Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Γ' ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙΤΗΣ ΔΕΕ
Ενιαία απάντηση εκπαιδευτικών και εργαζομένων

- Δύο μέρες απέμειναν από το πανεκπαιδευτικό - παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 14 του Μάη. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει ο κλάδος, μαζί με τους εργαζόμενους και τους άλλους φορείς, προς την κυβέρνηση;

- Τα τερτίπια της κυβέρνησης "με τον κοινωνικό της διάλογο" δεν πέρασαν. Σήμερα μπαίνει στον καθένα από μας, είτε είναι εργαζόμενος, είτε είναι γονιός, είτε εκπαιδευτικός, η ανάγκη δημιουργίας ενός πανεκπαιδευτικού - παλλαϊκού μετώπου εκπαιδευτικών και εργαζομένων, το οποίο καθίσταται περισσότερο αναγκαίο από άλλοτε. Αυτό είναι και το μήνυμα που θα στείλουμε την Πέμπτη.

Θα αποτελέσει και μια ακόμα απάντηση στις αυταρχικές μεθόδους που επιλέγει η κυβέρνηση για να περάσει με οποιοδήποτε τίμημα την αυταρχική της πολιτική, που είναι ταγμένη στους στόχους του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι φραγμοί στη μόρφωση, για χιλιάδες νέους και νέους, στο όνομα της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού. Στην ουσία, είχαμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι στην πορεία των εργαζομένων, όπως έγινε με τους ναυτεργάτες, τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους. Και δε θα διστάσει η κυβέρνηση να κάνει το ίδιο και στους ίδιους τους αστυνομικούς που εκτελούν τέτοιες εντολές.

- Πώς σχολιάζετε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα των εκπαιδευτικών, που έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να χρησιμοποιήσει βίαιες κατασταλτικές μεθόδους ενάντια στον αγώνα σας;

- Η κυβέρνηση απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι επιλογή της να μην σταθεί υπεύθυνα απέναντι στα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου, γι' αυτό και ο τρόπος που έχει διαλέξει να τα αντιμετωπίσει είναι η βία και, μάλιστα, στην πιο εκσυγχρονισμένη μορφή της. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να καταγγείλω ότι στο συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης χρησιμοποιήθηκαν χημικές ουσίες εναντίον των καθηγητών και, μάλιστα, δοκιμάζοντας τέτοιου είδους ουσίες για πρώτη φορά, όπως έκαναν πειραματικά οι Αμερικάνοι, χρησιμοποιώντας βόμβες Ναπάλμ στο Γράμμο και στο Βίτσι ενάντια στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, για να τις γενικεύσουν αργότερα στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ενα από τα θύματα της βίαιης αυτής επίθεσης κατά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης ήμουν και εγώ, όταν την ώρα που βρισκόμουν στο Σύνταγμα και περιμέναμε την απάντηση του επικεφαλής της Αστυνομίας, για το αν θα μας επιτραπεί να συνεχιστεί η πορεία μέχρι το Ζάππειο, σε κάποια στιγμή, αντί γι' αυτήν την απάντηση που περίμενα να ακούσω, είδα αστυνομικό να εκτοξεύει από πολύ κοντά κάτι σαν σπρέι. Αμέσως ένιωσα πνιγμό, όλα γύρω μου έγιναν κόκκινα και έχασα το φως μου.

- Ενόψει και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που αποτελεί εφαρμογή του Νόμου 2525, ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η απάντηση του κλάδου;

- Ο κλάδος θα πρέπει να είναι ενωμένος, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα των μέτρων που πρόκειται να ακολουθήσουν. Ο αγώνας ενάντια στο νόμο 2525 διεξάγεται από κοινού μαζί με αδιόριστους αναπληρωτές και μονίμους και να μην παρασυρόμαστε από τις σειρήνες, πουεπιχειρούν τη διάσπαση μεταξύ αδιόριστων, αναπληρωτών και μονίμων.

Χ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ