Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Η λίστα δημιουργεί δυο κατηγορίες ασθενών

"Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην καθιέρωση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκφράζει και διαδηλώνει την απόφασή του να εξακολουθήσει να αγωνίζεται με κάθε μέσο για την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας".

Η παραπάνω κατηγορηματική δήλωση είναι ο επίλογος χτεσινής ανακοίνωσης του ΠΙΣ, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας στη χώρα μας από προχθές που άρχισε να εφαρμόζεται η λίστα φαρμάκων. "Ηδη, είναι πια γεγονός η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων: από τη μία των προνομιούχων, που έχουν δυνατότητα με δικά τους έξοδα να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και, από την άλλη, της συντριπτικής πλειοψηφίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που θα υποστούν τους περιορισμούς", σημειώνει στην ανακοίνωση.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η καθιέρωση της λίστας, εκτός από αντιεπιστημονική, αναποτελεσματική και καθαρά οικονομίστικη, συνιστά ταυτόχρονα και μια κίνηση δημιουργίας ενός λαβυρινθώδους και γραφειοκρατικού συστήματος, που οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, των γιατρών, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των φαρμακοποιών. Επίσης, θίγει βάναυσα την επιστημονική υπόσταση του γιατρού, ο οποίος πλέον επιφορτίζεται και με το ρόλο του λογιστή, αφού συνταγογραφεί όχι απαραιτήτως το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο, αλλά το πιο φτηνό υποκατάστατό του που περιέχεται στη λίστα.

"Αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία το γεγονός ότι η εισαγωγή της λίστας, με την οποία υποτίθεται ότι θα μειωθεί η υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη, γίνεται λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής, οι συνέπειες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση", συνεχίζει ο ΠΙΣ.

Τέλος, θεωρεί ότι έμειναν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: ποιον και σε ποιο βαθμό θα ωφελήσει η καθιέρωση της λίστας, καθώς και γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στην εισαγωγή της, ενώ γνωρίζει ότι σύντομα και η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει άλλη λίστα, αρκετά ευρύτερη αυτής, που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για όλα τα κράτη - μέλη;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ