Παρασκευή 23 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Απροκάλυπτη κυβερνητική κοροϊδία

Αντί για άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, εξαγγέλθηκαν προκαταβολές - «δάνεια» μέσω ΑΤΕ, έναντι των τελικών ψευτοαποζημιώσεων του ΕΛΓΑ

Αγριο εμπαιγμό αποτελούν οι υποτιθέμενες αποζημιώσεις των πληγέντων από τον παγετό του Απρίλη δεντροκαλλιεργητών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από τη Βέροια. Οι κατεστραμμένοι αγρότες, αντί να λάβουν άμεσα, πλήρεις και δίκαιες αποζημιώσεις, καλούνται να σπεύσουν στην ΑΤΕ, για να λάβουν ένα νέο τραπεζικό προϊόν της τράπεζας, που είναι ένα δάνειο, έναντι των όποιων αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Κι αυτό, κατά τους αγύρτες του εκσυγχρονισμού εμφανίζεται ως κυβερνητική παροχή, προς τους πληγέντες δεντροκαλλιεργητές. Τα όσα ξεστομίστηκαν χτες από κυβερνητικής πλευράς στη Βέροια, προκάλεσαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των παρισταμένων αγροτών. Με βρισιές και διάφορα κοσμητικά επίθετα «στόλισαν» τους υπουργούς και τους ακολουθούσαν, εμφανώς αγανακτισμένοι από τα όσα άκουσαν. Η λέξη που κυριάρχησε ήταν: «Απατεώνες»!

Χτες το απόγευμα, από τη Βέροια, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδη, -ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης παραβρέθηκε εν αρχή- καθώς του Διοικητή του ΕΛΓΑ Μ. Τσόγκα και του Διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου, ανακοίνωσε πως μέσα στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα οι αγρότες θα εισπράξουν προκαταβολή 3 ευρώ για κάθε δέντρο, που η παραγωγή τους χτυπήθηκε από τον παγετό. Ποσό που, όπως είπαν, αντιστοιχεί περίπου στο 30% της προβλεπόμενης αποζημίωσης υπολογιζόμενης με ζημιά 100% και αναλόγως της καλλιέργειας. Για να λάβουν το δάνειο των 3 ευρώ ανά δέντρο οι πληγέντες αγρότες των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Λάρισας, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, θα πρέπει να σπεύσουν μέχρι τέλος του μήνα στα υποκαταστήματα της ΑΤΕ με τις δηλώσεις ζημιάς στα χέρια.

Ομως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των πληγέντων αγροτών, η τελική αποζημίωση που προκύπτει (περίπου 9 ευρώ για κάθε δέντρο) πώς θα δοθεί σε όσους είχαν 100% καταστροφή, στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 50% της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν!

Τα χρήματα των «δανείων» που λέγονται προκαταβολές αποζημιώσεων, χωρίς ίχνος κυβερνητικής ντροπής, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών, οι οποίοι ταυτόχρονα θα εξουσιοδοτήσουν την ΑΤΕ να παρακρατήσει την προκαταβολή από την αποζημίωση που θα χορηγήσει τελικά ο ΕΛΓΑ. Δε διευκρινίστηκε αν οι αγρότες θα κληθούν να πληρώσουν τόκους και σε τι ύψος, αλλά όλα δείχνουν πως θα πληρώσουν τόκους. Ειπώθηκε βέβαια, πως οι προκαταβολές - «δάνειο» θα δοθούν σε ενάμιση μήνα το πολύ από την υποβολής αίτησης στην ΑΤΕ. Ως χρόνος της τελικής καταβολής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις δεντρώδεις καλλιέργειες, βασικά ροδάκινα, νεκταρίνια και αχλάδια, αναφέρθηκε το τέλος Οκτωβρίου και για τα μήλα το τέλος Νοεμβρίου.

Οι χτεσινές κυβερνητικές εξαγγελίες αποτελούν μια πρώτου μεγέθους πρόκληση σε βάρος των πληγέντων δεντροκαλλιεργητών από τον παγετό της 7ης και 8ης Απριλίου. Παράλληλα, αποτελούν μια κατάπτυστη «μαύρη» διαφήμιση του νέου τραπεζικού προϊόντος της ΑΤΕ (δάνεια έναντι αποζημιώσεων ΕΛΓΑ) που προ μηνών είχε διαφημίσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πάντως, ως γνωστόν καμία τράπεζα δε δίνει χρήματα, αν προηγούμενα δε διασφαλίσει την κερδοφόρα απόδοσή τους. Και τελικά αν κάποιοι αγρότες δε θέλουν να πάρουν δάνειο μέσω της ΑΤΕ, μήπως μπορεί να τους διευκρινίσει η κυβέρνηση ποιο θα είναι το ύψος... της προκαταβολής της αποζημίωσης που θα λάβουν; Στην προκειμένη περίπτωση η κυβερνητική κοροϊδία είναι χωρίς προηγούμενο και το δυστύχημα είναι ότι επιχειρείται να αποκομιστούν και προεκλογικά οφέλη... από αφελείς!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κόλλησαν... οι προκαταβολές των αποζημιώσεων (2004-04-01 00:00:00.0)
ΕΛΓΑ και ΑΤΕ τους ζητούν πίσω τα ρέστα... (2004-03-20 00:00:00.0)
O λογαριασμός μετά τις εκλογές... (2004-03-05 00:00:00.0)
Χοντρό κυβερνητικό δούλεμα (2004-02-26 00:00:00.0)
Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις (1998-04-03 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες καταστροφές (1998-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ