Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις Βρυξέλλες παραπέμπει ο Τζουμάκας!

Αρνήθηκε χτες ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας να συναντήσει τους καπνοπαραγωγούς του Νομού Σερρών που ζητάνε να μην εφαρμοστεί η ποινή μείωσης του πριμ κατά 20% που τους επέβαλε η ΕΕ, εξαιτίας της καθυστέρησης στην υπογραφή των συμβολαίων για την περσινή σοδειά, και τους διαμήνυσε να πάνε να βρούνε το δίκιο τους στην ΕΕ. Η απαράδεκτη αυτή τακτική του υπουργού, στη δεδομένη φάση, έρχεται να στηρίξει τις εκβιαστικές μεθόδους των καπνεμπόρων, που όπως και πέρσι σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό των αγροτών, προκειμένου να εξασφαλίσουν εξευτελιστικές τιμές για την αγορά του προϊόντος. Φέτος η ψαλίδα κυμαίνεται από 1.560 δρχ. έως 2.460 η ανώτατη τιμή, που δίνεται σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις.

Οπως καταγγέλλουν οι καπνοπαραγωγοί, η απόφαση της ΕΕ να μειώσει το πριμ στους παραγωγούς κατά 20% είναι κατάφωρα άδικη, αφού η ευθύνη για την καθυστέρηση βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους εμπόρους.

Η πληροφορία σχετικά με την απαράδεκτη τακτική του υπουργού ήρθε από τον νομάρχη Σερρών Α. Καρυπίδη.Μιλώντας στο "Ρ" ανέφερε πως ένας από τους διευθυντές του γραφείου του υπουργού επικοινώνησε τηλεφωνικά και ακύρωσε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχε για χτες στις 12.30 μ.μ., δηλώνοντας πως ο υπουργός αρνείται να δεχτεί τους καπνοπαραγωγούς και να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα τους προέτρεψε να υποβάλουν ενστάσεις στις Βρυξέλλες για να βρουν το δίκιο τους. Σχολιάζοντας το γεγονός ο νομάρχης Σερρών κατήγγειλε αρχικά τον υπουργό πως δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου του νομού και δήλωσε: "Η μείωση κατά 232 δρχ. στο κιλό, για το νομό θα σημάνει απώλεια 1.250 εκατομμυρίων δραχμών και αυτό θα συμβεί εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης να προστατέψει τους καπνοπαραγωγούς, αλλά και του εμπαιγμού από την πλευρά των εμπόρων".

Την ίδια ώρα εκατοντάδες καπνοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τη σοδειά του '96, ενώ από τη σοδειά του '97, μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί μόλις 466 τόνοι από τη συνολική ποσόστωση του νομού που είναι 5.662 τόνοι και σε λίγες μέρες κλείνει η περίοδος αγορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ