ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Πλημμύρισαν 50.000 στρέμματα

Υπεύθυνη για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων η κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Ζητά να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών και να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Οι πλημμύρες και η κυβερνητική κοροϊδία "ξαναχτύπησαν" στο Νομό Εβρου, προκαλώντας νέες μεγάλες καταστροφές κυρίως σε αγροτικές καλλιέργειες. Εφτασε μια δυνατή βροχή δύο ωρών για να πλημμυρίσουν προχτές 50.000 στρέμματα στην περιοχή Ερυθροποτάμου,καθώς και στην περιοχή Φερών και να γίνουν επίσης εκτεταμένες καταστροφές στα αντιπλημμυρικά αναχώματα, εγγειοβελτιωτικά έργα και στο οδικό δίκτυο της περιοχής Διδυμοτείχου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ τονίζει: "Μόλις τέσσερις μήνες πριν είχαμε επισημάνει ότι οι πλημμύρες και οι ζημιές στο νομό μας θα επαναληφθούν εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και του νομάρχη για την αντιπλημμυρική προστασία. Δυστυχώς, επαληθευτήκαμε". Και συνεχίζει η ανακοίνωση: "Για μια ακόμα φορά κυβέρνηση και νομαρχία θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν τις κύριες ευθύνες στα καιρικά φαινόμενα και στην "έλλειψη" πιστώσεων. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά ότι η αντιπλημμυρική προστασία του νομού μας είναι ανεπαρκής: Ασυντήρητα κανάλια και προστατευτικά αναχώματα, ελάχιστα και όχι υπερυψωμένα αναχώματα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε το νομό για τις προηγούμενες καταστροφές μάς πλημμύρισε με κούφια λόγια και υποσχέσεις, χωρίς κανένα αντίκρισμα".

"Οι αγρότες και γενικότερα οι κάτοικοι του Εβρου - τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση - δε θα ανεχτούν άλλη κοροϊδία. Γνωρίζουν ότι κυβέρνηση και νομαρχία δεν κάνουν τίποτε και ούτε και τώρα είναι διατεθειμένοι να κάνουν κάτι, γιατί ο προσανατολισμός τους είναι να διαθέτουν μεγάλα ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο και αντίθετα να μη δίνουν τα αναγκαία ποσά για να προστατεύσουν το μόχθο των αγροτών και των εργαζομένων και γενικότερα το Νομό Εβρου".

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ ζητά να γίνει άμεση εκτίμηση των ζημιών και να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς. Επίσης καλεί όλους τους κατοίκους και τους φορείς του Εβρου να καταδικάσουν την πολιτική αδιαφορίας και κοροϊδίας κυβέρνησης και νομαρχίας και να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τον αγώνα τους για τη διεκδίκηση ριζικών λύσεων για το πρόβλημα των πλημμυρών.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υποβαθμίζεται η προστασία των καταναλωτών

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου

Αναποτελεσματική και αποσπασματική χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (ΠΚΣ) την απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οπως τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του ΠΚΣ η δημιουργία του ΕΦΕΤ δε σημαίνει και ενιαίο έλεγχο των τροφίμων, ενώ πρόσθεσαν σχετικά με το θέμα αυτό ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη νομοθεσία και όσον αφορά τον τομέα των ελέγχων στη ζωική παραγωγή υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τεχνολογικά μέσα και σε προσωπικό. Σχετικά με τη δημιουργία του ΕΦΕΤ επισημάνθηκε ότι η επιλογή αυτή είναι λαθεμένη, αφού οι έλεγχοι πρέπει να αρχίζουν από το στάβλο και το χωράφι και να φτάνουν μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή και πως κατ' εξοχήν αρμόδιο για τέτοιου είδους ελέγχους είναι μόνο το υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέντευξη θίχτηκε επίσης και το θέμα των ζωοανθρωπονόσων και από τα λεγόμενα φάνηκε ότι η κυβέρνηση υποβαθμίζει το θέμα αυτό, αφού για παράδειγμα το πρόγραμμα αντιμετώπισης του μελιταίου πυρετού βρίσκεται στον αέρα, επειδή δεν... υπάρχουν εθνικά κονδύλια για τα προγράμματα που αφορούν τις ζωοανθρωπονόσους και επειδή το υπουργείο Οικονομικών έκοψε τα κονδύλια για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Το ζήτημα των ελέγχων στα ζωοκομικά προϊόντα και των ζωοανθρωπονόσων θα συζητηθεί στη διάρκεια ενός τριήμερου συνεδρίου που διοργανώνει ο ΠΚΣ στις 15-16 και 17 του Μάη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Περιβαλλοντικοί ύμνοι για διαφημιστικούς λόγους!

Η περιβαλλοντική ...ευαισθησία χαρακτηρίζει τα δημόσια έργα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής! Γι' αυτό προσπάθησαν να μας πείσουν όσοι μίλησαν στη χτεσινή ημερίδα, που διοργάνωσε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, με θέμα "Περιβαλλοντική διάσταση των έργων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Συνοχής στην Ελλάδα".

Κι αν η χτεσινή εκδήλωση δεν ήταν απλά και μόνο μια καλοστημένη διαφημιστική εκστρατεία των δραστηριοτήτων των διοργανωτών και μια ευκαιρία για τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να "ευλογήσουν τα γένια τους", τότε θα μπορούσε να κατακτήσει το βραβείο για τη μεγαλύτερη προσβολή της νοημοσύνης μας, αφού οι περισσότεροι από τους ομιλητές δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις δήθεν "περιβαλλοντικές προτεραιότητές" τους στον τομέα των δημοσίων έργων στη χώρα μας!

Στελέχη της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησαν, λοιπόν, χτες ότι η "περιβαλλοντική πολιτική, το δίκαιο περιβάλλοντος, η οικονομική και κοινωνική συνοχή και το Ταμείο Συνοχής αποτελούν ταυτόχρονες εκφράσεις και μοχλούς υλοποίησης δύο σημαντικών πολιτικών με κοινό παρονομαστή την αειφορία"... Σ' αυτό το πνεύμα κινήθηκε στην τοποθέτησή του ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Ηλ. Μπεριάτος."Η εφαρμογή της περιβαλλοντικής πολιτικής ανταποκρίνεται ουσιαστικά στους υψηλούς στόχους μας για προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών", ισχυρίστηκε. Παρ' όλα αυτά όμως, ούτε ο ίδιος ούτε οι υπόλοιποι, αναφέρθηκαν στις σοβαρές επιπτώσεις από τις ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες στα περισσότερα έργα. Πρακτική που έχει αναγκάσει κατ' επανάληψη το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με σειρά αποφάσεών του να "φρενάρει" έργα (Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, τμήματα της Εγνατίας οδού κλπ).

Επίσης όλοι οι ομιλητές, πλημμυρισμένοι προφανώς από ..."περιβαλλοντική ευαισθησία", παρέλειψαν να αναφερθούν στο περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται με την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

"Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να συνειδητοποιήσουμε την περιβαλλοντική σημασία των έργων για τη χώρα μας και την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης που αναλαμβάνουμε", είπε η πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Νίκη Γουλανδρή,ασχέτως αν το συγκεκριμένο Ιδρυμα δεν πήρε θέση για τις σοβαρές επιπτώσεις στους υγροβιότοπους του Σχοινιά και του Νέστου από τα έργα που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση εκεί.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής Ζ. Βερστρίγκε παρουσίασε έναν απολογισμό για τη δράση του Ταμείου, ενώ ανέλυσε και τις προτεραιότητες για το νέο πρόγραμμα και τη χρηματοδοτική δράση για την περίοδο 2000 - 2006, χρησιμοποιώντας βέβαια τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες σαν κύριο χαρακτηριστικό των έργων... Ο ίδιος, βέβαια, στις εξορμήσεις του στα ελληνικά νησιά, το περασμένο καλοκαίρι - λανσάροντας τα προϊόντα ευρωπαϊκών εταιριών - διαφήμιζε την τεχνολογία της πυρόλυσης των απορριμμάτων, που, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, κάθε άλλο παρά φιλική προς το περιβάλλον χαρακτηρίζεται.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ
Ναι, αλλά... αργότερα λέει ο ΣΥΝ

Δεν είναι η κατάργηση της επετηρίδας και η υποβολή των εκπαιδευτικών στον περιβόητο διαγωνισμό της "ντροπής" για το διορισμό τους το πρόβλημα για τον ΣΥΝ, αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού (!).

Αυτό διαφάνηκε από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, μετά τη συνάντηση του με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη, από τον οποίο και ζήτησε και την αναβολή του διαγωνισμού, στο όνομα του να μην ταλαιπωρηθούν οι μαθητές (!) από την "αναστάτωση". "Διατύπωσα στον κ. υπουργό τις απόψεις του ΣΥΝ ότι θα ήταν καλό να αναβληθούν οι εξετάσεις τώρα, έτσι ώστε να γίνουν σε ένα χρόνο ουδέτερο, που να μην προκαλέσουν αναστάτωση και να μην υποστούν τις συνέπειες αυτής της αναστάτωσης τελικά οι μαθητές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, για τον οποίο όπως φαίνεται οι αγώνες των εκπαιδευτικών για τη διατήρηση του αδιάβλητου και αντικειμενικού συστήματος της επετηρίδας είναι απλά "αναστάτωση"...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΥΠΑ
Διεκδικούν δεδουλευμένα

Τετράωρη στάση εργασίας (12 - 4 μ.μ. ) έχουν προγραμματίσει για σήμερα οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διεκδικώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων εκτάκτων αποδοχών τους (νυχτερινά, αργίες κλπ.) από τις αρχές του χρόνου.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων στην ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), έχει εξαγγείλει άλλες δύο 4ωρες στάσεις εργασίας, αύριο και μεθαύριο, τις ίδιες ώρες.

Στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΑ

Χωρίς μπλε λεωφορεία θα μείνει αύριο και μεθαύριο η Αθήνα, από την έναρξη της κυκλοφορίας μέχρι τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Οι εργαζόμενοι στην Εταιρία Θερμικών Λεωφορείων (ΕΘΕΛ), σε πρόσφατη Γενική τους Συνέλευση, αποφάσισαν την κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας αύριο, μεθαύριο και στις 20 του Μάη, ως πρώτη αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια για την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων.

Σε απόγνωση οι παγόπληκτοι της Πελοποννήσου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσαν οι όψιμοι παγετοί (αρχές Απρίλη), φέρνουν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Βαγγέλης Μπούτας.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση, η καταστροφή της ηρτημένης σοδειάς στα κηπευτικά και τις βερικοκιές είναι ολοκληρωτική, ενώ η καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου στα εσπεριδοειδή ξεπερνάει το 70%. Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει καμία αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο, ενώ οι αποζημιώσεις για τις βερικοκιές είναι πολύ χαμηλές, ειδικά αν θεωρηθεί ότι η ζημιά έγινε στο στάδιο της ανθοφορίας και στο στάδιο του καρπιδίου, που πραγματικά έγινε.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας: Τι ενέργειες θα κάνει για να αποζημιωθούν έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ οι αγρότες για την ηρτημένη σοδειά των κηπευτικών και της βερικοκιάς στο στάδιο του καρπιδίου; Θα δοθούν από τα ΠΣΕΑ αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών; Τι άλλα μέτρα θα πάρει για να ανακουφιστούν οι πληγέντες αγρότες και να αποτραπεί η χρεοκοπία τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ