ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα πάντα στο βωμό του ξεπουλήματος

Με σαθρά επιχειρήματα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη λεηλασία τεράστιας δημόσιας περιουσίας από το ιδιωτικό κεφάλαιο

Η μαύρη λίστα της ιδιωτικοποίησης μέχρι το Σεπτέμβρη του 1999 - τουλάχιστον - 11 κυρίως κερδοφόρων Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) δόθηκε και επίσημα χτες στη δημοσιότητα. Πρόκειται για τις ΔΕΚΟ: ΚΑΕ, ΟΤΕ, ΔΕΘ, ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ, ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΕΥΔΑΠ, ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ. Αν σε αυτές προσθέσουμε και τη ΔΕΠ καθώς και τις Λαχαναγορές Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπως επίσης την Ιονική Τράπεζα και την Τράπεζα Κρήτης, έχουμε την πλήρη εικόνα της έκτασης της λεηλασίας που πρόκειται να ακολουθήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά και τα εκατομμύρια των εργαζομένων - καταναλωτών καλούνται τώρα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνυπάρξουν με τη ζούγκλα των "αγορών", στις οποίες παραδίδονται ως βορά οι δημόσιες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία όλα δείχνουν ότι ακολουθεί την πολιτική των ταυτόχρονων και πολλαπλών χτυπημάτων, ανακοίνωσε ότι ανοίγει και το μικρό πακέτο του ασφαλιστικού. Τον προάγγελο δηλαδή της ισοπέδωσης του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, που θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή του "μεγάλου πακέτου" περί το 2000.

Το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ εγκρίθηκε χτες και τυπικά στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με τη συμμετοχή των υπουργών: Εθν. Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη,Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικου,Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη καθώς και των υφυπουργών: Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτά,Οικονομικών Γ. Δρυ και Ν. Χριστοδουλάκη,Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Χρ. Βερελή,όπως επίσης και... του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη.

Παντελώς σαθρά και στερούμενα σοβαρότητας ήταν τα επιχειρήματα τα οποία πρόβαλε στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, προκειμένου να δικαιολογήσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Μία επιχειρηματολογία με έντονη δόση από "αγορές", η οποία, αγνοώντας όλη τη διεθνή εμπειρία από τις δραματικές συνέπειες των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων (Μ. Βρετανία, Ανατ. Γερμανία, Ρωσία κλπ.), υποστηρίζει πως μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις θα σώσουν τις θέσεις απασχόλησης, θα ενισχύσουν τις επενδύσεις και θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό... Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε επίσης το ψευδές δίλημμα, ιδιωτικοποιήσεις ή φόροι. Οπως είπε, από τις ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα εισπράξουν 800 δισ. δραχμές, ενώ επικαλέστηκε... την κοσμογονία του Χρηματιστηρίου από το οποίο η κυβέρνηση θα αντλήσει... φθηνά κεφάλαια πουλώντας βέβαια τις ΔΕΚΟ. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον ΟΤΕ, ο οποίος, όπως είπε, άντλησε από το Χρηματιστήριο σε δύο χρόνια 400 δισ. δραχμές,... "ξεχνώντας" ότι τα κέρδη του ΟΤΕ μόνο το 1997 ανήλθαν σε 250 δισ. δραχμές.

Μετά τον πρόεδρο της Εμπορικής, προσπάθησε και αυτός να δικαιολογήσει τα όσα - τουλάχιστον περίεργα - συμβαίνουν με την τιμή της μετοχής της Ιονικής, ισχυριζόμενος ότι το δημόσιο δεν έχει μετοχές της Ιονικής και ότι η κυβέρνηση είναι τελείως αμέτοχη με τα όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο. Είναι βέβαια γνωστό ότι η κυβέρνηση μπορεί, είτε άμεσα είτε έμμεσα, να επηρεάσει την πορεία της τιμής των χρηματιστηριακών μετοχών.

Τέλος, επιτέθηκε και πάλι κατά των εργαζομένων της Ιονικής, επικαλούμενος το... ελληνικό παράδοξο, σύμφωνα με το οποίο μία κυβέρνηση αγωνίζεται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και μία μικρή μειοψηφία συνδικαλιστών αγωνίζεται για απολύσεις 3.000 εργαζομένων!

Η "μαύρη λίστα"

Το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος

Το χρονοδιάγραμμα και οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τη μετοχοποίηση των 11 ΔΕΚΟ, που ανακοίνωσε χτες ο Γ. Παπαντωνίου, έχουν - με βάση τις προτάσεις της ΕΤΕΒΑ - ως εξής:

  • Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ): Προτείνεται διάθεση του συνόλου (80%) των μετοχών, που κατέχει το δημόσιο μέσω Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ), κατά τα πρότυπα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Η ανακοίνωση της πρόσκλησης πωλήσεως της εταιρίας θα γίνει μέσα στο Μάη, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούλη.
  • Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (3η φάση μετοχοποίησης): Προτείνεται συνδυασμένη προσφορά ύψους 15% του μετοχικού κεφαλαίου με διάθεση υφιστάμενων μετοχών κυριότητας του ελληνικού δημοσίου και έκδοση νέων μετοχών, με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων. Η διαδικασία συνδυασμένης προσφοράς θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
  • HELEXPO - Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ): Προτείνεται παραχώρηση του δικαιώματος διοργάνωσης εκθέσεων στις εγκαταστάσεις της HELEXPO σε εξειδικευμένους φορείς. Η ανακοίνωση παραχώρησης του δικαιώματος θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
  • OLYMPIC CATERING: Θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, με έκδοση νέων μετοχών και διάθεσή τους μέσω δημόσιας εγγραφής στο πλαίσιο της πολιτικής του ομίλου της "Ολυμπιακής". Η κατάθεση φακέλου αίτησης για εισαγωγή στο ΧΑΑ θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη.
  • Α. Ε. ΔΙΩΡΥΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ (ΑΕΔΙΚ): Προτείνεται συγχώνευση με ΝΑΕΔΚ (παλαιά εταιρία) και ιδιωτικοποίηση μέσω επενδυτή που θα αναλάβει το management της εταιρίας και τις επενδύσεις ανάπτυξης. Η ανακοίνωση πρόσκλησης εξεύρεσης επενδυτή θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη.
  • ΕΥΔΑΠ: Προτείνεται μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ μέχρι ποσοστού 49% με ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικών εταιριών. Η κατάθεση φακέλου αίτησης για εισαγωγή στο ΧΑΑ θα γίνει το Μάρτη 1999.
  • ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ (ΧΑΑ): Προτείνεται αναδιάρθρωση της σημερινής εταιρίας, πώληση τμήματος μετοχών του δημοσίου και εισαγωγή της νέας εταιρίας στο Χρηματιστήριο. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον ερχόμενο Δεκέμβρη.
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΔΙΕ): Προτείνεται ανάθεση της κατασκευής των ιπποδρομιών, σε κατασκευαστική εταιρία που θα αναλάβει την εκμετάλλευση (ΒΟΤ). Η ανακοίνωση πρόκλησης για υποβολή προτάσεων ανάληψης του έργου ΒΠΤ θα γίνει τον Ιούνη 1999.
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΟΥΘ) - ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΟΑΘ): Προτείνεται ενοποίηση των δύο εταιριών και μετοχοποίηση της νέας εταιρίας μέχρι ποσοστού 49%. Η κατάθεση φακέλου αίτησης για εισαγωγή θυγατρικής του εταιρίας στο ΧΑΑ θα γίνει το Μάη 1999.
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΟΛΘ): Προτείνεται μετατροπή σε ΑΕ και μετοχοποίηση της εταιρίας μέχρι ποσοστού 49%. Η ανακοίνωση της πρόσκλησης θα γίνει τον Ιούνη 1999.
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (ΟΛΠ): Προτείνεται μετατροπή σε ΑΕ και μετοχοποίηση της εταιρίας μέχρι ποσοστού 49%. Η ανακοίνωση της πρόσκλησης θα γίνει το Σεπτέμβρη 1999.
ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μπαράζ απεργιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
  • Τρεις 48ωρες απεργίες αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου της Εμπορικής, καθώς και περιοδείες, συγκεντρώσεις και πορείες
  • Τετράωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη κήρυξε η ΓΣΕΕ σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 19 του Μάη και Τετάρτη 20 του Μάη οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και γενικότερα των κρατικών τραπεζών, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική. Επίσης αποφασίστηκαν δυο ακόμα 48ωρες απεργίες στις 27-28 του Μάη και στις 4-5 Ιουνίου, ενώ στις 4 Ιουνίου θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ προκειμένου να αποφασίσει την κήρυξη και νέας 48ωρης απεργίας για την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Στο μεταξύ η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρες διαδοχικές απεργίες από τράπεζα σε τράπεζα από τις 15 του Μάη έως τις 6 Ιουνίου, ενώ οι εργαζόμενοι της Ιονικής από προχτές έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας.

Ο Σύλλογος της Εμπορικής προγραμματίζει περιοδείες, περιφερειακές συνελεύσεις, συναντήσεις με διοίκηση της Τράπεζας και τις διοικήσεις των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, πορείες στα πλαίσια των απεργιών, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση τη μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνει την απόφασή του να μη δεχτεί αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ελαστικοποίηση ωραρίου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αρνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ομίλου, να υπάρχει μια τράπεζα στα πλαίσια του ομίλου της Εμπορικής, προώθηση ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων, διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και διοίκηση της Εμπορικής δεν μπορούν να λειτουργούν ως χρηματιστές, ρίχνοντας την τιμή της Ιονικής, καλεί τη διοίκηση να μην προχωρήσει στην πώληση ούτε μιας μετοχής της Ιονικής.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,επισημαίνοντας πως "η προστασία της δημόσιας περιουσίας από αετονύχηδες που επιδιώκουν την απόκτηση σοβαρών περιουσιακών στοιχείων, πληρώνοντας ελάχιστα και κερδίζοντας πολλαπλάσια, είναι υπόθεση όλων μας".

Η ΓΣΕΕ

Με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να... αντιμετωπίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το φιλέτο της δημόσιας περιουσίας. Αν και στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι "οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι αποφάσεις για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση", στο διά ταύτα της πλήρους αντίθεσης ανακοινώθηκε "η οργάνωση 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 20 του Μάη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα". Στη μία το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει συγκέντρωση στα κεντρικά της Ιονικής Τράπεζας. Πριν την ανακοίνωση των παραπάνω αποφάσεων είχε προηγηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τα προεδρεία των εργαζομένων των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Μη μπορώντας προφανώς να αποσιωπήσουν το μέγεθος των συνεπειών από την κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και των προεδρείων που πήραν μέρος στη σύσκεψη, διατυπώνουν μια σειρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, τις οποίες εστιάζουν στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και "άλλων κερδοφόρων ΔΕΚΟ", ενώ, φραστικά, κάνουν λόγο για απόφαση να εντείνουν και να συντονίσουν τη δράση των εργαζομένων, με στόχο την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.

ΚΚΕ
Αμέριστη συμπαράσταση στους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το ξεπούλημα της Ιονικής

"Οι εξελίξεις στην Ιονική Τράπεζα μεθοδεύονται εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που έχει αποφασιστεί από την ΕΕ, με τη συμμετοχή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα ότι σχεδιάζεται και επίκειται το ξεπούλημα της Ιονικής και των ΔΕΚΟ. Αν δεν είχε καλλιεργηθεί στους εργαζόμενους η επανάπαυση, από τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ και αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ΔΕΚΟ - Τραπεζών, σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων θα γινόταν από καλύτερες θέσεις.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες είναι δίκαιες και πρέπει, έστω και την τελευταία στιγμή, να συνεχιστούν μαζικά, αποφασιστικά και σε συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους αγώνες των τραπεζοϋπαλλήλων και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του. Καταγγέλλει την πολιτική ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας που θίγει άμεσα τους εργαζόμενους, οδηγώντας στην απόλυση χιλιάδων και στην επιβολή εργασιακών σχέσεων του προηγούμενου αιώνα.

Το μόνο κερδισμένο απ' αυτή τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική θα είναι και πάλι το μεγάλο κεφάλαιο.

Το ΚΚΕ δε μένει αδιάφορο στο αν το τραπεζικό σύστημα θα βρίσκεται στον κρατικό ή στον ιδιωτικό τομέα, αν και γνωρίζει ότι είτε έτσι είτε αλλιώς το τραπεζικό σύστημα στις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα που ανήκει στον κρατικό τομέα, διατηρεί κάποιες δυνατότητες ελέγχου και παρέμβασης. Δημιουργούνται ορισμένες αντικειμενικές προϋποθέσεις παρέμβασης και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι ο κρατικός τομέας, για να έχει τη δυνατότητα να δρα υπέρ των εργαζομένων και όλου του λαού, πρέπει να λειτουργεί στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής, όπου θα συγκρούεται με το μεγάλο κεφάλαιο, θα ενισχύει τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες και γενικά θα αποτελεί μοχλό ανάπτυξης στα χέρια της λαϊκής εξουσίας.

Σήμερα ο παλλαϊκός αγώνας και το μέτωπο όλων των εργαζομένων είναι όρος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
"Πλώρη" για τρίτο διαγωνισμό

"Πλώρη" για την τρίτη απόπειρα πώλησης της Τράπεζας Κρήτης βάζει από σήμερα η κυβέρνηση. Οπως ανακοίνωσε χτες η υπό εκκαθάριση παλαιά Τράπεζα Κρήτης, από σήμερα 14 Μάη έως και τη Δευτέρα 18 Μάη 1998, δημοσιεύεται στον Τύπο η πρόσκληση για τη διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση των μετοχών της Τράπεζας Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι με τη διαδικασία αυτή θα πωληθεί το 97% των κοινών μετά ψήφου μετοχών και το 100% των προνομιούχων μετοχών της Τράπεζας Κρήτης. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 29η Ιούνη, ημέρα Δευτέρα.Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών, από την 12η Ιούνη που είχε αρχικά οριστεί, κρίθηκε αναγκαία, επειδή το πόρισμα του διεθνούς ελεγκτικολογιστικού οίκου, στον οποίο είχε ανατεθεί ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης της Τράπεζας, παραδόθηκε στις 11 του τρέχοντος μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη θέσει κατώτατο τίμημα πώλησης στον τρίτο διαγωνισμό, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επίδοξους αγοραστές να αγοράσουν την Τράπεζα Κρήτης "αντί πινακίου φακής".Να θυμίσουμε ότι στον πρώτο διαγωνισμό η κυβέρνηση είχε θέσει κατώτατο τίμημα πώλησης το ποσό των 40 δισ. δρχ., ενώ στο δεύτερο διαγωνισμό το κατώτατο τίμημα είχε πέσει στα 30 δισ. δρχ. Ο δεύτερος διαγωνισμός είχε κριθεί άγονος καθώς η μοναδική προσφορά που έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, έθετε ως όρο να μην καταβάλει ούτε καν το παραπάνω ευτελές τίμημα στην περίπτωση που διαπίστωνε αυξημένες επισφάλειες. Μετά τις προηγούμενες δύο απόπειρες και προκειμένου να ξεπουλήσει πάση θυσία και "όσο όσο" την Τράπεζα Κρήτης, η κυβέρνηση τώρα δε θέτει κατώτατο τίμημα.

ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στόχος η αποκατάσταση της... τάξης!

Εκβιαστική, σε βάρος των εργαζομένων, παρέμβαση της διοίκησης τής υπό πώληση Τράπεζας

Με ποινικοποίηση της απεργίας - δηλαδή του δικαιώματος των εργαζομένων να απεργούν προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τα συμφέροντα του δημόσιου - απειλεί η διοίκηση τους εργαζόμενους στην Ιονική Τράπεζα, που αγωνίζονται να αποτρέψουν το ξεπούλημα της αρχαιότερης ελληνικής τράπεζας με απεργίες διαρκείας. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή, επίσημη ανακοίνωση της Ιονικής Τράπεζας, που εκδόθηκε με αφορμή την τρίτη μέρα απεργίας των εργαζομένων στην Τράπεζα, ενάντια στην κυβερνητική απόφαση για την πώληση τουλάχιστον του 51% των μετοχών της Ιονικής σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η "διοίκηση της τράπεζας":

  • Ζητά την κατανόηση των πελατών της για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις συναλλαγές με την Τράπεζα, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων και εκφράζει τη "βεβαιότητα ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η τάξη"! Για την ιστορία, να σημειωθεί, πως η ορολογία "αποκατάσταση της τάξης", θυμίζει μέρες της χούντας των συνταγματαρχών, που αποκαθιστούσαν τη "διασαλευθείσα τάξης" μέχρι και με τα τανκ.
  • Χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη την ανησυχία των εργαζομένων στην Ιονική, που απεργούν για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της Τράπεζας, με το αστήρικτο επιχείρημα ότι "η κυβέρνηση εγγυάται τις θέσεις εργασίας"!
  • Καλεί τους εργαζόμενους στην Ιονική "να αναλάβουν τις ευθύνες τους" (!), να στηρίξουν την κυβερνητική απόφαση για το ξεπούλημα της Τράπεζας, να επιτρέψουν την "απρόσκοπτη προσέλευση στους χώρους εργασίας του προσωπικού ασφαλείας και των υπαλλήλων που επιθυμούν να εργαστούν" και "να παύσουν να καταλαμβάνουν τμήματα της Τράπεζας".
  • επικαλείται τη μελέτη της ΜΟΝΙΤΟΡ - που προκρίνει ως την πιο βιώσιμη λύση τη συγχώνευση της Ιονικής με την Εμπορική - για να υποστηρίξει ότι κάθε άλλη λύση, πέρα από την πώληση της Τράπεζας που επέλεξε η κυβέρνηση, συνεπάγεται μαζικές απολύσεις!

Στο διά ταύτα, η διοίκηση της Ιονικής, απειλεί τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, πως αν δεν υποταχθούν στη λογική του "σφάξε με αγά μ' ν' αγιάσω", θα τους καθίσει στο... σκαμνί. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, εφόσον οι εργαζόμενοι δεν καθίσουν στο τραπέζι του "διαλόγου" για να συζητήσουν με τη διοίκηση (να συζητήσουν τι; Το ξεπούλημα της Τράπεζας;), η διοίκηση θα υποχρεωθεί να προσφύγει στα δικαστήρια (γίνεται αναφορά σε "όλα τα ένδικα μέσα", με πρόσχημα την "προστασία των συμφερόντων των πελατών της, των υπαλλήλων και της Τράπεζας", τα οποία... "θέτουν σε κίνδυνο" οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Περίμεναν περισσότερα...

Απογοητευμένη από τις εξαγγελίες του Γ. Παπαντωνίου εμφανίστηκε η ηγεσία της ΝΔ, προφανώς γιατί περίμενε περισσότερα, με δεδομένη την πολιτική κάλυψη και στήριξη που της παρέχει. Ο εκπρόσωπος του κόμματος επέκρινε την κυβέρνηση γιατί "ξέχασε" από τις μετοχοποιήσεις τον ΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΑΣΑ και την "Ολυμπιακή", ενώ δεν έκρυψε ότι θα προτιμούσε να ιδιωτικοποιηθούν όλα εδώ και τώρα, καθώς "οι μετοχοποιήσεις δε συνιστούν διαρθρωτική παρέμβαση". Στην ίδια γραμμή κινείται και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αλλά πρόγραμμα μετοχοποιήσεων.

Ο Στ. Μάνος διαπιστώνει ότι το μόνο θετικό από τις εξαγγελίες είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει το 1999 την ΕΥΔΑΠ, τους Οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και τον Οργανισμό Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ