Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενα βήμα πιο μπροστά

Η αισιοδοξία πως θα ενταθεί η παρέμβαση των ΕΣΑΚιτών στις τράπεζες προέκυψε από τη συνεδρίαση της ολομέλειας της παράταξης. Ανάλογο το κλίμα και στη σύσκεψη της κλαδικής ΕΣΑΚ εμποροϋπαλλήλων - ιδιωτικών υπαλλήλων

"Από αύριο, ένα βήμα πιο μπροστά για κάθε ΕΣΑΚίτη στις τράπεζες".Αυτή η φράση, ενός ΕΣΑκίτη συνδικαλιστή, στην ολομέλεια της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις Τράπεζες,δίνει το στίγμα των εργασιών, των τοποθετήσεων, αλλά και της μεγαλύτερης προσπάθειας, που θα καταβάλουν στο επόμενο διάστημα τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης, για να δυναμώσει ο αγωνιστικός της λόγος, στον ευαίσθητο χώρο των τραπεζών και των εργαζομένων σ' αυτές.

Η ολομέλεια ασχολήθηκε με τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης της παράταξης, συζήτησε τις θέσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ΕΣΑΚ - "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" και εξέλεξε τη νέα Γραμματεία της παράταξης και αντιπροσώπους για την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη.

Εισηγητικά, εντοπίστηκε η ένταση της επίθεσης της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς και ότι προωθούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες συγχωνεύσεων και εξαγορών. Επισημάνθηκε επίσης ότι οργιάζει το ρουσφέτι, ενώ εργαζόμενοι που αγωνίζονται διώκονται.

Σχετικά με τις επιπτώσεις της πολιτικής που εφαρμόζεται, σημειώθηκε ότι θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα η απασχόληση, οι εργασιακές σχέσεις θα ανατραπούν, θα χτυπηθεί ακόμα παραπέρα ο χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης.

Για τη δράση των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, σημειώθηκε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες οι πλειοψηφίες στα συνδικαλιστικά όργανα, επειδή, όχι μόνο δεν προσπαθούν να αποτρέψουν αυτήν την πολιτική, αλλά βοηθούν το πέρασμά της με το μικρότερο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Στη μάχη της συσπείρωσης

Μια ιδιαίτερα γόνιμη συζήτηση, μέσα από την οποία προέκυψαν και οι στόχοι δράσης των ΕΣΑΚιτών για το διάστημα που μεσολαβεί έως την Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη (7/6) και την Πανελλαδική (13 - 14/6) της ΕΣΑΚ - ΔΕ, έγινε στην κλαδική σύσκεψη της ΕΣΑΚ Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν στους εαυτούς τους το καθήκον να "ρίξουν" όλες τους τις δυνάμεις για τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, για τη δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών, για άνοιγμα στο χώρο των σούπερ μάρκετ, για δημιουργία επιτροπών αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν οξυμένο πρόβλημα, όπως αυτοί του ΜΙΝΙΟΝ, για το συντονισμό των εργαζομένων και την ανάπτυξη της πάλης για μια σειρά ζητημάτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε η ανάλυση των θέσεων της παράταξης από τον γραμματέα της Τοπικής Επιτροπής Αθήνας της ΕΣΑΚ Π. Ηλιόπουλο,ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, ενώ επισήμανε την ανάγκη της ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων και της αλλαγής των συσχετισμών.

Η εισήγηση έγινε από τον Π. Βαμβακά (πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας), ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο ασφαλιστικό, στο ωράριο και στις εργασιακές σχέσεις,τονίζοντας ότι είναι τρία ζητήματα, που πρέπει να αποτελέσουν, μεταξύ άλλων, βασικούς άξονες της πάλης των εργαζομένων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ