ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Μια πόλη ανέργων δεν είναι ωραία πόλη!

Σύσκεψη της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" στην περιοχή της Γούβας στον Αγιο Αρτέμιο

"Δεν είμαστε εδώ για να υποσχεθούμε κι εμείς ότι ήρθαμε να λύσουμε τα προβλήματα. Αγώνα υποσχόμαστε", σημείωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής σε σύσκεψη που διοργάνωσε η διαμερισματική επιτροπή στήριξης της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", στην περιοχή της Γούβας,στον Αγιο Αρτέμιο.

"Να ενισχύσουμε τον κόσμο, το μαζικό κίνημα, είναι ο στόχος μας", συνέχισε ο Λ. Αυδής, γιατί έτσι, "θα έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε, να παρέμβουμε σε όσα συμβαίνουν γύρω μας. Να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί το στάδιο της παθητικότητας, να προχωρήσουμε στη δράση".

Σ' αυτό το πνεύμα, σημείωσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", ας δούμε και τα τοπικά προβλήματα, που, όπως σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, περισσότερο ή λιγότερο υποβαθμισμένες, έτσι και στην περιοχή της Γούβας είναι πολλά. "Γιατί, υπογράμμισε, αν αφήσουμε τον αγώνα και μείνουμε στο ποιες υποσχέσεις είναι καλύτερες δε θα αλλάξει η ζωή των Αθηναίων. Δεν πρόκειται να αλλάξει απ' το αν θα αλλάξουν χρώμα τα κάγκελα ή το ποιος θα βάλει τις περισσότερες πλάκες στα πεζοδρόμια"...

Μια πόλη,όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λεων. Αυδής δίνοντας με συνοπτικό τρόπο την ποιοτική διαφορά του συνδυασμού την "Αγωνιστικής Συνεργασίας" με αυτούς των άλλων υποψηφίων, δεν είναι καρτ-ποστάλ.Ετσι "μια ωραία πόλη με ανέργους, δεν είναι ωραία πόλη. Μια ωραία πόλη με υποαπασχολούμενος, με αποκλεισμένους, μια πόλη θυμάτων δεν είναι ωραία πόλη".

Οσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη είχαν ακριβώς αυτή τη διάθεση: Να αγωνιστούν, να διεκδικήσουν, να κατοχυρώσουν τις συνθήκες που θα κάνουν την πόλη ουσιαστικά όμορφη. Και μια αγωνία είχαν: Να βρουν τρόπους, ιδέες να πάρουν πρωτοβουλίες για να κινητοποιήσουν κι άλλους και πρώτα απ' όλους τους φίλους τους, τους διπλανούς, τους γείτονες. Οσους συμφωνούν ότι δεν πάει άλλο και θέλουν να προσφέρουν να αλλάξει η κατάσταση. Αρκεί να συμφωνήσουμε, σημείωσε ο Λ. Αυδής, ότι "αυτή η κατάσταση συνδέεται άμεσα με γενικότερα προβλήματα, με την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής που προωθείται από τους κυρίαρχους κύκλους και εφαρμόζεται από τους εκπροσώπους τους στην κυβέρνηση και το δήμο, δεν είναι άσχετη με όσα συμβαίνουν στις ΔΕΚΟ, στην "Ολυμπιακή" αυτές τις μέρες, όπου πάνε να καταργήσουν τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, δεν είναι άσχετη με την ανακατανομή των αγορών στα Βαλκάνια, με την έξαρση της εγκληματικότητας αλλά και την έξαρση της προβολής της από τα ΜΜΕ, το ρατσισμό και την ξενοφοβία".

"Μαζευτήκαμε σήμερα για να αρχίσουμε δράση, είπε εκ μέρους της Επιτροπής Στήριξης του διαμερίσματος ο Ν. Ματσούτσος,να συσπειρώσουμε κι άλλους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε κοινές ανησυχίες, στον αγώνα μας". Και αφού αναφέρθηκε στα ζητήματα του πράσινου, των συγκοινωνιών, του μαζικού αθλητισμού, των πεζοδρομίων που μόνο στους πεζούς δεν ανήκουν, στην καθαριότητα, κατέληξε: "Δεν τελειώνουμε τη δουλιά μας φεύγοντας από εδώ απόψε. Αντίθετα, αρχίζουμε ή σωστότερα συνεχίζουμε με καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερη αμεσότητα".

ΖΕΦΥΡΙ
Απαράδεκτος εκβιασμός
  • Ομόφωνη καταδίκη της κυβερνητικής τακτικής από κατοίκους και δημοτική αρχή Ζεφυρίου
  • Δηλώνουν πως δε σκύβουν το κεφάλι, δε θα επιτρέψουν να μετατραπεί ο δήμος σε παραμάγαζο της εφορίας και διεκδικούν όσα τους ανήκουν

Την απαράδεκτη στάση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ)- που με εντολή του προς το Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων σταμάτησε τις πληρωμές ενταλμάτων του Δήμου Ζεφυρίου - κατήγγειλαν οι κάτοικοι, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Ζεφυρίου, σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οπως τόνισε ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Γιάννης Λάππας,"είναι απαράδεκτο, την ώρα που ο δήμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, βοηθώντας παράλληλα τους κατοίκους, να έρχεται η κυβέρνηση μέσω του ΤΠΔ και να μας κλείνει τη "στρόφιγγα"".

Ο Δήμος Ζεφυρίου με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ απαίτησε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων, με την καταβολή του ποσού των 400.000 δραχμών ανά οικογένεια και την επίσπευση των εργασιών ολοκλήρωσης του έργου του ρέματος Ευπειρίδων.

Επίσης, να σημειωθεί ότι τόσο το οδικό δίκτυο της πόλης όσο και οι κοινόχρηστοι χώροι του δήμου έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, και για την ανακατασκευή και συντήρησή τους χρειάζονται 80.000.000 δρχ. Ολα αυτά βέβαια είναι απραγματοποίητα, αφού μετά την εντολή του ΤΠΔ ο δήμος αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τα λειτουργικά του έξοδα.

Οπως υπογράμμισε ο Γ. Λάππας, με τη συμπαράσταση και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων ο δήμος δε θα υποχωρήσει μπροστά σ' αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Την ερχόμενη Τρίτη και Πέμπτη, κάτοικοι του Ζεφυρίου μαζί με τον δήμαρχο και το ΔΣ πρόκειται να επισκεφτούν τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα, και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη. Οι δύο υπουργοί έχουν αρνηθεί επανειλημμένα να δεχτούν τον δήμαρχο Ζεφυρίου και να συζητήσουν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς ο δήμος δεν έχει υποκύψει στη φορομπηχτική πολιτική, που επιβάλλει η κυβέρνηση ως τρόπο λειτουργίας των ΟΤΑ.

Δραστηριότητες Δημοτικών Κινήσεων

Διάλεξη - συζήτηση, με θέμα "Τα φύτρα της λαϊκής εξουσίας και η εμπειρία της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης τα χρόνια του ΕΑΜ. Διδάγματα και συμπεράσματα για το σήμερα και το μέλλον",διοργανώνει σήμερα,στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου, στην οδό Ανακρέοντος 60, η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου". Εισηγητής στη συζήτηση θα είναι ο ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης.

  • Να παλέψουν μαζί "για ένα δήμο που θα υπηρετεί τον αιγαλιώτικο λαό και τις ανάγκες του", καλεί τους δημότες η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση", η οποία, την Κυριακή,5 Απρίλη, στις 11 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο "Γ. Ρίτσος", θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις ερχόμενες εκλογές.
  • Σε Γενική Συνέλευση καλεί τους φίλους και τα μέλη της, η Διοικούσα Επιτροπή της "Δημοτικής Αναγέννησης Αγίων Αναργύρων",που θα γίνει την Κυριακή 5 Απρίλη στις 10 το πρωί στο Α ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Νικολάου Πλαστήρα 107, δίπλα στη ΔΕΗ). Τα θέματα της Γενικής Συνέλευσης είναι ο απολογισμός της παράταξης, η διακήρυξη για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και η ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου.
  • Η "Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση Βριλησσίων", καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε ανοιχτή συγκέντρωση - σύσκεψη την Κυριακή στο "Στέκι της Νεολαίας" (Ολύμπου και Φλωρίνης), στις 10.30 το πρωί. Στη διάρκεια της σύσκεψης θα γίνει ανάδειξη του νέου υποψήφιου δημάρχου και θα καθοριστούν οι στόχοι της Κίνησης για τις επόμενες εκλογές.
  • Η Δημοκρατική Δημοτική Κίνηση Σαλαμίνας διοργανώνει την Κυριακή 5 Απρίλη στις 11:30 π.μ. συγκέντρωση στο Κέντρο Νεότητας, με θέμα την ανακήρυξη του Βασίλη Λεμπέση υποψήφιου δήμαρχου στις επερχόμενες εκλογές.
"ΚΑΝΑΛΙ 1"
"Δε φταίω εγώ, φταίνε οι άλλοι"

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, αλλά οι καθ' ύλην αρμόδιοι παίζουν την κολοκυθιά

Το παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων στο ραδιοσταθμό του Δήμου Πειραιά "Κανάλι 1" συνεχίζεται. Τώρα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνται ως μπαλάκι στο παιχνίδι των υποψηφίων δημάρχων Πειραιά. Ετσι, ενώ μένουν απλήρωτοι πάνω από 10 μήνες και είναι αμφίβολο αν θα τους καταβληθεί και το δώρο του Πάσχα, χτες ο δήμαρχος Στέλιος Λογοθέτης,σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, επανέλαβε ότι την ευθύνη για τη δημιουργηθείσα κατάσταση έχει ο νομάρχης Πειραιά (και υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Φωτίου,επειδή το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν ψηφίζει την προγραμματική σύμβαση με την οποία θα πληρωθούν μέρος των οφειλόμενων. Υπενθυμίζουμε ότι η προγραμματική σύμβαση δεν ψηφίστηκε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Δευτέρας επειδή δεν υπήρχε εισηγητής. Από τη μεριά του ο Χρ. Φωτίου, όταν του ζητήθηκε από το "Ρ" να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του δημάρχου Πειραιά, είπε: "Δεν ασχολούμαι με τίποτα απ' όσα λέει ο κ. Λογοθέτης. Οσον, δε, αφορά το τι πράττει, ασχολείται η ελληνική Δικαιοσύνη".

Ετσι λοιπόν την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των Στ. Λογοθέτη και Χρ. Φωτίου την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στο "Κανάλι 1". Ο μεν δήμαρχος θέλει να τους στρέψει εναντίον του αντιπάλου του στις εκλογές, ενώ το ίδιο επιδιώκει και ο νομάρχης.

Πέραν όμως των μικροκομματικών αυτών παιχνιδιών μεταξύ του δημάρχου και του επίδοξου δημάρχου Πειραιά, ενδιαφέρον έχει να εξεταστεί πώς το "Κανάλι 1" έφτασε στη σημερινή του κατάσταση. Οπως ομολόγησε ο Στ. Λογοθέτης, από το 1991 που πρωτοεκλέχθηκε δήμαρχος Πειραιά μέχρι τώρα έχουν δοθεί στο ραδιοσταθμό περίπου 800 εκατομμύρια δρχ. Το 1991 - '92 ο προϋπολογισμός του σταθμού ήταν ετησίως 200 εκατομμύρια. Παρ' όλα αυτά το "Κανάλι 1" δε διαθέτει ακόμα και σήμερα ούτε καν ισχυρό πομπό. Πού πήγαν λοιπόν αυτά τα χρήματα; Στο εύλογο τούτο ερώτημα την απάντηση έδωσε εμμέσως ο δήμαρχος, παραδεχόμενος ότι τουλάχιστον μέχρι το 1994 υπήρχαν μεγαλοδημοσιογράφοι με υπέρογκους μισθούς, οι οποίοι, όπως κατήγγειλε τεχνικός του σταθμού στη χτεσινή συνέντευξη χωρίς να διαψευστεί, "έκαναν εκπομπές από το σπίτι τους".

Μπορεί λοιπόν οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι να μην πρόσφεραν υπηρεσίες στο σταθμό ανάλογες των αμοιβών που έπαιρναν, δικαιολογούσαν όμως το μισθό τους και με το παραπάνω, στηρίζοντας πολιτικά τόσο τον δήμαρχο, όσο και τους πολιτικούς φορείς που τον υποστήριζαν, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που προέχει είναι να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που συνεχίζουν να δουλεύουν στο σταθμό.

Ενώ το Ζεφύρι χρειάζεται χρήματα για να κλείσει τις πληγές του, η κυβέρνηση δεν του επιτρέπει ούτε να λειτουργήσει...

Με επιτυχία έγινε η παρουσίαση της διακήρυξης της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης "Νέα Τρίπολη" στο Φιλοτεχνικό Ομιλο της πόλης. Στο κάλεσμα τής Κίνησης ανταποκρίθηκαν θερμά και υπέγραψαν πάνω από 110 πολίτες της πόλης, ανάμεσά τους παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

Παράλληλα αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τα σοβαρά ζητήματα -ύστερα και από τον "Καποδίστρια" - της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για το πώς η Κίνηση θα προβάλει και θα παλέψει μαζί με το λαό τα συμφέροντα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ