Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ
"Πλάτες" της πλειοψηφίας για το ξεπούλημα

ΔΕΣΚ: Η μόνη λύση για τους εργαζόμενους είναι να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν από τα κάτω την αντίστασή τους

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις αγωνιστικές διαθέσεις των χιλιάδων εργαζομένων στον ΟΣΕ, η πλειοψηφία στην ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) παρέχει ουσιαστικά την κάλυψή της στα κυβερνητικά σχέδια για το ξεπούλημα του ΟΣΕ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΣ Νώντας Κούκος,για να παρουσιάσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας επί του Επιχειρηματικού Σχεδίου του ΟΣΕ, το οποίο εκπόνησε για λογαριασμό της κυβέρνησης η κοινοπραξία εταιριών "ΠΛΑΝΟΣΕ", έναντι αμοιβής δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών. Επί της ουσίας, ο πρόεδρος της ΠΟΣ επιχείρησε να πείσει για την ορθότητα των κυβερνητικών σχεδίων για το μέλλον του ΟΣΕ, αλλά, για να ρίξει "στάχτη στα μάτια", εξέφρασε την αντίθεσή του στην προοπτική συρρίκνωσης του σιδηροδρομικού δικτύου και στην εκχώρηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων του στους ιδιώτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ στις 6 Μάη η διοίκηση της ΠΟΣ, σε συνεδρίασή της, απέρριψε ως βάση διαλόγου το Επιχειρηματικό Σχέδιο και ανήγγειλε απεργιακές κινητοποιήσεις, χτες ο Ν. Κούκος είπε ότι θα ολοκληρωθεί ο διάλογος με τη διοίκηση του ΟΣΕ και θα περιμένει τις τελικές της αποφάσεις περί τα τέλη Ιούνη. Από τις αποφάσεις αυτές, θα εξαρτηθεί η στάση της ΠΟΣ!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ δηλαδή, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας αποφάσισε (!) να πάρει πίσω τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και ν' αρχίσει διάλογο με κυβέρνηση και διοίκηση, με βάση το σχέδιο της "ΠΛΑΝΟΣΕ", που έχει απορρίψει! Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι αν και παραδέχτηκε ότι με το σχέδιο που ενέκρινε η κυβέρνηση, αλλά και με την πολιτική που εφαρμόζει (έκλεισε τον οδοντωτό σιδηρόδρομο Καλαβρύτων και πολλούς σταθμούς, ενώ σε λιγότερο από δύο μήνες βάζει "λουκέτο" στο θεσσαλικό δίκτυο) οδηγεί τους ελληνικούς σιδηρόδρομους σε απαξίωση και μαρασμό, εκτός από το δίκτυο Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη, που προορίζεται για ιδιωτικοποίηση, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποια είναι η αντίδραση της ΠΟΣ, υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τώρα αντίδραση, επειδή κυβέρνηση και διοίκηση δεν έχουν "ανοίξει ακόμα όλα τους τα χαρτιά"!

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Ν. Κούκος,μεταξύ άλλων, είπε ότι το Επιχειρηματικό Σχέδιο δεν αντιμετωπίζει επαρκώς θέματα που αφορούν τις συνδυασμένες σιδηροδρομικές και χερσαίες μεταφορές. Οτι η μείωση του λειτουργικού κόστους πρέπει να γίνει μέσα από την αύξηση της παραγωγικότητας, ότι το καθαρά σιδηροδρομικό έργο πρέπει να γίνεται από ενιαία διοίκηση, αλλά οι εξωσιδηροδρομικές δραστηριότητες μπορούν να ανατεθούν σε θυγατρικές!

Η ΔΕΣΚ

Ο Σωτ. Ραυτόπουλος,αναπληρωτής πρόεδρος της ΠΟΣ και εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), επισημαίνει πως φάνηκε για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ουσιαστικά, στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα για το ξεπούλημα του ΟΣΕ σε ιδιώτες μέσω των θυγατρικών και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στηλιτεύει τη στάση του προέδρου της ΠΟΣ, που δεν τόλμησε ν' αναφερθεί ακόμα και στην ειλημμένη απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας για άμεσες κινητοποιήσεις και τονίζει ότι η μόνη λύση για τους εργαζόμενους από δω και στο εξής είναι να πάρουν οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους και να οργανώσουν από τα κάτω την αντίστασή τους ενάντια στα καταστροφικά κυβερνητικά μέτρα. Καταλήγοντας, ο Σ. Ραυτόπουλος τονίζει ότι τα στελέχη της ΔΕΣΚ θα συνεχίσουν τις περιοδείες στους χώρους δουλιάς για την ενημέρωση όλων των σιδηροδρομικών, προβάλλοντας τη θέση της παράταξης για την άμεση κήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με στάσεις εργασίας, 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία και κλιμάκωση του αγώνα, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΕ, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του, καθώς και την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των χιλιάδων σιδηροδρομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ