ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία και στο Δημόσιο

Καθολικό χαρακτήρα παίρνει η απεργία στις 27 του Μάη. Μετά τη ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξε απεργία για την ίδια μέρα

Και πανυπαλληλικό χαρακτήρα παίρνει η 24ωρη πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 27 του Μάη, μετά την απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ χτες να προκηρύξει την ίδια μέρα 24ωρη απεργία στο Δημόσιο.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της ΑΔΕΔΥ περιλαμβάνονται τα παρακάτω αιτήματα, όπως αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωσή της: "Προστασία των εισοδημάτων με πραγματικές αυξήσεις το 1998 και δέσμευση της κυβέρνησης για διορθωτικό ποσό στο τέλος του έτους ανάλογα με την εξέλιξη του πληθωρισμού. Υιοθέτηση των προτάσεων της ΑΔΕΔΥ για τον Υπαλληλικό Κώδικα και ιδιαίτερα για το νέο βαθμολόγιο, για αξιοκρατία - διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών στις κρίσεις προϊσταμένων και στη σύνθεση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Αμεση ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο σύμφωνα με τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ. Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και αποτροπή της επέκτασης της μερικής απασχόλησης στις δημόσιες υπηρεσίες. Αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνικής ασφάλισης. Αποτροπή των βλαπτικών συνεπειών που συνεπάγονται για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση οι μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης. Αντιμετώπιση των προβλημάτων της παιδείας, σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος".

Απεργία και σε επισιτισμό - τουρισμό

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 28 του Μάη απαντά η Ομοσπονδία Τουρισμού - Επισιτισμού στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων στο θέμα της υπογραφής της κλαδικής σύμβασης εργασίας. Στο διάστημα που μεσολαβεί θα πραγματοποιηθούν περιφερειακές συσκέψεις, ήδη μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας ξεκινούν από τις επόμενες μέρες περιοδείες σε τουριστικές περιοχές.

Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε ομόφωνα χτες από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, ενώ εξετάζεται η παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν οι εργοδότες εξακολουθήσουν να τηρούν την ίδια στάση. Η Ομοσπονδία καλεί τη ΓΣΕΕ και όλους τους άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία των συμβάσεων, να πιέσουν με κάθε τρόπο ώστε να υπογραφεί επιτέλους η κλαδική σύμβαση.

Τα αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αυτοτέλεια του ΤΑΞΥ, επαναφορά της 20ετίας για το εφάπαξ, νομοθετική ρύθμιση της επαναπρόσληψης των εποχιακά απασχολούμενων, προστασία του δημόσιου τομέα του τουρισμού με εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, μείωση των προϋποθέσεων για τη συνταξιοδότηση των εποχιακά απασχολούμενων κ. ά.

"Μας χρειάζεται η πείρα όλων"

Η ΤΕ Πειραιά ΕΣΑΚ - ΔΕ απευθύνεται στους εργαζόμενους, ενόψει της Συνδιάσκεψης

Στις 30 Μάη, πραγματοποιείται η Συνδιάσκεψη της ΤΕ Πειραιά ΕΣΑΚ - "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας".Με ανακοίνωσή της, η παράταξη απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, τονίζοντας ότι στη συνδιάσκεψη έχουν θέση η πείρα και ο προβληματισμός όλων των εργαζομένων και τους καλούν να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων με όλες τους τις δυνάμεις, να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους, να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης.

Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στον Πειραιά, από κοινού με στελέχη της ΔΑΚΕ και της ΑΠ, επιδίδονται σε μια καθοδηγούμενη επίθεση ενάντια στην ΕΣΑΚ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, διανθισμένη από χυδαίο αντικομμουνισμό. Με ακατάσχετες δηλώσεις, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις, κακοποιούν βάναυσα την πραγματικότητα και επιχειρούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο".

Σχετικά με τα γεγονότα κατά το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά, αναφέρεται ότι "με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που τη σιγοντάρουν, μίλησε στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και αυτό όταν είχαν αποκλειστεί ομιλητές από τις πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ". "Η προκλητική αυτή ενέργεια - τονίζεται - προκάλεσε την καταγγελία της ΕΣΑΚ και την αποχώρηση, όχι μόνο των δυνάμεων της ΕΣΑΚ, όπως ψευδώς διαδίδουν οι "καλοθελητές", αλλά δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, που είχαν άλλωστε διαχωρίσει τη θέση τους και καυτηριάσει την τακτική κωλυσιεργίας που ακολούθησε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά"."Οι δυνάμεις της υποταγής - συνεχίζει - μέμφονται της ΕΣΑΚ, γιατί εργαζόμενοι στη διάρκεια της συγκέντρωσης αποδοκίμασαν έντονα το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στα Λιπάσματα Δραπετσώνας Μ. Τσιρμούλα, γιατί συνειδητά μαζί με άλλα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΑΠ προσπάθησαν να σπιλώσουν την εργατική Πρωτομαγιά, παίρνοντας απεργοσπαστική απόφαση. Οσοι, λοιπόν, καταγγέλλουν την ΕΣΑΚ και τους εργαζόμενους που αποδοκίμασαν την απεργοσπάστη συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ, καλύπτουν την απεργοσπασία και κηρύσσουν πόλεμο σε αρχές και αξίες στο όνομα μιας φτηνής μικροπαραταξιακής σκοπιμότητας".

Ενα βήμα πιο μπροστά

Η αισιοδοξία πως θα ενταθεί η παρέμβαση των ΕΣΑΚιτών στις τράπεζες προέκυψε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της παράταξης. Ανάλογο το κλίμα και στη σύσκεψη της κλαδικής ΕΣΑΚ εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων

"Από αύριο, ένα βήμα πιο μπροστά για κάθε ΕΣΑΚίτη στις τράπεζες".Αυτή η φράση, ενός ΕΣΑκίτη συνδικαλιστή, στην ολομέλεια της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες,δίνει το στίγμα των εργασιών, των τοποθετήσεων, αλλά και της μεγαλύτερης προσπάθειας, που θα καταβάλουν στο επόμενο διάστημα τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης, για να δυναμώσει ο αγωνιστικός της λόγος, στον ευαίσθητο χώρο των τραπεζών και των εργαζομένων σ' αυτές.

Η ολομέλεια ασχολήθηκε με τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης της παράταξης, συζήτησε τις θέσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ΕΣΑΚ - "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" και εξέλεξε τη νέα Γραμματεία της παράταξης και αντιπροσώπους για την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη.

Εισηγητικά, εντοπίστηκε η ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς και ότι προωθούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επισημάνθηκε επίσης ότι οργιάζει το ρουσφέτι, ενώ εργαζόμενοι που αγωνίζονται διώκονται.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται, σημειώθηκε ότι θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις θα ανατραπούν, θα χτυπηθεί ακόμα παραπέρα ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης.

Για τη δράση των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, σημειώθηκε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα, επειδή, όχι μόνο δεν προσπαθούν να αποτρέψουν αυτήν την πολιτική, αλλά βοηθούν το πέρασμά της με το μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στη μάχη της συσπείρωσης

Μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση, μέσα από την οποία προέκυψαν και οι στόχοι δράσης των ΕΣΑΚιτών για το διάστημα που μεσολαβεί έως την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη (7/6) και την Πανελλαδική (13 - 14/6) της ΕΣΑΚ - ΔΕ, έγινε στην κλαδική σύσκεψη της ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν στους εαυτούς τους το καθήκον να "ρίξουν" όλες τους τις δυνάμεις για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, για τη δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών, για άνοιγμα στο χώρο των σούπερ μάρκετ, για δημιουργία επιτροπών αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα, όπως αυτοί του ΜΙΝΙΟΝ, για το συντονισμό των εργαζομένων και την ανάπτυξη της πάλης για μια σειρά ζητημάτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε η ανάλυση των θέσεων της παράταξης από τον γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ Π. Ηλιόπουλο,ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, ενώ επισήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων και της αλλαγής των συσχετισμών.

Η εισήγηση έγινε από τον Π. Βαμβακά (πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας), ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ασφαλιστικό, στο ωράριο και στις εργασιακές σχέσεις,τονίζοντας ότι είναι τρία ζητήματα, που πρέπει να αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, βασικούς άξονες της πάλης των εργαζομένων του κλάδου.

Συνθήκες γαλέρας!

Πενήντα ναυτεργάτες δουλεύουν ανασφάλιστοι, κάτω από άθλιες συνθήκες, σε τρία πλοία που επισκευάζονται στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας

Σε συνθήκες γαλέρας ζουν και δουλεύουν πάνω από 50 ναυτεργάτες που εκτελούν επισκευαστικές εργασίες σε τρία πλοία που επισκευάζονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Νέου Μόλου Δραπετσώνας.Από την 1η Μάρτη οι πλοιοκτήτες Ελένη και Πέτρος Περιμένης των επιβατηγών πλοίων JUPITER,ΒΟΣΠΟΡΟΣ και του δεξαμενόπλοιου ΣΑΝΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ - όλα με σημαία... Κινγκ Στόουν - έχουν αναγκάσει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανασφάλιστοι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, 7 μέρες τη βδομάδα, για ένα μεροκάματο που κυμαίνεται από 8 μέχρι 12 χιλιάδες δραχμές, μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες εργασίας!Το διάλειμμα απαγορεύεται! Το νερό το αγοράζουν μόνοι τους, ενώ από αυτούς, 5 Ελληνες από την επαρχία και περίπου 10 Βούλγαροι, που αναγκάζονται να μένουν μέσα στα πλοία, κοιμούνται σε στρώματα χωρίς σεντόνια και κουβέρτες, χωρίς μπάνιο, χωρίς φως!

Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνη, η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", στα πλαίσια των κοινών ελέγχων που διενεργούν στα επισκευαζόμενα πλοία της Ζώνης, διαπίστωσαν την άγρια εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων και την έχουν καταγγείλει με κοινό τους έγγραφο από τις 17 Μάρτη στα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας,Εργασίας,Οικονομικών,στα λιμεναρχεία και σε όλους τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο!

Στις 6 Μάη, η 5μελής επιτροπή ελέγχου, διέταξε διακοπή εργασιών για τα πλοία JUPITER και ΒΟΣΠΟΡΟΣ, όμως και πάλι δεν ευαισθητοποιήθηκε κάποιος αρμόδιος. Χτες τα σωματεία μαζί με εκπρόσωπο της ITF (διεθνής συνδικαλιστική οργάνωση ναυτεργατών) πήγαν ξανά στα πλοία και από κοινού με τους ναυτεργάτες αποφάσισαν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι ναυτεργάτες, παρά τους εκβιασμούς των πλοιοκτητών για απόλυση, σήμερα ξεκινούν επίσχεση εργασίας και καταθέτουν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρίας, απαιτώντας να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της Ζώνης, και τα ένσημά τους.

Σύσκεψη σωματείων στον Πειραιά

Σύσκεψη διοργανώνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα η ΠΕΜΕΝ,το Συνδικάτο Μετάλλου και το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στα πλαίσια των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει από πρωτοβάθμια σωματεία για το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων της πόλης. Στη σύσκεψη καλούνται όλα τα σωματεία του Πειραιά για να εκτιμήσουν τις κινητοποιήσεις που έγιναν την 1η Μάη (με πρωτοβουλία 16 σωματείων), τη στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΠ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και να συζητήσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ