Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιβαλλοντικοί ύμνοι για διαφημιστικούς λόγους!

Η περιβαλλοντική ...ευαισθησία χαρακτηρίζει τα δημόσια έργα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής! Γι' αυτό προσπάθησαν να μας πείσουν όσοι μίλησαν στη χτεσινή ημερίδα, που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με θέμα "Περιβαλλοντική διάσταση των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής στην Ελλάδα".

Κι αν η χτεσινή εκδήλωση δεν ήταν απλά και μόνο μια καλοστημένη διαφημιστική εκστρατεία των δραστηριοτήτων των διοργανωτών και μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να "ευλογήσουν τα γένια τους", τότε θα μπορούσε να κατακτήσει το βραβείο για τη μεγαλύτερη προσβολή της νοημοσύνης μας, αφού οι περισσότεροι από τους ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις δήθεν "περιβαλλοντικές προτεραιότητές" τους στον τομέα των δημοσίων έργων στη χώρα μας!

Στελέχη της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησαν, λοιπόν, χτες ότι η "περιβαλλοντική πολιτική, το δίκαιο περιβάλλοντος, η οικονομική και κοινωνική συνοχή και το Ταμείο Συνοχής αποτελούν ταυτόχρονες εκφράσεις και μοχλούς υλοποίησης δύο σημαντικών πολιτικών με κοινό παρονομαστή την αειφορία"... Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Μπεριάτος."Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής ανταποκρίνεται ουσιαστικά στους υψηλούς στόχους μας για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών", ισχυρίστηκε. Παρ' όλα αυτά όμως, ούτε ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι, αναφέρθηκαν στις σοβαρές επιπτώσεις από τις ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες στα περισσότερα έργα. Πρακτική που έχει αναγκάσει κατ' επανάληψη το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του να "φρενάρει" έργα (Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, τμήματα της Εγνατίας οδού κλπ).

Επίσης όλοι οι ομιλητές, πλημμυρισμένοι προφανώς από ..."περιβαλλοντική ευαισθησία", παρέλειψαν να αναφερθούν στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται με την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

"Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συνειδητοποιήσουμε την περιβαλλοντική σημασία των έργων για τη χώρα μας και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης που αναλαμβάνουμε", είπε η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή,ασχέτως αν το συγκεκριμένο Ιδρυμα δεν πήρε θέση για τις σοβαρές επιπτώσεις στους υγροβιότοπους του Σχοινιά και του Νέστου από τα έργα που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση εκεί.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής Ζ. Βερστρίγκε παρουσίασε έναν απολογισμό για τη δράση του Ταμείου, ενώ ανέλυσε και τις προτεραιότητες για το νέο πρόγραμμα και τη χρηματοδοτική δράση για την περίοδο 2000 - 2006, χρησιμοποιώντας βέβαια τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες σαν κύριο χαρακτηριστικό των έργων... Ο ίδιος, βέβαια, στις εξορμήσεις του στα ελληνικά νησιά, το περασμένο καλοκαίρι - λανσάροντας τα προϊόντα ευρωπαϊκών εταιριών - διαφήμιζε την τεχνολογία της πυρόλυσης των απορριμμάτων, που, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, κάθε άλλο παρά φιλική προς το περιβάλλον χαρακτηρίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ