Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απορρίφτηκαν νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αργίες

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δεν υπέγραψε τις αποφάσεις για την πληρωμή των αργιών των νυχτερινών και εξαιρεσίμων και τις επέστρεψε στο υπουργείο Υγείας για "περαιτέρω διευκρινίσεις". Από τις υπερωρίες το μόνο μέρος που εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι το λεγόμενο "μισάωρο" - δηλαδή η μισή ώρα στην αλλαγή της βάρδιας των νοσηλευτών.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", σημειώθηκε χτες και έρχεται την επομένη των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τις παραπάνω κατηγορίες απ' την 1.1.1998. Αν δεν πληρωθούν αυτές οι υπερωρίες μέχρι τις 8.4.1998 τότε η πληρωμή τους θα μετατεθεί για τον Ιούνη του 1998. Η επιστροφή των αποφάσεων στο υπουργείο Υγείας σημαίνει ότι οι "περαιτέρω προσαρμογές" θα γίνουν στο πνεύμα λιτότητας και των περικοπών που αποφάσισε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

Βέβαια, η κυβέρνηση δρα ενιαία. Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας, με τη σειρά του, απέρριψε τις προτάσεις των νοσοκομείων για την πληρωμή ορισμένων μορφών υπερεργασίας στα νοσοκομεία. Οι προτάσεις αυτές συντάχτηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά το υπουργείο θέλει νέες προτάσεις βάσει νέου εντύπου. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν την εργασία πέρα απ' το κανονικό ωράριο σε ορισμένους τομείς (όπως χειρουργεία ή αιμοδοσία) ή περιπτώσεις μητέρων που έχουν μειωμένο ωράριο ή εργασία εκτός ωραρίου στην επαρχία όπου οι ελλείψεις είναι τρομακτικές (π.χ., οδηγοί ασθενοφόρων).

Είναι σίγουρο ότι αυτή η εξέλιξη θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα της ΠΟΕΔΗΝ που θα συνεδριάσουν το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ