ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Μάη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Τρωκτικά και σε πρόγραμμα για Τσιγγάνους

Πέντε μόλις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, υπουργείο Εσωτερικών και Νομαρχία Δυτικής Αττικής θυμήθηκαν τους Τσιγγάνους. Ψηφοθηρώντας πάνω στα προβλήματα ενός ολόκληρου λαού, οι "εκσυγχρονιστές", σε συνεργασία με το "μη κυβερνητικό" Ελληνικό Ινστιτούτο Αλληλεγγύης και Συνεργασίας (ΕΛΙΝΑΣ) παρουσίασαν χτες σε ημερίδα το πιλοτικό πρόγραμμα: "Η Κοινωνία της Δυτικής Αττικής και οι Τσιγγάνοι".

Στην εκδήλωση, που παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας, ο Φρ. Στάμου από το Γραφείο Ποιότητας Ζωής του πρωθυπουργού και εκπρόσωπος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ,απουσίαζαν οι Τσιγγάνοι. Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περικλής Παπαπέτρου ανακοίνωσε περιχαρής την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος ύψους 30 εκατομμυρίων δραχμών, "για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Αττικής". Η οποία έχει δεχτεί όσο καμία, ίσως, άλλη περιοχή του Λεκανοπεδίου τις "εκσυγχρονιστικές" παρεμβάσεις της κυβέρνησης με το κλείσιμο εργοστασίων, την ανεργία που ξεπερνάει το 15% και ένα φυσικό περιβάλλον ανύπαρκτο.

Το σύνολο του προγράμματος για τους Τσιγγάνους, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά το πιλοτικό, συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και το υπουργείο Εσωτερικών, που δίνουν από 300 εκατομμύρια αντίστοιχα. Οπως ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα η ΝΑ θα προωθήσει έργα για διαμορφώσεις - βελτιώσεις κοινόχρηστων χώρων σε τέσσερις οικισμούς Τσιγγάνων: Στα Μέγαρα (Βλυχός), Ασπρόπυργο (Νέα Ζωή), Ζεφύρι, Ανω Λιόσια.

Στον αντίποδα αυτών των ισχυρισμών ο νομαρχιακός σύμβουλος και επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Αντώνης Χοροζάνης,τόνισε ότι το πρόγραμμα είναι ένα ακόμα δείγμα του φαρισαϊσμού που διακρίνει την κυβέρνηση, καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα περιστασιακά. "Οι Τσιγγάνοι - επισήμανε - αντιμετωπίζονται προνοιακά και για να εξυπηρετούνται τα οικονομικά συμφέροντα, ενώ δεν είναι τυχαίο που εξαγγέλλονται σε προεκλογική περίοδο".

Από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ο δήμαρχος Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας παρότι είχε κληθεί στην ημερίδα αρνήθηκε να παραβρεθεί και σε δήλωσή του σημειώνει: "Σαν δήμος συμμετέχουμε σε ένα διαδημοτικό δίκτυο, που ασχολείται και επεξεργάζεται διάφορες πολιτικές για Τσιγγάνους, ενώ τελευταία, με τις πλημμύρες ζητήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για να συμπαρασταθούμε στους Τσιγγάνους. Από τον κ. Παπαδήμα εισπράξαμε ένα γενναίο "δεν έχουμε"! Η παρουσία μας σε μια τέτοια ημερίδα δεν έχει νόημα. Αν κάποτε αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα του τσιγγάνικου λαού, εμείς θα είμαστε εδώ".

Ντροπή!

Αρκετή ώρα πριν τις 7.30 χτες το απόγευμα, όπου ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει το καλωσόρισμα αυτού που ονομάστηκε "Παγκόσμια πορεία κατά της παιδικής εργασίας", ήταν δεδομένο πως ουσιαστικά θα ξεκίναγε μια ακόμη φιέστα του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου στην πλατεία Συντάγματος. Κάτι η "καλογυαλισμένη" μπάντα του δήμου, κάτι τα σημαιάκια που μοιράζονταν στους συγκεντρωμένους, κάτι τα "εθνικά" σύμβολα του δήμου που υπήρχαν όπου χτύπαγε το μάτι σου, συνέθεταν μια εικόνα που σου άφηνε την αίσθηση πως το παιδί έκτος από φτηνή εργατική δύναμη, όταν έχει σακατευτεί πάνω στη δουλιά μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως "βιτρίνα" ψηφοθηρίας υπέρ των πολιτικών εκπροσώπων της άρχουσας τάξης, των υπευθύνων, δηλαδή, για το σακάτεμα.

Οσο για το σύνθημα: "Τα παιδιά περιμένουν προστασία - όχι εκμετάλλευση" - γραμμένο στο κεντρικό πανό της χτεσινής φιέστας - διαψεύστηκε περίτρανα όταν τα φλας των φωτογραφικών φακών και οι κάμερες... της ακροαματικότητας, έπεσαν αδηφάγα πάνω στα 5 παιδιά της Ασίας, όταν οι εκπρόσωποι της χτεσινής οργανωτικής επιτροπής τα τραβολόγαγαν από δω και από κει - γνωρίζοντας προφανώς πόσο "ακούραστα" είναι - για να διεκπεραιώσουν αυτό που "πολιτισμένα" συνηθίσαμε να ονομάζουμε δημόσιες σχέσεις.

Για ένα ακόμα απόγευμα τα παιδιά που ξεκίνησαν το Γενάρη του '98 από τη μακρινή Μανίλα για να ακούσει ο "πολιτισμένος" κόσμος τη φωνή τους που λέει: "Είμαστε και εμείς παιδιά, έχουμε δικαιώματα", έπεσαν θύματα μιας άλλου είδους εκμετάλλευσης. Και αν κάποιοι νομίσουν πως όλα τα παραπάνω είναι απλά μια κακόπιστη κριτική, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους περαστικούς Αθηναίους που υπήρξαν μάρτυρες της χτεσινής φιέστας και οι οποίοι με ειρωνεία, με οργή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με φράσεις που λέγονται αλλά δε γράφονται, χαρακτήριζαν και έκριναν το σκηνικό που στήθηκε στο Σύνταγμα αλλά και τη "σκηνική" παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου.

Ο δήμαρχος πάντως, φάνηκε κάτι παραπάνω από γενναιόδωρος λέγοντας στα παιδιά: "την πόλη μας από σήμερα μπορείτε να τη θεωρείτε πόλη σας" και ξεχνώντας να τους πει πως και η δική μας πόλη έχει εκατοντάδες συνομηλίκους τους που δουλεύουν και "ζητιανεύουν" ένα χαμόγελο, σαν και αυτά που απλόχερα μοιράζονταν χτες...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αντιδράσεις για την προφυλάκιση

Κλειστός έμεινε χτες και θα παραμείνει και σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο Δήμος Πειραιά, ενώ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την προφυλάκιση του Δημάρχου Στ. Λογοθέτη.

Ετσι προσβλητική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενέργεια, που αποκτά, λόγω του χρόνου εκδήλωσής της πολιτική χροιά. Ετσι χαρακτηρίζει την προφυλάκιση η Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Οπως διαπιστώνουν στελέχη του χώρου "ο χρόνος που έγινε η σύλληψη θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει αλλοιώσεις στο εκλογικό αποτέλεσμα", ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας παρατηρεί ότι "δε συντρέχουν, ούτε πιθανολογούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση". Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, τελικά, απουσίαζε η αρχική πρόταση για συμβολικό κλείσιμο των δήμων της χώρας.

Πάντως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η φιλολογία, που ξεκίνησε αμέσως μετά την προφυλάκιση του Στ. Λογοθέτη, περί έκπτωσής του σε αυτή τη φάση από το δημαρχιακό αξίωμα, ούτε ακόμα μπορεί να ισχύσει κατάσταση αργίας καθώς δε συντρέχουν οι όροι που θέτει το άρθρο 187 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.

Στο μεταξύ τη μεσολάβηση του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου ζήτησε χτες η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, που τον επισκέφθηκε στο γραφείου του, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο ζήτημα της προφυλάκισης του δημάρχου Πειραιά. Ο Ε. Γιαννόπουλος ισχυρίστηκε βέβαια ότι "οποιαδήποτε ενέργειά του, ακόμη και δήλωση, θα θεωρούνταν παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης, εφόσον η υπόθεση εκκρεμεί".

Στην ανακοίνωσή της η ΤΕΔΚΝΑ εκφράζει την αγανάκτησή της και χαρακτηρίζει"προσβλητική ενέργεια για όσους υπηρετούν το θεσμό" την προφυλάκιση, σε προεκλογική μάλιστα περίοδο, "χωρίς να υπάρχει καταδίκη βασισμένη σε αναμφισβήτητα γεγονότα που θεμελιώνουν τυχόν παράνομες πράξεις ή παραλείψεις".

Η ΚΕΔΚΕ αφού διαπιστώνει "ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και πρωτίστως οι κατέχοντες δημόσια αξιώματα" κάνει λόγο για "καθ' υπερβολήν κλιμάκωση φαινομένων που ποινικοποιούν την πολιτική, ιδίως στο χώρο της ΤΑ" και για "εξάντληση της ακραίας αυστηρότητας του νόμου απέναντι στους δημάρχους". Ζητεί την αποφυλάκιση του Στ. Λογοθέτη και ακόμα "την αναμόρφωση του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης της ευελιξίας (!) και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των θεσμών συλλογικού ελέγχου, δημοσιονομικής πειθαρχίας και κυρώσεων".

Σε δήλωσή του, κατά την έξοδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου επισκέφτηκαν τον Στ. Λογοθέτη, ο πρόεδρός της Δ. Αβραμόπουλος μίλησε για ανυπόστατη, βιαστική, αψυχολόγητη και ακραία απόφαση. Σχετικές δηλώσεις έκαναν ακόμα οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τη Νομαρχία και το Δήμο Πειραιά, Δ. Σαράφογλου και Χρ. Φωτίου,οι οποίοι χαρακτήρισαν αντίστοιχα την προφυλάκιση ως "άκαιρη, άσκοπη και αμφίβολης αποτελεσματικότητας ενέργεια" και "λύση που δε βοηθάει τον Πειραιά". Ο Μ. Εβερτ,ως πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής από τη Βουλή για την πλήρη διερεύνηση του θέματος, ενώ το ΔΗΚΚΙ χαρακτηρίζει την προφυλάκιση αδικαιολόγητη και πλήγμα για την αυτοδιοίκηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Κάλεσμα σε μαχόμενους αγωνιστές

Εκδήλωση τη Δευτέρα στο Δημοτικό Θέατρο

Να συμβάλουν σε μια πλατιά συσπείρωση, ώστε οι θέσεις και το ψηφοδέλτιό της να αποτελέσουν φορέα πλειοψηφικού ρεύματος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, καλεί τους Αγρινιώτες η "Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση" (ΔΑΣ). Στην κατεύθυνση αυτή, τους καλεί κατ' αρχήν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που διοργανώνει τη Δευτέρα, 11 Μάη, στις 7.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης,όπου θα παρουσιαστεί η διακήρυξη της παράταξης και θα ανακηρυχτεί ο επικεφαλής του συνδυασμού.

Με κεντρικό σύνθημα "για Τοπική Αυτοδιοίκηση μαχητική, διεκδικητική, με το λαό, για το λαό", η ΔΑΣ, καλεί τις φίλες και φίλους, τους μαχόμενους αγωνιστές του χεριού και του πνεύματος, τα ανήσυχα και προβληματισμένα νιάτα, "να αντιδράσουν στη λαίλαπα των νέων μέτρων για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, που επεξεργάστηκαν τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποτελούν βασική επιλογή της κυβέρνησης".

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ τονίζει πως "είναι η μόνη παράταξη που πάλεψε με ανιδιοτέλεια ενάντια στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών και της επιβολής νέων φόρων. Εναντιώθηκε στο νόμο για τις αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων. Η δωρεάν νοσηλευτική περίθαλψη, η δημιουργία σύγχρονου νοσοκομείου, η εναντίωση στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, και άλλα, αποτέλεσαν ζωτικής σημασίας διεκδικήσεις". Και καταλήγει πως κριτήριο και στόχος της δράσης της είναι "να εκφράσει τις ανησυχίες και τους πόθους των δημοτών εκείνων που οραματίστηκαν μια Τοπική Αυτοδιοίκηση απαλλαγμένη από την κηδεμονία της κυβέρνησης και τις αυταρχικές - αντιλαϊκές επιλογές. Για δημάρχους και Δημοτικά Συμβούλια, όχι υπάλληλους της κεντρικής εξουσίας, αλλά πρωτοπόρους μαχητές των λαϊκών συμφερόντων".

Την Κυριακή

Εκλεισε κιόλας χρόνος. Τότε που η είκοσι δύο χρόνων καρδούλα του έπαψε να χτυπά ξημέρωνε Κυριακή 11 Μάη. Τη Δευτέρα στο νεκροταφείο η μεταφυσική ήταν στις δόξες της, καθώς δεν ήταν μόνο ο Θανάσης και η Μάχη που δεν ήθελαν να δεχτούν πως το κακό είχε γίνει. "Εκτοτε έμπαινα κι έβγαινα μια στον εικονικό κόσμο, μια στην πραγματικότητα" έγραψε την Κυριακή που μας πέρασε. Ισως δεν ήταν για μας το μήνυμα πως "οι ημερομηνίες φθάνουν χωρίς να βιάζονται ή να καθυστερούν". Τα τηλέφωνα, πάντως, χτύπησαν. Μεθαύριο, την Κυριακή, 10 του Μάη, στις 10 το πρωί, να βρεθούμε, ε; Στον Κόκκινο Μύλο, στο Νεκροταφείο, ο τάφος γράφει πάνω Μάκης Σκαμνάκης, 22 χρόνων.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Θα χαθούν τα 22 στρέμματα;

Σε δυναμικά, μαχητικά, μαζικά βήματα και συντονισμό της δράσης τους, ως το μόνο μέσο για να επιβάλουν τη δέσμευση και το χαρακτηρισμό ως κοινόχρηστο πράσινο χώρου που διεκδικούν, κάλεσαν προχθές σε συγκέντρωσή τους, τους κατοίκους και τους φορείς του Νέου Κόσμου, οι εκπρόσωποι της Διαμερισματικής Επιτροπής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα".

Το αίτημα των κατοίκων αφορά τη διάσωση και ανάδειξη του ελεύθερου χώρου, έκτασης 22 στρεμμάτων, που περικλείεται από τις οδούς Λαγουμιτζή - Ευρυδάμαντος - Χελντράιχ και Ντελακρουά, στον οποίο σχεδιάζεται να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια της ΔΕΗ και της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (ΚΕΔ). "Θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια όσων θέλουν να επιβαρύνουν τη ζωή μας, δε θα αφήσουμε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της περιοχής μας, να μεταμορφωθεί σε τσιμεντένιο όγκο", είπαν οι κάτοικοι που ζητούν να αποκτήσει ο Νέος Κόσμος ένα δημιουργικό χώρο πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει πάρκο πρασίνου, παιδότοπο, αθλητικές εγκαταστάσεις, αναψυκτήριο και άλλες υποδομές.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν στη συγκέντρωσή τους, τις αρμόδιες υπηρεσίες για αδιαφορία και έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στις ανάγκες "μιας πόλης που ασφυκτιά από την έλλειψη χώρων πρασίνου και την κυκλοφοριακή συμφόρηση".

"Η κοινωνία της Δυτικής Αττικής και οι Τσιγγάνοι", εκτός από τίτλος ημερίδας, είναι και μια καθημερινότητα, που δε λύνεται με προγράμματα "ευαισθητοποίησης"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ