Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΗΟΓΝΩΜΟΝΑΣ
Απόφαση - καταπέλτης

Η Επιτροπή Μεταφορών της ΕΕ απαγορεύει στον ΕΝ να διενεργεί ελέγχους για πλοία με ευρωπαϊκή σημαία

Απαγορεύεται η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ" να διενεργεί ελέγχους σε πλοία με ευρωπαϊκή σημαία,σύμφωνα με απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης,η οποία κοινοποιήθηκε στην Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού.

Η Επιτροπή έκρινε ότι ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" δεν πληροί τα κριτήρια που θέτει η σχετική Κοινοτική Οδηγία για τους Νηογνώμονες και αποφάσισε ότι είναι ακατάλληλος να διενεργεί ελέγχους και να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοϊας σε πλοία υπό κοινοτική σημαία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "οι συνέπειες της αναγνώρισης περιορίζονται στην Ελλάδα", που σημαίνει ότι η εταιρία αυτή μπορεί, παρόλα αυτά, να ελέγχει πλοία μόνο υπό ελληνική σημαία!

Η Κοινοτική Επιτροπή είχε συνεδριάσει στις 31 του Μάρτη,προκειμένου να εξετάσει την έκθεση που είχαν συντάξει οι τέσσερις επιθεωρητές, οι οποίοι πριν από ένα χρόνο και ύστερα από καταγγελίες της ΠΕΜΕΝ είχαν σταλεί στην Ελλάδα από τον Κοινοτικό επίτροπο Μεταφορών κ. Κίνογκ για να ελέγξουν αν ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" πληροί τα κριτήρια που έθετε η σχετική Κοινοτική Οδηγία.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή εξέτασε μόνο τα ποσοτικά κριτήρια, δηλαδή αριθμό πλοίων που βρίσκονται στην κλάση του "Νηογνώμονα" και αριθμού επιθεωρητών που διέθετε ο "Νηογνώμονας". Δεν εξέτασε αν η εταιρία διαθέτει και τα ανάλογα ποιοτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα τι είδους ελέγχους διενεργεί και μάλιστα όταν πλοία που τα είχε κρίνει αξιόπλοα, όπως το "ΔΥΣΤΟΣ" και το "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ", βρέθηκαν στον πάτο της θάλασσας, στέλνοντας ανθρώπους στο θάνατο.

Η μη εξέταση των ποιοτικών κριτηρίων οφείλεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε παρεμβάσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου ΕΝ προς την Επιτροπή. Αλλωστε ότι έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις επιβεβαιώνονται και στο κείμενο της απόφασης, όπου αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει μια τριετή διορία, προκειμένου ο "Νηογνώμονας" να προσαρμοστεί με τα κριτήρια της Κοινοτικής Οδηγίας...

Πάντως δεν παύει η απόφαση αυτή να αποτελεί "καταπέλτη" για τον "Ελληνικό Νηογνώμονα" και να αφήνει έκθετη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,ο οποίος, προκειμένου να προσφέρει κάλυψη στην εταιρία, έφτασε στο σημείο να αναφέρει ψευδώς μέσα στη Βουλή, απαντώντας σε Ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα (25/7/97-10/2/97) ότι ο "Ελληνικός Νηογνώμονας" πληροί όλα τα κριτήρια της Οδηγίας!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ