Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φιλότιμο των νοσηλευτών

Ανακοίνωση του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά

"Η 12 Μάη μάς βρίσκει με μισθούς εξαθλίωσης, συνθήκες δουλιάς ανθυγιεινές και απαράδεκτες, υπερένταση, λόγω εντατικοποίησης της δουλιάς από την έλλειψη προσωπικού που φτάνει τα όρια της τρέλας. Ουσιαστικά, στις πλάτες και το φιλότιμό μας, φορτώνεται η όποια λειτουργία του υποβαθμισμένου δημοσίου τομέα υγείας".

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας, που είχε ως θέμα: "Συνεργασία για Υγεία στην Κοινότητα". Η κατάσταση αυτή, όπως τονίζει ο σύλλογος, οφείλεται στους κυβερνώντες που "δεν παίρνουν κανένα μέτρο για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, αλλά αντίθετα δρομολογούν, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νέου νόμου για την υγεία 2519/97, την παραπέρα συρρίκνωση των νοσοκομείων, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις μέσα από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών υγείας". "Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η ανακοίνωση, εντείνονται οι προσπάθειες διάσπασής μας, μέσα από την καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης τριετών - διετών, πανεπιστημιακών - τριετών αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού - ασθενών και το αντίθετο. Η επιλογή της κυβέρνησης και της οικονομικής ολιγαρχίας που τη στηρίζει είναι να θέσει σε διωγμό τα δικαιώματά μας, το δημόσιο σύστημα υγείας και τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, στο όνομα του κέρδους των αφεντικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιλογή αυτή έχει θεσμοθετηθεί με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το πρόγραμμα σύγκλισης και τη Συνθήκη του Αμστερνταμ".

Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια υλοποίησης των επιλογών της έχει ως συμμάχους μια μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και την πλειοψηφία των ηγεσιών "ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ αλλά και της ΠΟΕΔΗΝ, που χρόνια τώρα στηρίζουν τις επιλογές των κυβερνήσεων και αρκούνται να διεκδικούν κάποια επιμέρους, άντε και καμιά πλασματική υπερωρία, για να διευκολύνουν την προσπάθεια των κυβερνώντων για τη διάσπαση και τη συκοφάντησή μας".

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να μαζικοποιήσουν το δικό τους σωματείο και από κοινού να διεκδικήσουν:

  • Δημόσια, δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση του νόμου για την υγεία.
  • Αύξηση των δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια.
  • Αύξηση των μισθών ανάλογα με τις απώλειες - νομοθέτηση γνήσιας ΑΤΑ.
  • Αναγνώριση, οικονομικά και θεσμικά, της ανθυγιεινότητας του επαγγέλματος.
  • Ανοιχτές προκηρύξεις - άμεση πρόσληψη προσωπικού.
  • Μια σχέση εργασίας αυτή της μονιμότητας.
  • Αποζημίωση νυχτερινών στο 75% και αργιών στο 100%.
  • Ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα το πρωί ο Σύλλογος οργανώνει εκδήλωση στο Κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας και αύριο το πρωί στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ