Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αναβρασμός για τα ποσοστά εφημεριών

Κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισε ομόφωνα η χτεσινή Γενική Συνέλευση των γιατρών του "Ευαγγελισμού", που ζητούν να αποσυρθούν τα περιοριστικά προγράμματα εφημεριών, έτσι όπως προβλέπονται στο νέο νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο. Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν νέα εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.) τη Δευτέρα 18 Μάη. Την ίδια μέρα, ώρα 11 π.μ., θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση.

Σήμερα, οι γιατροί στον "Ευαγγελισμό" συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την εξάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 2 μ.μ.), ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στην προειδοποιητική εξάωρη στάση εργασίας - τις ίδιες ώρες - που έχει κηρύξει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με τα ίδια αιτήματα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με την απόφασή της να εφαρμόσει το νόμο για το νέο ιατρικό μισθολόγιο, που προβλέπει την ποσοστιαία κάλυψη των εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αφήνει ακάλυπτα από γιατρούς τα δημόσια νοσοκομεία στις εφημερίες.

Η πενταμελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του "Ευαγγελισμού" εξέδωσε χτες ανακοίνωση και ζητεί: Να αποσυρθούν τα περιοριστικά προγράμματα εφημεριών. Να αποδεχτεί η διοίκηση και το υπουργείο Υγείας τα προγράμματα εφημεριών που επεξεργάστηκε η Επιστημονική Επιτροπή, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των τμημάτων. Να πληρωθούν για το Μάη και τους προηγούμενους μήνες όσες πραγματικές εφημερίες πραγματοποιήθηκαν, ενεργείς και κλήσεως. Σε περίπτωση, δε, που γιατροί του νοσοκομείου υποχρεωθούν να εργαστούν υπερωριακά χωρίς αμοιβή, έχουν έννομο δικαίωμα να αρνηθούν απλήρωτη εργασία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι γιατροί "δε δέχονται ποσοστά εφημεριών, ούτε πλασματικές εφημερίες". Επίσης, ζητούν να μη μείνει κανένα τμήμα ακάλυπτο από ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς. Στην περίπτωση που οι εφημερίες, που εγκρίνει η διοίκηση, υπολείπονται των πραγματικών αναγκών, η ευθύνη για οποιοδήποτε κίνδυνο για τη δημόσια υγεία βαρύνει αποκλειστικά το ΔΣ του Νοσοκομείου και το υπουργείο Υγείας. "Δεν μπορεί σε νοσοκομείο πρώτης γραμμής, το μεγαλύτερο της χώρας, που έχει τριτοβάθμιο χαρακτήρα - καταλήγει η ανακοίνωση - να μπαίνουν περιορισμοί στην εφημερία, που κινδυνεύουν να υποβαθμίσουν σοβαρά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ