Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑ
"Οχι" συζήτηση "κατά μόνας"

Πριν από δυο μήνες το ιδιωτικό μαιευτήριο "Ιασώ" παρουσίασε ως προσφορά των γιατρών του - επίσης ιδιωτικού μαιευτηρίου ΗΡΑ - την εξαγορά του μαιευτηρίου.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο της δημόσιας υγείας δε σημαίνει ότι και εκείνοι που κινούν στην πράξη αυτή τη δραστηριότητα - δηλαδή οι εργαζόμενοι στο ΗΡΑ - είναι ενθουσιασμένοι. Το αντίθετο μάλιστα διαφαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο των εργαζομένων στο ΗΡΑ και στην οποία ενυπάρχει το στοιχείο της αυτοκριτικής καθώς μετά από πολλά χρόνια σιωπής εμφανίζονται δημοσίως διαμαρτυρόμενοι για λειτουργία της "ελεύθερης αγοράς" - ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως η υγεία.

Αίφνης το σωματείο, όπως αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωσή του, μέσα απ' τις καθημερινές εμπειρίες ανακαλύπτει θεμελιώδεις αρχές της καπιταλιστικής οικονομίας, όπου εργοδότες κινούνται στη δική τους όχθη και οι εργαζόμενοι κινούνται στην αντίπερα όχθη. Οι εργοδότες, αναφέρει το σωματείο, έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι, όπως τονίζει το σωματείο, "εμποδίζουν να κυριαρχήσει η ασυδοσία".

Οι νέοι, όμως κυρίαρχοι του ΗΡΑ, θέλουν την κατάλυση του σωματείου. Στα λόγια μπορεί να μην περιέχεται αυτή η φράση. Στην πράξη όμως τη βιώνουν οι εργαζόμενοι του ΗΡΑ καθώς η νέα διοίκηση τους καλεί "κατά μόνας" για συνομιλίες. Μ' αυτό τον τρόπο η νέα διοίκηση επιχειρεί να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι το σωματείο τους.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να διαλαλήσουν με κάθε τρόπο την προσήλωσή τους σ' αυτό καθώς το συνδικάτο υπήρξε η συλλογική συνείδηση και ο συλλογικός καθοδηγητής των εργαζομένων στους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στον επιχειρηματικό χώρο της υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ