσια της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε η ΟΛΜΕ. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο χώρο της Καμάρας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι πρόεδροι των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης κάλεσαν όλους τους συναδέλφους τους μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους να δώσουν μαχητικό "παρών" στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση, προκειμένου να στείλουν αγωνιστική απάντηση στο εκφοβιστικό κλίμα και στη γενικότερη τακτική υπονόμευσης των απεργιακών αγώνων που ακολουθείται από την πλευρά του υπουργείου. Να καταγγείλουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική που οδηγεί σε διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Γ. Νοτάκης,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" Θεσσαλονίκης, ξεκαθάρισε πως "για τους ίδιους τους καθηγητές και τους δασκάλους δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια διαλόγου και συναίνεσης. Η πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της εκπαίδευσης είναι μια αδίστακτη πολιτική, που προσπαθεί να περάσει διά πυρός και σιδήρου. Γι' αυτό η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση θα πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Ηρθε η ώρα πλέον αποφασιστικά να οργανώσουν τους αγώνες και να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές του κλάδου. Τέλος, θα πρέπει να στείλουμε και μια απάντηση προς τις νεοχουντικής έμπνευσης εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ, που απαγορεύει στους αναπληρωτές το δικαίωμα να συνδικαλίζονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ