Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1998
Ταξικός γιορτασμός στο Σύνταγμα

Τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ καυτηρίασε η Επιτροπή για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να στείλουν από το Σύνταγμα αγωνιστικό μήνυμα, να διαμηνύσουν ότι η βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του θα αποκρουστεί με τον πιο αποφασιστικό τρόπο

Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και στα συνδικάτα τους, για έναν πραγματικά ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, με συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 10 το πρωί της 1ης Μάη,απεύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Οι θέσεις της Επιτροπής παρουσιάστηκαν από τον Γ. Σοφό,γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, τον Α. Αγκαβανάκη,αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ και τον Γ. Μπουλούγαρη,πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Θέτοντας το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γιορτάζεται και η φετινή Πρωτομαγιά, ο Π. Σοφός επισήμανε ότι έχει εξαπολυθεί μια γενικευμένη βάρβαρη επίθεση από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με σκοπό την "ιστορική ρεβάνς" και την αφαίρεση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η 1η Μάη πρέπει να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και την απόφαση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων, να οικοδομήσουν το δικό τους πανεργατικό πανελλαδικό μέτωπο αντίστασης σε μονοπώλια, βιομήχανους, ΕΕ και κυβέρνηση".

Ο Π. Σοφός τόνισε ότι "η επίθεση αυτή ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα ενταθεί και θα γενικευτεί. Τα περί παγκοσμιοποίησης, οι στόχοι του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ, που δήθεν καθιστούν μονόδρομο αυτήν την πολιτική και τις θυσίες από τους εργαζόμενους, δεν αποτελούν - τόνισε - παρά μια ιδεολογική τρομοκρατία, αποφάσεις και επινοήσεις του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους".

Αναφερόμενος στη στάση των ηγεσιών στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας,ο συνδικαλιστής σημείωσε: "Σήμερα, παρά το μέγεθος της επίθεσης, κατά κοινή ομολογία η απάντηση της εργατικής τάξης, η απάντηση των εργαζομένων είναι αναντίστοιχη της επίθεσης που δεχόμαστε.Η πρώτη, η μεγαλύτερη ευθύνη γι' αυτό βαρύνει τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ. Τους είχαμε προειδοποιήσει, τους είχαμε κάνει προτάσεις και δε νομιμοποιούνται σήμερα να παριστάνουν τους ξαφνιασμένους. Αυτές οι πλειοψηφίες, αντί να προετοιμάσουν την εργατική τάξη, να την ενημερώσουν, να αποκαλύψουν το χαρακτήρα, το βάθος, την έκταση της επίθεσης, συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό, στον αφοπλισμό, στην απογοήτευση των εργαζομένων".

Ξεδιπλώνοντας την κριτική του για τη στάση των πλειοψηφιών στα συνδικαλιστικά όργανα, ο Π. Σοφός πρόσθεσε ότι, αντί να μπουν μπροστά στον αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, συναίνεσαν στη "μερική μετοχοποίηση" και υπονόμευσαν τους αγώνες που αναπτύχθηκαν - όπως έγινε στην "Ολυμπιακή" - ενώ, αντί να πάρουν πρωτοβουλίες αντίστασης, συνέβαλαν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και, ανάμεσα στα άλλα, συμμετείχαν στον "κοινωνικό διάλογο". Την ίδια ώρα, βάλλονταν και βάλλονται κατακτήσεις, όπως το 8ωρο,ενώ η διαπραγμάτευση για την ΕΓΣΣΕ καθυστερεί και γίνεται στα πλαίσια που ορίζει η κυβέρνηση.

Επισήμανε, ακόμα, ότι οι συμβιβασμένες αυτές ηγεσίες δεν μπορούν να εγγυηθούν τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς και ότι "τα σωματεία πήραν την πρωτοβουλία να καλέσουν σε ενωτικό ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της 1ης Μάη στο Σύνταγμα, δίνοντας το στίγμα του ως εδώ και μη παρέκει".Πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι "δε θέλουν ενότητα με την κυβέρνηση - κοινωνικούς διαλόγους, θωπείες με τον ΣΕΒ και τις πολυεθνικές" και κατέληξε: "Θα πάρουμε και θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης της δράσης από τα κάτω, συντονισμού των αγώνων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, θα επιδιώξουμε να δράσουμε από κοινού με αγρότες, βιοτέχνες, συνταξιούχους, νεολαία".

Ο Δ. Αγκαβανάκης σημείωσε: "Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτήν την κορυφαία μέρα στα χέρια αυτών που την "τσαλαπάτησαν"", ενώ αναφέρθηκε και στην υποκρισία των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που θα λένε "μεγάλα λόγια" από τα μπαλκόνια για τα δικαιώματα των εργαζομένων, έχοντας όμως απεμπολήσει την κατάκτηση του 8ωρου, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την άρση της μονιμότητας και αποδεχόμενες το νέο, απαράδεκτο, Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα. Ο συνδικαλιστής πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, επειδή είναι ενιαία και η επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Συμπλήρωσε ότι με τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα "οι εργαζόμενοι θα δώσουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τις συμβιβασμένες ηγεσίες".

Απαντώντας στην κριτική για το πόσο εξυπηρετείται από τέτοιες πρωτοβουλίες η "ενότητα" του συνδικαλιστικού κινήματος, μίλησε και ο Γ. Μπουλούγαρης,ο οποίος σημείωσε: "Απευθυνθήκαμε σε όλους και τους καλέσαμε να συνδιαμορφώσουμε το πλαίσιο, το οποίο καταλήχτηκε σε σύσκεψη που κάναμε. Δεν αποκλείσαμε κανένα, μόνοι τους αυτοί που κάνουν λόγο για ενότητα αυτοαποκλείστηκαν. Οποιοι θέλουν, μπορούν να βαδίσουν μαζί μας και την Παρασκευή και μετά από αυτή, γιατί αυτή η πρωτοβουλία πάει πολύ μακρύτερα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ