Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ανατραπεί η καταστροφική πορεία

Κοινό αγωνιστικό προσκλητήριο από ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Να αναχαιτίσουν την επίθεση και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική καλούν τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), τονίζοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30π.μ. και στην προσυγκέντρωση των σωματείων στις 10π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επίθεση που χρόνια δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας από βιομηχάνους, Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις εντείνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών "πακέτων", πέρα από την αλλαγή υπέρ του κεφαλαίου των όρων πώλησης και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, είναι κυρίως η δημιουργία προϋποθέσεων και όρων για το χτύπημα και τη μακροχρόνια υποταγή της εργατικής τάξης.

Η ΕΣΑΚ και η ΔΕ τονίζουν ότι ο απολογισμός για την εργατική τάξη είναι τραγικός σε όλα τα επίπεδα, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομοθετική κατάργηση του 8ωρου. "Η εφιαλτική πορεία προς τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, η θεοποίηση του καπιταλιστικού υπερκέρδους βαφτίζεται εκσυγχρονισμός, η "παγκοσμιοποίηση" γίνεται δικαιολογητική βάση κάθε εγκλήματος σε βάρος της τάξης μας και του λαού μας, η "σύγκλιση", το "Μάαστριχτ", η "ΟΝΕ" είναι τα νέα "εθνικά οράματα". Τα οράματα αυτά των κεφαλαιοκρατών και των υποστηρικτών τους δεν μπορούν να είναι οράματα του λαού",τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι οι αγώνες που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα από τμήματα εργαζομένων και του λαού, αν και ήταν μαζικοί, αποφασιστικοί, ηρωικοί, δεν ήταν αντίστοιχοι της επίθεσης που δέχεται ο λαός από εργοδοσία και κυβέρνηση. Ευθύνες γι' αυτό επιρρίπτονται στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αφού, όπως τονίζεται, "θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η κατάσταση, αν προειδοποιούσαν και προετοίμαζαν τους εργαζόμενους για την αντιλαϊκή επίθεση και δεν τους καθησύχαζαν με την καλλιέργεια της λογικής του ευρωπαϊκού μονόδρομου και της υποταγής στις εντολές των μονοπωλίων. Αν οργάνωναν και προωθούσαν το συντονισμό και την ενότητα των αγώνων. Αν απέρριπταν τον κοινωνικό διάλογο και τις κατάπτυστες αποφάσεις του. Ολα αυτά δεν έγιναν γιατί προσέκρουσαν στην αντίδραση των πλειοψηφιών και στον προσανατολισμό των οργάνων στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, κύρια στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ".

"Η καταστροφική αυτή πορεία είναι ανάγκη να ανατραπεί, συνεχίζει η ανακοίνωση. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή πορείας και της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα χέρια τους, να αντιταχθούν στην ουσία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Η ΕΣΑΚ και η ΔΕ καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να δράσουν, να αντεπιτεθούν, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να αναπτύξουν τους αγώνες τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ των ταξικών δυνάμεων, σε όλα τα επίπεδα. Τους καλούν να απαιτήσουν: Να μην αγγιχτούν δικαιώματα, το 8ωρο και η κοινωνική ασφάλιση, να μην υλοποιηθούν τα μέτρα για την ΟΝΕ, να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να πουν "όχι" στον "κοινωνικό" διάλογο της απάτης, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τους καλούν να διεκδικήσουν υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με 8.000 κατώτερο μεροκάματο, 200.000 κατώτερο μισθό, σύνταξη ίση με τα 20 ΗΑΕ, μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

"Να χτίσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Ηρθε η ώρα όλοι αυτοί να μας βρουν ενωμένους και αποφασισμένους. Στις 9 Απρίλη δίνουμε τη δική μας

απάντηση, το δικό μας ταξικό μήνυμα", καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ