ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ
Η δύναμη του λαού κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα

Να γίνει πράσινο το πάρκο, απαιτούν οι κάτοικοι. Συγκέντρωση οργάνωσε χτες η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου"

Λαϊκή ενεργοποίηση και αγώνα ώστε να ανατραπούν τα σχέδια τεμαχισμού και τσιμεντοποίησης των 960 στρεμμάτων στο Γουδί, που προωθούν το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Βαρδινογιάννης και ο Οργανισμός της Αθήνας, ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες, από την πλατεία Ελευθερίας, πλήθος κατοίκων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρόσκληση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου".Εκπρόσωποι οικοδόμων, συνταξιούχων, πολιτιστικών συλλόγων, συλλόγων γυναικών, δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, το Ζωγραφιώτικο Κίνημα Ειρήνης, απαίτησαν ο χώρος στο Γουδί "να γίνει ενιαίο πάρκο πρασίνου για τα παιδιά μας, για τη νεολαία, για τους δημότες της συνοικίας μας".

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Νίκος Παπακωνσταντίνου,επικεφαλής της"Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", τόνισε πως έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί ο χώρος των 960 στρεμμάτων ως ενιαίος χώρος πρασίνου και να συνδυαστεί κατά 10% με αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. "Προβάλλουμε - τόνισε - την ανάγκη να ματαιωθούν τα σχέδια τεμαχισμού και τσιμεντοποίησης του πάρκου. Πρέπει να εμποδίσουμε τις δυνάμεις που θέλουν τη νεολαία παθητικούς οπαδούς πάνω στις κερκίδες". Αναφερόμενος στα σχέδια του Βαρδινογιάννη να κατασκευαστεί στο Γουδί γήπεδο του Παναθηναϊκού, σημείωσε: "Εχουμε βαθιά επίγνωση ότι οι παράγοντες που στηρίζουν την κατασκευή του γηπέδου έχουν μεγάλη δύναμη. Ομως είμαστε σίγουροι ότι η δύναμη και το δίκαιο το λαού θα υπερνικήσουν τα μεγάλα συμφέροντα".Και κατέληξε: "Εναντιωνόμαστε στα δημοσιεύματα που μιλούν για γήπεδα, συνεδριακό κέντρο, μέγα πάρκινγκ, μουσείο μοντέρνας τέχνης, αύξηση συντελεστών δόμησης, προσπαθώντας στην ουσία να καλλωπίσουν τις μεθοδεύσεις τσιμεντοποίησης. Προσπαθούν να μας εξαπατήσουν".

Εκ μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", ο Μανώλης Δανδουλάκης σημείωσε: "Σαν δημοτική κίνηση θα αντισταθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και των δημάρχων Αθήνας και Ζωγράφου να τσιμεντοποιήσουν το χώρο. Δε θα αφήσουμε να περάσει η κερδοσκοπική πολιτική".

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η δήμαρχος Ζωγράφου Φωτεινή Σακελλαρίδου,η οποία αφού διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν της στάλθηκε πρόσκληση, "εξήγησε" πως... "δεν είναι απλό" να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων.

ΖΕΦΥΡΙ
Να ανακληθεί η απόφαση

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον οικονομικό στραγγαλισμό που επιβάλλει στο δήμο η κυβέρνηση

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να εξοφλούνται τα εντάλματα που εκδίδει ο Δήμος Ζεφυρίου, με την προϋπόθεση ότι δε θα αυξηθεί το χρέος του, ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ.Παράλληλα, καλεί τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών να πάρουν μέτρα για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση του δήμου.

Οπως τονίζει στην Επίκαιρη Ερώτηση ο κομμουνιστής βουλευτής, το ΤΠΔ με πρόσφατη απόφασή του έδωσε εντολή στο Δημόσιο Ταμείο Αγίων Αναργύρων να σταματήσει τις πληρωμές ενταλμάτων του δήμου προς τους οφειλέτες του. Την ίδια ώρα που, ο δήμος Ζεφυρίου έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται η σημερινή δημοτική αρχή. Παράλληλα, επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ, όπως όλοι οι δήμοι στη χώρα μας, το Ζεφύρι δεν ενισχύεται ουσιαστικά με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό - αυθαίρετα παρακρατούνται τεράστια ποσά που φτάνουν στο 1 τρισ. από το 1990 - και ο συγκεκριμένος δήμος δεν καταφεύγει στην επιπρόσθετη φορολόγηση των κατοίκων του.

Το ΤΠΔ - καταλήγει ο Ορέστης Κολοζώφ - επιμένει στη θέση ότι για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα ο δήμος, πρέπει να πάρει δάνειο (δηλαδή να δανειστεί τα δικά του χρήματα που του έχουν παρακρατηθεί αυθαίρετα) από το Ταμείο με 12% επιτόκιο και έτσι θα άρει την παραπάνω εντολή του, γεγονός που αν υλοποιηθεί απειλεί το δήμο Ζεφυρίου με οικονομικό στραγγαλισμό, αν συνυπολογιστεί ότι έχει υποστεί πάρα πολλές καταστροφές και από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Συνάντηση στο ΤΠΔ

Την ώρα που τα ταμεία του Δήμου Ζεφυρίου έχουν φτάσει στο μηδέν, η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τού "γυρίζει την πλάτη". Στη χτεσινή συνάντηση της ηγεσίας του ΤΠΔ με τον δήμαρχο Ζεφυρίου Γιάννη Λάππα, ο πρόεδρός του, αποποιήθηκε τις ευθύνες του και θεώρησε υπεύθυνο για την κατάσταση ασφυξίας του Δήμου Ζεφυρίου τη δημοτική αρχή.

Ο πρόεδρος του ΤΠΔ Δημήτρης Αλεξόπουλος τηρώντας "σιγήν ιχθύος" δεν κατέθεσε καμία πρόταση επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του Ζεφυρίου και δήλωσε μόνο ότι θα απαντήσει επί των προτάσεων του δημάρχου της περιοχής την Παρασκευή. Οπως ήταν αναμενόμενο προσπέρασε το γεγονός ότι την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο δήμο "δημιούργησε" η προηγούμενη δημοτική αρχή που πρόσκεινταν στο ΠΑΣΟΚ.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
Αγρια χαράτσια στους δημότες

Ειδική μεταχείριση στη ΦΑΓΕ ώστε να πληρώνει λιγότερα δημοτικά τέλη. Καταψήφισε η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση"

Σε πλήρη συμμόρφωση με την προωθούμενη κυβερνητική πολιτική, που μετατρέπει τους δήμους σε επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες τους σε εμπόρευμα, βρίσκεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεταμόρφωσης για το 1998, που συνέταξε και ψήφισε η δημοτική αρχή. Στην κατεύθυνση αυτή, η τσέπη των δημοτών αναδεικνύεται σε βασική πηγή εσόδων, ενώ τα κονδύλια για υπηρεσίες κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

"Πλαστό και ψευδεπίγραφο" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 1998 η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση",που τον καταψήφισε στο σύνολό του. "Ολα τα κονδύλια που προβλέπονται είναι τα πενιχρά έσοδα του 1997, αυξημένα κατά 80 έως 90%, έτσι που ο προϋπολογισμός λογιστικά να αγγίζει τα 4 δισ. δραχμές. Ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το 1997 εισπράχτηκαν 1,3 δισ. ", τόνισε στη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, Κώστας Μαρκέτης.Ο ίδιος σημείωσε πως "ο προϋπολογισμός προτείνει επιπρόσθετη αφαίμαξη των πολιτών μέσω των φόρων (αύξηση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού, είσπραξη του τέλους 5% επί των ακαθάριστων εσόδων από τα μαγαζιά), ενώ γνωρίζουμε πως οι εργαζόμενοι το '97 πλήρωσαν 34% επιπλέον φόρους σε σχέση με το '96".

Ισχνά είναι τα κονδύλια που προβλέπονται για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου και των πολιτιστικών αναγκών της πόλης, καθώς και για τα ΚΑΠΗ. Ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για απαλλοτριώσεις, για τη διαμόρφωση πλατειών ή χώρων αναψυχής και άθλησης. "Πρέπει να πούμε - σημείωσε ο Κ. Μαρκέτης - πως στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο 100 εκατομμύρια για την αποζημίωση αρκετών κοινόχρηστων χώρων που κινδυνεύουν να χαθούν! ".

Προτάσεις διεκδίκησης

Οι προτάσεις της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" για τον προϋπολογισμό, αλλά και τη δράση που πρέπει να έχει ο Δήμος, συνίστανται καταρχήν στη διεκδίκηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης του ποσού των τεσσάρων δισ. δραχμών που παράνομα παρακρατούνται από την κυβέρνηση. Παράλληλα, η παράταξη προτείνει να συσταθεί επιτροπή για την καταμέτρηση επιφανειών που διαφεύγουν και δεν αποδίδουν τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας που τους αναλογούν - χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΦΑΓΕ. "Μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια μέσα στο 1998", τονίζει.

Προτείνει ακόμα να προβλεφτούν κονδύλια για απαλλοτριώσεις οικοδομικών τετραγώνων, ώστε να μην αποχαρακτηριστούν από χώροι πρασίνου. Να απαλλοτριωθεί η έκταση της χωματερής Δηλαβέρη, κάτι που μπορεί να γίνει σε οχτώ χρόνια, αν ξεκινήσουν διαδικασίες από φέτος. Η παράταξη προτείνει συγκεκριμένα να απαλλοτριώνονται κάθε χρόνο 5.000 τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος, η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" σημειώνει πως "το μοντέλο διοίκησης που προωθείται και στο Δήμο Μεταμόρφωσης είναι μακριά από τα προβλήματα του λαού. Αποτελεί άλλο ένα γρανάζι στην αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιεί η κυβέρνηση, τα τοπικά τους φερέφωνα - διοικούντες και δήθεν "αντιπολιτευόμενοι"".

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συγκέντρωση για κυκλοφοριακό - συγκοινωνιακό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το οξύ κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Καισαριανής, διοργανώνει σήμερα η δημοτική παράταξη "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία". Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της πόλης.

Η λύση του κυκλοφοριακού - συγκοινωνιακού προβλήματος, τονίζει σε ανακοίνωσή της η "Ενωτική Αγωνιστική Πορεία", αποτελεί ζήτημα ζωής για την πόλη. H λεωφόρος έχει μετατραπεί σε καρμανιόλα, με αμέτρητα τροχαία ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, η ηχορύπανση είναι ανυπόφορη και η ατμοσφαιρική ρύπανση γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητή. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση είναι επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του ευρύτερου Λεκανοπεδίου. "Η λύση του κυκλοφοριακού, τονίζει η παράταξη, προϋποθέτει ανακατασκευή του δρόμου της Πανεπιστημιούπολης και ανασχεδιασμό της Λεωφόρου Εθνικής Αντίστασης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αγωνιστικά και συντονισμένα".

Παράλληλα καταγγέλλει την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή επειδή, εξαιτίας της αδιαφορίας της πρώτης και της ανοχής της δεύτερης, τα προβλήματα οξύνονται και καλεί το λαό της περιοχής να πάρει μαζικά μέρος στη σημερινή συγκέντρωση και ενωμένος να αγωνιστεί, μαζί με την παράταξη, για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Συζήτηση για την παιδεία

Η παιδεία είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει η "Διεκδικητική Δημοτική Κίνηση Κηφισιάς", τη Δευτέρα 13 του Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (δημαρχείο Κηφισιάς, οδός Διονύσου και Μυρσίνης). Η "Διεκδικητική Δημοτική Κίνηση Κηφισιάς" θα διατυπώσει τις θέσεις της για την παιδεία και θα σχολιάσει τις επιπτώσεις του νόμου 2525/97.

Θα πάρουν προκαταβολή για το επίδομα

Την αναστολή της 48ωρης απεργίας που είχαν προγραμματίσει για αύριο και μεθαύριο αποφάσισαν χθες το πρωί οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ζωγράφου, στη Γενική Συνέλευση που έκαναν. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν την αναστολή των κινητοποιήσεών τους μετά τη δέσμευση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 7 του Απρίλη, να τους δώσει, έστω και αναδρομικά, προκαταβολή του επιδόματος παραγωγικότητας, η οποία είναι περίπου 300 χιλιάδες δραχμές.

Οι υπάλληλοι στο Δήμο Ζωγράφου, διεκδικώντας το μηνιαίο επίδομά τους από το 1994, προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε τετράωρες στάσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ