Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντεργατικές ομολογίες

Σήμερα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις λεγόμενες "νέες εργασιακές σχέσεις" και το ασφαλιστικό βρίσκονται στο "παραπέντε", αφού στο τέλος του μήνα αναμένεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις και στα μέσα Ιούνη του νομοσχεδίου για το... "μικρομέγαλο" ασφαλιστικό, με πιθανή παραπομπή τους για ψήφιση σε Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπως άφησε να εννοηθεί πριν λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη έχουν βαλθεί με δηλώσεις τους και συνεντεύξεις να αναλύσουν τα μέτρα που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν, εμφανίζοντας χωρίς δισταγμό ως "αναγκαιότητα" την αφαίρεση των πιο θεμελιακών εργατικών κατακτήσεων. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μ. Παπαϊωάννου,δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "δεν μπορούμε να μείνουμε στις λογικές του Σικάγου".

Ο ίδιος σε τοποθέτησή του στην εκδήλωση του γνωστού "Ομίλου προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας", έδωσε το στίγμα των ανατροπών στο ασφαλιστικό, με την εναντίωσή του στην "Αριστερά, που κοιτάζει προς τα πίσω, στο κοινωνικό κράτος του 20ού αιώνα"!

Χαρακτηριστικές δηλώσεις έκανε, όμως, και γι' άλλες πτυχές της αντεργατικής πολιτικής. Στην προηγούμενη "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" δήλωνε ότι, στα πλαίσια των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,μπαίνει ζήτημα "αμοιβών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις" για τις νέες προσλήψεις σε περιοχές μεγάλης ανεργίας! Δηλώσεις έκανε και για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο, αναφέροντας πως "στο δημόσιο τομέα έχουμε ανελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν".

Για τις αλλαγές στο όριο απολύσεων,ο υπουργός δήλωνε ότι "δευτερεύοντα (!) ζητήματα πρέπει να λυθούν" μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, προδιέγραφε την αντεργατική παρέμβαση για δραστική απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές,λέγοντας ότι το "μη μισθολογικό κόστος είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη" και ότι η μείωσή του είναι "εξυγιαντικό μέτρο"!

Αποκαλυπτικός στις δηλώσεις του για την κατάργηση του οχτάωρου, διά της "συνολικής διευθέτησης" του χρόνου εργασίας, ήταν ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας,λέγοντας ότι αυτό θα γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη για την επιχείρηση "να κατακτήσει μια αγορά, να ανταποκριθεί σε μια παραγγελία ή και όταν, αντίθετα, δεν μπορεί να πουλήσει το στοκ της" (ΕΘΝΟΣ). Οσο για το 35ωρο - το οποίο, ως έννοια, κυβέρνηση και εργοδότες το αλλοιώνουν σε βαθμό κακουργήματος - ήταν σαφέστατος όταν δήλωνε πως η κυβέρνηση "δεν μπορεί φυσικά να προχωρήσει σε εθνική νομοθετική ρύθμιση, θα ήταν λάθος για την Ελλάδα κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή".

Αυτές τις μέρες, όμως, δεν έχασε καιρό ούτε ο ΣΕΒ,εκπρόσωποι του οποίου έκαναν προκλητικές παρεμβάσεις για το 35ωρο.Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Ι. Στράτος,σε άρθρο του στην εφημερίδα ΕΞΟΥΣΙΑ, παρατηρούσε ότι "είναι φανερό ότι τη στιγμή αυτή κάθε σκέψη για μείωση των ωρών εργασίας θα πρέπει να αποκλειστεί". Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής,υπερθεμάτιζε με δηλώσεις του, λέγοντας ότι "είναι λάθος και οι σκέψεις ακόμα για μείωση του χρόνου εργασίας και των μισθών"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ