Πέμπτη 14 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Λουκέτο και εκβιασμοί από τους Στρατοκατσαμπαίους

Την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει με οποιοδήποτε τρόπο, επιβεβαίωσε το νέο λουκέτο στην κλωστοϋφαντουργία Καρπενησίου, από τους ίδιους ιδιοκτήτες που τη δεκαετία του 1980 εγκατέλειψαν την Π - Π υπό το βάρος δισεκατομμυρίων χρεών. Πρόκειται για τους Στρατο - Κατσαμπαίους, οι οποίοι με τις ευλογίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ξαναβρέθηκαν στο τιμόνι της Π - Π Καρπενησίου τον Ιούλιο του 1994 για να την εγκαταλείψουν εκ νέου πριν 15 ημέρες, πετώντας τους 170 εργαζόμενους στο δρόμο και χωρίς να έχουν αποπληρώσει το εξευτελιστικό τίμημα της εξαγοράς της επιχείρησης.

Οπως δηλώνουν από πλευράς του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), από τα 800 εκ. δρχ. που υποχρεούντο να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ως τίμημα, έχουν αποπληρώσει μόνο τα 430 εκατ. δρχ. ενώ για τα υπόλοιπα ζήτησαν τρίχρονη περίοδο χάριτος και πάγωμα των τόκων, με την αιτιολογία ότι η επιχείρηση έχει ζημιές. Παράγοντες του ΟΑΕ πάντως δεν αποκλείουν το γεγονός, οι ιδιοκτήτες να κατέφυγαν στο λουκέτο προκειμένου να εκβιάσουν για νέες χρηματοδοτήσεις, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι αποτελούσε πάγιο αίτημά τους η ένταξη της επιχείρησης στα ευνοϊκά κίνητρα του αναπτυξιακού νόμου. Σύμφωνα εξάλλου, με μαρτυρίες των εργαζομένων, οι ιδιοκτήτες από τον Ιανουάριο υπολειτουργούσαν το εργοστάσιο, ενώ προετοιμάζοντας το προσωπικό για τα επερχόμενα, έδιναν εκ περιτροπής τις καλοκαιρινές άδειες στους υπαλλήλους πριν από το Πάσχα για να τους ανακοινώσουν αμέσως μετά και το οριστικό κλείσιμο της μονάδας, καταβάλλοντάς τους τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Το εν λόγω σκάνδαλο, φαίνεται να έχει και άλλες διαστάσεις, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων της Π - Π, οι Στρατο - Κατσαμπαίοι το 1996 μεταβίβασαν το 70% των μετοχών της επιχείρησης στην εταιρεία ΣΕΛΜΑΝ ΑΕ, ιδιοκτησίας Π. Ηλιάδη, εισπράττοντας την αντίστοιχη αξία των μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ