Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Μέτωπο για τη σωτηρία της παραλίας

Ολοκληρωμένες προτάσεις της Πανδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς στην παραλία, απέναντι στα καταστροφικά σχέδια για έργα που αφορούν την Ολυμπιάδα 2004

Μέτωπο αντίστασης του δήμου, των μαζικών φορέων και του λαού υψώνεται ολοένα και μεγαλύτερο στο Ελληνικό, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή από τα έργα που σχεδιάζονται στην παραλία του Αγίου Κοσμά για την Ολυμπιάδα του 2004.

Ηδη η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα, που έχει συγκροτηθεί για τη σωτηρία της παραλίας και της έκτασης του αεροδρομίου, κατέληξε σε απόφαση, όπου διατυπώνονται οι βασικές θέσεις και διεκδικήσεις της, με βάση αναλυτικό σχέδιο πρότασης για τις χρήσεις γης, τους όρους δόμησης και τους περιορισμούς στην παραλία, που διοικητικά ανήκει στα όρια του δήμου. Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Βασικές θέσεις της Επιτροπής Αγώνα είναι η παραλία στο σύνολό της να είναι απόλυτα ελεύθερη για χρήση απ' όλους τους πολίτες της Αθήνας, ως χώρος αναψυχής, περιπάτου και άθλησης. Να μην αναπτυχθεί καμιάς μορφής κερδοσκοπική εκμετάλλευση από ιδιώτες, που έρχεται σε αντίθεση με τις παραπάνω θέσεις και να απομακρυνθούν άμεσα δραστηριότητες όπως τα νυχτερινά κέντρα "GO KART", "Πετροκλάμπ ΑΕ" κτλ. από την περιοχή.

Η παραλία πρέπει, στη βάση της παραπάνω λογικής και των βασικών στόχων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, να αναπλαστεί άμεσα με χρηματοδότηση από το Δημόσιο. Την ευθύνη της διαχείρισης του χώρου συνολικά πρέπει να έχει δημόσιος φορέας, τη διοίκηση του οποίου θα αποτελούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και άλλων φορέων που εμπλέκονται στη χρήση της παραλίας. Ιδιαίτερα η Επιτροπή Αγώνα επισημαίνειότι είναι πλήρως αντίθετοι με τη δημιουργία λιμένα σκαφών αναψυχής. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα προκληθεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον, θα συγκεντρωθούν και άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες, θα αποκλειστεί η ελεύθερη χρήση της παραλίας από το λαό.

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη δημιουργία ολυμπιακού ιστιοπλοϊκού κέντρου", τονίζει η Επιτροπή Αγώνα, εάν δεν ισχύσουν οι προϋποθέσεις:

- Να μην κατασκευαστεί συνολικά ή μέρος του με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η κερδοσκοπική εκμετάλλευσή του από τους ιδιώτες επενδυτές και καταστρατήγηση του λαϊκού χαρακτήρα του δημόσιου χώρου.

- Να οριοθετηθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και με βάση τη διεθνή εμπειρία και προδιαγραφές.

- Να απαγορεύεται σ' αυτό κάθε δραστηριότητα που διενεργείται με σκάφη που φέρουν μηχανή οποιουδήποτε μεγέθους, χώρους κατάκλισης, τουαλέτες, μουράγια.

- Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το ιστιοπλοϊκό κέντρο να περιοριστεί στις ανάγκες χρήσης του από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και ναυταθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Γι' αυτούς τους συλλόγους και μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες διεκδικεί μια μεταβατική προσωρινή λύση.

Η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα απορρίπτει τα σχέδια της διυπουργικής απόφασης που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 7/5/98 και εκφράζει την αγανάκτησή της για την πλήρη αγνόηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

"Ο λαός του Ελληνικού, οι μαζικοί φορείς, το Δημοτικό Συμβούλιο θα εναντιωθούν στις προθέσεις της κυβέρνησης στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 να παραδώσει την παραλία του ελληνικού λαού στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση ιδιωτών - μεγαλοεπενδυτών. Θα παλέψει ώστε η παραλία να αναπλαστεί και να είναι στο σύνολό της ελεύθερη για χρήση από το λαό ως χώρος αναψυχής, κολύμβησης και αθλητισμού", τόνισε μιλώντας στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και υποψήφιος δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης.

Η Πανδημοτική Επιτροπή Αγώνα είναι αποφασισμένη να παλέψει, προκειμένου να γίνουν δεκτές οι διεκδικήσεις του δήμου και του λαού και ήδη προγραμματίζει εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε τοπικό και νομαρχιακό επίπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ