ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Μάη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ "ΘΥΕΛΛΑ"
Αγωνιστικό "μπλόκο" στην κυβέρνηση

Με κινήσεις συντονισμού από τα κάτω και αγωνιστικά προγράμματα, πάνω σε στόχους που αντιστρατεύονται τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, εργαζόμενοι και συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη θύελλα. Σε κλιμακούμενους αγώνες και συντονισμό καλεί η ΕΣΑΚ, ενώ καθυστερεί δραματικά και η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

"Επίσπευση" είναι η λέξη που βρίσκεται πλέον στο στόμα κάθε κυβερνητικού παράγοντα, σε ό,τι αφορά την επιβολή των σαρωτικών αντεργατικών μέτρων. Πριν λίγες βδομάδες ήταν η "ανάγκη προσαρμογής στις ευρωπαϊκές ισοτιμίες", με αφορμή την υποτίμηση της δραχμής, αυτό που επέβαλε την επίσπευση. Τώρα είναι η "ανάγκη" να προφτάσει η χώρα μας το δεύτερο τρένο για την ΟΝΕ το 2001... Οποια, όμως, λέξη και αν χρησιμοποιηθεί, όποιο "επιχείρημα" και αν επιστρατευτεί, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στο σάρωμα εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ταυτόχρονα με το ξεπούλημα τραπεζών και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων.

Απέναντι σ' αυτή την "επίσπευση" της αντεργατικής "θύελλας" - η οποία συνοδεύεται με ένταση του αυταρχισμού, όπως είδαμε να γίνεται την περασμένη Πέμπτη με τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε πεδίο μάχης από τα "εκσυγχρονιστικά" ΜΑΤ - ορθώνεται μέρα τη μέρα ένα όλο και πιο ισχυρό, ταξικό κίνημα αντίστασης, όπως έδειξαν και οι μαχητικές εκδηλώσεις για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Σε όλη τη χώρα συνδικαλιστικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται, κινούνται στην κατεύθυνση του συντονισμού της πάλης τους, σχεδιάζουν και αποφασίζουν προγράμματα δράσης, με άξονες που αντιστρατεύονται βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Οι παρεμβάσεις από "τα πάνω" για το σταμάτημα αυτών των θετικών διεργασιών στο συνδικαλιστικό κίνημα, με το επιχείρημα ότι δε χρειάζονται άλλα όργανα συντονισμού, αφού η ΓΣΕΕ μπορεί να αναλάβει αυτό το ρόλο, δείχνουν την αγωνία της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ μπροστά στη διογκούμενη αντίδραση της βάσης.

Η πρακτική αυτής της ηγεσίας οδηγεί σε σημαντική καθυστέρηση, σε μια περίοδο που είναι ζωτικής σημασίας η άμεση απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν έχει υπογραφτεί ακόμα, συμπαρασύροντας στο τέλμα συνολικά τις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, ενώ προς το παρόν δεν έχει καν οριστεί νέα συνάντηση με τους εργοδότες, που την τελευταία φορά είχαν καταθέσει μια απαράδεκτη πρόταση αυξήσεων και ικανοποίησης θεσμικών αιτημάτων. Η απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία προσανατολίζεται να προχωρήσει η ΓΣΕΕ στα τέλη Μάη, με ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ, δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο προγραμματισμό δράσης με προοπτική, συνέχεια και κλιμάκωση.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, η παρέμβαση για το συντονισμό των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ,απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, είχε άδοξη κατάληξη, αφού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τις Ομοσπονδίες να καθορίσουν το δικό τους αγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα αναλάβει η Συνομοσπονδία να... συντονίσει στη συνέχεια. Η τοποθέτηση αυτή συνοδεύτηκε από την παρατήρηση ότι υπάρχουν... διαφορές στα προβλήματα κάθε χώρου, αλλά και από την παρότρυνση να στηριχτούν "πρωτοβουλίες εξυγίανσης" των ΔΕΚΟ για περιορισμό των ελλειμμάτων, με ταυτόχρονη διαφύλαξη των... εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η μεθόδευση αυτή αντιστρατεύτηκε τις απόψεις για συνολική και καθολική αγωνιστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική για τις ιδιωτικοποιήσεις και για τα άλλα ζητήματα.

ΕΣΑΚ: Συνολική αντιπαράθεση

Τόσο στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, όσο και σε κάθε άλλη συνδικαλιστική οργάνωση σε όλη τη χώρα, η ΕΣΑΚ έθεσε επιτακτικά και επίμονα το θέμα της ανάπτυξης των αγώνων, του συντονισμού τους, της συνεργασίας της εργατικής τάξης με άλλα στρώματα του λαού και του ταξικού περιεχομένου των διεκδικήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό της αντίληψης που κυριαρχεί στις κορυφές της διοίκησης της ΓΣΕΕ ότι στην τελευταία Ολομέλειά της οι άλλες παρατάξεις δεν αποδέχτηκαν την πρότασή της για τη διεκδίκηση της ΕΓΣΣΕ,όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά και στην αγωνιστική της πλευρά.

Η πρόταση της ΕΣΑΚ ήταν: Μέσα στο Μάη πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας,που θα συνδυάζεται με τα ζητήματα των ΔΕΚΟ και θα υπερασπίζει την αμυντική βιομηχανία. Πραγματοποίηση συλλαλητηρίου έξω από τον τόπο και την ώρα που θα γίνει η επόμενη διαπραγματευτική συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την ΕΓΣΣΕ. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, συλλαλητήρια, πορείες, καταλήψεις κ. ά.

Η ΕΣΑΚ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να δρομολογηθεί μια τακτική σύγκρουσης και ρήξης με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,καθώς και ότι πρέπει να συγκροτηθεί πανελλαδικό αγωνιστικό μέτωπο,για απεργιακό συντονισμό όλων των ΔΕΚΟ και χάραξη γραμμής αντίστασης με όλες τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας. Υπενθύμισε επίσης τη θέση της για κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και κατώτερο μισθό 200.000 δρχ.

Σ' αυτή τη συνεδρίαση, αλλά και πριν και μετά, η ΕΣΑΚ έθετε τρεις βασικούς άξονες, γύρω από τους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί ένα στιβαρό μέτωπο πάλης: Την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της πλήρους απασχόλησης. Την παραμονή των ΔΕΚΟ κατά 100% στο δημόσιο και την απόκρουση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης. Την αποχώρηση των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο".Αυτές οι θέσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τα Εργατικά Κέντρα που συντονίζονται, αναδεικνύοντας έτσι τις διαθέσεις ενότητας στη βάση των εργαζομένων. Παράλληλα, η ΕΣΑΚ υποστήριζε και υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός με τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους συνταξιούχους, τη νεολαία.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ
Μαζί και αγωνιστικά

Τη διοργάνωση παμμακεδονικού - πανθρακικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στις 26 Μάη, αποφάσισαν σε νέα σύσκεψή τους τα Εργατικά Κέντρα Βόρειας Ελλάδας και έπεται συνέχεια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Οι ραγδαίες εξελίξεις μετά την υποτίμηση της δραχμής και την εξαγγελία των "συνοδευτικών" μέτρων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και η δραματική εξάπλωση της ανεργίας σ' όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, οδήγησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών και το συντονισμό της δράσης των Εργατικών Κέντρων της Β. Ελλάδας.

Ηδη, σε προχτεσινή σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων, αποφασίστηκε παμμακεδονικό - πανθρακικό συλλαλητήριο για τις 26 του Μάη στη Θεσσαλονίκη και απεργιακή κινητοποίηση. Επίσης, σε τοπικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν εξορμήσεις και συλλαλητήρια στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη.

Η προχτεσινή σύσκεψη αποτελεί συνέχεια της σύσκεψης των ΕΚ Β. Ελλάδας που έγινε στις 22 Απρίλη, όπου αποφασίστηκε ο συντονισμός της δράσης και συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή που αποτελείται από τους εκπροσώπους τωνΕΚ Γιαννιτσών, Δράμας, Εδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κατερίνης, Κιλκίς, Κοζάνης, Κομοτηνής, Νάουσας, Ξάνθης, Πτολεμαϊδας, Σερρών.Το συγκεκριμένο πλαίσιο κοινής δράσης που αποφασίστηκε στη σύσκεψη είναι το παρακάτω:

- Υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου, της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων.

- Πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.

- Μέτρα για την απασχόληση και τη στήριξη των ανέργων.

Στο ψήφισμα της ιδρυτικής σύσκεψης, εκφραζόταν η αποφασιστικότητα των εκπροσώπων των Εργατικών Κέντρων της Μακεδονίας και Θράκης να αγωνιστούν ανυποχώρητα για να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις, να μην προχωρήσει καμίας μορφής ιδιωτικοποίηση, καθώς και να καταγγελθεί ο "κοινωνικός διάλογος".

Στις συναντήσεις του Συντονιστικού των Εργατικών Κέντρων καταγγέλθηκε από τους αντιπροσώπους η πολιτική σκληρής λιτότητας, που σηματοδοτείται από τη συνεχή περικοπή των κοινωνικών δαπανών, τη βαριά φορολογία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και γενικά τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και συνταξιούχων, που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Δυσμενείς συνέπειες, που οφείλονται - όπως υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές - στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που υλοποιούνται σαν αποτέλεσμα των επιταγών της ΕΕ και που έχουν εκπονηθεί από τα διεθνή χρηματιστηριακά κέντρα και τους τραπεζίτες. Ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει στις συναντήσεις αυτές στην πολιτική ξεπουλήματος των δημοσίων υπηρεσιών και δηλώνεται από όλες τις πλευρές ότι το εργατικό κίνημα θα αντισταθεί στη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μαζί και του ΟΥΘ, του ΟΑΘ, του ΟΛΘ, της ΔΕΘ.

Επίσης από πολλούς εκπροσώπους καταγγέλλεται η στάση που τηρεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες εφησυχάζουν, αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και καλλιεργούν συστηματικά τη λογική του "ευρωπαϊκού μονόδρομου", της "κοινωνικής συναίνεσης" και του "κοινωνικού διαλόγου". Αν προετοίμαζαν συστηματικά τους εργαζόμενους, αν τους ενημέρωναν, αν οργάνωναν και συντόνιζαν τους αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, η εικόνα σήμερα θα ήταν διαφορετική, τονίζουν οι συνδικαλιστές.

Η ζοφερή πραγματικότητα στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτυπώνεται και στους παρακάτω αριθμούς, που έδωσαν στις συσκέψεις του Συντονιστικού οι πρόεδροι και οι γραμματείς των Εργατικών Κέντρων. Η ανεργία σε ορισμένους νομούς ξεπερνά το 30%, όπως στο Κιλκίς, στη Νάουσα και τις Σέρρες, ενώ στους παλιννοστούντες είναι 50%. Οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται, αρκετοί δεν ασφαλίζονται και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας δε λειτουργούν. Παράλληλα, η μεγάλη ανεργία αναγκάζει τους εργαζόμενους να δέχονται και να υπομένουν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σ' όλους σχεδόν τους χώρους δουλιάς. Αυτή την εργατική δύναμη εκμεταλλεύεται η εργοδοσία, αδιαφορώντας για τη στοιχειώδη εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Πρωτοβουλία ευθύνης

Με συλλαλητήρια στις 19, απεργία στις 28 του Μάη και δέσμευση για κλιμάκωση, τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής δίνουν αγωνιστικό περιεχόμενο στο συντονισμό της δράσης τους

Στην κατεύθυνση της αγωνιστικής συσπείρωσης και του συντονισμού του συνδικαλιστικού κινήματος από τα κάτω, κινείται η συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής των Εργατικών Κέντρων της Ανατολικής Πελοποννήσου.Η δράση της ΣΕ δίνει νέα χαρακτηριστικά, που είναι σήμερα απαραίτητα για το συνδικαλιστικό κίνημα. Προωθεί την ενότητα της εργατικής τάξης, την ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, την κλιμάκωση της πάλης και την καλή προετοιμασία των αγώνων. Αυτά εκφράζει η απόφαση της ΣΕ των ΕΚ της Αν. Πελοποννήσου, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην Τρίπολη, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων στις 19 Μάη και 24ωρη απεργία στις 28 Μάη, χωρίς να περιμένουν την "κάλυψη" της ηγεσίας της ΓΣΕΕ.Με την ανακοίνωσή της, η ΣΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους, με κεντρικούς στόχους και αιτήματα:

  • Υπεράσπιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ από το 8ωρο - 7ωρο.
  • ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης
  • ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις (8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο, 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό. Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη).
  • Καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - πενθημέρου, με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Αποχώρηση και μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο", είτε για τις ιδιωτικοποιήσεις, είτε για το ασφαλιστικό, είτε για τις εργασιακές σχέσεις.

Η ΣΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει πως "μπροστά σ' αυτή την επίθεση απαιτείται τώρα ο συντονισμός του αγώνα και η ανάπτυξη πανεργατικού πανελλαδικού κινήματος και μετώπου αντίστασης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για την αναχαίτιση της επίθεσης, για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής". Η ΣΕ στέλνει "ενωτικό μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις" και τους καλεί να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια.

Τονίζει, ακόμα, πως "απαιτείται ξεδίπλωμα της πάλης με σχεδιασμό, οργάνωση, κλιμάκωση και συνέχεια", καθώς "δραστηριότητες αποσπασματικές και αναποτελεσματικές είναι και γίνονται για την τιμή των όπλων". Ετσι, η ΣΕ αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την Τρίτη 19 του Μάη στην Τρίπολη, την Καλαμάτα και το Αργος και 24ωρη απεργία στις 28 του Μάη με απόφαση των ΕΚ Τρίπολης, Καλαμάτας, Αργους, Ναυπλίου και Κιάτου.Στην ανακοίνωση υπάρχει "παράλληλη δέσμευση των οργάνων ότι θα κλιμακωθεί στη συνέχεια ο αγώνας".

Η ΣΕ, στην προσπάθεια του συντονισμού του αγώνα των εργαζόμενων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποστέλλει κάλεσμα "στα σωματεία, τους συνδικαλιστές και όλους τους εργαζόμενους της περιοχής που θέλουν να αντισταθούν, να αναχαιτίσουν αυτή την επίθεση, να πάρουν πρωτοβουλίες" και τα καλεί "να οργανώσουν πολύμορφες δραστηριότητες, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις" για την επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή θα εκδοθεί ψήφισμα και θα τυπωθούν ειδικές αφίσες που θα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά "για να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν παραδινόμαστε, αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας, δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να εκχωρήσει τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα". Παράλληλα, η ΣΕ εξαγγέλλει τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου των ΔΕΚΟ σε κάθε νομό για καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα και προωθεί τη συγκρότηση πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου με απεργιακό συντονισμό των ΔΕΚΟ.

Δηλώσεις συνδικαλιστών

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ Αρκαδίας, τονίζει πως "είναι θετικά τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, επειδή πήραμε ομόφωνη απόφαση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλες τις πρωτεύουσες της περιφέρειας Αν. Πελοποννήσου. Στόχος μας είναι να βγάλουμε το συνδικαλιστικό κίνημα από την αδράνεια, να εναντιωθούμε στην επιθετική πολιτική της κυβέρνησης, να βάλουμε τη ΓΣΕΕ μπροστά στις ευθύνες της, ώστε να την αναγκάσουμε να μπει μπροστά στον αγώνα για τη στήριξη των προβλημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΣΕ που συστήσαμε θα λειτουργήσει μέχρις ότου η κυβέρνηση να υποστείλει την επιθετική της πολιτική και να σκύψει πάνω στα προβλήματα των εργαζόμενων και όλου του λαού. Για μας δεν είναι "μονόδρομος" το ξεπούλημα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γιατί είναι πίστη μας πως τα χρήματα αυτά πηγαίνουν στη "μαύρη τρύπα" που καταπίνει εργαζόμενους και συνταξιούχους και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά εκείνα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Εμείς πιστεύουμε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν. Γι' αυτό καλούμε όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να συνταχθούν μαζί μας και να δώσουν τη μάχη τους για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης που θίγει τα συμφέροντα του λαού και καλούμε τη ΓΣΕΕ να πάρει τις ευθύνες της και να συντονίσει πανελλαδικά τον αγώνα των εργαζομένων της χώρας".

Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του ΕΚ Αργολίδας Φώτης Κολεβέντης,σημειώνει πως "η περιφέρεια της Αν. Πελοποννήσου πλήττεται από την κυβερνητική πολιτική", καθώς "η ανεργία αγγίζει το 20%, η αποβιομηχάνιση συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς και καθημερινά μεγαλώνουν οι "γκρίζες ζώνες", στις οποίες μπαίνουν συνεχώς εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι και συνταξιούχοι. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι βουλευτές της περιοχής αδιαφορούν για το μέλλον του τόπου, ενώ η ΓΣΕΕ καθυστερεί αποφασιστικά να αναπτύξει πρωτοβουλίες για ένα αγωνιστικό ξεκίνημα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, τα ΕΚ της Αν. Πελοποννήσου ανέλαβαν την πρωτοβουλία να μπουν μπροστά στον αγώνα, πιστεύοντας πως το εργατικό κίνημα μπορεί να γίνει μπροστάρης για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και να τους ξυπνήσει όλους. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, η οποία δεν έχει χρονικό ορίζοντα. Αλλωστε, δεν ήταν μια εθιμοτυπική συνάντηση, αλλά μια πρωτοβουλία ευθύνης απέναντι στο κόσμο της δουλιάς, της ανέχειας και της φτώχειας".

Παναγιώτης ΖΑΒΟΥΔΑΚΗΣ

Αντεργατικές ομολογίες

Σήμερα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λεγόμενες "νέες εργασιακές σχέσεις" και το ασφαλιστικό βρίσκονται στο "παραπέντε", αφού στο τέλος του μήνα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και στα μέσα Ιούνη του νομοσχεδίου για το... "μικρομέγαλο" ασφαλιστικό, με πιθανή παραπομπή τους για ψήφιση σε Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπως άφησε να εννοηθεί πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη έχουν βαλθεί με δηλώσεις τους και συνεντεύξεις να αναλύσουν τα μέτρα που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, εμφανίζοντας χωρίς δισταγμό ως "αναγκαιότητα" την αφαίρεση των πιο θεμελιακών εργατικών κατακτήσεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να μείνουμε στις λογικές του Σικάγου".

Ο ίδιος σε τοποθέτησή του στην εκδήλωση του γνωστού "Ομίλου προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας", έδωσε το στίγμα των ανατροπών στο ασφαλιστικό, με την εναντίωσή του στην "Αριστερά, που κοιτάζει προς τα πίσω, στο κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα"!

Χαρακτηριστικές δηλώσεις έκανε, όμως, και γι' άλλες πτυχές της αντεργατικής πολιτικής. Στην προηγούμενη "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δήλωνε ότι, στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,μπαίνει ζήτημα "αμοιβών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις" για τις νέες προσλήψεις σε περιοχές μεγάλης ανεργίας! Δηλώσεις έκανε και για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, αναφέροντας πως "στο δημόσιο τομέα έχουμε ανελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν".

Για τις αλλαγές στο όριο απολύσεων,ο υπουργός δήλωνε ότι "δευτερεύοντα (!) ζητήματα πρέπει να λυθούν" μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, προδιέγραφε την αντεργατική παρέμβαση για δραστική απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές,λέγοντας ότι το "μη μισθολογικό κόστος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη" και ότι η μείωσή του είναι "εξυγιαντικό μέτρο"!

Αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του για την κατάργηση του οχτάωρου, διά της "συνολικής διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,λέγοντας ότι αυτό θα γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη για την επιχείρηση "να κατακτήσει μια αγορά, να ανταποκριθεί σε μια παραγγελία ή και όταν, αντίθετα, δεν μπορεί να πουλήσει το στοκ της" (ΕΘΝΟΣ). Οσο για το 35ωρο - το οποίο, ως έννοια, κυβέρνηση και εργοδότες το αλλοιώνουν σε βαθμό κακουργήματος - ήταν σαφέστατος όταν δήλωνε πως η κυβέρνηση "δεν μπορεί φυσικά να προχωρήσει σε εθνική νομοθετική ρύθμιση, θα ήταν λάθος για την Ελλάδα κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή".

Αυτές τις μέρες, όμως, δεν έχασε καιρό ούτε ο ΣΕΒ,εκπρόσωποι του οποίου έκαναν προκλητικές παρεμβάσεις για το 35ωρο.Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,σε άρθρο του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, παρατηρούσε ότι "είναι φανερό ότι τη στιγμή αυτή κάθε σκέψη για μείωση των ωρών εργασίας θα πρέπει να αποκλειστεί". Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής,υπερθεμάτιζε με δηλώσεις του, λέγοντας ότι "είναι λάθος και οι σκέψεις ακόμα για μείωση του χρόνου εργασίας και των μισθών"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ