Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Πρόταση αγώνα για παιδεία προς όφελος του λαού

Η ανάγκη συγκρότησης μετώπου στο χώρο της παιδείας ως βασικής προϋπόθεσης για τη λύση προβλημάτων των σχολείων της Θεσσαλονίκης, αλλά και ολόκληρου του εκπαιδευτικού χώρου, επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης για την παιδεία που οργάνωσε η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης - Κίνηση Πολιτών - Συνεργαζόμενοι.Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης παρουσία δεκάδων ανθρώπων από τον εκπαιδευτικό χώρο, αλλά και μαθητών που μετέφεραν τις αγωνίες τους για το μέλλον της δημόσιας και δωρεάν παιδείας μετά την εφαρμογή του νέου αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης,παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης για την παιδεία και ιδιαίτερα το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δήμο, ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη καθιέρωσης του 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου με την ταυτόχρονη λύση του στεγαστικού προβλήματος στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε με την είσοδο του νέου αιώνα όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης να λειτουργούν σε πρωινή βάρδια. Επίσης ξεκαθάρισε πως οι Κινήσεις δεν τάζουν λύσεις στα προβλήματα, αλλά υπόσχονται πως θα αγωνιστούν για να γίνουν πραγματικότητα οι προτάσεις διεξόδου που καταθέτουν και βρίσκουν ανταπόκριση στο λαό.

Απαντώντας στην ανάγκη τα 315 σχολεία της Θεσσαλονίκης να αποκτήσουν επιπλέον 2.446 αίθουσες από τις 1.600 που ήδη διαθέτουν για να λειτουργήσουν σε πρωινό κύκλο, οι Κινήσεις προτείνουν την απαλλοτρίωση χώρων που έχουν χαρακτηριστεί κατάλληλοι για ανέγερση σχολείων και ανοίγοντας το δρόμο για την εξεύρεση νέων χώρων υπέδειξαν τη γη που ανήκει στο Δημόσιο, στην Εκκλησία και τους χώρους των στρατοπέδων.

Τέλος, ο Αγ. Σαχίνης αναφέρθηκε στην άμεση σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με τις προοπτικές ανάπτυξης του κάθε τόπου και διευκρίνισε: "Για μας η παιδεία είναι θέμα λαϊκό. Μας ενδιαφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα, γιατί διαμορφώνει με αποφασιστικό τρόπο τη νέα γενιά και υπηρετεί τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας. Μας ενδιαφέρει όχι γενικά και ουδέτερα, αλλά για τους εργαζόμενους και το λαό. Και με βάση τα ευρύτερα και στενότερα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων, που αντικειμενικά έχουν τα ίδια συμφέροντα, οι Κινήσεις μας απευθύνονται και στο ζήτημα της εκπαίδευσης στο πάνω από 80% της ελληνικής κοινωνίας".

Ιδιαίτερα στο πρόβλημα της σχολικής στέγης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο κ. Δρούτσας,αντιπρόεδρος της Κίνησης Πολιτών, ο οποίος επισήμανε πως ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, απλά γίνεται κατανομή κονδυλίων, για να συντηρείται η παραγωγική διαδικασία των εργοληπτών δημοσίων έργων. Και πρότεινε να ξεκινήσει συζήτηση για το θέμα με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και σε συνεργασία με τους διεκδικητές των άλλων δήμων, τονίζοντας πως το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν είναι δυνατόν να λυθεί μονομερώς, γιατί οι ανάγκες σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα είναι μεγάλες.

Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών που πήραν το λόγο. Ανάμεσά τους και του εκπροσώπου της Μαθηματικής Εταιρείας, που σχεδόν απόλυτα δήλωσε πως "ο εκπαιδευτικός μπορεί να αναπτύξει την προσωπικότητά του μόνο αν αποκτήσει συνείδηση της ταξικής του θέσης μέσα στο λαό".

Την εκδήλωση σφράγισε η έκκληση ενός μαθητή από το 3ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης προς τον υποψήφιο δήμαρχο και τις Κινήσεις να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η παιδεία με χρήματα και με όλα τα απαραίτητα μέσα, ώστε να γίνει άξια των πραγματικών αναγκών της νεολαίας και των επόμενων γενεών αυτού του τόπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ