Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μην αρρωσταίνετε Κυριακές και νύχτες!

Εξωπραγματικοί περιορισμοί στην εργασία του προσωπικού των νοσοκομείων για να περιοριστούν οι δαπάνες και "να πιάσει" η χώρα μας τους δείκτες για την ένταξη στην ΟΝΕ

Καθημερινά η κυβέρνηση σφίγγει όλο και πιο πολύ την οικονομική θηλιά στα δημόσια νοσοκομεία και η λογική της θα μπορούσε να αποτυπωθεί στο σλόγκαν: "Μην αρρωσταίνετε τις Κυριακές και τα βράδια (!) για να ενταχτούμε στην ΟΝΕ".

Η κατάσταση αυτή δημιουργείται με την κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα για την "καθιέρωση νυχτερινής εργασίας ως και παρόμοιας κατά το νόμο εξαιρέσιμες ημέρες" που υπέγραψαν στις 7.4.1998 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16.4.1998. Οι περιορισμοί αφορούν όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, αλλά οι μεγαλύτερες περικοπές γίνονται στη νοσηλευτική υπηρεσία. Υπάρχουν νοσοκομεία όπου - σε σχέση με το 1997 - η εργασία του νοσηλευτικού προσωπικού μειώνεται μέχρι και 84% τις αργίες (Νοσοκομείο Καρδίτσας) και 88,7% τις νύχτες (Νοσοκομείο "Αγιος Παύλος").

Τα συγκριτικά στοιχεία για το νοσηλευτικό προσωπικό παρουσίασε χτες - ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας για τη Νοσηλεύτρια - η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Βέβαια, η κυβέρνηση - για να μην κρυφτεί και η "μαύρη αλήθεια" - βρήκε πάτημα στην αποδοχή από μέρους της πλειοψηφίας της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος των πλασματικών υπερωριών. Ετσι, με τις τελικές επιλογές της μαζί με τα "ξερά θα καούν και τα χλωρά" και τη "νύφη θα την πληρώσουν" τελικά οι ασθενείς.

Επιπλέον, αυτές οι περικοπές οδηγούν, με υπόγειους τρόπους, και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Ετσι άρχισαν να "πέφτουν προτάσεις" η κυριακάτικη απασχόληση να "αμείβεται" με ένα ρεπό συν 70% του ημερομίσθιου. Μ' άλλα λόγια όποιος δουλέψει την Κυριακή θα μπορεί να λείψει τη Δευτέρα και να πληρωθεί με το 70% του μεροκάματου. Αυτό, πέρα απ' το ότι θα έχει επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων, δημιουργεί και "νέο καθεστώς", καθώς θα πληρώνεται μια εργασία που δεν έγινε.

Δραματικές εικόνες

Στους πίνακες 1 και 2 φαίνονται οι περικοπές του νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν στα νοσοκομεία της Αθήνας (Πίνακας 1) και της περιφέρειας (Πίνακας 2) στις αργίες και τις νύχτες.

Στον πίνακα 2 υπάρχουν οι περικοπές κατά περιφέρεια. Οι περικοπές αυτές έχουν σε κάποιο βαθμό και το στοιχείο της σχετικής πλασματικότητας, καθώς υπολογίζονται ανά περιφέρεια και όχι ανά νοσοκομείο, όπως τα παρουσίασε η ΠΟΕΔΗΝ. Πάντως, και αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται μέσα απ' τους συνοπτικούς πίνακες των περιφερειών δίνει μια δραματική εικόνα.

Η εικόνα πάντως που δίνουν οι περικοπές στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι πέρα από κάθε λογική. Στον "Ευαγγελισμό", λόγου χάρη, ένα απ' τα νοσοκομεία αιχμής για όλη την Ελλάδα, η εργασία τις Κυριακές περικόπτεται κατά 53,9% και τις νύχτες κατά 66,7%.

Οι επιλογές αυτές της κυβέρνησης πάρθηκαν τη στιγμή που στα δημόσια νοσοκομεία είναι κενές η μία απ' τις τρεις οργανικές θέσεις. Οι κενές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, είναι γύρω στις 15.000. Αν όμως υπολογιστούν και οι νέες δομές που αναπτύχθηκαν στα νοσοκομεία - και οι οποίες δεν ήταν στους αρχικούς σχεδιασμούς - τότε οι κενές θέσεις στα νοσοκομεία είναι πολύ περισσότερες.Η ανακολουθία της κυβέρνησης συμπληρώνεται με τη μη τήρηση της δέσμευσης ότι για κάθε αποχώρηση απ' τα νοσοκομεία θα γίνεται και μια πρόσληψη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ - βλέπε πίνακα 3 - το 1997 σε 20 μεγάλα νοσοκομεία υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο στις προσλήψεις έναντι των συνταξιοδοτήσεων και των απομακρύνσεων (μετατάξεις - αποσπάσεις). Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 1997 προκηρύχτηκαν 1.450 θέσεις από τις 20.2.1997 και οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν το Μάη του 1998. Για το 1998 δεν έχει εξαγγελθεί ακόμα καμία απόφαση για προσλήψεις.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ για την Παγκόσμια Μέρα της Νοσηλεύτριας έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και θύμιζε περισσότερο κοσμική εκδήλωση παρά αγωνιστική διεκδίκηση στην επέτειο μιας Παγκόσμιας Μέρας.

Πέρα απ' την παρουσίαση των στοιχείων για τις περικοπές στα νοσοκομεία, κατά τα άλλα εκφράστηκε η αδημονία για την υλοποίηση του αντι-ΕΣΥ νόμου 2519/97. Και προκαλεί απορία η διαμαρτυρία και η έκφραση της αντίθεσης της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ για την πρόσληψη 3.000 εποχιακών νοσηλευτών για την κάλυψη των κενών, όταν τη δυνατότητα αυτή τη δίνει ο νόμος 2519/97, του οποίου την υλοποίηση ζητά η ηγεσία της.

Μια άλλη πλευρά είναι η διατύπωση του αιτήματος για τη δημιουργία Ταμείου Δημοσίων Υπαλλήλων. Δηλαδή εκεί που μελετάται η μείωση των ασφαλιστικών ταμείων, υπάρχει η πρόταση για νέο Ταμείο ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για νέα χαράτσια στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως έγινε με τους αγρότες.

  • Στην εκδήλωση της ΠΟΕΔΗΝ τιμήθηκαν οι διευθύνουσες της νοσηλευτικής υπηρεσίας του "Αγία Σοφία" Αργυρώ Κανδηλιώτη και του ΚΑΤ Ελένη Ορφανού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ