Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Στόχος, η ενίσχυση της παράταξης

Το ψήφισμα της παναθηναϊκής συνδιάσκεψής της

Με σταθερά αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό και ξεκάθαρο το ποιοι είναι αντίπαλοι και ποιοι σύμμαχοι των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, προχωράει η "Δημοκρατική Κίνηση" ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), με στόχο την ενίσχυση της παρουσίας της στους φορείς όπου είναι πλειοψηφία και το δυνάμωμα όπου είναι μειοψηφία. Αυτό αναφέρεται στο ψήφισμα στο οποίο κατέληξε η συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας την προηγούμενη Κυριακή. Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται ότι στα δεκατρία χρόνια που πέρασαν από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, έγινε αισθητή η σταδιακή αποδυνάμωση της παρέμβασης των ριζοσπαστικών στοιχείων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ. Σήμερα, όμως, που η ανασυγκρότηση της παράταξης έχει μπει σε σωστό δρόμο, πρέπει να συνεχιστεί εντατικά το επόμενο διάστημα με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία τοπικών επιτροπών στις συνοικίες της Αθήνας για την ενίσχυση της επαφής με τους μικρεμπόρους.

Στο ίδιο ψήφισμα μεταξύ άλλων τονίζεται:

  • Η ΔΗΚΕΒΕ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, αυτών που ζουν κυρίως ή αποκλειστικά από τη δουλιά τους, χωρίς να εκμεταλλεύονται ξένη εργασία, που είναι και οι ίδιοι αντικείμενο εκμετάλλευσης από το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκει και το 90% του συνόλου των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πιεστικά προβλήματα.
  • Κύριοι αντίπαλοι είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται το μόχθο των μικρών ΕΒΕ προσπαθώντας να τους εκτοπίσουν από την αγορά βγάζοντάς τους στην ανεργία. Κύριος εκφραστής των συμφερόντων αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η ΕΕ, τις εντολές της οποίας υλοποιούν και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι διάφορες ψευδεπίγραφες "ενισχύσεις στις ΜΜΕ" σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ΕΒΕ της χώρας. Οσο για τον "κοινωνικό διάλογο" που εισήγαγε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι ένας ακόμα τρόπος να επιβληθούν αυτά τα ταξικά συμφέροντα σε βάρος του λαού και των ΕΒΕ.
  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ της Αθήνας καθορίζουν και τους συμμάχους τους, που είναι οι εργαζόμενοι που ζουν δίπλα τους και είναι οι κύριοι πελάτες τους. Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων έχει άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο των ΕΒΕ, ενώ η ανεργία πολλές φορές τους σπρώχνει προς την αυτοαπασχόληση. Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να συνεχιστούν τα βήματα που έγιναν στην κατεύθυνση του συντονισμού των αγώνων των ΕΒΕ και των εργαζομένων (όπως στο ωράριο), να ενισχυθούν και να μετατραπούν σε κοινή δράση. Σ' αυτά τα πλαίσια η συνδιάσκεψη αποφάσισε τη στενή συνεργασία της παράταξης με την ΕΣΑΚ.
  • Στο συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα επικρατούν και αντιπαλεύουν δύο γραμμές: από τη μια αυτή της αντιμονοπωλιακής πάλης που εκφράζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ και από την άλλη εκείνη του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης, της αποστράτευσης και της καλλιέργειας αυταπάτης που ακολουθείται από τη ΔΑΚΜΜΕ, την ΠΑΣΚΕΒΕ και την ΑΣΚΜΜΕ μεταξύ των οποίων οι όποιες διαφοροποιήσεις εμφανίζονται, είναι δευτερεύουσας σημασίας.
  • Η δραστηριότητα της ΔΗΚΕΒΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην ένταξη στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος περισσότερων ΕΒΕ με στόχο το δυνάμωμα του ριζοσπαστικού ρεύματος μέσα απ' αυτό. Οι άμεσοι συνδικαλιστικοί στόχοι συνοψίζονται στην ενίσχυση της δράσης στους φορείς όπου η ΔΗΚΕΒΕ είναι πλειοψηφία, στο δυνάμωμα της επιρροής εκεί όπου είναι μειοψηφία, στην ίδρυση ή επανασύσταση σωματείων εκεί όπου δεν υπάρχουν, στην ίδρυση τοπικών εμπορικών συλλόγων στις συνοικίες.

Τέλος, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι η ΔΗΚΕΒΕ είναι το πιο πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό κομμάτι των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ και εκπροσωπεί τα συμφέροντα αυτού του τμήματος του λαού. Στη νέα περίοδο που ανοίγεται για τη ΔΗΚΕΒΕ της Αθήνας, η παράταξη θα παλέψει με πιο οργανωμένο τρόπο και πιο πολλή επιμονή για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που βάζει μπροστά της, βαθαίνοντας τον αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της και εντατικοποιώντας τη δράση της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ