Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Με καταχρηστικούς όρους τα καταναλωτικά δάνεια

Πάνω από 300 δισεκατομμύρια δραχμές είναι τα χρέη των καταναλωτών προς τις τράπεζες από πιστωτικές κάρτες. Αυτό σημειώνει το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών (ΕΣΚΑ) σε επιστολή του, προς την υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία προτείνει την άμεση προώθηση εξωδικαστικού συστήματος ρύθμισης των χρεών αυτών, με τρόπο ώστε να μην εξουθενώνονται οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές. Επίσης, το ΕΣΚΑ δίνει έμφαση στην εξάλειψη των καταχρηστικών και αμφιλεγόμενων όρων στις συμβάσεις καταναλωτικής πίστης που λειτουργούν σε βάρος των καταναλωτών και στην άμεση λήψη νομοθετικών μέτρων για ζητήματα που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών από τέτοιους όρους.

Στην ίδια συνεδρίαση, της προηγούμενης Παρασκευής, συζητήθηκε το θέμα της τηλεοπτικής διαφήμισης και της ποιότητας των τηλεοπτικών εκπομπών. Το ΕΣΚΑ, με επιστολή του προς το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ζητάει να παρθούν άμεσα μέτρα, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με την απαγόρευση ορισμένων εκπομπών τις οποίες και αναφέρει ονομαστικά, στη διάρκεια των οποίων οι παρουσιαστές εξευτελίζουν την προσωπικότητα των φιλοξενούμενων.

Τέλος, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην εκπροσώπηση καταναλωτών σε διάφορες επιτροπές όπου αυτό προβλέπεται, όπως στην επιτροπή ανταγωνισμού, καθώς και η διαδικασία είσπραξης και διάθεσης των ποσών που επιδικάζουν τα δικαστήρια υπέρ των ενώσεων καταναλωτών σε συλλογικές αγωγές εναντίον επιχειρήσεων που παραβιάζουν τη νομοθεσία. Σύμφωνα με το σχετικό νόμο για την προστασία του καταναλωτή, τα ποσά αυτά διατίθενται με απόφαση του υπουργού Εμπορίου για σκοπούς που έχουν να κάνουν με την "προστασία του καταναλωτή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ