ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Προέχει η πληροφόρηση του λαού

"Εμείς δεν έχουμε πρόσβαση στα ΜΜΕ και δε διαθέτουμε αφθονία οικονομικών μέσων. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που μας είναι πρόσφορα και προσιτά", ήταν η απάντηση του υποψήφιου δημάρχου στις υποκριτικές εκκλήσεις Αβραμόπουλου για αποφυγή "ρύπανσης" της πόλης

"Η πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση του λαού προέχουν και έχουμε καθήκον πολιτικό να την υπερασπιστούμε", επισήμανε χτες ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,απαντώντας στις προκλήσεις των κατεχόντων την εύνοια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για καταστολή της πολιτικής αφίσας και των αεροπανό, ενόψει του προεκλογικού αγώνα για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", με αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου,κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ξεκαθάρισε ότι τα αγαθά ιεραρχούνται και κατά συνέπεια η πληροφόρηση του λαού δεν μπορεί να περνάει σε δεύτερη μοίρα, με τη δικαιολογία ότι οι αφίσες - οι οποίες αποτελούν στοιχείο πολιτικής έκφρασης - ρυπαίνουν την πόλη.

Μόνο εκ του πονηρού εκπορεύονται οι εκκλήσεις περί φροντίδας να μην επιβαρυνθεί η πόλη με "ηχορύπανση", "αφισορύπανση" και γενικά - όπως τις χαρακτήρισε ο Δ. Αβραμόπουλος - "με μεθόδους εκτός εποχής"! Ειδικά, όταν αυτοί που τις απευθύνουν διεξάγουν την εκστρατεία τους από τηλεοράσεως - απ' όπου, δηλαδή, είναι από χέρι κομμένοι εκείνοι, που παλεύουν για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων - και γενικά με μεθόδους προκλητικά δαπανηρές, από αδιαφανείς πηγές, που τους εξασφαλίζουν τα πορτοφόλια των μεγάλων συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Πάντως, ο Δ. Μπέης από την πλευρά του, αφού χαρακτήρισε εξυπακουόμενη δέσμευση την αποφυγή της αφίσας και ουσιαστικά συντάχθηκε με τον νυν δήμαρχο για το κυνήγι της, πρότεινε να συγκροτηθεί στο Δήμο Αθηναίων διαπαραταξιακή επιτροπή δεοντολογίας και προεκλογικών δαπανών.

Ετσι, σε ερώτησή μας μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Λ. Αυδής σημείωσε ότι "η "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα" έχει πολιτικό καθήκον να πληροφορήσει τους δημότες για τις θέσεις και τις προτάσεις της και για την ύπαρξη ενός πολιτικού λόγου αντίθετου προς την κυρίαρχη πολιτική".

"Εμείς - υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος - δεν έχουμε πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δε διαθέτουμε αφθονία οικονομικών μέσων. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα, που μας είναι πρόσφορα και προσιτά. Υπάρχει μια ιεράρχηση αγαθών. Η πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του λαού προέχουν".

"Αλλωστε - παρατήρησε ο Λ. Αυδής - η ρύπανση είτε με τη μορφή των εμπορικών διαφημίσεων, είτε με τη μορφή των "εθνωφελών" επιγραφών οργιάζει. Οι απολιτικές εκκλήσεις από όσους έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διάθεσή τους, νομίζουμε ότι δεν είναι καθόλου πειστικές".

Στο μεταξύ στην αίθουσα Τύπου μεταφέρθηκε για μια ακόμη φορά χθες η αντιπαράθεση για το ποιος από τους Δ. Αβραμόπουλο και Μ. Δαμανάκη είναι καλύτερος, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, προέτρεψε τον νυν δήμαρχο να είναι έτοιμος για δυσάρεστες εκπλήξεις στις δημοτικές εκλογές.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ακομμάτιστοι οι κομματικοί υποψήφιοι!

Την τακτική - εμπαιγμό των δημοτών για δήθεν ακομμάτιστους και ανεξάρτητους υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες προωθεί η ηγεσία της ΝΔ, σε μια προσπάθεια να προσδώσει "ευρύτερη εμβέλεια" στους κομματικούς υποψηφίους.

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής έχει αποφασιστεί οι δήμαρχοι να ανακοινώσουν "μόνοι τους" τις υποψηφιότητές τους και στη συνέχεια να έρθει η ηγεσία να εκφράσει την υποστήριξή της! Αυτό θα γίνει και με τον ακομμάτιστο Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος "καθυστερημένα" θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή για τη δήλωση υποστήριξης.

Η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί και με τους υποψηφίους δημάρχους για τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, τα ονόματα των οποίων έχουν αποφασιστεί μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Ρηγίλλης και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών. Συγκεκριμένα, για τη Θεσσαλονίκη το "χρίσμα" του υποψήφιου δημάρχου έχει δοθεί στον βουλευτή Β. Παπαγεωργόπουλο, ενώ έχει εξασφαλιστεί η ουδετεροποίηση ή και η υποστήριξή του από τον νυν δήμαρχο Κ. Κοσμόπουλο. Η δήλωση Κοσμόπουλου αναμενόταν να γίνει ή αργά χτες το βράδυ ή σήμερα το πρωί, πριν, πάντως, αφιχθεί το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ο Κ. Καραμανλής, για μη φανεί ότι η δήλωσή του ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων από τη Ρηγίλλης! Ο Β. Παπαγεωργόπουλος θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι μοιράστηκαν τα πόστα και έτσι υποψήφιος για το δήμο προτείνεται ο Χρ. Αγραπίδης, ενώ για τη νομαρχία ο Χαρ. Κεφάλας.

Για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι ο επιχειρηματίας Γ. Στεργίου, ενώ για την "υπερνομαρχία" Αθηνών μάλλον καταλήγει στην υποψηφιότητα του Θ. Κατριβάνου, καθώς ο Β. Πολύδωρας θέτει, σύμφωνα με τη Ρηγίλλης,"ιδιότυπους όρους".

ΓΟΥΔΙ - ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Ελεύθερος χώρος πράσινου, προτείνει το ΕΜΠ

Την πρώτη φάση της μελέτης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων, παρουσίασε προχτές το βράδυ η μελετητική ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας.

Η ανάπτυξη υψηλού πρασίνου στο χώρο, η διασύνδεση και ενοποίηση των υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου της περιοχής, η διευθέτηση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, η δημιουργίαδικτύου "διαδρόμων" και "διαδρομών" μέσα στο πάρκο και η επαναχρήση σημαντικών ιστορικών κτιρίων των πρώην στρατοπέδων για χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της μελέτης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 1999.

"Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου (σ. σ. γήπεδο Παναθηναϊκού) στην περιοχή και κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στους στόχους της μελέτης", είπε ο Γ. Πολύζος, επικεφαλής της μελετητικής ομάδας. Εξέφρασε, επίσης, αντίθεση στην κατασκευή δύο μεγάλων κτιρίων της εταιρίας "Αττικό Μετρό" στους σταθμούς Πεντάγωνο και Κατεχάκη, που βρίσκονται μέσα στην περιοχή μελέτης, καθώς και στη μεταφορά υπουργείων.

Ο Θ. Φίλιας εκ μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", τόνισε: "Η μελέτη κινείται σε σωστό δρόμο. Αυτός ο ελεύθερος χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για πράσινο. Οσο μειώνονται οι ελεύθεροι χώροι, τόσο ανεβαίνει η χρηματιστηριακή τους αξία. Λογικό είναι αυτούς τους χώρους να τους διεκδικούν πολλοί. Εχουμε συγκεκριμένους αντιπάλους να αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται πάλη και αγώνας από τη μεριά μας".

Η συγκεκριμένη μελέτη ανατέθηκε στο ΕΜΠ από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η μελετητική ομάδα θα καταθέσει στον Οργανισμό την Α' φάση στις 20 Μάη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο ΟΡΣΑ να αλλάξει για άλλη μια φορά τον αρχικό σχεδιασμό των μελετητών και να ζητήσει τελικά άλλα... Κάτι που έγινε στην περίπτωση του Ελληνικού, όπου μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του αεροδρομίου, ο ΟΡΣΑ ζήτησε από τους μελετητές όχι μόνο να αυξήσουν τις εκτάσεις, που θα παραχωρηθούν για εμπορική εκμετάλλευση σε βάρος των χώρων πρασίνου, αλλά και να εξετάσουν την περίπτωση να κατασκευαστεί στο χώρο ένα Συνεδριακό - Εκθεσιακό Κέντρο συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλάζοντας έτσι εντελώς τις κατευθύνσεις της μελέτης...

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η δήλωση στο "Ρ" του επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" Ν. Παπακωσταντίνου: "Βλέπουμε με δυσπιστία την ορολογία του μητροπολιτικού πάρκου, αφού ο φορέας ανάθεσης μπορεί να δώσει άλλες οδηγίες στην ομάδα του ΕΜΠ. Το πρόβλημα δε θα κριθεί στις μακέτες. Οι μελέτες είναι κίνηση καλών προθέσεων, όμως αυτό που χρειάζεται είναι κίνημα πολιτικής, λαϊκής και μαζικής πάλης", τόνισε.

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Φεστιβάλ με μνήμη

"76 χρόνια Μικρά Ασία - 74 χρόνια Δήμος Βύρωνα", είναι το θέμα του φετινού 13ου Παιδικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος. Το Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν αύριο Πέμπτη, 14 Μάη, σε συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", ο δήμαρχος Βύρωνα, Νίκος Ρογκάκος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Πνευματικού Κέντρου, Βασίλης Κολοβός.

Γιατί όμως επιλέχτηκε το θέμα "76 χρόνια Μικρά Ασία - 74 χρόνια Δήμος Βύρωνα"; Επειδή - όπως τονίζεται στη σχετική πρόσκληση - μόνο μέσα από την ιστορία του ένας λαός μπορεί να ανακαλύψει τα συστατικά της ψυχής του και να χαράξει το μέλλον του. Επειδή ο λαός του Βύρωνα διαθέτει ιστορία και πλούσια παράδοση στους μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες. Επειδή η αντίστασή μας στο άγριο ρεύμα των καιρών πρέπει να είναι άμεση. Επειδή έχουμε ιερό χρέος να παραδώσουμε στα παιδιά μας την αλήθεια της ιστορίας και το φως της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μ. ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Χαράτσι αλλά ... "κοινωνικά δικαιότερο"

"Δικαιότερο" χαράτσι στους δημότες, που θα επιβάλλεται μέσω της ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς και την κατασκευή γκαράζ στην Αθήνα από ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, πρότεινε χτες η Μ. Δαμανάκη,παρουσιάζοντας τις προτάσεις του συνδυασμού της για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα.

"Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με ιδιώτες, αναθέτοντας με δημοτικό έλεγχο την κατασκευή και εκμετάλλευση γκαράζ με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης", δήλωσε η Μ. Δαμανάκη, παρουσιάζοντας την πρόταση του συνδυασμού της (την ίδια πρόταση για τα γκαράζ είχε παρουσιάσει πριν μερικές βδομάδες ο Δ. Αβραμόπουλος). Και με αρκετή δόση περηφάνιας συμπλήρωσε ότι "ο Δήμος δε θα χρειαστεί να πληρώσει δραχμή για την κατασκευή των γκαράζ"! Ασχέτως βέβαια από το γεγονός ότι οι δημότες θα αναγκαστούν να πληρώνουν στους εργολάβους υπέρογκα ποσά και για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης.

Παράλληλα, πρότεινε ένα σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που το ονόμασε "κοινωνικά δικαιότερο", ώστε να γίνει αποδεκτό από τους πολίτες, που, ωστόσο, θα το πληρώνουν και αυτό... Τόνισε, δηλαδή, ότι με το σύστημα που προτείνει ο συνδυασμός της "θα εφαρμοστεί μια διαφοροποιημένη τιμολογιακή πολιτική αναλόγως με το χαρακτήρα κάθε περιοχής και τις καθορισμένες ζώνες στάθμευσης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ