Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Διευρύνεται η "αναβάθμιση θέσης"

Το σωματείο των εργαζομένων με υπόμνημά του στον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, καταγγέλλει ότι αυτός ο τρόπος αποτελεί μέσο πλουτισμού, τη στιγμή που οι λίστες των ασθενών των Ταμείων μεγαλώνουν

Η κατάσταση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), που ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια τη λειτουργία του ως πρότυπο νοσοκομείου, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά αντιθέτως τα προβλήματα έχουν οξυνθεί και πολλαπλασιαστεί.

Τη γενική αυτή διαπίστωση κάνει το Σωματείο των Εργαζομένων στο ΩΚΚ σε υπόμνημά του που απέστειλε στον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα και τον ενημερώνει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο το επιστημονικό προσωπικό και οι άλλοι εργαζόμενοι, όσο και οι ασθενείς.

"Το ΩΚΚ παραμένει μοντέλο πλουτισμού για λίγους εις βάρος των πολλών", διαπιστώνει το σωματείο. Αναφέρει ότι όλο και περισσότερος κόσμος υποχρεώνεται να οδηγηθεί σε αναβάθμιση θέσης για να χειρουργηθεί με πολύ σημαντικό κόστος, μεγαλύτερο ακόμη και από των ιδιωτικών Νοσοκομείων (1.300.000-2.500.000 δραχμές), ενώ οι λίστες αναμονής των ταμειακών ασθενών, που δεν μπορούν να κάνουν αναβάθμιση θέσης, όλο και μεγαλώνουν.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον του Ερευνητικού Εργου του Κέντρου, που αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις ίδρυσης του ΩΚΚ. Σημειώνουν ότι δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση και προβλέπουν πως σύντομα θα μηδενιστεί. Κινδυνεύει, επίσης, το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων, καθώς απ' την αρχή της λειτουργίας του έχουν γίνει μόνο επτά.

Οσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις επισημαίνεται ότι πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν με την πρώτη ευκαιρία νέο εργοδότη. Οι νοσηλευτές που μπορούσαν εύκολα να βρουν δουλιά, το έκαναν μαζικά. Και σε άλλες ειδικότητες υπάρχουν παραιτήσεις. Για παράδειγμα, πριν ένα χρόνο, μέσα σε ένα μήνα παραιτήθηκαν και οι δύο επιμελητές γιατροί αιματολόγοι.

Για το μισθολογικό ζήτημα αναφέρει: "Η πενταετής λειτουργία μας, όπως φαίνεται, δεν ήταν αρκετή για να μπορέσουν οι διοικούντες να φτιάξουν μια ενιαία Μισθολογική Πολιτική στο νοσοκομείο μας και προσπαθούν μέχρι και σήμερα να καλύψουν τις χαώδεις κοινωνικές αδικίες με ερασιτεχνισμούς και τεχνάσματα. Δίνουν την εντύπωση είτε ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με τα προτεινόμενα "Αμερικανικά Κλιμάκια" και να νομιμοποιήσουν τα κακώς κείμενα, είτε ότι προσπαθούν να μάθουν "να κουρεύουν στο δικό μας το κεφάλι"".

Το Σωματείο Εργαζομένων αναφέρει στο υπόμνημα ότι στο ΩΚΚ εργάζονται πολλοί συνταξιούχοι, οι οποίοι αν και προσέφεραν πολύτιμο έργο στο Ωνάσειο, πρέπει να απελευθερωθούν από τη διοίκηση και να αξιολογηθούν οι νεότεροι συνάδελφοί τους. Επίσης, υπάρχουν τμήματα στα οποία οι προϊστάμενοι πλησιάζουν σε αριθμό τους υφισταμένους. Τέλος, ζητεί από τον υπουργό τη συμμετοχή των εργαζομένων στην όποια τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, καθώς και την παρουσία των εργαζομένων στο ΔΣ του ΩΚΚ, όπως άλλωστε είχε συμφωνήσει ο Κ. Γείτονας σε προηγούμενη συνάντηση υπενθυμίζει το σωματείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ