Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλιότητα και σήψη

Πράκτορες της αστικής τάξης και εκπροσώπους της εργατικής αριστοκρατίας αποκαλούσε ο Λένιν στον καιρό του, όλους εκείνους που είχαν αναρριχηθεί στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δρούσαν σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Σκληροί οι χαρακτηρισμοί; Ε, όχι και τόσο, αν αναλογιστούμε την πραγματικότητα, που βιώνει το εργατικό κίνημα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Οπου στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αναρριχηθεί διεφθαρμένες ταξικά ηγεσίες, οι οποίες δρουν σαν Δούρειος Ιππος σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Τη στιγμή που κυβέρνηση και βιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν τους εργαζόμενους στη γωνία, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει το εφιαλτικό μανιφέστο του απασχολήσιμου, ο οποίος θα βρίσκεται στο έλεος των διαθέσεων των εργοδοτών, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ έτρεχαν και έκαναν, ουσιαστικά, τεμενάδες στους πολιτικούς εργοδότες και τους βιομήχανους. Σε μια εποχή πλήρους αμφισβήτησης των εργατικών κατακτήσεων, όπου κυβέρνηση και βιομήχανοι ετοιμάζονται να θάψουν με τιμές το οχτάωρο και να ισοπεδώσουν την κοινωνική ασφάλιση, έχουν σηκώσει τις πλαστικές σημαίες της ταξικής συνεργασίας και του "κοινωνικού διαλόγου". Κοινωνικό διάλογο με τους "υποψήφιους δολοφόνους" των εργατικών κατακτήσεων. Σε τέτοια εξαχρείωση, σήψη και αθλιότητα έχει περιπέσει η πλειοψηφία της σημερινής ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην απονεύρωση και εξουδετέρωση κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος, κάθε φωνής αντίστασης στους "μονόδρομους" του πολυεθνικού κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ασφαλώς, κυβέρνηση και εργοδότες οφείλουν πολλά στη σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, λειτουργώντας σαν μηχανισμός καταστολής του αγωνιστικού εργατικού κινήματος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην εφαρμογή και προώθηση των προγραμμάτων λιτότητας.

Εκεί, όμως, που πιστεύαμε ότι η αθλιότητα και η διαφθορά των νεοφιλελεύθερων συνδικαλιστών κολαούζων είχε φτάσει στα τελικά της όρια, ήρθαν τα τόσο τραγικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", να μας διαψεύσουν.

Είναι πραγματικά τρομερό, η κυβέρνηση να ανακοινώνει την έναρξη νέων, πρωτόγνωρων σε σφοδρότητα, πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, να λειτουργεί ουσιαστικά ακόμη πιο στυγνά ως δικτατορία του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" να έχουν βγει στους δρόμους και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση, που έχει βγάλει κιόλας το μαχαίρι προκειμένου να τους προσφέρει θυσία στους θεούς του κέρδους, και οι διάφοροι συνδικαλιστές, κλόουν της κυβερνητικής αυλής, να λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα κατά των εργαζομένων.

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην "Ολυμπιακή", ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ορισμένοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, ξεφεύγει κατά πολύ από χαρακτηρισμούς του τύπου συμβιβασμένες ηγεσίες, ή εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βρισκόμαστε μπροστά στην περίπτωση των πρακτόρων, που κατάγγειλε στην εποχή του ο Λένιν.

Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σέρνουν σε νέα δίκη συνδικαλιστές της Ζώνης (2013-11-19 00:00:00.0)
Ενιαία ταξική απάντηση (2013-02-13 00:00:00.0)
Αντεργατικές «αντιμνημονιακές συνεργασίες» (2012-10-17 00:00:00.0)
Συμφωνία προσαρμοσμένη στην εργοδοτική κερδοφορία (2011-02-03 00:00:00.0)
Τεράστιες οι ευθύνες τους (2006-02-18 00:00:00.0)
Καραδοκεί ο θάνατος (2000-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ