Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ 2004
Ο πρώτος λόγος στις πολυεθνικές

Οι πολυεθνικές και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχουν τον πρώτο λόγο όσον αφορά την τεχνολογική υποδομή που θα πρέπει να αναπτυχτεί για την Ολυμπιάδα του 2004. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από τις εργασίες ημερίδας που διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ με θέμα "Ολυμπιακοί Αγώνες του 21ου αιώνα: η πρόκληση της τεχνολογίας".

Αιχμές για τη μέχρι τώρα πρακτική της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων διατύπωσε ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρόνης Ιωαννίδης,ενώ άλλοι ομιλητές αναφέρθηκαν στην καθυστέρηση που διαπιστώνεται στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΥΜΕ, η Οργανωτική Επιτροπή, επιχειρεί ως Ατλαντας να σηκώσει μόνη της, το βάρος της διοργάνωσης, ενώ κατά την άποψή του, θα έπρεπε να γίνει το συντονιστικό όργανο της διοργάνωσης.

Στο ερώτημα του προέδρου του ΤΕΕ Κώστα Λιάσκα,αν οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής - με δεδομένες τις τεράστιες επενδύσεις που θα γίνουν - θα είναι σε θέση να αναπτύξουν συγκεκριμένη τεχνογνωσία και να γίνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές επίπεδο, από τη συζήτηση έγινε φανερό, ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι πολυεθνικές και η ΔΟΕ. Μάλιστα τον επόμενο μήνα η ΔΟΕ πρόκειται ν' αποφασίσει για το ποια εταιρία θα προμηθεύσει την τεχνολογία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλά και πέρα από τις δεσμεύσεις της σύμβασης, είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία που ανέφερε ο Ανδρέας Δρυμιώτης, στέλεχος της ΔΕΛΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ και υπεύθυνος του κεφαλαίου για την τεχνολογία, στον φάκελο υποψηφιότητας, σύμφωνα με τα οποία, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 2.500 εταιρίες πληροφορικής που αν δε συγχωνευτούν, ενδεχομένως στις 500, δεν μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για την ανάπτυξη του τομέα. Οπως επίσης και το γεγονός ότι για την προετοιμασία των αγώνων, θα χρειαστούν περίπου 700 και στη διάρκεια των αγώνων άλλοι 6.000 ειδικοί επιστήμονες και τεχνικοί πληροφορικής που δεν υπάρχουν.

Εντύπωση πάντως προκάλεσε η άποψη του ίδιου ομιλητή, ότι για τα 40 έργα τεχνολογίας που προβλέπονται, ύψους 80 δισεκατομμυρίων δραχμών, δε θα πρέπει να επιλεγεί ο δρόμος των διαγωνισμών αλλά να γίνουν αναθέσεις..!

Ο εκπρόσωπος του ΟΤΕ, Γιάννης Κουλούρης, σημείωσε την καθυστέρηση της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά υποστήριξε πως ο ΟΤΕ προχωρά τα έργα του, και ήδη σε ένα μεγάλο ποσοστό η Αττική καλύπτεται από δίκτυο οπτικών ινών.

Στην ημερίδα διάχυτη ήταν η αγωνία για την κατεύθυνση των εφαρμογών της τεχνολογίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά κάποιος από τους παρευρισκόμενους μηχανικούς, το ζητούμενο δεν πρέπει να είναι μια τεχνολογία που απλώς θα μας καταγράφει και θα ρυθμίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση της πρωτεύουσας, ή θα μετρά το ύψος της ρύπανσης, αλλά το πώς θα συμβάλλει σε συγκεκριμένα προγράμματα που θ' αντιμετωπίζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα μειώνουν τη ρύπανση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ