ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Κόντρα στον κακό του δαίμονα

Η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη αντιμετωπίζει την Τρίτη την Τρεβίζο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Η σερβική κυριαρχία από το 1989 και τα όπλα του "ξανθού"

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης των δύο τελευταίων χρόνων. Από την άποψη αυτή, η σκυτάλη που παραλαμβάνει η ΑΕΚ είναι γνώριμη και ταυτόχρονα βαρύτερη του αναμενομένου. Είναι τα μοναδικά τρόπαια που ήρθαν στη χώρα μας από την Ευρωλίγκα. Θα μπορούσαν να ήταν και περισσότερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από το 1988, που η ΦΙΜΠΑ καθιέρωσε το φάιναλ φορ, οι ελληνικές ομάδες διακρίνονται ιδιαίτερα στο θεσμό, μετρώντας δέκα παρουσίες στην τελική τετράδα και τέσσερις σε τελικό.

Τα πρωτεία στην ιστορία της διοργάνωσης κατέχει η Ρεάλ Μαδρίτης. Οκτώ κύπελλα έχει στη συλλογή της. Μεσουράνησε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ τη δεκαετία του 60. Για τελευταία φορά στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1995 στη Σαραγόσα. Υπεράνω όλων την τελευταία δεκαετία είναι όμως οι Γιουγκοσλάβοι. Τρεις φορές η Γιουγκοπλάστικα και μία η Παρτιζάν, ανέβηκαν στο ψηλότερο βάθρο του νικητή. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι ότι μετά το 1989, οι Σέρβοι δεν άφησαν προπονητή άλλης εθνικότητας να κατακτήσει το τρόπαιο.

Ο "άγνωστος" και ο "Γκαστόνε"

Για κακή τύχη τού μέχρι παρεξηγήσεως προληπτικού Γιάννη Ιωαννίδη, οι Σέρβοι θα δώσουν το "παρών" στη Βαρκελώνη και μάλιστα με δύο εκπροσώπους. Ο ένας είναι ο άγνωστος Μπογκόγεβιτς, που εκμεταλλεύτηκε κατά τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα του Ολυμπιακού και οδήγησε την Παρτιζάν στην τελική τετράδα. Ο δεύτερος είναι κι ο πλέον επικίνδυνος. Είναι μόλις 39 χρόνων, κι έχει κερδίσει τα πάντα. Τώρα φιλοδοξεί να στέψει πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία της την Τρεβίζο. "Γκαστόνε" είναι το παρατσούκλι του και Ζέλικο Ομπράντοβιτς το ονοματεπώνυμό του. Το 1991, ενώ ο Ντ. Ιβκοβιτς τον είχε συμπεριλάβει στην ομάδα της Γιουγκοσλαβίας που θα προετοιμάζονταν για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρώμης, αυτός κοιμήθηκε μπασκετμπολίστας και ξύπνησε προπονητής. Η τύχη δούλευε για λογαριασμό του. Στα 31 του χρόνια, αποδέχτηκε την πρόταση της Παρτιζάν να αναλάβει τα ηνία της ομάδας και δεν το μετάνιωσε. Εντεκα μήνες αργότερα είχε κατακτήσει τρεις τίτλους. Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας, Κύπελλο Γιουγκοσλαβίας και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Εκτοτε είναι το πιο περιζήτητο πρόσωπο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το εμπάργκο του ΟΗΕ στη Σερβία δεν έκανε εξαίρεση στον αθλητισμό. Η Παρτιζάν έμεινε εκτός ευρωπαϊκών κυπέλλων και ο Ομπράντοβιτς παίρνει το δρόμο για την Ισπανία. Πρώτος σταθμός το 1993, η Μπανταλόνα. Εντεκα μήνες αργότερα η ισπανική ομάδα είχε κατακτήσει το πρώτο της ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ηταν 21 Απρίλη 1994, όταν στην κυριολεξία άρπαξε τον τίτλο μέσα από τα χέρια του Γ. Ιωαννίδη. Στο Τελ Αβίβ γράφτηκε η έκπληξη της δεκαετίας. Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ. Ο Φεράν Μαρτίνεθ, τον Ρόι Τάρπλεϊ και ο άγνωστος... χοντρούλης Καρνέλιους Τόμσον, τον διάσημο Ζάρκο Πάσπαλιε. Κάποιοι χαρακτήρισαν τυχερό τον Ομπράντοβιτς και άτυχο τον Ιωαννίδη. Ισως να ήταν έτσι. Το παιχνίδι κρίθηκε στην αδυναμία του Πάσπαλιε να ευστοχήσει από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Εδώ όμως κρύβεται όλο το μυστικό. Ο Ζάρκο προδόθηκε από τα νεύρα του. Τη στιγμή που κρινόταν το παιχνίδι, αυτός και οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν με τίποτα να βάλουν την μπάλα στο καλάθι. Αντιθέτως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Ομπράντοβιτς οδήγησε την Μπανταλόνα στο Τελ Αβίβ, ευρισκόμενη στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ενα χρόνο αργότερα ο Ομπράντοβιτς οδήγησε τη Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης, μετά από δεκαπέντε "πέτρινα" χρόνια. Διέθετε τους καλύτερους παίκτες, ισχυρίστηκαν εκείνοι που επέμεναν να τον αποκαλούν τυχερό. Ας μην διαφεύγει όμως της προσοχής, ότι οι ίδιοι παίκτες της Ρεάλ, αλλά με διαφορετικό προπονητή, είχαν πατώσει στο φάιναλ φορ της Αθήνας δύο χρόνια νωρίτερα. Επιπλέον, στον τελικό με τον Ολυμπιακό, το "βαρύ πυροβολικό" της Ρεάλ ο Αρβιντας Σαμπόνις, λόγω φάουλ, αγωνίστηκε μόλις 23 λεπτά. Το 1996 χωρίς τον Σαμπόνις η Ρεάλ του Ομπράντοβιτς απέτυχε στο φάιναλ φορ του Παρισιού, αλλά ένα χρόνο αργότερα, κατέκτησε στη Λευκωσία το Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και το χρυσό στο Ευρωπαϊκό του 1997, με την εθνική Γιουγκοσλαβίας, στον πάγκο της οποίας διαδέχτηκε τον Ντ. Ιβκοβιτς, θα καταλάβει ότι ο... πιτσιρικάς θα είναι επικίνδυνος στη Βαρκελώνη. Η ικανότητά του να διαβάζει τον αντίπαλο και να παίρνει από τους παίκτες το 100% των δυνατοτήτων τους, είναι μοναδική.

Τα ατού της Τρεβίζο

Η Τρεβίζο που θα βρεθεί κόντρα στην ΑΕΚ στον ημιτελικό της Τρίτης, δε διαθέτει την πληθώρα μεγάλων παικτών. Ο Αμερικανός Ουίλιαμς από την περιφέρεια και ο Γιουγκοσλάβος Ρεμπράτσα κοντά στη ρακέτα, είναι "όλα τα λεφτά". Στο παιχνίδι της Μεγάλης Τρίτης με τη Ρέτζιο Καλάμπρια για τα πλέι οφ του ιταλικού πρωταθλήματος, σημείωσαν 26 και 23 πόντους αντίστοιχα, από τους 92 της ομάδας τους. Απ' την άποψη αυτή η απόδοση των Κολντεμπέλα, Αλεξάντερ αποχτάει ιδιαίτερο βάρος.

Στα προγνωστικά η Τρεβίζο είναι τρίτο φαβορί. Προηγούνται η Κίντερ Μπολόνια του Ετόρε Μεσίνα και η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη. Οταν όμως καλείσαι να ασχοληθείς με την ομάδα του "Γκαστόνε", ποτέ μην πεις ποτέ. Είναι ικανός για όλα κι επιπλέον έχει όσες πληροφορίες θέλει από το δάσκαλό του Ντ. Ιβκοβιτς, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, θα βρεθεί στη Βαρκελώνη προκειμένου την Τετάρτη να βραβευτεί από τη ΦΙΜΠΑ, ως κορυφαίος προπονητής για το 1997. Ο Ομπράντοβιτς είναι το φαβορί μεταξύ των προπονητών. Αν θα σπάσει το ρόδο, ή αν ισχύσει στην περίπτωσή του η παροιμία, "μια του κλέφτη δυο του κλέφτη..." θα το ξέρουμε τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Ο Γιάννης Ιωαννίδης έχασε από αυτόν δύο τελικούς. Σίγουρα δε θα πάει στη Βαρκελώνη αδιάβαστος. Οπως δήλωσε ο ίδιος, έχει δει τα δώδεκα από τα είκοσι φετινά ευρωπαϊκά παιχνίδια της Τρεβίζο. Δείχνει αισιόδοξος. Σίγουρα διαθέτει καλύτερη γκάμα παικτών και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις στον πάγκο. Αν διατηρήσει την ψυχραιμία του μέχρι το τέλος και δε μεταφέρει τη νευρικότητα στους παίκτες μετά τα πρώτα πιθανά άστοχα σουτ, θα είναι αυτός που την Πέμπτη το βράδυ θα παίξει τελικό. Ψυχραιμία λοιπόν, γιατί ο "Γκαστόνε" δεν αστειεύεται.

Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Μια πρωτάρα με εμπειρία

Το ευρωπαϊκό προφίλ της ΑΕΚ, στην πρώτη της εμφάνιση σε φάιναλ φορ

Μετά τον Αρη, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, να λοιπόν κι ΑΕΚ. Ο ένας τράβηξε τον άλλο, κι όλοι μαζί, γαϊτάνι γαϊτανάκι, δημιούργησαν την εικόνα του πρωταγωνιστή για το ελληνικό μπάσκετ. Ο "δικέφαλος" από το πουθενά και μετά από μια τριαντάχρονη απραξία, πέταξε στην κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης. Η σημερινή ομάδα μπορεί να μην έχει πολλά κοινά με την κυπελλούχο Ευρώπης του 1968, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία των πραγμάτων. Το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που αντιπροσωπεύει, ήταν και παραμένει το ίδιο, έστω κι αν ο ρομαντισμός του 1924 που ιδρύθηκε ο σύλλογος της Ν. Φιλαδέλφειας, παραχώρησε τη θέση του στον σημερινό σκληρό επαγγελματισμό.

Η ΑΕΚ δεν έχει να χάσει τίποτα. Είτε επιστρέψει με το κύπελλο είτε όχι, είναι η πρωταγωνίστρια της περιόδου. Ας μην αγχωθεί, λοιπόν. Το χειροκρότημα της ανήκει εκ των προτέρων. Το ευχάριστο όμως είναι, ότι δεν πηγαίνει στη Βαρκελώνη ως πρόβατο επί σφαγήν. Η ομάδα βρήκε το ρυθμό της μετά το Δεκέμβρη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. "Μπορεί να υστερούμε σε ταλέντο έναντι της Κίντερ Μπολόνια και να μην έχουμε την ομοιογένεια της Τρεβίζο, είμαστε όμως πιο ομάδα απ' όλους" δήλωσε ο Γ. Ιωαννίδης. Μακάρι οι εκτιμήσεις του να επιβεβαιωθούν στην πράξη. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί από το 1989 και έπειτα, τα πρωταθλήματα Ευρώπης δεν τα κατέκτησαν μεμονωμένα άτομα, αλλά οι ομάδες που παρουσίασαν το καλύτερο σύνολο.

Από την ΑΕΚ δεν απουσιάζει τίποτα. Είναι πανίσχυρη σε όλες τις γραμμές. Παίκτες με την προσωπικότητα των Αλεξάντερ, Πρέλεβιτς, Αντερσον και τη μαχητικότητα των Κολτεμπέλα, Χατζή, Κακιούζη, Τσακαλίδη, θα ήθελαν να έχουν στη δύναμή τους πολλές ομάδες. Επιπλέον, έστω κι αν είναι πρωτάρα σε φάιναλ φορ, δεν της λείπει η εμπειρία. Από τη συλλογή του Μπ. Πρέλεβιτς λείπει μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Γιουγκοσλάβος ήταν παρών το 1993 στο φάιναλ φορ της Αθήνας με τα χρώματα του ΠΑΟΚ. Ηταν ο μοιραίος παίκτης μετά τον Ραγκάτσι της Τρεβίζο. Ο δεύτερος πέτυχε εκείνο το απίθανο τρίποντο στην εκπνοή και ο πρώτος δεν πρόλαβε να το ανταποδώσει. Εμπειρίες φάιναλ φορ και μάλιστα σημαντικές έχει και ο Χοσέ Λάσα. Ο Ισπανός ήταν κι αυτός παρών στο φάιναλ φορ των Αθηνών με τα χρώματα της Ρεάλ, ενώ δυο χρόνια αργότερα στέφθηκε με την ίδια ομάδα πρωταθλητής Ευρώπης στη Σαραγόσα και μάλιστα κόντρα στο σημερινό του προπονητή.

Μπαρουτοκαπνισμένος σε ανάλογες διοργανώσεις είναι και ο Γ. Ιωαννίδης. Μετά τον Αρη και τον Ολυμπιακό, διεκδικεί το τρόπαιο με την ΑΕΚ. Είναι η έκτη του συμμετοχή σε φάιναλ φορ. Αν υπήρχε θεία δίκη, θα του απένειμε προκαταβολικά τον τίτλο, μόνο και μόνο για την προσπάθειά του. Ο ίδιος λέει ότι δεν του χρωστάει κανείς τίποτα. Μακάρι, όμως, να επιβεβαιωθούν αυτά που αισθάνεται κι όχι τα όσα υποστηρίζει.

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΗΣ ΑΕΚ
Πιο επικίνδυνη η Κίντερ

Εντεκα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν κατακτήσει ιταλικές ομάδες. Τελευταία φορά το 1988 με την Τρέισερ Μιλάνο. Εκτοτε το ιταλικό μπάσκετ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μόνο τρεις ομάδες έφθασαν σε φάιναλ φορ, αλλά έμειναν με την ικανοποίηση της συμμετοχής. Το 1991 στο Παρίσι η Σκαβολίνι Πέζαρο έπιασε πάτο. Το ίδιο συνέβη ένα χρόνο αργότερα στην Κωνσταντινούπολη. Η Φίλιπς Μιλάνο πήγε ως φαβορί και κατέληξε στην τρίτη θέση. Το 1993 στην Αθήνα, η Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς έκανε την έκπληξη νικώντας στον ημιτελικό τον ΠΑΟΚ. Στον τελικό απέναντι στη Λιμόζ έμεινε όμως στους 55 πόντους. Ηταν ο χειρότερος τελικός όλων των εποχών.

Μετά από μια χαμένη πενταετία, οι Ιταλοί ξανάρχονται. Στη Βαρκελώνη θα εκπροσωπηθούν με δύο ομάδες. Ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν τα πρωτεία. Η Τρεβίζο δεν είναι πάντως φαβορί έναντι της ΑΕΚ. Αντιθέτως, η Κίντερ Μπολόνια στην παρθενική της εμφάνιση σε φάιναλ φορ, θεωρείται ακόμα και από τον Γιάννη Ιωαννίδη, η ομάδα με το μεγαλύτερο ταλέντο. Στον πάγκο της βρίσκεται ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής Ετόρε Μεσίνα. Νεαρός, φιλόδοξος και γνώστης του αντικειμένου του, άφησε το καλοκαίρι τη "Σκουάντρα Ατζούρα" για να επιστρέψει στην ομάδα που τον ανέδειξε. Στην περίοδο των μεταγραφών ξόδεψε ουκ ολίγα. Επεισε τον Ντανίλοβιτς να αφήσει το ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Μπολόνια, έκανε την καλύτερη προσφορά στον Γάλλο Ριγκοντό, από τον Παναθηναϊκό πήρε τον Σκονοκίνι, άφησε ελεύθερους τους Πρέλεβιτς, Παταβούκα, κράτησε τον μαχητή Σάβιτς έστω κι αν βρίσκεται στο τέλος της καριέρας του και διέγραψε μια πολύ καλή πορεία σε ιταλία και Ευρώπη. Το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ακούει στο όνομα Ριγκοντό. Ο Γάλλος κατά τη διάρκεια της περιόδου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Θα είναι βέβαια παρών στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να παίξει ρόλο πρωταγωνιστή.

Απέναντι στην Παρτιζάν, οι Ιταλοί είναι το φαβορί. Οι Σέρβοι διαθέτουν το ταλέντο, όχι όμως και την απαραίτητη εμπειρία για τόσο μεγάλες διοργανώσεις. Επιπλέον, μακριά από το Βελιγράδι, λόγω του νεαρού της ηλικίας χάνουν πολλές από τις ικανότητές τους. Οι Ραντόσεβιτς, Τσουμπρίλο, Τομάσεβιτς, Ντρόμπνιακ, θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν ό,τι και οι Τζόρτζεβιτς, Ντανίλοβιτς, Ρεμπράτσα το 1992, οι οποίοι πριν καλά καλά βγάλουν μουστάκι κατέπληξαν την Ευρώπη με τη φανέλα της Παρτιζάν, όμως δεν είναι κάθε μέρα του Αϊ - Γιαννιού.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ ΠΟΛΟ
Με όπλο την υπομονή

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τη Νοβάκι, με στόχο την πρόκριση στον τελικό του Κυπελλούχων. Στη Νάπολη με Ποσίλιπο η Βουλιαγμένη

Ανάσταση στις πισίνες θα κάνουν σήμερα η πρωταθλήτρια Βουλιαγμένη και ο Κυπελλούχος Ολυμπιακός που δίνουν τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια για τη φετινή χρονιά.

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται στον Πειραιά τη Σλοβακική Νοβάκι (18.45, ΕΤ-1) στο έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με αποκλειστικό σκοπό να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης.

Βέβαια το έργο των "ερυθρολεύκων" δεν είναι εύκολο, αφού θα πρέπει να ανατρέψουν τηδιαφορά των τεσσάρων γκολ από την απρόσμενη ήττα στο πρώτο παιχνίδι με 6-10.

Στους Πειραιώτες επικρατεί η αισιοδοξία ότι τελικά θα καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους, μια και οι Σλοβάκοι θεωρούνται στα μέτρα της ελληνικής ομάδας. Ομως βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να μην επαναληφθούν σε καμιά περίπτωση τα τραγικά λάθη της άμυνας, που οδήγησαν στην ήττα στον πρώτο αγώνα.

"Αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και να ξεπεράσουμε γρήγορα το άγχος της διαφοράς γκολ. Στόχος μας είναι να καλύψουμε τη διαφορά, αλλά αυτό δεν πρέπει να επιδιώξουμε να γίνει στο πρώτο εννιάλεπτο, γιατί μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ", επισήμανε στις δηλώσεις του για το σημερινό παιχνίδι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Νίκος Λουκάτος, που έπλεξε και το εγκώμιο του Μάκη Βολτυράκη, τονίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση του διεθνή τερματοφύλακα.

Μεγάλο ρόλο αναμένεται να παίξει και η παρουσία του κόσμου, που παρά τις ιδιαιτερότητες της σημερινής ημέρας, στον Ολυμπιακό πιστεύουν ότι τελικά οι φανατικοί οπαδοί θα δώσουν βροντερό "παρών" και θα προσφέρουν σημαντική ψυχολογική βοήθεια.

Στην αντίπερα όχθη οι Σλοβάκοι στηρίζουν πολλά στην ισχυρή τους άμυνα που αποτελεί το βασικό όπλο της ομάδας. Αν και ιδιαίτερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα δεν υπάρχουν, αφού οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού έχουν επιδοθεί σε ένα διαρκές κρυφτούλι και δεν έστειλαν ούτε το "ρόστερ" της ομάδας τους... Το "βαρύ πυροβολικό" της ομάδας αποτελεί ο Ρώσος Βαντίμ Σκουράτοφ, που είναι ο πρώτος σκόρερ, αλλά όμως κάποιες οικονομικές διαφορές με τη διοίκηση της Νοβάκι έχουν διαταράξει τις σχέσεις του παίκτη με τον σλοβακικό σύλλογο. Από κει και πέρα ξεχωρίζουν ο τερματοφύλακας Ντίνου και ο Βέσελιτς.

Για το θαύμα η Βουλιαγμένη

Για το θαύμα που θα τις αναπτερώσει τις ελπίδες της για πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης η Βουλιαγμένη αγωνίζεται σήμερα στην Ιταλία με αντίπαλο την πανίσχυρη Ποσίλιπο για τον "κόκκινο όμιλο" του Τσάμπιονς Καπ.Η νίκη αποτελεί μονόδρομο για την ελληνική ομάδα, αφού μόνο έτσι μπορεί να διατηρήσει ακέραιες τις πιθανότητες πρόκρισης.

"Το παιχνίδι είναι δύσκολο, αλλά για μας δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης. Είδαμε τα λάθη του πρώτου αγώνα που μας οδήγησαν στην ήττα στο πρώτο παιχνίδι και θα προσπαθήσουμε να μην τα επαναλάβουμε σήμερα", τόνισε ο τεχνικός των "μπέμπηδων" Γιάννης Γιαννουρής που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συμμετοχή του Κουτσογιάννη, ο οποίος υποφέρει από ίωση.

Μπάμπης ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΟΛΕΪ '98
"Κληρώνει" για την Εθνική ανδρών

Την τύχη της αναζητά η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών τη Δευτέρα στη μακρινή Ιαπωνία. Σε ξενοδοχείο του Τόκιο γίνεται μεθαύριο η κλήρωση για τα παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών και γυναικών που θα διεξαχθούν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το Νοέμβρη. Στην κληρωτίδα των ανδρών θα μπουν 24 χώρες που έχουν πάρει ήδη την πρόκριση για τα τελικά. Εκτός από την Ελλάδα συμμετέχουν άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες. Η Ιταλία, η Τουρκία, η Ρωσία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ουκρανία, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχία. Από την Ασία θα πάρουν μέρος πέντε χώρες. Η Ν. Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Κίνα, το Ιράν και η διοργανώτρια Ιαπωνία. Από τη Βορειοκεντρική Αμερική οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κούβα. Από τη Λατινική Αμερική η Βραζιλία και η Αργεντινή. Από την Αφρική η Αίγυπτος και η Αλγερία. Από την Ωκεανία η ομάδα της Αυστραλίας.

Οι 24 ομάδες θα χωριστούν σε 6 ομίλους. Με βάση την κατάταξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας έχουν οριστεί ήδη από δύο επικεφαλής σε κάθε όμιλο. Η Ελλάδα έχοντας πέσει στην 21η θέση βρίσκεται στο τρίτο γκρουπ κατάταξης, μαζί με την Ισπανία, την Πολωνία, την Τσεχία, την Αυστραλία και τον Καναδά και άρα αποφεύγει εξ ορισμού μια απ' αυτές. Οι επικεφαλής των ομίλων: 1ος όμιλος (Φουκουόκα) Ιαπωνία, Κορέα. 2ος όμιλος (Κόμπε) Ιταλία, ΗΠΑ. 3ος όμιλος (Σεντάι) Ολλανδία, Κίνα. 4ος όμιλος (Σαπόρο) Κούβα, Αργεντινή. 5ος όμιλος (Καβασάκι) Βραζιλία, Βουλγαρία. 6ος όμιλος (Ουόμι) Ρωσία, Γιουγκοσλαβία. Στο τέταρτο γκρουπ, των ασθενέστερων, βρίσκονται οι Τουρκία, Ταϊλάνδη, Αίγυπτος, Ουκρανία, Ιράν και Αλγερία. Στην επόμενη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες ομάδες.

Ομπράντοβιτς κόντρα Ιωαννίδη. Μια κόντρα που που κρατάει από το 1994.

Ομπράντοβιτς κόντρα Ιωαννίδη. Μια κόντρα που κρατάει από το 1994. Τότε, στο Τελ Αβίβ και ένα χρόνο αργότερα στη Σαραγόσα νικητής στέφθηκε ο πρώτος. Την Τρίτη θα "διασταυρώσουν πάλι τα ξίφη τους", λέτε αυτή τη φορά ο "ξανθός" να πάρει το αίμα του πίσω; Ας ελπίσουμε πως ΝΑΙ

Ευχή όλων μας είναι το στιγμιότυπο της φωτό να το δούμε να

Ευχή όλων μας, το στιγμιότυπο της φωτό να το δούμε να επαναλαμβάνεται και το βράδυ της Πέμπτης μετά το μεγάλο τελικό του φάιναλ φορ

Σημαντική θα είναι η συμπαράσταση των φιλάθλων της ΑΕΚ στην ιστορικής

Σημαντική θα είναι η συμπαράσταση των φιλάθλων της ΑΕΚ στην ιστορικής σημασίας προσπάθεια τής ομάδας τους, αφού τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν "εν ριπή οφθαλμού"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ