ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ
Με αισιοδοξία στο συνέδριο του ΕΚΑ

Σύσκεψη αντιπροσώπων της παράταξης ενόψει του Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Την απόφασή τους να δώσουν τη μάχη για να αναδειχτούν στο 23ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του ΕΚΑ τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και να ενισχυθούν παραπέρα οι ταξικές δυνάμεις, εξέφρασαν οι ΕΣΑΚίτες - αντιπρόσωποι στο συνέδριο, που συμμετείχαν σε σύσκεψη που διοργάνωσε προχτές το απόγευμα η ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ.

Παίρνοντας το λόγο στη σύσκεψη ο Π. Σοφός,γενικός γραμματέας του ΕΚΑ, σημείωσε τρεις βασικούς τομείς δράσης της ΕΣΑΚ το επόμενο διάστημα: Τις απεργιακές κινητοποιήσεις, τη συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ και το συνέδριο του ΕΚΑ.Επισήμανε ότι η σημερινή τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας και η 24ωρη πανεργατική απεργία στις 27 του Μάη πρέπει και μπορούν να μετατραπούν σε κορυφαίες στιγμές του αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους ΕΣΑΚίτες, με όσες δυνάμεις έχουν στα συνδικάτα, να δώσουν βάρος στο να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προετοιμασίας της απεργίας.

Αναφορικά με την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ, που θα γίνει στις 13-14 Ιουνίου και την πορεία προς αυτή, επισήμανε ότι βασική κατεύθυνση είναι η ενοποίηση των τμημάτων της παράταξης (Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα, ΕΣΚ κ. ά.) και το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα της παράταξης σε πλατύτερες μάζες εργαζομένων.

Αναφερόμενος στο συνέδριο του ΕΚΑ, σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που προκύπτει και απ' το μεγάλο αριθμό εργαζομένων ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εκπροσωπεί. Επισήμανε ότι στα τρία χρόνια απ' το προηγούμενο συνέδριο ξεδιπλώθηκε από κυβέρνηση και βιομήχανους ολομέτωπη επίθεση σε βάρος εργασιακών δικαιωμάτων. Σημείωσε πως η ΕΣΑΚ αντιπάλεψε με τις δυνάμεις της αυτή την επίθεση και βρέθηκε κοντά στους εργαζόμενους, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις, που ουσιαστικά έγιναν ο ιμάντας για να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Σημειώνοντας πως "δε θεωρούμε τους αντιπροσώπους στο συνέδριο "ντανιασμένους" σε παρατάξεις", υπογράμμισε ότι η παρέμβαση της παράταξης στο συνέδριο θα επικεντρώσει στη συσπείρωση σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Απ' όλους τους ομιλητές εκφράστηκε η αισιοδοξία για ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο συνέδριο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ
Μέχρι τέλος Μάη η καταγραφή

Δε θα δοθεί παράταση, ενώ μόνο οι μισοί έχουν κάνει αίτηση

Καμία παράταση δε θα δοθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην προθεσμία καταγραφής των αλλοδαπών, η οποία λήγει στις 31 του Μάη, ενώ μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 300 χιλ. αλλοδαποί,οι μισοί δηλαδή από αυτούς που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στη χώρα μας.

Ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου δήλωσε χτες, σε συνέντευξη Τύπου προς τους εργατικούς συντάκτες, ότι οι υπόλοιποι αλλοδαποί, όσοι δεν καταγραφούν μέχρι το τέλος του μήνα, "οι ίδιοι έχουν κάνει την επιλογή να μη νομιμοποιηθούν".Απέφυγε, όμως, να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις απελάσεις αλλοδαπών, οι οποίες γίνονται ακόμα και αν έχουν τα χαρτιά, που αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει αίτηση καταγραφής, παραπέμποντας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για ανάλογες πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί παράταση μόνο για την κατάθεση των δικαιολογητικών εκείνων, που, ήδη, έχουν κάνει αιτήσεις.Η σχετική προθεσμία έληγε στις 31 Ιούλη και τώρα θα παραταθεί μέχρι το τέλος του Οκτώβρη.Επίσης, σε περίπτωση που αρμόδια υπηρεσία ευθύνεται για την καθυστέρηση έκδοσης των πιστοποιητικών υγείας και Ποινικού Μητρώου, ο αλλοδαπός θα μπορεί να πάρει τη "λευκή" ή την "πράσινη κάρτα", ενώ θα δίνεται άδεια εξόδου από τη χώρα γι' αυτούς που έχουν κάνει αίτηση, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους μετανάστες

Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 6.30 το απόγευμα και πορεία στη Βουλή ενάντια στη βία και το ρατσισμό, οργάνωσαν χτες από κοινού η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ,το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,η ΟΤΟΕ,η ΟΛΜΕ,κοινότητες μεταναστών και αντιρατσιστικές οργανώσεις.

Στόχος της συγκέντρωσης ήταν ν' αλλάξει το κλίμα που καλλιεργείται κατά των μεταναστών. Μεταξύ αυτών που μίλησαν στη συγκέντρωση, ένας Αλβανός μετανάστης δήλωσε: "Θέλουμε να αποδείξουμε - τόνισε μεταξύ άλλων - ότι οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Ο ρατσισμός στην Ελλάδα αποτελεί μια πραγματικότητα, που έχει γίνει "Λερναία Υδρα". Κάποιοι προσπαθούν να μπολιάσουν με το ρατσισμό τον ελληνικό λαό, ένα λαό που έχει ζήσει τη μετανάστευση και την πολιτική προσφυγιά. Ζητάμε την ισότιμη ένταξή μας στην κοινωνία και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση και την εργασία".

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε από τη ΓΣΕΕ η Ζ. Σώκου,επίσης εκπρόσωπος από την ΕΕΔΔΑ. Από το ΕΚΑ μίλησε ο Θ. Πατρίκιος.

  • Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λ. Αυδής,ο οποίος σε μήνυμά του, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δηλητηριάζουν την κοινωνική ζώη, παράγουν εγκλήματα και οδηγούν στην περιθωριοποίηση μεγάλες ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας. Ζητάμε τη νομιμοποίηση και την κοινωνική ένταξη των ξένων εργαζομένων, με πρώτο βήμα την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων".
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καθοδηγούμενη επίθεση κατά της ΕΣΑΚ

Σε μια καθοδηγούμενη "άνωθεν" επίθεση κατά της ΕΣΑΚ έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στον Πειραιά, και στελέχη της, της ΔΑΚΕ, καθώς και της ΑΠ. Στα πλαίσια αυτής της επίθεσης εντάσσεται και αφίσα που εμφανίστηκε στην Ακτή Μιαούλη, την οποία υπογράφουν σωματεία που ελέγχονται από τις παραπάνω παρατάξεις. Στην αφίσα οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ κατηγορούνται ως... "τραμπούκοι" (!), οι οποίοι "στρέφονται εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε στεριά και θάλασσα και το δημοκρατικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας"!

Η ΤΕ Πειραιά της ΕΣΑΚ,με ανακοίνωσή της, επισημαίνει: "Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και από κοντά η ΑΠ, μετά τα κατορθώματά τους με τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν οι δύο πρώτοι, φαίνεται ότι βρίσκονται σε σοβαρή σύγχυση για το τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα, ποιος κυβερνά, ποιος πουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις, ποιος απολύει, ποιος στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους διαδηλωτές".

"Είναι τουλάχιστον προκλητικό - αναφέρεται - να κατηγορούν την ΕΣΑΚ, για "τραμπουκισμούς" (!), όταν η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους εκπαιδευτικούς, στους υπαλλήλους της Ιονικής και στους εργαζόμενους του ΜΙΝΙΟΝ και γενικά χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να μην ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι.

Κατηγορούν την ΕΣΑΚ ότι στρέφεται εναντίον των δυνάμεων που υποστηρίζουν τη βιομηχανική ανάπτυξη, όμως δεν ξεκαθαρίζουν για ποια βιομηχανική ανάπτυξη μιλούν, όταν η κυβέρνηση με εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης συρρίκνωσε δραστικά τη ναυπηγική βιομηχανία, απέλυσε πάνω από 1.000 εργαζόμενους στα Λιπάσματα Δραπετσώνας και προωθεί το κλείσιμό τους με την υπογραφή αυτών των παρατάξεων. Ας πουν ποιοι επιχείρησαν τους λίγους εναπομείναντες εργαζόμενους του εργοστασίου Λιπασμάτων να τους κάνουν απεργοσπάστες την Πρωτομαγιά (αυτή την ενότητα της εργατικής τάξης εννοούν;) και ποιοι συνυπογράφουν με την κυβέρνηση στο πέταγμα των Ελλήνων ναυτεργατών στη στεριά και στην άρση του καμποτάζ".

"Οσο για τα περί "δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού της χώρας" που αναφέρουν - συνεχίζει η ανακοίνωση - προφανώς εννοούν την τελευταία σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης, δηλαδή, υποτίμηση της δραχμής και πούλημα δημόσιων επιχειρήσεων, κατάργηση 8ωρου και εργασιακών σχέσεων, διάλυση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι οικτρά γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν για πολύ να κοροϊδεύουν τους εργάτες. Και παλιότερα είχαμε Καρακίτσους και Διάκους, την ίδια μοίρα έχουν όλοι όσοι προδίδουν την τάξη τους. Την Πρωτομαγιά πήραν ένα μάθημα...".

Σύσκεψη Σωματείων Μετάλλου

Σε σύσκεψη καλούν όλα τα ΔΣ των Σωματείων Μετάλλου, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά και Ελευσίνας, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα του κλάδου όπως η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τα ασφαλιστικά ζητήματα που προωθούνται και έχουν την έκφρασή τους και στο ΕΤΕΜ και τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, που μπαίνουν από τη μεριά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Κι άλλη απόφαση για το "ΔΥΣΤΟΣ"

Υπεύθυνες για το ναυάγιο του τσιμεντάδικου ΔΥΣΤΟΣ και τον άδικο χαμό των 20 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό το σαπιοκάραβο, αναδεικνύονται ξανά η πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ και η ιδιωτική εταιρία "Ελληνικός Νηογνώμονας ΑΕ",από το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο χτες έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει ακόμα 5 οικογένειες πνιγμένων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Προγάκη αποτελεί τον τρίτο δικαστή που αποφαίνεται ότι αιτία για την ανατροπή του πλοίου στις 28 Δεκέμβρη 1996 και τον πνιγμό 17 ναυτεργατών, 2 γυναικών και ενός 10χρονου παιδιού, ήταν η κακή κατάσταση του πλοίου.Ωστόσο, η χτεσινή απόφαση είναι η πρώτη που πιθανολογεί ότι ευθύνη φέρει και ο πλοίαρχος, ενώ κάνει λόγο και για κακοκαιρία.

Σύμπνοια ΠΝΟ - εφοπλιστών

Σκόπιμα και εθελοντικά αφοπλισμένη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ξανακάθεται από αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας,ενώ επί έξι μήνες εισπράττει, όχι μόνο την αδιαλλαξία των εφοπλιστών, αλλά και τις προκλητικές αξιώσεις τους περί "αναδιάρθρωσης" της νομοθεσίας. Παρ' όλα αυτά, δεν αναφέρει λέξη για απεργιακές κινητοποιήσεις, έστω και στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ!

Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς προς τα μέλη της διοίκησης, ενημερώνει ότι στις 26 του μήνα, δηλαδή παραμονή της 24ωρης απεργίας, θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, για να ...εκτιμήσει την κατάσταση!

Στις διαπραγματευτικές συναντήσεις που έχουν καθοριστεί με τις εφοπλιστικές ενώσεις, αύριο Πέμπτη με την Ενωση Πλοιοκτητών Πορθμείων και την Παρασκευή με την Ενωση Εφοπλιστών Επιβατηγών Πλοίων,καθώς και με τηνΕνωση Ελλήνων Εφοπλιστών,θέμα συζήτησης θα αποτελέσει και ο Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92, που προβλέπει την άρση του προστατευτισμού (καμποτάζ) των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας. Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ και εφοπλιστές συμφωνούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο Κοινοτικός Κανονισμός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ