ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΝΟΙΑ
Επιχειρηματικός ο βασικός πυλώνας

"Το ΚΚΕ πιστεύει ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με το παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μειονότητες και άλλες ευπαθείς ομάδες είναι προβλήματα που αφορούν συνολικά το λαϊκό κίνημα" τόνισε ο Χ. Χουρδάκης σε εκδήλωση της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

"Με πρόσχημα τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρόνοια η κυβέρνηση προχωράει με το νομοσχέδιο στην όξυνση των προβλημάτων παροχής υπηρεσιών πρόνοιας, περιορίζει τις ομάδες στις οποίες απευθύνονται τα προγράμματα και κυρίως επιχειρεί να περάσει σαν πανάκεια για τη λύση αυτών των προβλημάτων το ζήτημα της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της πρόνοιας, της φιλανθρωπίας και του εθελοντισμού. Το νομοσχέδιο αυτό αναδεικνύει τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα σαν το βασικό πυλώνα της πολιτικής πρόνοιας". Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης,υπεύθυνος του Τμήματος Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σύσκεψη της ΚΟ Θεσσαλονίκης του Κόμματος, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και είχε ως θέμα το νέο νομοσχέδιο για την πρόνοια. Ο Χ. Χουρδάκης κατήγγειλε ότι έγιναν προσπάθειες να πιεστούν συγκεκριμένοι φορείς να μην παρευρεθούν στη σύσκεψη και τόνισε ότι γίνεται μία ακόμη προσπάθεια να αντιπαρατεθούν στη διαδικασία αντίστασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων της πρόνοιας, οι εργαζόμενοι με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι γονείς με τους εργαζόμενους κλπ. Πρόκειται, είπε, για μια προσπάθεια "εκ του πονηρού" για διάσπαση του κινήματος, ώστε να μην μπορέσει να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο.

"Το ΚΚΕ πιστεύει ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με το παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις μειονότητες και άλλες ευπαθείς ομάδες, όπως έχουν καταγραφεί, δεν είναι προβλήματα μόνο των οικογενειών τους ή ενός, μόνο, τμήματος του ελληνικού λαού. Είναι προβλήματα που αφορούν συνολικά το λαϊκό κίνημα", τόνισε ο Χ. Χουρδάκης.

Ο ομιλητής κάλεσε τα συνδικάτα και τους φορείς να έχουν ως προμετωπίδα τα ζητήματα της πρόνοιας. Επίσης κάλεσε τις οργανώσεις του χώρου να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης σ' αυτές τις γενικές επιλογές, προσθέτοντας παράλληλα ότι το μέτωπο αυτό θα πρέπει να συναντηθεί με το γενικότερο λαϊκό μέτωπο που θα αντεπιτίθεται ενάντια στις επιλογές του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών.

Με τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη κατήγγειλαν την πολιτική εγκατάλειψης των ιδρυμάτων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αναφέρθηκαν στα τραγικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία, στην αδιαφορία της πολιτείας για το "ειδικό παιδί", αλλά και για τους παιδικούς σταθμούς γενικότερα. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Χρ. Κόφφα,γραμματέα της Οργάνωσης. Επίσης παραβρέθηκαν ο Μιχ. Σπυριδάκης,υποψήφιος νομάρχης και νομαρχιακός σύμβουλος και οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης Αγ. Σαχίνης,Δ. Ζαχαριάδης,Κ. Σαπρανίδης.Παρόντες ήταν ο Γ. Τεμεκενίδης μέλος του Γραφείου Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων από το χώρο της πρόνοιας - από το "Παπάφειο", το "Ψυχολογικό", το "Ασυλο Παιδιού" κ.ά.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απορρίφτηκαν νυχτερινά, εξαιρέσιμα και αργίες

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δεν υπέγραψε τις αποφάσεις για την πληρωμή των αργιών των νυχτερινών και εξαιρεσίμων και τις επέστρεψε στο υπουργείο Υγείας για "περαιτέρω διευκρινίσεις". Από τις υπερωρίες το μόνο μέρος που εγκρίθηκε από το υπουργείο Οικονομικών είναι το λεγόμενο "μισάωρο" - δηλαδή η μισή ώρα στην αλλαγή της βάρδιας των νοσηλευτών.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", σημειώθηκε χτες και έρχεται την επομένη των κινητοποιήσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται τις παραπάνω κατηγορίες απ' την 1.1.1998. Αν δεν πληρωθούν αυτές οι υπερωρίες μέχρι τις 8.4.1998 τότε η πληρωμή τους θα μετατεθεί για τον Ιούνη του 1998. Η επιστροφή των αποφάσεων στο υπουργείο Υγείας σημαίνει ότι οι "περαιτέρω προσαρμογές" θα γίνουν στο πνεύμα λιτότητας και των περικοπών που αποφάσισε το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο.

Βέβαια, η κυβέρνηση δρα ενιαία. Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας, με τη σειρά του, απέρριψε τις προτάσεις των νοσοκομείων για την πληρωμή ορισμένων μορφών υπερεργασίας στα νοσοκομεία. Οι προτάσεις αυτές συντάχτηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά το υπουργείο θέλει νέες προτάσεις βάσει νέου εντύπου. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν την εργασία πέρα απ' το κανονικό ωράριο σε ορισμένους τομείς (όπως χειρουργεία ή αιμοδοσία) ή περιπτώσεις μητέρων που έχουν μειωμένο ωράριο ή εργασία εκτός ωραρίου στην επαρχία όπου οι ελλείψεις είναι τρομακτικές (π.χ., οδηγοί ασθενοφόρων).

Είναι σίγουρο ότι αυτή η εξέλιξη θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα της ΠΟΕΔΗΝ που θα συνεδριάσουν το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη με αντικείμενο τις κινητοποιήσεις.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Η λίστα δημιουργεί δυο κατηγορίες ασθενών

"Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην καθιέρωση λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκφράζει και διαδηλώνει την απόφασή του να εξακολουθήσει να αγωνίζεται με κάθε μέσο για την αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας της χώρας μας".

Η παραπάνω κατηγορηματική δήλωση είναι ο επίλογος χτεσινής ανακοίνωσης του ΠΙΣ, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών και κατά συνέπεια της δημόσιας υγείας στη χώρα μας από προχθές που άρχισε να εφαρμόζεται η λίστα φαρμάκων. "Ηδη, είναι πια γεγονός η δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων: από τη μία των προνομιούχων, που έχουν δυνατότητα με δικά τους έξοδα να προμηθεύονται τα φάρμακα που χρειάζονται και, από την άλλη, της συντριπτικής πλειοψηφίας ασφαλισμένων και συνταξιούχων, που θα υποστούν τους περιορισμούς", σημειώνει στην ανακοίνωση.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η καθιέρωση της λίστας, εκτός από αντιεπιστημονική, αναποτελεσματική και καθαρά οικονομίστικη, συνιστά ταυτόχρονα και μια κίνηση δημιουργίας ενός λαβυρινθώδους και γραφειοκρατικού συστήματος, που οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, των γιατρών, των Ασφαλιστικών Ταμείων και των φαρμακοποιών. Επίσης, θίγει βάναυσα την επιστημονική υπόσταση του γιατρού, ο οποίος πλέον επιφορτίζεται και με το ρόλο του λογιστή, αφού συνταγογραφεί όχι απαραιτήτως το πιο ενδεδειγμένο φάρμακο, αλλά το πιο φτηνό υποκατάστατό του που περιέχεται στη λίστα.

"Αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία το γεγονός ότι η εισαγωγή της λίστας, με την οποία υποτίθεται ότι θα μειωθεί η υπέρογκη φαρμακευτική δαπάνη, γίνεται λίγες μέρες μετά την υποτίμηση της δραχμής, οι συνέπειες της οποίας είναι σίγουρο ότι θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση", συνεχίζει ο ΠΙΣ.

Τέλος, θεωρεί ότι έμειναν αναπάντητα τα εξής ερωτήματα: ποιον και σε ποιο βαθμό θα ωφελήσει η καθιέρωση της λίστας, καθώς και γιατί η κυβέρνηση προχώρησε στην εισαγωγή της, ενώ γνωρίζει ότι σύντομα και η χώρα μας θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει άλλη λίστα, αρκετά ευρύτερη αυτής, που έχει καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για όλα τα κράτη - μέλη;

Εθελοντική αιμοδοσία στον Ταύρο

Εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει στο δημαρχείο του Ταύρου την ερχόμενη Κυριακή (9 πμ - 2 μμ) για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα των παιδιών με μεσογειακή αναιμία.

Λεζάντα 2ου

"Με λιτότητα δε γίνεται δημόσια υγεία", διαδήλωσαν προχτές οι υγειονομικοί στους δρόμους της Αθήνας

Χωρίς προμήθειες το "Παπάφειο"

Την κρατική εγκατάλειψη με τις ελλείψεις κονδυλίων, προσωπικού και μέσων εργασίας βιώνουν οι εργαζόμενοι του "Παπάφειου" Ορφανοτροφείου.

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ με επικεφαλής τη βουλευτίνα του Κόμματος Μαρία Μπόσκου, που επισκέφθηκε το ίδρυμα, διαπίστωσε τα παρακάτω:

Το ίδρυμα το 1993 είχε 70 παιδιά, σήμερα έφθασε τα 170, όμως ο προϋπολογισμός παραμένει ίδιος. Αυτό σημαίνει μεγάλο έλλειμμα (υπολογίζεται στα 50 εκατ δραχμές). Οι προμηθευτές ήδη αρνούνται να τροφοδοτήσουν το "Παπάφειο", απλήρωτοι για τρεις μήνες είναι οι συμβασιούχοι και η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ρεύμα. Χαρακτηριστικά, στα κρύα των τελευταίων ημερών στο "Παπάφειο" πέρασαν δύσκολες ώρες παιδιά και προσωπικό, καθώς η ΕΚΟ δεν παρέδιδε πετρέλαιο, αν προηγούμενα δεν της καταβαλλόταν το χρέος των 1,5 εκατ. δραχμών.

Οσον αφορά το προσωπικό, από τις 60 οργανικές θέσεις οι 40 είναι κενές! Υπάρχει ένας μάγειρας για 200 περίπου άτομα, παιδιά και προσωπικό. Κοινωνική λειτουργός και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό δεν υπάρχει.

Ακόμη θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ιστορικό κτίριο (7.500 στρεμμάτων) του "Παπάφειου" Ιδρύματος βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και όπως λένε οι εργαζόμενοι, αν γρήγορα δεν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης μπορεί αυτό και να καταρρεύσει.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Χωρίς γιατρό η Κοινότητα Εμπορείου

Την κάλυψη δύο μόνιμων θέσεων γιατρών και μιας νοσηλεύτριας στο περιφερειακό ιατρείο της Κοινότητας Εμπορείου της Σαντορίνης, ζητά ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Εμπορείου Θήρας.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται ότι το ιατρείο της κοινότητας είναι χωρίς μόνιμο γιατρό από το Νοέμβρη 1997. Εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης δύο φορές τη βδομάδα και μόνο για τέσσερις ώρες. Αυτό γίνεται μετά από αλλεπάλληλες πιέσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων, τόσο προς το υπουργείο Υγείας και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου, όσο και προς το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης.

Η Κοινότητα Εμπορείου αριθμεί περί τους 2.500 μόνιμους κατοίκους και φιλοξενεί περισσότερους από 30.000 τους θερινούς μήνες, μαζί με τους οικισμούς Περίσσας (διαθέτει ιατρείο χωρίς γιατρό), Περιβόλου, Αγ. Γεωργίου, Εξωμύτη και Βλυχάδας. Σημειώνεται ότι το Αγροτικό Ιατρείο καλύπτει και τις ανάγκες άλλων δύο κοινοτήτων, του Ακρωτηρίου και του Μεγαλοχωρίου.

Προληπτικός έλεγχος του γλαυκώματος

Την τρίτη αιτία τύφλωσης σε όλο τον κόσμο αποτελεί το γλαύκωμα που εμφανίζεται στο 1 - 2% του πληθυσμού. Η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία και όταν παραμένει χωρίς αγωγή μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην τύφλωση.

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Γλαυκώματος (3 - 4 Απρίλη), αναφέρθηκε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν γλαύκωμα δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι να αρχίσουν να χάνουν μέρος της όρασής τους. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να κάνει κάποιος μια επίσκεψη το χρόνο στον οφθαλμίατρο, για προληπτικούς λόγους, ιδίως αν είναι πάνω από 40 χρόνων, έχει οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος και έχει άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή μυωπία, διαβήτη, αγγειακές παθήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ