ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1998
Ταξικός γιορτασμός στο Σύνταγμα

Τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ καυτηρίασε η Επιτροπή για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να στείλουν από το Σύνταγμα αγωνιστικό μήνυμα, να διαμηνύσουν ότι η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του θα αποκρουστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και στα συνδικάτα τους, για έναν πραγματικά ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί της 1ης Μάη,απεύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι θέσεις της Επιτροπής παρουσιάστηκαν από τον Γ. Σοφό,γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τον Α. Αγκαβανάκη,αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και τον Γ. Μπουλούγαρη,πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Θέτοντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γιορτάζεται και η φετινή Πρωτομαγιά, ο Π. Σοφός επισήμανε ότι έχει εξαπολυθεί μια γενικευμένη βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με σκοπό την "ιστορική ρεβάνς" και την αφαίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η 1η Μάη πρέπει να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και την απόφαση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, να οικοδομήσουν το δικό τους πανεργατικό πανελλαδικό μέτωπο αντίστασης σε μονοπώλια, βιομήχανους, ΕΕ και κυβέρνηση".

Ο Π. Σοφός τόνισε ότι "η επίθεση αυτή ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα ενταθεί και θα γενικευτεί. Τα περί παγκοσμιοποίησης, οι στόχοι του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, που δήθεν καθιστούν μονόδρομο αυτήν την πολιτική και τις θυσίες από τους εργαζόμενους, δεν αποτελούν - τόνισε - παρά μια ιδεολογική τρομοκρατία, αποφάσεις και επινοήσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους".

Αναφερόμενος στη στάση των ηγεσιών στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ο συνδικαλιστής σημείωσε: "Σήμερα, παρά το μέγεθος της επίθεσης, κατά κοινή ομολογία η απάντηση της εργατικής τάξης, η απάντηση των εργαζομένων είναι αναντίστοιχη της επίθεσης που δεχόμαστε.Η πρώτη, η μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό βαρύνει τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ. Τους είχαμε προειδοποιήσει, τους είχαμε κάνει προτάσεις και δε νομιμοποιούνται σήμερα να παριστάνουν τους ξαφνιασμένους. Αυτές οι πλειοψηφίες, αντί να προετοιμάσουν την εργατική τάξη, να την ενημερώσουν, να αποκαλύψουν το χαρακτήρα, το βάθος, την έκταση της επίθεσης, συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό, στον αφοπλισμό, στην απογοήτευση των εργαζομένων".

Ξεδιπλώνοντας την κριτική του για τη στάση των πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, ο Π. Σοφός πρόσθεσε ότι, αντί να μπουν μπροστά στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, συναίνεσαν στη "μερική μετοχοποίηση" και υπονόμευσαν τους αγώνες που αναπτύχθηκαν - όπως έγινε στην "Ολυμπιακή" - ενώ, αντί να πάρουν πρωτοβουλίες αντίστασης, συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και, ανάμεσα στα άλλα, συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο". Την ίδια ώρα, βάλλονταν και βάλλονται κατακτήσεις, όπως το 8ωρο,ενώ η διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ καθυστερεί και γίνεται στα πλαίσια που ορίζει η κυβέρνηση.

Επισήμανε, ακόμα, ότι οι συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και ότι "τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε ενωτικό ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη στο Σύνταγμα, δίνοντας το στίγμα του ως εδώ και μη παρέκει".Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι "δε θέλουν ενότητα με την κυβέρνηση - κοινωνικούς διαλόγους, θωπείες με τον ΣΕΒ και τις πολυεθνικές" και κατέληξε: "Θα πάρουμε και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της δράσης από τα κάτω, συντονισμού των αγώνων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα επιδιώξουμε να δράσουμε από κοινού με αγρότες, βιοτέχνες, συνταξιούχους, νεολαία".

Ο Δ. Αγκαβανάκης σημείωσε: "Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτήν την κορυφαία μέρα στα χέρια αυτών που την "τσαλαπάτησαν"", ενώ αναφέρθηκε και στην υποκρισία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που θα λένε "μεγάλα λόγια" από τα μπαλκόνια για τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχοντας όμως απεμπολήσει την κατάκτηση του 8ωρου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την άρση της μονιμότητας και αποδεχόμενες το νέο, απαράδεκτο, Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επειδή είναι ενιαία και η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Συμπλήρωσε ότι με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα "οι εργαζόμενοι θα δώσουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τις συμβιβασμένες ηγεσίες".

Απαντώντας στην κριτική για το πόσο εξυπηρετείται από τέτοιες πρωτοβουλίες η "ενότητα" του συνδικαλιστικού κινήματος, μίλησε και ο Γ. Μπουλούγαρης,ο οποίος σημείωσε: "Απευθυνθήκαμε σε όλους και τους καλέσαμε να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο, το οποίο καταλήχτηκε σε σύσκεψη που κάναμε. Δεν αποκλείσαμε κανένα, μόνοι τους αυτοί που κάνουν λόγο για ενότητα αυτοαποκλείστηκαν. Οποιοι θέλουν, μπορούν να βαδίσουν μαζί μας και την Παρασκευή και μετά από αυτή, γιατί αυτή η πρωτοβουλία πάει πολύ μακρύτερα".

"Οργώνονται" οι τόποι δουλιάς

Στην "Ολυμπιακή" περιόδευσε χτες ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, καλώντας τους εργαζόμενους να στείλουν ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης και με τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη

Στους χώρους δουλιάς δίνεται η "μάχη" για την επιτυχία της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης στο Σύνταγμα στις 10 το πρωί,που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, συνδικαλιστές της οποίας πραγματοποιούν καθημερινά περιοδείες σε εργοστάσια και επιχειρήσεις.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν μαζικά στο ταξικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος και να "διεκδικήσουμε μια "Ολυμπιακή Αεροπορία" 100% στο Δημόσιο και με πλήρη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων", απηύθυνε χτες προς τους εργαζόμενους των κεντρικών γραφείων της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" ο Γ. Μαυρίκος, αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, που πραγματοποίησε περιοδεία εκεί, μαζί με τον Σ. Μαντζουράνη, μέλος της διοίκησης της ΟΣΠΑ και τον Σ. Μανούσο, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Διοικητικών Υπαλλήλων της ΟΑ.

Εκδηλη ήταν η ανησυχία όλων των εργαζομένων για την πορεία την επιχείρησης, αφού "βομβάρδισαν" με ερωτήσεις τους συνδικαλιστές σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για την "Ολυμπιακή". Εξέφρασαν επίσης την αγανάκτησή τους για τη στάση της ΓΣΕΕ στις κινητοποιήσεις τους, αλλά και για μερίδα ΜΜΕ, που, όπως ανέφεραν, κατευθύνονται από την κυβέρνηση και τα οποία καθημερινά παίζουν το παιχνίδι της κατασυκοφάντησης των εργαζομένων.

Ο Γ. Μαυρίκος, στην ομιλία του, εξήρε τη σημασία του αγώνα που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι "με τον αγώνα σας καταφέρατε να δείξετε ότι είστε αποφασισμένοι να παλέψετε και να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας" και σημείωσε πως ήταν μια καλή ευκαιρία για να διαπιστώσουν ποιοι πραγματικά στέκονται στο πλευρό τους και ποιοι προσπάθησαν και προσπαθούν να τους υπονομεύσουν. Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα σενάρια ξεπουλήματος της επιχείρησης, επισήμανε ότι οι τελευταίες κινητοποιήσεις όπλισαν τους εργαζόμενους με αυτοπεποίθηση ότι κέρδισαν χρόνο και, αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση, δε θα επιτρέψουν σε κανένα "στρατηγικό επενδυτή", σε καμία κυβέρνηση και σε καμία συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία να βάλουν "χέρι" στην επιχείρηση.

Καταλήγοντας τόνισε ότι όσοι θέλουν να διεκδικήσουν μια "Ολυμπιακή Αεροπορία" στο Δημόσιο, να υπερασπιστούν τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους, δε μένει παρά να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος.

Στο ΚΕΠΥΟ

Στο Κέντρο Επεξεργασίας Πληροφορικής Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) περιόδευσε χτες το πρωί ο Δ. Αγκαβανάκης, αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος της ΕΣΑΚ - ΔΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας συνδικαλιστών, καλώντας τους 1.200 εργαζόμενους εκεί να συμμετέχουν καθολικά στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Ανασφάλεια επικρατεί στους εργαζόμενους εκεί, καθώς στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση αυτής της υπηρεσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη ορισμένα τμήματα του TAXIS (πληροφορικό σύστημα φορολογίας) παραχωρούνται σε ιδιώτες, όπως η επεξεργασία των εντύπων Ε9. Ταυτόχρονα, το Δημόσιο εμφανίζεται πρωτοπόρο στην επέκταση της μερικής απασχόλησης, καθώς 300 εργαζόμενοι εκεί είναι συμβασιούχοι με 6μηνες και 8μηνες συμβάσεις που ανανεώνονται συνεχώς, ενώ 165 απασχολούνται με συμβάσεις έργου.Επίσης οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν έναν αριθμό χτυπημάτων στο κομπιούτερ και αν το ξεπεράσουν παίρνουν ανάλογα κάποιο επίδομα.

"Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας", σημείωσαν χαρακτηριστικά προς τους συνδικαλιστές, εξέφρασαν τη δυσπιστία τους προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που αδιαφορούν, ενώ απανωτές ήταν οι ερωτήσεις σχετικά με την πορεία της υπηρεσίας.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, στην ομιλία του, σημείωσε πως "η Πρωτομαγιά μας φέρνει στο νου τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αλλά και τη μεγάλη επίθεση που σήμερα δεχόμαστε σε όλα μας τα δικαιώματα". Επισήμανε ότι η επίθεση αυτή αφορά τα εισοδηματικά, με τις αυξήσεις - ψίχουλα των 3.000 δρχ. που ούτε και αυτές δεν έχουν καταβληθεί ακόμα, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης που προωθεί η κυβέρνηση με τα δυο πακέτα μέτρων, τις ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών που έχουν σαν αποτέλεσμα την άρση της μονιμότητας, αλλά και το να πληρώνουν αδρά οι πολίτες το κοινωνικό έργο που παρέχουν αυτές. Καταλήγοντας σημείωσε: "Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει. Εχετε τη δύναμη στα χέρια σας, με τους αγώνες και με την ψήφο σας. Σας καλούμε στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να γίνει η Πρωτομαγιά αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα του εργατικού κινήματος".

Στο "Ιντερκοντινένταλ"

Τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ επισκέφτηκαν χτες οι Χ. Κατσώτης και Γ. Σταυρόπουλος, μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ, καλώντας τους, με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα, να δώσουν απάντηση στην επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κατάγγειλαν τη στάση των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ όλο το προηγούμενο διάστημα απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, στάση συμβιβασμού και συναίνεσης στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική.

Νωρίτερα οι συνδικαλιστές είχαν επισκεφτεί τους υπαλλήλους του ΣΕΓΑΣ και της ΕΠΟ, μοιράζοντάς τους ανακοίνωση - κάλεσμα για την Πρωτομαγιά.

Οι πρώτοι γιορτασμοί στην Ελλάδα

Ο πρώτος γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα - ως μέρας της εργατικής τάξης - έγινε στις 2 Μάη του 1893 στο ΠαναΘηναϊκό Στάδιο. Οργανωτής του γιορτασμού υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους των σοσιαλιστικών ιδεών στη χώρα μας, ο ιδρυτής του "Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου" (1890) Σταύρος Καλέργης. Η εφημερίδα του συλλόγου "Σοσιαλιστής" έγραφε σχετικά γι' αυτήν την πρώτη πρωτομαγιάτικη εκδήλωση:

"Εις τας 2 Μαϊου, ώραν 5μμ, παρά το αρχαίον Στάδιον, τα μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και μέγα πλήθος εκ των πασχουσών τάξεων, των ευρισκομένων υπό τον ζυγόν του μισθού, ακολουθούντες τον διεθνή των πασχουσών τάξεων αγώνα, συνηθροίσθησαν προς διαμαρτύρησιν εναντίον του σημερινού αθλίου συστήματος, όπου δυστυχούν οι πολλοί κοπιωδώς εργαζόμενοι και ευτυχούν οι ολίγοι οκνηροί πλούσιοι μη εργαζόμενοι. Αφού συνήλθον πλέον των δύο χιλιάδων ατόμων μίλησε ο πολίτης Σταύρος Καλέργης. Μετά τον λόγον του Σταύρου Καλέργη, οι συγκεντρωμένοι υπόγραψαν ψήφισμα "διά να δοθεί εν καιρώ στη Βουλήν"".

Στο λόγο του Στ. Καλέργη, αλλά και στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζονταν τα παρακάτω αιτήματα:

- Κυριακάτικη αργία

- Οχτάωρο

- Ταμεία αλληλοβοήθειας.

Η πρωτομαγιά του 1894

Ο πρώτος ενωτικός - αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον όρο - γιορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε επίσης στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1894, όπου συμμετείχαν όλοι οι σοσιαλιστές μαζί. Στη συγκέντρωση αυτή, μίλησαν ο Πλ. Δρακούλης, ο Στ. Καλέργης, ο Ευαγ. Μαρκαντωνάτος και ο Δ. Γραμματικός. Ο Δρακούλης αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργατικής Πρωτομαγιάς, στη σοσιαλιστική διεθνή και στις προοπτικές του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο Καλέργης κατάγγειλε το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και αναφέρθηκε στις προόδους του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: "Ποίοι είμεθα και τι θέλομεν. Είμεθα σοσιαλισταί και θέλομεν επί του παρόντος τη βελτίωσιν της θέσεως των εργατών και τη διάδοσιν της ιδέας της εντελούς χειραφετήσεως αυτών εν τω μέλλοντι. Διά την επιτυχίαν δε του σκοπού μας θα ζητήσωμεν κατ' αρχάς με ειρηνικά μέσα, εάν δεν το κατορθώσωμεν, διά πάσης θυσίας θα φροντίσωμεν να πραγματοποιήσωμεν τους σκοπούς μας..." (Γ. Κορδάτου: "Ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος", σελ. 67).

Μετά το τέλος των ομιλιών, εκδόθηκε το παρακάτω ιστορικό ψήφισμα:

"Οι διεθνείς σοσιαλισταί και οι εργάται Αθηνών - Πειραιώς

Προς την Κυβέρνησιν της Ελλάδος

Συνελθόντες σήμερον την 1ην Μαϊου του 1894 έτους, ημέραν Κυριακήν και ώρα 5η μ.μ. πάντες οι διεθνείς Σοσιαλισταί και εν γένει πάντες οι υπό μισθόν ευρισκόμενοι και πάσχοντες εργάται Αθηνών - Πειραιώς, αποφασίζομεν και ψηφίζομεν τα εξής:

α) Την Κυριακήν να κλείωνται τα καταστήματα καθ' όλην την ημέραν και οι εργάται ν' αναπαύωνται.

β) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και ν' απαγορευθή η εργασία εις τους ανηλίκους.

γ) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρησιν εαυτών και της οικογένειάς των.

δ) Να καταργηθώσιν αι θανατικαί εκτελέσεις.

ε) Να καταργηθή η διά χρέη προσωπική κράτησις και

στ) Ανατίθεται εις τους διευθυντάς των σοσιαλιστικών εφημερίδων η επίδοσις του παρόντος ψηφίσματος εις την Κυβέρνησιν, επί τη βάσει του οποίου παρακαλείται αύτη να συντάξη νομοσχέδια και υποβάλη ταύτα εις τη Βουλήν προς ψήφισιν κατά την αμέσως συγκληθησομένην αυτής σύνοδον.

Αθήναι, 1η Μαϊου 1894".

Μερικές μέρες αργότερα, την ώρα που συνεδρίαζε η Βουλή, ο Καλέργης από τα δημοσιογραφικά θεωρεία άρχιζε να διαβάζει το ψήφισμα της Πρωτομαγιάς. Δημιουργήθηκε σάλος από τους βουλευτές που φώναζαν ότι οι "αναρχικοί θα ρίξουν βόμβες στο Κοινοβούλιο" και έφευγαν από την αίθουσα. Η βόμβα, φυσικά, ήταν το πρωτομαγιάτικο ψήφισμα. Σε λίγο, τα θεωρεία περικυκλώθηκαν από στρατό, ο Καλέργης συλλήφθηκε, κακοποιήθηκε και δικάστηκε σε δώδεκα μέρες φυλάκιση. Στη συνέχεια, η άρχουσα τάξη και οι δυνάμεις καταστολής του συστήματος εξαπέλυσαν ένα τεράστιο κύμα τρομοκρατίας σε βάρος των σοσιαλιστών, οργανώνοντας προβοκάτσιες εις βάρος τους για δήθεν σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών, συλλαμβάνοντάς τους και φυλακίζοντάς τους. Ομως τίποτα δεν κατάφεραν. Τα ιδανικά της εργατικής τάξης συνεχώς εξαπλώνονταν, κατακτώντας το νου και την καρδιά νέων αγωνιστών.

Γ. Π.

Πλήθος εκδηλώσεων σε εργοστάσια και δήμους

Με πολύμορφες εκδηλώσεις προετοιμάζονται τα συνδικάτα για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ενώ ταυτόχρονα απευθύνουν κάλεσμα για μαζική μαχητική συμμετοχή στην κορυφαία απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας αποφάσισε να κηρύξει μία ώρα στάση εργασίας για την Πέμπτη 30 του Απρίλη, στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν εκδηλώσεις σε εργοστάσια των κλάδων.Την ίδια μέρα διοργανώνεται ανοιχτή εκδήλωση στις 12.30 το μεσημέρι στα τσαγκαράδικα της Καλλιθέας (διασταύρωση οδών Υδρας και Λευκάδας).

Την Τετάρτη 29 του Απρίλη τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Μετάλλου, Κλάδων Ενδυσης διοργανώνουν στις 6μμ, στην αίθουσα των οικοδόμων, εκδήλωση αλληλεγγύης προς τους αλλοδαπούς.Επίσης την Τετάρτη το Παράρτημα Κυψέλης του Συνδικάτου Οικοδόμων διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Κυψέλης.Επίσης εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη στις 7μμ η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης στην αίθουσα της Ενωσης (Κάνιγγος 27). Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργανώνουν την Τετάρτη στις 7μμ, στην κεντρική πλατεία Ζεφυρίου, ο Δήμος Ζεφυρίου, τα Σωματεία Οικοδόμων και Εργαζομένων στο Δήμο και ο Σύλλογος ΕΒΕ της περιοχής.

Ο Δήμος Ελληνικού διοργανώνει την Κυριακή 3 του Μάη, στις 7.30μμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, εκδήλωση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ομιλίες συνδικαλιστών με θέμα: "Ανεργία - εργασιακές σχέσεις - ΔΕΚΟ". Θα ακολουθήσει συναυλία με την Μαρία Δημητριάδη,τον Γιάννη Θωμόπουλο και το συγκρότημά τους.

Καλούν στο Σύνταγμα

Σε μαζική συμμετοχή στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στην πλατεία Συντάγματος, καλεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει την πρωτοφανή επίθεση κυβέρνησης - εργοδοτών - Ευρωπαϊκής Ενωσης, που "μετά από 112 χρόνια επιδιώκουν την κατάργηση της μεγαλύτερης κατάκτησης του αιώνα, το 8ωρο, αλλά και την κατάργηση όλων των εργασιακών και κοινωνικών κατακτήσεων". Σημειώνει ότι εκτιμώντας τη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αποφάσισε να τιμήσει αγωνιστικά την Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα. Τέλος, τονίζει πως η πολιτική αυτή δε διορθώνεται, ανατρέπεται και διέξοδος είναι η δημιουργία ενός πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου, που θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, θα προσανατολίζει ταξικά, θα αποκαλύπτει τις αιτίες και τους υπεύθυνους και θα αμφισβητεί την κυριαρχία των μονοπωλίων.

Στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα και στην κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας,καθώς και να διατρανώσουν: "Δεν παζαρεύουμε τα κεκτημένα μας. Οχι στην ασυδοσία του κεφαλαίου".

Να διατρανώσουν την απόφασή τους, να μην επιτρέψουν να μπουν κάτω απ' τη σιδερένια φτέρνα των πολυεθνικών το 8ωρο, το 7ωρο και όλα τα εργασιακά, κοινωνικά, ασφαλιστικά τους δικαιώματα, συμμετέχοντας μαζικά - δυναμικά στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωση στις 9πμ στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί τους οικοδόμους, με προκήρυξή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα απευθύνει και η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.

Να στείλουν ενωτικό - αγωνιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κυβέρνηση, εργοδότες, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, συμμετέχοντας μαζικά στην ταξική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, καλεί με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ - τραπεζών.

Οι σημερινές περιοδείες

Σήμερα προγραμματίζονται από τη Συντονιστική οι παρακάτω περιοδείες: Στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας - Πρόνοιας, στο ΤΕΒΕ, στην Τεχνική Διεύθυνση "Ολυμπιακής", στο "Λαϊκό" και στο Δημοτικό Νοσοκομείο και στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας". Στα εργοστάσια, "Ελευθεριάδης", ΖΗΡΟΣ, "Φελέκης", ELENS CLUB, "Λεμονής", ΡΑΝΙΟΥΣΑ και SEX FORM.

Οι προσυγκεντρώσεις

Η Συντονιστική Επιτροπή που οργανώνει την κορυφαία πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, προγραμματίζει για τις 9 το πρωί, τις παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

- Ομόνοια,κλαδικά σωματεία, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο δημόσιο, στην παιδεία - υγεία και εργαζόμενοι των συνοικιών Α Αθήνας και Δυτικών Συνοικιών.

- Κάνιγγος,οικοδόμοι και εργαζόμενοι Βόρειων και Βορειοκεντρικών Συνοικιών.

- Προπύλαια,νεολαία.

- Ρηγίλλης,εργαζόμενοι Βορειοανατολικών και Ανατολικών Συνοικιών.

- Στύλοι του Ολυμπίου Διός,εργαζόμενοι Νοτιοανατολικών Συνοικιών και εργαζόμενοι της "Ολυμπιακής".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ