ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να ανατραπεί η καταστροφική πορεία

Κοινό αγωνιστικό προσκλητήριο από ΕΣΑΚ και "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Να αναχαιτίσουν την επίθεση και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική καλούν τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ και η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ), τονίζοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Απρίλη, στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος στις 10.30π.μ. και στην προσυγκέντρωση των σωματείων στις 10π.μ. στην πλατεία Ομονοίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η επίθεση που χρόνια δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας από βιομηχάνους, Ευρωπαϊκή Ενωση και τις κυβερνήσεις εντείνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο στόχος των αλλεπάλληλων κυβερνητικών "πακέτων", πέρα από την αλλαγή υπέρ του κεφαλαίου των όρων πώλησης και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης, είναι κυρίως η δημιουργία προϋποθέσεων και όρων για το χτύπημα και τη μακροχρόνια υποταγή της εργατικής τάξης.

Η ΕΣΑΚ και η ΔΕ τονίζουν ότι ο απολογισμός για την εργατική τάξη είναι τραγικός σε όλα τα επίπεδα, ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νομοθετική κατάργηση του 8ωρου. "Η εφιαλτική πορεία προς τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, η θεοποίηση του καπιταλιστικού υπερκέρδους βαφτίζεται εκσυγχρονισμός, η "παγκοσμιοποίηση" γίνεται δικαιολογητική βάση κάθε εγκλήματος σε βάρος της τάξης μας και του λαού μας, η "σύγκλιση", το "Μάαστριχτ", η "ΟΝΕ" είναι τα νέα "εθνικά οράματα". Τα οράματα αυτά των κεφαλαιοκρατών και των υποστηρικτών τους δεν μπορούν να είναι οράματα του λαού",τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης υπογραμμίζεται ότι οι αγώνες που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα από τμήματα εργαζομένων και του λαού, αν και ήταν μαζικοί, αποφασιστικοί, ηρωικοί, δεν ήταν αντίστοιχοι της επίθεσης που δέχεται ο λαός από εργοδοσία και κυβέρνηση. Ευθύνες γι' αυτό επιρρίπτονται στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αφού, όπως τονίζεται, "θα μπορούσε να ήταν διαφορετική η κατάσταση, αν προειδοποιούσαν και προετοίμαζαν τους εργαζόμενους για την αντιλαϊκή επίθεση και δεν τους καθησύχαζαν με την καλλιέργεια της λογικής του ευρωπαϊκού μονόδρομου και της υποταγής στις εντολές των μονοπωλίων. Αν οργάνωναν και προωθούσαν το συντονισμό και την ενότητα των αγώνων. Αν απέρριπταν τον κοινωνικό διάλογο και τις κατάπτυστες αποφάσεις του. Ολα αυτά δεν έγιναν γιατί προσέκρουσαν στην αντίδραση των πλειοψηφιών και στον προσανατολισμό των οργάνων στα ηγετικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, κύρια στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ".

"Η καταστροφική αυτή πορεία είναι ανάγκη να ανατραπεί, συνεχίζει η ανακοίνωση. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή πορείας και της κατάστασης του συνδικαλιστικού κινήματος. Να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα χέρια τους, να αντιταχθούν στην ουσία της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Η ΕΣΑΚ και η ΔΕ καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να δράσουν, να αντεπιτεθούν, να δυναμώσουν τα σωματεία τους, να αναπτύξουν τους αγώνες τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ των ταξικών δυνάμεων, σε όλα τα επίπεδα. Τους καλούν να απαιτήσουν: Να μην αγγιχτούν δικαιώματα, το 8ωρο και η κοινωνική ασφάλιση, να μην υλοποιηθούν τα μέτρα για την ΟΝΕ, να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να πουν "όχι" στον "κοινωνικό" διάλογο της απάτης, στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τους καλούν να διεκδικήσουν υπογραφή Εθνικής Σύμβασης με 8.000 κατώτερο μεροκάματο, 200.000 κατώτερο μισθό, σύνταξη ίση με τα 20 ΗΑΕ, μέτρα στήριξης των ανέργων, αύξηση των επιδομάτων ανεργίας.

"Να χτίσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Ηρθε η ώρα όλοι αυτοί να μας βρουν ενωμένους και αποφασισμένους. Στις 9 Απρίλη δίνουμε τη δική μας

απάντηση, το δικό μας ταξικό μήνυμα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Σκόπιμη σύγχυση και απεργοσπαστική τακτική!
  • Ετοιμοι να τα "παραδώσουν" εμφανίστηκαν χτες σε σύσκεψη της ΓΣΕΕ κυβερνητικοί συνδικαλιστές, συνεπικουρούμενοι από τη ΔΑΚΕ
  • "Εσπασε" τη στάση εργασίας στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ ο πρόεδρος του συνδικάτου!
  • Πρόταση συσπείρωσης και αγώνα από την ΕΣΑΚ

Ξεκάθαρο έγινε χτες και κατά τη διάρκεια σύσκεψης ΓΣΕΕ, ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων ότι, αν οι εργαζόμενοι και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και αν δεν πιέσουν με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις συνδικαλιστικές ηγεσίες με πρωτοβουλίες από τα "κάτω", αυτές δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε ουσιαστική σύγκρουση με τα σαρωτικά μέτρα της κυβέρνησης, ούτε και να συντονίσουν μεαποτελεσματικό τρόπο τους αγώνες.

Σε σύσκεψη που οργανώθηκε χθες το μεσημέρι από τη ΓΣΕΕ, με θέμα την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στις 9 Απρίλη,ανακοινώθηκε κατ' αρχάς ότι στην τρίωρη στάση εργασίας των ΓΣΕΕ - ΕΚΑ - ΕΚΠ, που θα ακολουθούσε λίγες ώρες μετά, δε θα συμμετείχε η ΕΘΕΛ!

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έσπευσε να καλύψει τον πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Α. Κολλά,λέγοντας ότι "θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται περί λάθους και όχι συνειδητής επιλογής", αν και αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η κίνηση αυτή αποδυναμώνει τον αγώνα. Ο ίδιος ο Α. Κολλάς,δεν τοποθετήθηκε στη σύσκεψη, μιλώντας όμως σε δημοσιογράφους απέδωσε τη στάση του στην τακτική της ΟΣΠΑ που ανέστειλε την 24ωρη απεργία που είχε εξαγγείλει για σήμερα και στο ότι πρέπει να αποφορτιστεί το κλίμα, γιατί μόνο με το διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση...

Την ευθύνη για την ακύρωση της 24ωρης απεργίας στην "Ολυμπιακή" έριχνε χθες η ΟΣΠΑ στη ΓΣΕΕ και η ηγεσία της ΓΣΕΕ στην ΟΣΠΑ.., αφού ο Χ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι "η ΓΣΕΕ δεν είχε εξαγγείλει καμιά απεργία και γι' αυτό και δεν ανέστειλε καμιά απεργία".

Στη χτεσινή σύσκεψη, στελέχη των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν έκαναν αποδεκτή την πρόταση της ΕΣΑΚ για 24ωρη απεργία την Τρίτη.Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε ένα τεχνητό κλίμα πόλωσης από στελέχη της ΠΑΣΚΕ, που προκαλούσαν σε προσωπικό επίπεδο, ώστε να αποπροσανατολίσουν από τις απεργοσπαστικές ενέργειες της παράταξής τους. Το κλίμα αυτό συνοδεύτηκε από ομιλίες ορισμένων στελεχών της ΠΑΣΚΕ - όχι όμως όλων - που υποστήριξαν ότι οι όποιες κινητοποιήσεις γίνουν θα πρέπει να αποφασιστούν κεντρικά, ότι ο χαρακτήρας τους θα κινείται υποχρεωτικά στα πλαίσια της πλειοψηφίας και ότι κανείς δε θα έχει δικαίωμα κατά την προετοιμασία τους να εκφράσει στους εργαζόμενους άλλες απόψεις και προτάσεις..!

Η αντίληψη των αποκλεισμών εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο από τον πρόεδρο της ΟΜΕ - ΟΤΕΣ. Ανέστη,όταν είπε ότι δε θέλει στα κλιμάκια που θα περιοδεύουν για την απεργία να συμμετέχουν συνδικαλιστές από τη ΓΣΕΕ! Την περασμένη βδομάδα υποστήριξε τον αποκλεισμό συνδικαλιστών του ΟΤΕ, στελεχών της ΕΣΚ, από τα κλιμάκια της ενημέρωσης για την απεργία!

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,υπογράμμισε ότι η επίθεση της κυβέρνησης είναι γενικευμένη και στοχεύει σε βάθος χρόνου, οπότε ανάλογη πρέπει να είναι και η αντίδραση των εργαζομένων και να εξαγγελθούν απεργιακές κινητοποιήσεις με αρχή την 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα, ανέπτυξε το σκεπτικό της ΕΣΑΚ για τη δράση με βάση τρεις βασικούς άξονες: "Την υπεράσπιση των κατακτήσεων στις εργασιακές σχέσεις,με αιχμή την πλήρη απασχόληση και τη συνολική απόρριψη των μέτρων της κυβέρνησης, που στοχεύουν μέσα από τις "ευέλικτες" μορφές να καταργήσουν το ωράριο". "Την εμμονή για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο και την κατηγορηματική αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις με οποιαδήποτε μορφή, με την απαίτηση για σύγχρονο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό δημόσιο τομέα". "Την αποχώρηση από κάθε μορφής περιεχομένου, "κοινωνικό διάλογο",είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις έτσι που να απομονωθεί η κυβέρνηση".

Γ. Μαυρίκος: "Στο κενό τα σχέδιά τους"

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης: "Στη σύσκεψη καταθέσαμε την πρότασή μας που ανέδειχνε τον χαρακτήρα και τους στόχους της κυβερνητικής επίθεσης και προτείναμε, σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης μ' αυτή την πολιτική, το συλλογικό, πανεργατικό, πανελλαδικό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ και του συνδικαλιστικού κινήματος για την αναχαίτιση της επίθεσης.

Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και η ΔΑΚΕ, που βλέπουν τη γραμμή τους για συναίνεση, ψευτοδιαλόγους και συμβιβασμούς, να την ξεφωνίζουν οι εργαζόμενοι στην "Ολυμπιακή", καταφεύγουν σε ανοιχτή απεργοσπασία, σε μεθόδους αυταρχισμού και προσπάθειες φίμωσης της ταξικής άποψης. Τα σχέδια αυτά θα πέσουν πάλι στο κενό, κάτω από τη δράση και τον αγώνα της εργατικής τάξης".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ"
Απεργίες αποφάσισαν τα πρωτοβάθμια σωματεία

Την ώρα που άρχισε πάλι ο σικέ διάλογος - εμπαιγμός για τους εργαζόμενους στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", μεταξύ της διοίκησης και των στελεχών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, το ένα μετά το άλλο τα πρωτοβάθμια σωματεία, αποφασίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα, με αίτημα την απόσυρση του φασιστικής έμπνευσης κυβερνητικού νομοσχεδίου για τον εθνικό αερομεταφορέα. Παράλληλα, το αγωνιστικό κλίμα επεκτείνεται και στους αεροσταθμούς της περιφέρειας, με το συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται και άλλα συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Κέρκυρα κ.α.

Η "πράσινη" πλειοψηφία της ΟΣΠΑ, μετά την πραξικοπηματική της απόφαση να αναστείλει τη χτεσινή 24ωρη απεργία, επιχειρώντας να εκτονώσει τις αγωνιστικές διαθέσεις, χτες, υπό το βάρος της καθολικής κατακραυγής και μετά τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για απεργιακές κινητοποιήσεις, υποχρεώθηκε να εξαγγείλει 24ωρη προειδοποιητική απεργία για την ερχόμενη Τρίτη.

Στο μεταξύ, μετά τις ομόφωνες αποφάσεις που πήραν προχτές τα ΔΣ των πρωτοβάθμιων σωματείων των τεχνικών (ΕΤΕΜ-Π και ΕΠΤΑΟΑ), των αεροσυνοδών - φροντιστών (ΕΙΣΦ) και των ιπταμένων μηχανικών (ΕΙΜ), για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τις μέρες που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή, ανάλογη απόφαση πήρε χτες ομόφωνα και το ΔΣ των διοικητικών υπαλλήλων (ΕΕΑΕ). Επίσης, στη χτεσινή τους γενική συνέλευση οι αεροσυνοδοί - φροντιστές εξουσιοδότησαν το ΔΣ της Ενωσής τους, για την "εν λευκώ" κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά τη λήξη της χτεσινής στάσης εργασίας 7-10 π.μ. Ετσι, σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΙΣΦ, για να καθορίσει το απεργιακό πρόγραμμα του κλάδου για την ερχόμενη εβδομάδα.

Διοικητικοί υπάλληλοι: 24ωρες απεργίες

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΕΑΕ αποφάσισε να συγκαλέσει για σήμερα γενική συνέλευση, με εισήγηση την κήρυξη δύο 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων (Τρίτη και Πέμπτη) και συγκεντρώσεις τη Δευτέρα το απόγευμα στα γραφεία της ΟΑ και πορεία στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών και την Τετάρτη το πρωί στο Δυτικό Αεροδρόμιο. Ακόμα αποφασίστηκε η εξόρμηση συνδικαλιστικών κλιμακίων από αύριο σε όλα τα μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια, για την ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και τη διανομή φυλλαδίων στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερωθεί το επιβατικό κοινό για τη σημερινή κατάσταση της ΟΑ, αλλά και για τις προτάσεις των εργαζομένων. Τέλος, η διοίκηση της ΕΕΑΕ, αποφάσισε να καλέσει στην Αθήνα, συνδικαλιστές ξένων αεροπορικών εταιριών ("Λουφτχάνσα", "Ιμπέρια", "Αιρ Φρανς" και "ΤΑΠ"), στις οποίες στο παρελθόν εφαρμόστηκαν προγράμματα εξυγίανσης.

Ο Στ. Μανούσος,εκπρόσωπος της ΕΣΚ στο ΔΣ της ΕΕΑΕ, κατήγγειλε τη στάση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ και ιδιαίτερα του προέδρου Μ. Πέρρου,ο οποίος κατάργησε το ΔΣ αποφασίζοντας μόνος του (!) την αναστολή της χτεσινής 24ωρης απεργίας, όπως κατάργησε και το διαπαραταξιακό όργανο, το οποίο, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, θα είχε την ευθύνη για τους χειρισμούς και τη δράση της ΟΣΠΑ. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται ο σικέ διάλογος, στη βάση τι θα παραχωρήσουν οι εργαζόμενοι και για μια ακόμα φορά κάλεσε την πλειοψηφία της ΟΣΠΑ να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του έκτακτου συνεδρίου, για την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου, με βάση τις προτάσεις των εργαζομένων. Τα μέλη του ΔΣ της ΕΕΑΕ ενέκριναν την πρόταση του εκπροσώπου της ΕΣΚ για την ανάληψη πρωτοβουλίας συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων, με τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα. Καταλήγοντας ο Στ. Μανούσος τόνισε ότι σήμερα επιβάλλεται,0 όσο ποτέ άλλοτε, η ενότητα όλων των εργαζομένων. Ενότητα, όμως, που δε θα εξαντλείται στα λόγια, αλλά θα εφαρμόζεται στην πράξη.

Η διοίκηση προκαλεί

Στο μεταξύ, προκλητική εμφανίστηκε χτες η διοίκηση της ΟΑ, που συνεδρίασε εκτάκτως. Σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για "καθοδηγούμενες ομάδες", "βίαια γεγονότα" την περασμένη Δευτέρα και "αξιόποινες πράξεις" σε βάρος του προέδρου και μελών του ΔΣ της εταιρίας! Αναφέρει δε ότι για χάρη του ήπιου κλίματος, ενόψει επανέναρξης του διαλόγου, δε θα προβεί σε μηνύσεις!

ΒΟΥΛΗ
Οι κυβερνήσεις υπονόμευσαν την "Ολυμπιακή"

"Εμένα με ενδιαφέρει η ουσία που είναι ότι πρέπει πριν το Πάσχα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο", δήλωσε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Μεταφορών, αποκαλύπτοντας την ουσία των κυβερνητικών επιδιώξεων, που ήταν μέσω των διάφορων "διαδικαστικών τερτιπιών" να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, εμμένοντας στην ουσία των μεσαιωνικών ρυθμίσεων.Το αντιδραστικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη και η συζήτησή του θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Χτες στήθηκε στην επιτροπή και δικομματικός καβγάς των "νεκροθαφτών" της "Ολυμπιακής" και μάλιστα εκτοξεύτηκαν εκατέρωθεν βαρύτατα υπονοούμενα, που βασικό τους μοτίβο είναι ποιο από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) τα "παίρνει" για να ξεπουλήσει την "Ολυμπιακή". Η ανταλλαγή των κατηγοριών για το ποιο από τα δύο κόμματα "τα παίρνει" ή εξυπηρετεί διάφορα συμφέροντα άρχισε όταν στην ομιλία του ο Τ. Μαντέλης είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ "δέχεται πιέσεις" για να ξεπουληθεί η "Ολυμπιακή" όσο - όσο. Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης είπε ότι "εάν κατεβάζετε έτσι το επίπεδο της συζήτησης, μπορούμε και εμείς να πούμε ότι ήδη τα 'χετε πάρει κάτω από το τραπέζι". Μάλιστα κατάγγειλε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί το ξεπούλημα στη γερμανική "Λουφτχάνσα".

Στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών έκανε επίδειξη αυταρχισμού, λέγοντας ότι δε διστάζει να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό "έστω και εάν υβρίζομαι", ενώ εμπαίζοντας ουσιαστικά όσους έκαναν λόγο για "πανωλεθρία του" με την απόσυρση της διαδικασίας του "κατεπείγοντος", είπε ότι τον ενδιαφέρει η ουσία, που είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν το Πάσχα.

Ο Στρ. Κόρακας

Την "Ολυμπιακή" δεν την υπονόμευσαν οι εργαζόμενοι όπως συκοφαντικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τόνισε στην παρέμβασή του στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Σκόπιμα, συνέχισε, δημιούργησαν προβλήματα για να πέσει στα μαλακά το ξεπούλημα και κατήγγειλε ότι - όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι - οι τελευταίες συκοφαντικές επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της "Ολυμπιακής" κόστισαν στην εταιρία 18 δισ. δρχ. από ακυρώσεις κρατήσεων.

Η "Ολυμπιακή" είναι από τις πιο ασφαλείς εταιρίες στον κόσμο, είπε ο Στρ. Κόρακας, γιατί είναι δημόσια επιχείρηση, που δαπανά για αυτήν την ασφάλεια, κάτι που δε θα κάνει σε καμία περίπτωση ο ιδιώτης, που μόνη του επιδίωξη είναι το κέρδος. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τις ιδιωτικές εταιρίες των ΗΠΑ, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων, καθώς και τις εκατοντάδες μικρές ιδιωτικές εταιρίες που διαδέχτηκαν την ΑΕΡΟΦΛΟΤ, την ασφάλεια των οποίων τραγικά διαπιστώσαμε με την πτώση του "Γιάκοβλεφ". Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς κυβέρνησης, αλλά και βουλευτών της ΝΔ ότι φταίνε οι "μεγάλες αυξήσεις" που δόθηκαν στους εργαζόμενους, υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τα διάφορα "προγράμματα εξυγίανσης" με 120 δισ. δραχμές.

Η στάση σας δε θα μείνει ατιμώρητη από τους εργαζόμενους, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι απαιτείται μία άλλη πολιτική προκειμένου όχι μόνο η "Ολυμπιακή", αλλά όλες οι ΔΕΚΟ, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα τους, να λειτουργούν υπέρ του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Στη δευτερολογία του στο τέλος της συνεδρίασης ο Μ. Κωστόπουλος κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση με τα όσα κάνει στην "Ολυμπιακή" επιχειρεί να διαμορφώσει καθεστώς για όλες τις ΔΕΚΟ. Απευθυνόμενος δε σε όσους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συμφωνούν με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, είπε ότι τη στιγμή που καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων ο καθένας πρέπει να πάρει την ευθύνη και να διαλέξει: Η θα είναι με τον "κομματικό πατριωτισμό" ή θα είναι με το λαό.

Αθλιότητα και σήψη

Πράκτορες της αστικής τάξης και εκπροσώπους της εργατικής αριστοκρατίας αποκαλούσε ο Λένιν στον καιρό του, όλους εκείνους που είχαν αναρριχηθεί στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων και δρούσαν σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Σκληροί οι χαρακτηρισμοί; Ε, όχι και τόσο, αν αναλογιστούμε την πραγματικότητα, που βιώνει το εργατικό κίνημα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Οπου στις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αναρριχηθεί διεφθαρμένες ταξικά ηγεσίες, οι οποίες δρουν σαν Δούρειος Ιππος σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Τη στιγμή που κυβέρνηση και βιομήχανοι ακονίζουν τα μαχαίρια και περιμένουν τους εργαζόμενους στη γωνία, τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει το εφιαλτικό μανιφέστο του απασχολήσιμου, ο οποίος θα βρίσκεται στο έλεος των διαθέσεων των εργοδοτών, η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ έτρεχαν και έκαναν, ουσιαστικά, τεμενάδες στους πολιτικούς εργοδότες και τους βιομήχανους. Σε μια εποχή πλήρους αμφισβήτησης των εργατικών κατακτήσεων, όπου κυβέρνηση και βιομήχανοι ετοιμάζονται να θάψουν με τιμές το οχτάωρο και να ισοπεδώσουν την κοινωνική ασφάλιση, έχουν σηκώσει τις πλαστικές σημαίες της ταξικής συνεργασίας και του "κοινωνικού διαλόγου". Κοινωνικό διάλογο με τους "υποψήφιους δολοφόνους" των εργατικών κατακτήσεων. Σε τέτοια εξαχρείωση, σήψη και αθλιότητα έχει περιπέσει η πλειοψηφία της σημερινής ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία έχει προσφέρει τα μέγιστα στην απονεύρωση και εξουδετέρωση κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος, κάθε φωνής αντίστασης στους "μονόδρομους" του πολυεθνικού κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ασφαλώς, κυβέρνηση και εργοδότες οφείλουν πολλά στη σημερινή πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία, λειτουργώντας σαν μηχανισμός καταστολής του αγωνιστικού εργατικού κινήματος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην εφαρμογή και προώθηση των προγραμμάτων λιτότητας.

Εκεί, όμως, που πιστεύαμε ότι η αθλιότητα και η διαφθορά των νεοφιλελεύθερων συνδικαλιστών κολαούζων είχε φτάσει στα τελικά της όρια, ήρθαν τα τόσο τραγικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", να μας διαψεύσουν.

Είναι πραγματικά τρομερό, η κυβέρνηση να ανακοινώνει την έναρξη νέων, πρωτόγνωρων σε σφοδρότητα, πολεμικών επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων, να λειτουργεί ουσιαστικά ακόμη πιο στυγνά ως δικτατορία του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής" να έχουν βγει στους δρόμους και να καταγγέλλουν την κυβέρνηση, που έχει βγάλει κιόλας το μαχαίρι προκειμένου να τους προσφέρει θυσία στους θεούς του κέρδους, και οι διάφοροι συνδικαλιστές, κλόουν της κυβερνητικής αυλής, να λειτουργούν σαν πέμπτη φάλαγγα κατά των εργαζομένων.

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην "Ολυμπιακή", ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν ορισμένοι εκπρόσωποι των συνδικαλιστών, ξεφεύγει κατά πολύ από χαρακτηρισμούς του τύπου συμβιβασμένες ηγεσίες, ή εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Βρισκόμαστε μπροστά στην περίπτωση των πρακτόρων, που κατάγγειλε στην εποχή του ο Λένιν.

Θ. Κ.

Συζήτηση στη Βουλή με παρέμβαση του ΚΚΕ

Ιδιαίτερη επικαιρότητα, μετά τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή Αεροπορία", αποκτά η Επερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα την κυβερνητική πολιτική στις ΔΕΚΟ, που συζητιέται σήμερα στη Βουλή. Με την Επερώτηση καταγγέλλεται η ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατασυκοφάντησης των ΔΕΚΟ και των εργαζομένων τους, στην προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη ότι αυτές είναι "αντιπαραγωγικές".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν εφαρμόζεται μία πολιτική στα πλαίσια της οποίας οι ΔΕΚΟ, με τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα τους, θα προσφέρουν καλύτερες και φτηνές υπηρεσίες προκειμένου να καλυφθούν πλήρως οι διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες. Επίσης πώς θα προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα βελτιώνεται αποφασιστικά η θέση τους (εισόδημα, εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα) και πώς θα αξιοποιηθούν οι ΔΕΚΟ ως βασικός αναπτυξιακός μοχλός για την υλοποίηση μιας πολιτικής κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης προς όφελος του λαού και του τόπου.

Αύξηση αποδοχών 311%!

Σε 70.000.000 δραχμές προσδιόρισε η κυβέρνηση τις αποδοχές των εκλεκτών της, που με απόφαση του διώκτη των εργαζομένων στην "Ολυμπιακή" Τ. Μαντέλη, τοποθετήθηκαν στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της "Ολύμπικ Κέτερινγκ", Μαρίνου Κοντονικολή και Αντώνη Τσιρίγου, αντίστοιχα! Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την προηγούμενη Τρίτη, τη μέρα ακριβώς που η κυβέρνηση ξεδίπλωνε στο στημένο "διάλογο" για τον αερομεταφορέα, τις άνομες προθέσεις της σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων.

Είναι φανερό ότι στο φόντο των κυβερνητικών σχεδίων ενάντια στους εργαζόμενους και της κατασυκοφάντησης τους, πως δήθεν οι δικές τους αμοιβές ευθύνονται για το χάλι της εταιρίας, οι παραπάνω αριθμοί - οι μισθοί, δηλαδή - και ο χρόνος που αποφασίστηκαν, μιλούν από μόνα τους.

Οταν πριν δυο μήνες ήρθε στη Βουλή το θέμα των αμοιβών των διορισμένων από την κυβέρνηση στελεχών στις ΔΕΚΟ, ο Γ. Παπαντωνίου παρουσίασε πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο οι ετήσιες αμοιβές για τις δύο συγκεκριμένες θέσεις, ήταν κάτι λιγότερο από 17.000.000 δραχμές.

Τι να πιστέψουμε; Οτι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα το Φλεβάρη, ή ότι προκειμένου να φέρουν σε πέρας τη "βρώμικη δουλιά" οι τοποτηρητές της στις ΔΕΚΟ, έπρεπε να πάρουν αυξήσεις αποδοχών της τάξης του 311%;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ