Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ
Μπαράζ απεργιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
  • Τρεις 48ωρες απεργίες αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συλλόγου της Εμπορικής, καθώς και περιοδείες, συγκεντρώσεις και πορείες
  • Τετράωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Τετάρτη κήρυξε η ΓΣΕΕ σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη 19 του Μάη και Τετάρτη 20 του Μάη οι εργαζόμενοι της Εμπορικής Τράπεζας, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής Τράπεζας και γενικότερα των κρατικών τραπεζών, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική. Επίσης αποφασίστηκαν δυο ακόμα 48ωρες απεργίες στις 27-28 του Μάη και στις 4-5 Ιουνίου, ενώ στις 4 Ιουνίου θα συνεδριάσει και πάλι το ΔΣ προκειμένου να αποφασίσει την κήρυξη και νέας 48ωρης απεργίας για την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας. Στο μεταξύ η ΟΤΟΕ έχει κηρύξει 24ωρες διαδοχικές απεργίες από τράπεζα σε τράπεζα από τις 15 του Μάη έως τις 6 Ιουνίου, ενώ οι εργαζόμενοι της Ιονικής από προχτές έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας.

Ο Σύλλογος της Εμπορικής προγραμματίζει περιοδείες, περιφερειακές συνελεύσεις, συναντήσεις με διοίκηση της Τράπεζας και τις διοικήσεις των Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων, πορείες στα πλαίσια των απεργιών, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση τη μέρα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις, δηλώνει την απόφασή του να μη δεχτεί αρνητικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ελαστικοποίηση ωραρίου, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αρνητικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ομίλου, να υπάρχει μια τράπεζα στα πλαίσια του ομίλου της Εμπορικής, προώθηση ενιαίου Ταμείου Τραπεζοϋπαλλήλων, διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Σημειώνοντας ότι κυβέρνηση και διοίκηση της Εμπορικής δεν μπορούν να λειτουργούν ως χρηματιστές, ρίχνοντας την τιμή της Ιονικής, καλεί τη διοίκηση να μην προχωρήσει στην πώληση ούτε μιας μετοχής της Ιονικής.

Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της Ιονικής, εκφράζει με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,επισημαίνοντας πως "η προστασία της δημόσιας περιουσίας από αετονύχηδες που επιδιώκουν την απόκτηση σοβαρών περιουσιακών στοιχείων, πληρώνοντας ελάχιστα και κερδίζοντας πολλαπλάσια, είναι υπόθεση όλων μας".

Η ΓΣΕΕ

Με την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες αποφάσισε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να... αντιμετωπίσει την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το φιλέτο της δημόσιας περιουσίας. Αν και στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι "οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νέο μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων και επισημαίνουν τους κινδύνους που εγκυμονούν αυτές οι αποφάσεις για την εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση", στο διά ταύτα της πλήρους αντίθεσης ανακοινώθηκε "η οργάνωση 4ωρης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 20 του Μάη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα". Στη μία το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα γίνει συγκέντρωση στα κεντρικά της Ιονικής Τράπεζας. Πριν την ανακοίνωση των παραπάνω αποφάσεων είχε προηγηθεί σύσκεψη της ΓΣΕΕ με τα προεδρεία των εργαζομένων των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

Μη μπορώντας προφανώς να αποσιωπήσουν το μέγεθος των συνεπειών από την κυβερνητική πολιτική, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και των προεδρείων που πήραν μέρος στη σύσκεψη, διατυπώνουν μια σειρά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες του ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων, τις οποίες εστιάζουν στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και "άλλων κερδοφόρων ΔΕΚΟ", ενώ, φραστικά, κάνουν λόγο για απόφαση να εντείνουν και να συντονίσουν τη δράση των εργαζομένων, με στόχο την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ