Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ - ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Ελεύθερος χώρος πράσινου, προτείνει το ΕΜΠ

Την πρώτη φάση της μελέτης για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί, συνολικής έκτασης 4.500 στρεμμάτων, παρουσίασε προχτές το βράδυ η μελετητική ομάδα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος της Αθήνας.

Η ανάπτυξη υψηλού πρασίνου στο χώρο, η διασύνδεση και ενοποίηση των υπαίθριων χώρων και χώρων πρασίνου της περιοχής, η διευθέτηση της κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων, η δημιουργίαδικτύου "διαδρόμων" και "διαδρομών" μέσα στο πάρκο και η επαναχρήση σημαντικών ιστορικών κτιρίων των πρώην στρατοπέδων για χρήσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας, είναι οι βασικές κατευθύνσεις της μελέτης, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 1999.

"Είμαστε αντίθετοι με την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου (σ. σ. γήπεδο Παναθηναϊκού) στην περιοχή και κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στους στόχους της μελέτης", είπε ο Γ. Πολύζος, επικεφαλής της μελετητικής ομάδας. Εξέφρασε, επίσης, αντίθεση στην κατασκευή δύο μεγάλων κτιρίων της εταιρίας "Αττικό Μετρό" στους σταθμούς Πεντάγωνο και Κατεχάκη, που βρίσκονται μέσα στην περιοχή μελέτης, καθώς και στη μεταφορά υπουργείων.

Ο Θ. Φίλιας εκ μέρους της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", τόνισε: "Η μελέτη κινείται σε σωστό δρόμο. Αυτός ο ελεύθερος χώρος πρέπει να χρησιμοποιηθεί μόνο για πράσινο. Οσο μειώνονται οι ελεύθεροι χώροι, τόσο ανεβαίνει η χρηματιστηριακή τους αξία. Λογικό είναι αυτούς τους χώρους να τους διεκδικούν πολλοί. Εχουμε συγκεκριμένους αντιπάλους να αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται πάλη και αγώνας από τη μεριά μας".

Η συγκεκριμένη μελέτη ανατέθηκε στο ΕΜΠ από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η μελετητική ομάδα θα καταθέσει στον Οργανισμό την Α' φάση στις 20 Μάη. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, ο ΟΡΣΑ να αλλάξει για άλλη μια φορά τον αρχικό σχεδιασμό των μελετητών και να ζητήσει τελικά άλλα... Κάτι που έγινε στην περίπτωση του Ελληνικού, όπου μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μελέτης του Πολυτεχνείου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του αεροδρομίου, ο ΟΡΣΑ ζήτησε από τους μελετητές όχι μόνο να αυξήσουν τις εκτάσεις, που θα παραχωρηθούν για εμπορική εκμετάλλευση σε βάρος των χώρων πρασίνου, αλλά και να εξετάσουν την περίπτωση να κατασκευαστεί στο χώρο ένα Συνεδριακό - Εκθεσιακό Κέντρο συνολικής επιφάνειας 50.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλάζοντας έτσι εντελώς τις κατευθύνσεις της μελέτης...

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η δήλωση στο "Ρ" του επικεφαλής της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" Ν. Παπακωσταντίνου: "Βλέπουμε με δυσπιστία την ορολογία του μητροπολιτικού πάρκου, αφού ο φορέας ανάθεσης μπορεί να δώσει άλλες οδηγίες στην ομάδα του ΕΜΠ. Το πρόβλημα δε θα κριθεί στις μακέτες. Οι μελέτες είναι κίνηση καλών προθέσεων, όμως αυτό που χρειάζεται είναι κίνημα πολιτικής, λαϊκής και μαζικής πάλης", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ