Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φιέστα και για το Αγιο Ορος

Με μια φιέστα που οργάνωσε στο Ζάππειο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, παρουσία του πολιτικού διοικητή του Αγίου Ορους Στ. Ψυχάρη, αλλά και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας, παρουσίασε το "Πρόγραμμα Αθως", ένα πρόγραμμα κόστους 17 δισ. δρχ. για τη διάσωση, συντήρηση, αποκατάσταση και προστασία των μνημείων της χερσονήσου που ξεκίνησε το 1994 και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2000.

Ισως η στιγμή που επέλεξε ο υπουργός για την παρουσίαση αυτή να μην είναι άσχετη και με μια προσπάθεια μετριασμού των εντυπώσεων από τη γνωστή "κόντρα" μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης που δημιουργήθηκε ύστερα από την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου.

Οπως δήλωσε ο Κ. Λαλιώτης, τα 17 δισ. δρχ. είναι διασφαλισμένοι πόροι - προέρχονται κυρίως από κονδύλια του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και της ΕΕ - και διατίθενται για έργα που ήδη έχουν ξεκινήσει σε 17 μονές του Αγίου Ορους, ενώ τα διαχειρίζονται αποκλειστικά τα θεσμικά και αυτοδιοικούμενα όργανα της Ιεράς Κοινότητας των μονών. Το 50% των κονδυλίων κατανέμονται για έργα επείγουσας στερέωσης και αποκατάστασης ή συντήρησης των κτιριακών συγκροτημάτων, το 20% για αποκατάσταση και ασφαλή διαφύλαξη των θησαυρών και κειμηλίων, το 15% για προστασία του περιβάλλοντος και το 15% για βελτίωση των μεταφορικών υποδομών και για παρεμβάσεις πυροπροστασίας.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα δε θα υποθηκεύσει το αυτοδιοίκητο του Αγίου Ορους, ενώ υποσχέθηκε τη διάθεση και νέων πόρων για την εξαετία 2000 - 2006.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ