ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Απρίλη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτομαγιά

κι η Ανοιξη

αρώματα

σκορπίζει

και πάλης

εμβατήρια

στην εργατιά

σαλπίζει:

"αγωνιστείτε,

μόνος του

ο ήλιος

δε γυρίζει"!

Πρωτομαγιά,

ας βάλουμε

γαρίφαλο

στο πέτο

κι ορμητικοί

και σύσσωμοι

στο Σύνταγμα

εφέτο,

προβάλλοντας,

με τις γροθιές,

στ' αισχρά τους

"μέτρα", βέτο!

Ο οίστρος

"Θεία χάρις" και "ηγεμονεύουσες δυνάμεις"

Είναι ολοφάνερο ότι η διαδικασία εκλογής του νέου αρχιεπισκόπου αποτέλεσε ένα γεγονός που ξέφυγε από τα στενά όρια της Εκκλησίας. Δεν ήταν μια καθαρά "εσωτερική υπόθεση". Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι ενεπλάκησαν "εξωγενείς" παράγοντες, από τα δύο μεγάλα, κυρίως, κόμματα, είτε από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και, βέβαια, από τα ΜΜΕ. Ακόμα και ο "πολυπράγμων" Ν. Μπερνς εκδήλωσε το ενδιαφέρον του... Πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη, εκτός των άλλων, γιατί η ηγεσία της Εκκλησίας αποτελούσε και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εξουσίας, σε άμεση επαφή και σύμφυση με τους άλλους "πυλώνες" του συστήματος. Φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, ήταν στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Εκκλησίας να βάλουν τη σφραγίδα τους - εκτός από τη Θεία Χάρη... - και γήινες ισχυρές δυνάμεις, ιδιαίτερα αυτές που "ηγεμονεύουν" στο σύστημα.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που δεν αναμείχθηκε με κανέναν τρόπο στην όλη υπόθεση, συνεπές στις θέσεις αρχών που έχει απέναντι στο ζήτημα της Εκκλησίας. Ομως, είναι επιτακτικά αναγκαίο να θεσπιστεί στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα η πρόταση του Κόμματος, για πλήρη χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος και κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος.

Χωρίς τσίπα και φιλότιμο

Η κυβέρνηση Σημίτη έχει κατ' επανάληψη δείξει τα πραγματικά αισθήματα που τρέφει για τους απόμαχους της δουλιάς, τους οποίους έχει καταδικάσει να ζουν με τις γνωστές άθλιες συντάξεις πείνας. Φαίνεται όμως ότι η μαχητική και υπερήφανη στάση των συνταξιοδοτικών οργανώσεων και οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις τους, έχουν ενοχλήσει τους υπηρεσιακούς λογιστές των Βρυξελλών. Αλλιώς δεν εξηγείται η συνεχής προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης των συνταξιούχων από τους υπουργούς του Σημίτη.

Τελευταίο κρούσμα οι χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη για συντάξεις που παίρνουν κάποιοι από το δημόσιο, χωρίς να δικαιούνται, με τη χρησιμοποίηση πλαστών δικαιολογητικών. Θέμα που η κυβέρνηση διατηρεί στην επικαιρότητα περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς όμως να δίνει και συγκεκριμένα στοιχεία. Πόσοι είναι αυτοί και ποιοι; Δέκα, εκατό, διακόσιοι; Οι κυβερνητικοί παράγοντες σιωπούν, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό. Το σοβαρό βέβαια της υπόθεσης είναι οι αθλιότητες της κυβέρνησης, η οποία δε διστάζει να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο εναντίον εκείνων που αντιστέκονται και δε δηλώνουν υποταγή στην ανάλγητη πολιτική της.

Αν τους έχει μείνει λίγο τσίπα και φιλότιμο, να δώσουν τώρα τα στοιχεία των όποιων ερευνών και να σταματήσουν να διαπομπεύουν δεκάδες χιλιάδες υπέργηρους ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι δε χωρούν στα λογιστικά κριτήρια των Βρυξελλών που δουλικά εφαρμόζουν.

Τα ... υποτιμητικά

ΕΝΤΑΞΕΙ,μας έχουν διαβεβαιώσει εκατό φορές ότι δε θα υποτιμηθεί η δραχμή το Σαββατοκύριακο που έρχεται, σκίζουν τα ρούχα τους ότι οι περιπέτειες του εθνικού νομίσματος τελείωσαν για τα καλά.

***

Δεν έχουμε καμιά πληροφορία ότι θα γίνει το αντίθετο - για να μην παρεξηγηθούμε δηλαδή - αλλά και να γίνει... τι έγινε για την κυβέρνηση; Επειδή δηλαδή όλες τις προηγούμενες μέρες διαβεβαίωνε για τη σταθερότητα;

***

Αν γίνει, για το καλό της εθνικής οικονομίας θα το κάνει και πάλι! Αυτό δε μας είπε και την προηγούμενη φορά;

***

Ξέρετε με αυτή την ιστορία των υποτιμήσεων γίνεται κάτι μοναδικό: Νομιμοποιείται το ωμό ψέμα! Ο ψεύτης όχι μόνο δεν κατηγορείται, αλλά - σύμφωνα με τη λογική τους - επιβραβεύεται, γιατί είπε και το ψέμα πειστικά!***

Τέλος πάντων. Γίνει δε γίνει υποτίμηση, ένα είναι το σίγουρο. Η δραχμή (η δική μας δραχμή, αυτή που παίρνουμε για μισθό) πάει από το κακό στο χειρότερο κι ακόμα δεν έχουμε δει τα... "οφέλη" της πρόσφατης υποτίμησης.***

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ χαρές είδαμε μετά την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Λογικό για τους νικητές της αναμέτρησης, γιατί όπως και να το κάνουμε ήταν σκληρός ο προεκλογικός αγώνας και πολύ... ύπουλος, όπως πανταχόθεν διαπιστώθηκε.

***

Ανάμεσα σε όσους χαίρονται και οι κυβερνώντες. Προφανώς, κάτι θα ξέρουν... Αντί να χαίρονται, όμως, δε λένε και τίποτε για το τι θα γίνει τελικά με τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, που καλά θα κάνουν να διαχωρίζονται σιγά - σιγά;

***

Αν και μάλλον ο προβληματισμός αυτός για το ΠΑΣΟΚ έχει μπει για τα καλά στο... χρονοντούλαπο. Αλλωστε κι ο νέος αρχιεπίσκοπος "εκσυγχρονιστής" δηλώνει...

Αντιφάσεις

"Οι εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο επιβάλλουν τη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ιδρυμάτων". Πρόκειται για μια φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα από τα χείλη αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων και επαναλήφθηκε προχτές από τον Θ. Καρατζά με αφορμή τη συγχώνευση της Εθνικής με την Κτηματική.

Την ίδια ώρα που ακούγονται όλα αυτά, η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς το "ξεπούλημα" της Ιονικής κατά τα πρότυπα της Μακεδονίας - Θράκης. Και ο καθείς αναρωτιέται γιατί δεν επιδιώκει - όπως απαιτούν οι ανάγκες - να δημιουργήσει έναν ισχυρότατο κρατικό τραπεζικό όμιλο συγχωνεύοντας την Εμπορική με την Ιονική, δηλαδή δύο τράπεζες που κατέχουν αυτή τη στιγμή αντίστοιχα την τέταρτη και την πέμπτη θέση σε μέγεθος. Οσο για το επιχείρημα που επικαλούνται ότι δήθεν η συγχώνευση θα επιφέρει μείωση του προσωπικού των δύο τραπεζών, ενώ στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα υπάρχει όρος διασφάλισης του προσωπικού, είναι τουλάχιστον αστείο. Κι αυτό γιατί ο ιδιώτης αγοραστής θα έχει προφανώς αντίστοιχους λόγους να θέτει ως αναγκαία τη μείωση του προσωπικού και - φανταζόμαστε - δε θα του απαγορέψουν να το κάνει...

Μήπως έχει συναίσθηση...

"Είναι καλή η οικονομία της χώρας, η ζωή των Ελλήνων είναι καλή", όσο για "ένα ποσοστό 8% ήταν πάντα στα όρια της φτώχειας. Δεν είμαστε περήφανοι γι' αυτό, αλλά δε γίνεται αλλιώς"! Ποιος τα λέει αυτά; Μα ο "αριστερός" Γιαννόπουλος... Ποιος "εκσυγχρονιστής" έχασε την ντροπή για τη βρει ο κύριος υπουργός;

Φαίνεται, πάντως, ότι ο άνθρωπος δεν έχει πλέον συναίσθηση του τι λέει. Διαφορετικά θα καταλάβαινε, ότι το 8% δεν είναι ένα οποιοδήποτε άψυχο νούμερο, δεν αναφέρεται σε πράγματα... Το 8% κύριε Γιαννόπουλε μεταφράζεται σε 800.000 Ελληνες, σε οχτακόσιες χιλιάδες ψυχές, τους οποίους εσείς έχετε καταδικάσει με τις πολιτικές σας να "φυτοζωούν"...

Εφυγε χτες από κοντά μας ο γνωστός σε όλους σκιτσογράφος Αρχέλαος, ο ΤΟΤ του "Ριζοσπάστη" στην μετά την απελευθέρωση περίοδο, απ' όπου ξεκίνησε τη μεγάλη του καριέρα και προσφορά. Καλό κατευόδιο, αγαπητέ μας φίλε.

Λέξη για το ζητούμενο

Θα ήταν αξιέπαινη η πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ να παρέμβει στην υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος - η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί στους "συνταγματολόγους" ή στα κόμματα του δικομματισμού - αν δεν ήταν λειψή και δεν έπασχε στο "διά ταύτα". Το ζήτημα δεν είναι να περιληφθούν οι ορισμένες διατάξεις, που αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος - μερικές από αυτές, μάλιστα, όπως το άρθρο 29, πρέπει να καταργηθούν - αλλά στο περιεχόμενο που θα τους δοθεί.

Μόνο αφελείς δεν μπορούν να διακρίνουν ότι το περιεχόμενο θα κριθεί από το συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει και, επομένως, ότι το πιθανότερο είναι οι διατάξεις αυτές να αποκτήσουν πιο αντιδραστικό περιεχόμενο, σε βάρος και των δημοσίων υπαλλήλων. Αρα, το ζητούμενο είναι να οργανωθεί η πάλη των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ώστε να βάλουν τη δική τους σφραγίδα. Γι' αυτό, όμως, το κρίσιμο ζήτημα η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δε λέει κουβέντα και σε συνδυασμό με το "βεβαρημένο" παρελθόν της, δεν προμηνύεται τίποτα το καλό.

Ψάχνουν για "θύματα"

Θα θυμάστε βέβαια πόσο μας είχαν ζαλίσει επί χρόνια οι διάφοροι νεοφιλελεύθεροι για το "θαύμα" των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας και τις "επτά τίγρεις" που, μετά την περσινή κρίση, αποδείχτηκαν χάρτινες. Τώρα, έρχονται πιο κοντά και επικαλούνται παραδείγματα κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρώτο και καλύτερο αυτό της Ιρλανδίας, κραδαίνοντας τα"θεαματικά" αποτελέσματα που παρουσιάζει σε διάφορους οικονομικούς δείκτες "ανάπτυξης".

"Ξεχνούν" όμως να αναφέρουν πώς έχουν κατακτηθεί αυτά τα"επιτεύγματα". Οπως προκύπτει και από ρεπορτάζ που δημοσίευσε η "Εξουσία", η συνταγή είναι απλή: Πλήρης ελευθερία στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και ξεζούμισμα των εργαζομένων. Ετσι, μειώθηκαν οι δαπάνες μισθοδοσίας και ταυτόχρονα μειώθηκε ο φορολογικός συντελεστής στα κέρδη των εταιριών, καθώς και ο συντελεστής των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.

Παράλληλα επιβλήθηκε η ευελιξία στην αγορά εργασίας και σημειώθηκε αλματώδης άνοδος της μερικής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 12%.

Προφανώς, οι απολογητές του νεοφιλελευθερισμού, ψάχνουν για θύματα...

Λαθροχειρίες

Οι λαθροχειρίες των στελεχών του ΣΥΝ, που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη φιέστα της αμερικάνικης πρεσβείας στη Ζάκυνθο ως περιβαλλοντικό συνέδριο, που, δήθεν, έχει αρκετούς ακόμα συνδιοργανωτές, δεν έχουν όριο. Ετσι, μετά τις καταγγελίες, που έγιναν από τον ίδιο το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ζακύνθου, χτες αποκαλύφθηκε ότι και ο εμφανιζόμενος ως συνδιοργανωτής Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής δεν πήρε ποτέ τέτοια απόφαση! Η αποκάλυψη, μάλιστα, της λαθροχειρίας οδήγησε σε απόφαση να μην παραστεί τελικά εκπρόσωπος του συνδέσμου, ούτε καν ως παρατηρητής στη Ζάκυνθο, παρότι η αμερικάνικη πρεσβεία κάλυπτε πλήρως τα έξοδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ