ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΤΟΥ ΜΑΗ
Στο Μαραθώνα το αγωνιστικό ραντεβού

Στις 8.30 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής θα ξεκινήσει από τον Τύμβο η Μαραθώνια Πορεία

Η ειρήνη έχει τη δική της μέρα. Με το αγωνιστικό τους "παρών" στη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης,που θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί στις 8.30 από τον Τύμβο του Μαραθώνα και θα τερματίσει στις 7.30 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως, οι φίλοι της ειρήνης πορεύονται στα βήματα του πρωτοπόρου ειρηνοδρόμου και μάρτυρα του αγώνα, Γρηγόρη Λαμπράκη.Στην πορεία που οργανώνεται από το μαχόμενο κίνημα ειρήνης την ΕΕΔΥΕ και τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" δηλώνουν συμμετοχή πλήθος μαζικών φορέων, όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις, δήμοι και κοινότητες.

Οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης και οι κινήσεις της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" βρίσκονται τις μέρες αυτές σε διαρκή συναγερμό για την προετοιμασία της Μαραθώνιας Πορείας, δεκάδες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συνάντηση της Κυριακής.

Οι νέοι αναμένεται να έχουν ξεχωριστή παρουσία από την έναρξη της πορείας και να διατρανώσουν την αδούλωτη θέλησή τους να ζήσουν ειρηνικά χωρίς ξένους "προστάτες".

Το πρόγραμμα της πορείας

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης έχει ως εξής:

- 8 π.μ.: Τελετή έναρξης.

- 8.30 π.μ.: Εκκίνηση της Πορείας.

- 9.30 π.μ.: Στάση στη Νέα Μάκρη,χαιρετισμός από την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Μάκρης.

- 12 μ.: Στάση στη Διασταύρωση Ραφήνας,χαιρετισμός Επιτροπής Ειρήνης Ραφήνας.

- 1.30 μ.μ.: Στάση στο Πικέρμι,χαιρετισμός από το ΕΚΑ και την ΠΕΑΕΑ.

- 3.30 μ.μ.: Στάση στην Παλλήνη,χαιρετισμοί από δήμαρχο, την ΑΔΕΔΥ και ΟΓΕ.

- 5.00 μ.μ.: Στάση στην ΕΡΤ,διαμαρτυρία.

- 5.30 μ. μ.: Αγία Παρασκευή χαιρετισμοί από δήμαρχο, την Ομοσπονδία Οικοδόμων και τη ΓΣΕΕ.

- 7.30 μ.μ.: Τερματισμός στο Πεδίον του Αρεως, μέσω της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Χαιρετισμός από τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", τον πρόεδρο της ΕΕΔΔΑ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη. Κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελο Μαχαίρα.Ψήφισμα. Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Οδηγίες προς ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής τα εξής:

1. Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.

2. Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - για την αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.

3. Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4. Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μικρή απόσταση προς το τέλος της Πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Πεδίον του Αρεως.

Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν από την Πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 π.μ. καθώς και από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά με ευθύνη των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ειρηνοδρόμοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 3827.303, 3844.853.

Πούλμαν για τη Μαραθώνια Πορεία

Οι Επιτροπές Ειρήνης των συνοικιών της Αθήνας και του Πειραιά δρομολογούν πούλμαν για τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία στις 17 του Μάη:

  • Στου Ζωγράφου στις 7.00 πμ από την πλατεία Γαρδένιας για Μαραθώνα, στις 3.00 μμ από πλ. Γαρδένιας και στις 3.15 μμ από την πλατεία Κύπρου για την Παλλήνη.
  • Στο Βύρωνα στις 7.00 πμ από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης για Μαραθώνα.
  • Στον Αγιο Δημήτριο με το πούλμαν του δήμου στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στον Ταύρο στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο.
  • Στην Πεύκη στις 7.15 πμ από την 13η στάση και στις 7.30 πμ από τον Ηλεκτρικό Σταθμό Αμαρουσίου.
  • Στην Καλλιθέα στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή, από πλατεία Δαβάκη.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια στις 6.45 πμ από πλατεία Πατριάρχου - Εμπορική Τράπεζα.
  • Στη Ν. Ιωνία στις 7.15 πμ από Σταθμό Ηλεκτρικού.
  • Στη Ν. Σμύρνη στις 4.00 μμ για Αγία Παρασκευή από την Ομήρου 68.
  • Στο Αιγάλεω από την Πλατεία Εσταυρωμένου στις 6.30 πμ,την Αγία Βαρβάρα, πλατεία Αγ. Ελεούσας στις 6.45 πμ και από το Παλατάκι (Χαϊδαρίου) στις 7.00 πμ.
  • Στην Αχαρνών από τον Αγιο Παντελεήμονα στις 6.45 πμ,από την πλατεία Κυψέλης στις 7.00 πμ και από την Αγία Βαρβάρα Πατησίων στις 7.15 πμ.
  • Στην Κοκκινιά από τις 6.45 πμ από Πλατεία Κουμπάκη Νεαπόλεως, με στάσεις στην Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας και στην Παιδική Στέγη Νίκαιας, για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ από την Πλατεία Αγ. Νικολάου Νίκαιας για Παλλήνη.
  • Η Παμπειραϊκή Επιτροπή από το Δημοτικό Θέατρο στις 7.00 πμ για Μαραθώνα και στις 2.00 μμ για Παλλήνη. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα της ΠΕΔΥΕ: 4170.714, 4124.695,4115.026.
  • Στο Χολαργό από την Πλατεία Δημοκρατίας στις 6.45 μμ με διαδρομή από Πλ. Κύπρου και τέρμα Λεωφορείων Χολαργού.
  • Στο Γαλάτσι στις 6.45 πμ από το Παλιό τέρμα (Γαλατσίου και Βεϊκου).
  • Στην Αργυρούπολη στις 6.30 πμ από το Δημαρχείο για Μαραθώνα και στις 4.15 μμ από το Δημαρχείο για Αγ. Παρασκευή.
ΟΙ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Μέγα το πλήθος των εκδηλώσεων

Μέγα πλήθος εκδηλώσεων των Επιτροπών Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες, προς τιμήν του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ετσι έχουμε:

Σήμερα Πέμπτη

  • Η ΠΚΣ στη ΣΤΕΦ, ΤΕΙ Πειραιά διοργανώνει εκδήλωση για την ειρήνη στις 12.00 στο αμφιθέατρο της Σχολής.
  • Το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης διοργανώνει εκδήλωση στο σχολείο,αφιερωμένη στην ειρήνη, στις 2.00 μμ στο αμφιθέατρο του σχολείου.
  • Ο Σύλλογος Σπουδαστών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, με απόφασή του, συμμετέχει στο 20ό Δεκαήμερο Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Διεθνής ύφεση, προοπτικές της ειρήνης σήμερα" στις 12 το μεσημέρι στο Μεγάλο Αμφιθέατρο. Η εκδήλωση, εκτός από την καταγγελία, μέσα από τις ομιλίες, των εγκληματικών ΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, σκίτσου και ζωγραφικής των σπουδαστών της Σχολής, με θέμα την ειρήνη, καθώς και συναυλία.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Κυψέλης, Πατησίων, Αχαρνών διοργανώνουν πικετοφορία ενάντια στο ΝΑΤΟ, από την Πλατεία Αμερικής, στις 7.00 μμ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πετραλώνων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ", στις 7.00 μμ στην Πλατεία Αγ. Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς διοργανώνει στην Πλατεία Αγ. Νικολάου, στις 8.00 μμ,κεντρική εκδήλωση, με ομιλητή τον ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Θανάση Παφίλη πλαισιωμένη με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα χορευτικά του 12ου και 18ου Δημοτικών Σχολείων Νίκαιας, από την παιδική χορωδία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου της Αγ. Τριάδας και το Νεανικό Μουσικό συγκρότημα "Νταλκάδες".
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" (ΝΔΕ) διοργανώνουν λαμπαδηδρομία - πικετοφορία ενάντια στο ΝΑΤΟ, στο Κέντρο και τις γειτονιές του Αιγάλεω. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8.00 μμ από την πλατεία Δαβάκη Αιγάλεω και θα καταλήξει στην πλατεία Εσταυρωμένου.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου διοργανώνει κεντρική εκδήλωση με θέμα: "Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και ο ρόλος του φιλειρηνικού κινήματος", με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Ν. Φωτιάδη.Επίσης από τις 15 - 25 Μάη διοργανώνει Δεκαήμερο Ενημέρωσης για τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ, το εξοπλιστικό πρόγραμμα, τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις.

Αύριο Παρασκευή

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Βαλκάνια, Αιγαίο, Κύπρος" στην Πλατεία Πλυτά, στις 6.00 μμ.Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής από παιδιά για την ειρήνη, δημοτικούς χορούς από το "Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών" και ροκ μουσική από δύο ερασιτεχνικά νεανικά συγκροτήματα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει συγκέντρωση από το άγαλμα Ειρήνης στο Νησάκι, όπου θα ξεκινήσει πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία. Θα γίνουν σύντομοι χαιρετισμοί και θα ακολουθήσει συναυλία από το Μουσικό Εργαστήρι του Δήμου με τη Ρεμπέτικη Κομπανία.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης σε συνεργασία με το δήμο διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων στην Πλατεία Δημαρχείου στις 8.00 μμ, με ομιλία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη χορωδία των απανταχού Κέων και παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό Κρητών "Αρκάδι".
  • Η "Νεανική Δράση" και η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: "Γενικότερες εξελίξεις στα ζητήματα της ειρήνης" στις 7.00 μμ στην Πλατεία Συμηργιώτη, με ομιλητή τον Αντ. Αντανασιώτη,μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γκύζη διοργανώνει πικετοφορία ενάντια στο ΝΑΤΟ από την Πλατεία Γκύζη στις 6.00 μμ έως το Πεδίον του Αρεως.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Χολαργού διοργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου (οδός Βεντούρη 54 δίπλα από το Δημαρχείο) στις 6.30 μμ με θέμα τη Νέα Δομή του ΝΑΤΟ και το ρόλο του στα Βαλκάνια. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παράσταση Καραγκιόζη από τον Μαμάη και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κορωνίδας Νάξου.
  • Οι Κινήσεις "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Ν. Λιοσίων διοργανώνουν λαμπαδηδρομία από την κεντρική πλατεία της Πετρούπολης στις 8.00 μμ και την πλατεία Αγ. Αναργύρων, που θα καταλήξουν στην πλατεία των Ν. Λιοσίων στις 9.00 μμ και θα ακολουθήσει εκδήλωση, με ομιλήτρια την Α. Σεχίδου και μουσικό πρόγραμμα από συγκροτήματα της περιοχής.
  • Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" Κερατσινίου σε συνεργασία με το 3ο Λύκειο της πόλης διοργανώνουν αντιρατσιστική εκδήλωση με κεντρικό θέμα "Γέφυρα ειρήνης ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία", στις 7.30 μμ στην Πλατεία Λαού. Κεντρικός εισηγητής ο γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" και μαθητές του 3ου Λυκείου, η Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι κοινοτήτων αλλοδαπών. Επίσης θα γίνει βράβευση έργων ζωγραφικής με αντιρατσιστικό θέμα, των μαθητών της Στ τάξης από 25 Δημοτικά Σχολεία του Κερατσινίου, ενώ θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την Αλβανία, τις Φιλιππίνες, την Αφρική, παραδοσιακούς χορούς από τον Πόντο. Συμμετέχουν επίσης οι Μανώλης Μανουσέλης και Μαριάνα Ζορμπά, που θα κλείσουν την εκδήλωση με καλό ελληνικό τραγούδι.
  • Η ΝΔΕ Περιστερίου διοργανώνει λαμπαδηδρομία στις 7.00 μμ από Θηβών και Παναγή Τσαλδάρη μέσα από τους κεντρικούς δρόμους και γειτονιές με μοίρασμα προκηρύξεων και κάλεσμα για τη Μαραθώνια Ππορεία.
  • Η ΝΔΕ Μαρουσίου διοργανώνει λαμπαδηδρομία - πικετοφορία στις 8.00 μμ από το Ηλιακό Χωριό στην πλατεία του Ηλεκτρικού σταθμού στο Μαρούσι. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • Οι Κινήσεις "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" του Δήμου Αθήνας,ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών σχολών, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και οι Επιτροπές Νέων των Σωματείων της Αθήνας διοργανώνουν πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας, που θα ξεκινήσει στις 6.30 μμ από την πλ. Κάνιγγος, για το μοίρασμα προκηρύξεων και κάλεσμα στη Μαραθώνια Πορεία.
  • Η ΝΔΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, ο Σύλλογος Γυναικών Κάτω Πατησίων πραγματοποιούν πικετοφορία ειρήνης, προπαγάνδισης της Μαραθώνιας Πορείας, στις 8.00 μμ από την Κριτοβουλίδου και Σημαντήρα και θα καταλήξει στην πλατεία Θυμαρακίων.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης - Κολωνακίου διοργανώνουν πικετοφορία που ξεκινά στις 6.30 μμ από την Πλατεία Κολωνακίου, με τη συμμετοχή των Συλλόγων Γυναικών και των Παραρτημάτων της Εθνικής Αντίστασης.
  • Η ΝΔΕ Πάτρας διοργανώνει πικετοφορία και εξορμήσεις στα σχολεία, καταγγελίας των ΝΑΤΟικών σχεδίων στα Βαλκάνια. Οι Σύλλογοι του Φυσικού και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας συμμετέχουν στην πικετοφορία στις 7.00 μμ στο Παράρτημα του Πανεπιστημίου (Πολυκλαδικό).

Το Σάββατο 16 Μάη

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση με τα 2ο, 5ο και 8ο Δημοτικά Σχολεία, με πολιτιστικό πρόγραμμα στην Πλατεία Δημαρχείου, στις 8.00 μμ.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βράβευση εκθέσεων μαθητών για την ειρήνη, απαγγελίες, χορευτικό και συναυλία με τη μεικτή χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δάφνης, ενώ συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση στην Πλατεία Γαρδένιας όπου παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη στις 6.30 μμ.Θα ακολουθήσει ομιλία στις 8.00 μμ με θέμα: "Βαλκάνια - Κύπρος" και η εκδήλωση θα κλείσει με παράσταση Καραγκιόζη από τον Κυριάκο Δεσύλλα.
  • Με την επιμέλεια του Συλλόγου Γυναικών Ηλιούπολης, τα παιδιά ζωγραφίζουν για την ειρήνη στον παιδότοπο της κεντρικής πλατείας από τις 6.00 μμ μέχρι τις 8.00 μμ.
  • Ο "Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης" διοργανώνει εκδήλωση στις 6.00 μμ στην πλατεία Αγ. Μαρίνας (τέρμα Λεωφορείων Ανθούπολης). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορευτικό συγκρότημα και συναυλία.
  • Η ΝΔΕ Γαλατσίου - Χαλανδρίου οργανώνουν μουσική εκδήλωση στις 8.00 μμ στην κεντρική πλατεία του Χαλανδρίου.
  • Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών οργανώνει συζήτηση με φιλειρηνικό περιεχόμενο, στις 12.00,στο ΕΚΑ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγίου διοργανώνει εκδήλωση - συναυλία στη Ροδοδάφνη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει αγώνες σκακιού Σιμουλτανέ με τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της πόλης στην αίθουσα Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών στις 6.00 μμ με συμμετοχή των πρωταθλητών Φαχιρίδου και Βαφέα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου διοργανώνει εκδήλωση στις 7.00 μμ στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης μαζί με τη ΝΔΕ, στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

Την Κυριακή 17 Μάη

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας διοργανώνει ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ για τη Νεολαία (2.000 μ.) στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, στους δρόμους της πόλης. (Αφετηρία στις 10.30 πμ, τερματισμός: Πλατεία Καπνεργάτη). Θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα. Για πληροφορίες στον κ. Κώστα Μακέδο τηλ. 837.574 και 838.058.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Εβρου διοργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μμ στην Αλεξανδρούπολη στο χώρο του φάρου και πορεία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.
Αλλες κεντρικές πορείες

Εκτός από την κορυφαία πορεία από τον Μαραθώνα στην Αθήνα, την Κυριακή 17 του Μάη πραγματοποιούνται και οι εξής πορείες ειρήνης σε άλλες περιοχές της χώρας.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαϊας διοργανώνει την καθιερωμένη διαδήλωση και πορεία προς την αμερικάνικη βάση του Αραξου την Κυριακή 17 Μάη.Οι αγωνιστές της Ειρήνης θα ξεκινήσουν στις 3 μ.μ. με δωρεάν πούλμαν και ΙΧ αυτοκίνητα από την πλατεία Γεωργίου. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 4.30 μ.μ. με αποκλεισμό της ΝΑΤΟικής βάσης. Στις 6.30 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση στην Κ. Αχαγιά. Στις 7.30 μ.μ. με αφετηρία τις Εργατικές Κατοικίες στην Ανθεια θα γίνει Πορεία Ειρήνης, η οποία θα καταλήξει στην Πλ. Ελευθερίας, όπου και θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

  • Οι Σύλλογοι του Φυσικού και των Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πάτρας συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στη ΝΑΤΟική βάση του Αραξου.

- Στη Λάρισα η πορεία Ειρήνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από τη Φαλάνη και θα καταλήξει στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου.

- Στο Βόλο η πορεία θα ξεκινήσει από την Ιωλκό και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου.

- Στην Καρδίτσα η πορεία θα ξεκινήσει από τη Σέλκιζα και θα τερματίσει την κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

- Στα Τρίκαλα στις 6.30 μ.μ. από την Κοινότητα Μεγαλοχωρίου και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στις 9 μ.μ. θα στηθεί λαϊκό πανηγύρι στην Ασκληπιού με τη συμμετοχή 15 δημοτικών μουσικών συγκροτημάτων.

- Στην Ικαρία η πορεία που διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού, θα ξεκινήσει από το Τσουράδο και θα καταλήξει στον Αγιο Κήρυκο.

Την επόμενη βδομάδα

- Στο Ακτιο,την Κυριακή 24/5,μεγάλη διαδήλωση έξω από την αμερικάνικη βάση.

- Στην Κομοτηνή οι Επιτροπές Ειρήνης όλης της Θράκης διοργανώνουν μεγάλη πορεία ειρήνης καταγγελίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια, την Κυριακή 24/5,με κατάληξη το πάρκο της πόλης, όπου θα γίνει εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στην πορεία οι οικοδόμοι

Ψήφισμα - κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας

Το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές καλεί όλους τους οικοδόμους και εργαζόμενους στα τεχνικά έργα, να πάρουν μαζικά μέρος στη Μαραθώνια Πορεία που θα γίνει την Κυριακή 17 του Μάη.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του επισημαίνει: "Για τους οικοδόμους και όλη την εργατική τάξη είναι πρωταρχικό ταξικό καθήκον και ζήτημα ζωής η συμμετοχή όλων μας και η ανάπτυξη του κινήματος ειρήνης για τη ματαίωση των καταστροφικών για τους λαούς σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών". Στη συνέχεια, οι οικοδόμοι τονίζουν αναφερόμενοι στην κατάσταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στα Βαλκάνια: "Με τη δημιουργία νέας εστίας πολεμικών συγκρούσεων, στο Κοσσυφοπέδιο, είναι ακόμα πιο άμεσος ο κίνδυνος γενίκευσης και επέκτασης του πολέμου σε όλη την περιοχή και εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν.

Η συμμετοχή της χώρας μας σε πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς γίνεται ακόμα πιο φανερή με τις αποφάσεις που πήραν οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών στη σύνοδο των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στη Ρόδο.

Η απόφαση για τη δημιουργία του στρατιωτικού χωροφύλακα της Ευρώπης, που θα λειτουργεί σαν ένας πρόσθετος κατασταλτικός μηχανισμός ταχείας επέμβασης, ο οποίος θα δρα συμπληρωματικά και για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, δεν έχει άλλο σκοπό από το να καταπνίγει τις αντιδράσεις των λαών στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και να στηρίζει την εξουσία των μονοπωλίων στην Ευρώπη". Καταλήγοντας, η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους στην ενωμένη πάλη για την ειρήνη και τη μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και υπογραμμίζει με έμφαση:

"Ολοι στη μάχη για να ματαιώσουμε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια για την εργατική τάξη και τους λαούς, να απαιτήσουμε, ΤΩΡΑ, να διαλυθεί το ΝΑΤΟ.

Κανένας Ελληνας φαντάρος να μην είναι έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Να φύγουν οι ιμπεριαλιστές από τη χώρα μας και τα Βαλκάνια. Ειρήνη και συνεργασία με όλους τους λαούς.

Να φύγουν οι ξένες βάσεις και τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα μας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φουντώνει η φιλειρηνική δραστηριότητα

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία ειρήνης, την Κυριακή 24 Μάη από το Στρατόπεδο "Νταλίπη",κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του φετινού Δεκαήμερου Ειρήνης που οργάνωσε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) σε συνεργασία με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ).

Στα πλαίσια των δεκαήμερων εκδηλώσεων, το Σάββατο 16 Μάη η ΝΔΕ οργανώνει μηχανοκίνητη πορεία ειρήνης, που θα ξεκινήσει από το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, με ενδιάμεσο σταθμό τη Νέα Σάντα Κιλκίς και θα καταλήξει στην πόλη του Κιλκίς. Το ραντεβού έχει οριστεί για τις 10 το πρωί. Μία ώρα αργότερα οι αγγελιοφόροι της ειρήνης θα ξεκινήσουν με μηχανές και αυτοκίνητα για να μεταφέρουν το μήνυμα αντίστασης στην επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει τη Νέα Σάντα του Κιλκίς σε έδρα της Βαλκανικής ΝΑΤΟικής Ταξιαρχίας. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην είσοδο του Κιλκίς, απ' όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία ειρήνης μέχρι την κεντρική πλατεία της πόλης με κυρίαρχο σύνθημά τους το: "Είμαστε νέοι δεν προσκυνάμε, στον ιμπεριαλισμό με αγώνες απαντάμε".

Την επόμενη Τετάρτη 20 Μάη,η Θεατρική Ομάδα της ΝΔΕ θα παρουσιάσει "Τις πανουργίες του Μπερτόλδου". Μια θεατρική παράσταση του Γ. Σκούρτη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ και θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Παιδαγωγικής Ακαδημίας (Αρχαιολογικού Μουσείου 29, απέναντι από το Γενί Τζαμί).

Παράλληλα, μέσα στο επόμενο εφταήμερο, οργανώνονται μικρές περιφερειακές εκδηλώσεις από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενεργοποίηση των κατοίκων της πόλης ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, να μετατρέψουν την περιοχή σε πολεμικό ορμητήριο για την εφαρμογή των σχεδίων τους στα Βαλκάνια.

Την Κυριακή 24 Μάη οι φίλοι της ειρήνης θα πορευτούν στα βήματα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Το αγωνιστικό ραντεβού ορίστηκε για τις 10 το πρωί έξω από το Στρατόπεδο "Νταλίπη" στο Φοίνικα. Από εκεί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Αγαλμα του Βενιζέλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ