ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Η κοστολόγηση των αγροτικών προϊόντων

Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΚΙΣΑΣ,αγρότης - κτηνοτρόφος, κάτοικος της Κοινότητας Βασιλικών Πατρών, σε εκτενές γράμμα του μας δίνει μια εικόνα από τα προβλήματα της πλειοψηφίας των αγροτών, όχι μόνο στην περιοχή του, αλλά και πανελλαδικά. "... Οσοι κυβερνήσανε αυτή τη χώρα μέχρι σήμερα, την κοστολόγηση των αγροτικών προϊόντων πάντα άφηναν στους εμπόρους και τους βιομηχάνους. Ετσι αυτοί "νόμιμα" ανεβάζουν τις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές 2, 3 και 4 φορές περισσότερο. Για παράδειγμα, το αγελαδινό γάλα κοστολογείται στον κτηνοτρόφο γύρω στις 100 δρχ. το κιλό, ενώ οι καταναλωτές το πληρώνουν πάνω από 300 δρχ. το κιλό.

Από τότε που το δημόσιο καθόριζε την τιμή των αγροτικών προϊόντων, εμείς πουλούσαμε πάντα φθηνότερα από όσο μας στοίχιζαν.

Στην περιοχή μας, τα βασικά προϊόντα είναι το γάλα, το κρέας, τα δημητριακά, το ελαιόλαδο, τα σταφύλια. Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι ποτέ κανένα απ' αυτά τα προϊόντα δεν πουλήθηκε σε τιμή που να κάλυπτε το κόστος παραγωγής. Οσο δε, περνάνε τα χρόνια, τα προϊόντα μας χάνουν την αγοραστική τους δύναμη, σε σύγκριση με τα είδη που αγοράζουν οι αγρότες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 για να αγοράσει ο αγρότης ένα τρακτέρ 45 - 50 ίππων έπρεπε να πουλήσει 35.000 κιλά γάλα αγελάδας, ενώ για το ίδιο τρακτέρ σήμερα, πρέπει να πουλήσει 60.000 κιλά γάλα. Για ένα κιλό πετρέλαιο έπρεπε να πουλήσει 700 γραμμάρια γάλα αγελάδας, σήμερα για ένα κιλό πετρέλαιο πρέπει να πουλήσει 1.700 γραμ. γάλα. Για ένα τσουβάλι λίπασμα, έπρεπε να πουλήσουμε 7 κιλά γάλα, τώρα για το ίδιο λίπασμα πρέπει να πουλήσουμε 24 κιλ. γάλα. Και αυτή η ανοδική κλίμακα, αφορά όλα τα αγροτικά προϊόντα.

Ποτέ δεν αναγνωρίστηκε σε μας το κόστος παραγωγής, ούτε ο πληθωρισμός, καθώς γίνεται με όλους τους άλλους κλάδους παραγωγής.

Εκσυγχρονισμός, έργα υποδομής, με στόχο να παράγονται φθηνότερα και καλύτερα αγροτικά προϊόντα δε γίνονται με κυβερνητική παρέμβαση.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα χωριά μας είναι εντελώς αναχρονιστική. Μικρός κλήρος και πολυτεμαχισμένος και οι αγρότες με δικές τους εκτιμήσεις εκσυγχρονίζονται χωρίς σωστές εκτιμήσεις, πράγμα το οποίο έχει πολλές φορές αντιοικονομική εξέλιξη.

Η μόρφωση είναι μηδενική, τα περισσότερα δημοτικά σχολεία στην περιοχή μας είναι μονοθέσια. Δηλαδή τα παιδιά μας μένουν αγράμματα, ενώ πρέπει να ανταγωνιστούν στη ζωή τους με γίγαντες στη μάθηση και ειδίκευση στη διαδικασία της παραγωγής. Ετσι τα βλέπουμε τα πράγματα όσοι δεν αποβλέπουμε σε ρουσφετολογικά "βολέματα".

Εμείς οι αγρότες τα τελευταία 50 χρόνια, έχουμε κάνει μεγάλες προσπάθειες και ξεκινώντας από το τίποτα δημιουργήσαμε μια αγροτική οικονομία αυτάρκη σε ορισμένα προϊόντα, όπως είναι ψωμί, ρύζι, ζάχαρη στην κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού. Ενώ για την αγορά τους από το εξωτερικό αυτών των ειδών, θα πλήρωνε το δημόσιο τεράστια ποσά. Και μόνο γι' αυτό το λόγο θα έπρεπε το κράτος να είναι πιο δίκαιο απέναντί μας. Οι τρόποι που χρησιμοποιούνται σε βάρος μας θα επιδεινώσουν την οικονομία, δε θα τη σώσουν".

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Δεν "πουλάνε" τα μυαλά!

ΚΑΛ. ΜΠΟΥΡΝΗ,Ρόδος: "Στη Λευκωσία της Κύπρου από τις 3-5-98 έως 9-5-98, διοργανώθηκε η 15η Βαλκανική Ολυμπιάδα Μαθηματικών. Η 6μελής ελληνική ομάδα κατέκτησε 1 χρυσό μετάλλιο (το οποίο πήρε η κόρη μου Θεοδώρα Μπουρνή) και 5 αργυρά. Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα!!

Ο υπουργός κι ο υφυπουργός Παιδείας υποσχέθηκαν - μάλλον δήλωσαν - ότι τα παιδιά που θα κατακτούν μετάλλια σε Βαλκανική ή Διεθνή Ολυμπιάδα θα μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις.

Το ανάλογο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Φεβρουάριο, αλλά... "ξεχνούν" να το ψηφίσουν. Ετσι τα 3 από τα 6 παιδιά της Ολυμπιακής Ελληνικής Ομάδας κινδυνεύουν να μη συμμετάσχουν στην επόμενη Διεθνή Ολυμπιάδα, που θα γίνει τους προσεχείς μήνες στην Ταϊβάν, γιατί θα πρέπει να ασχοληθούν με τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Σας ρωτώ, δεν είναι άδικο; Δε θ' αναγκαστούν να φύγουν στο εξωτερικό; Ενα πελώριο "Γιατί;" συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα; Μήπως τα μυαλά δεν "πουλάνε";".

Για τις κατακτήσεις μας

ΦΩΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ,Ανω Ηλιούπολη, Αθήνα. Εμείς οι παλιοί εργαζόμενοι στην Ηλεκτρική Εταιρία "Πάουερ", τη σημερινή ΔΕΗ, με στεναχώρια βλέπουμε πως οι κυβερνώντες μας με μια απλή απόφαση θέλουν να μας καταργήσουν όλα αυτά τα δικαιώματα, που εμείς αποκτήσαμε με πολλούς σκληρούς αγώνες. Κάτω από τις προσταγές των Βρυξελλών, επιδιώκουν να "βάλουν χέρι" στο "οκτάωρο". Αυτό ισοδυναμεί με εγκληματική πράξη. Οι εργάτες στο Σικάγο πριν εκατό χρόνια έδωσαν τη ζωή τους γι' αυτή την τόσο σπουδαία και θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω, να θησαυρίζουν από την κλεμμένη δουλιά των εργαζομένων. Γι' αυτό εξαγοράζουν συνειδήσεις, δημιουργούν απεργοσπαστικές ομάδες, φροντίζουν να στέλνουν δικούς τους στις θέσεις - "κλειδιά", στα Σωματεία, Ομοσπονδίες, Βουλή.

Εμείς όμως δεν πρέπει να πέσουμε στη "λούμπα" που μας ετοιμάζουν. Πρέπει να συσπειρωθούμε γύρω από τα προοδευτικά σωματεία που μας εκπροσωπούν και δεν είναι πουλημένα. Να αγωνιστούμε μαζικά, γιατί - όπως τα πράγματα δείχνουν - μας περιμένουν δύσκολες μέρες.

Παραπληροφόρηση

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΛΛΙΝΙΑΤΗΣ,Αγιοι Ανάργυροι Αττικής. Πήρα μέρος στη φετινή μεγαλειώδη, αγωνιστική και ωραία εκδήλωση της 1ης Μάη στην πλατεία Συντάγματος, που διοργανώθηκε από πρωτοβάθμια Σωματεία Εργαζομένων Αθήνας. Με το γράμμα μου αυτό θέλω να καταγγείλω το πώς - για ακόμη μια φορά - διάφορα ΜΜΕ παρουσίασαν την είδηση.

Το MEGA CHANNEL έδωσε την παρακάτω είδηση: "Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΚΚΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του Αλ. Παπαρήγα". Μα πού είδαν την Αλέκα Παπαρήγα να απευθύνει χαιρετισμό στην πρωτομαγιάτικη εκδήλωση; Το μόνο που έκανε ήταν - κάτω στην πλατεία, στο πεζοδρόμιο - να απαντήσει σε ερωτήσεις ομάδας δημοσιογράφων που την πλησίασαν και να μιλήσει για τη σημασία της ημέρας κτλ.

Γιατί, λοιπόν, παραποίησαν την αλήθεια; Μήπως τους πείραξε που στο Σύνταγμα, εκτός από τους κομμουνιστές και τους φίλους του ΚΚΕ, υπήρχε πλήθος κόσμου που γύρισε τις πλάτες του στους νεροκουβαλητές των εργοδοτών -ψευτοσυνδικαλιστές και λοιπούς εργατοπατέρες;

"Σύγχρονος πολιτισμός"

Εντονα ερεθίσματα αναγκάζουν την ταπεινή μου πένα να αρθρώσει με ξέχωρη περίσκεψη την αθλιότητα, που ο.. "σύγχρονος πολιτισμός" συσσωρεύει όλο και περισσότερο στην παγιδευμένη, ταραγμένη κοινωνία μας.

Σκόρπια άθλια νόηση κυριαρχεί στους δύσκολους καιρούς μας: Πυρηνικά, πόλεμοι, μαφίες, φθορά, πεινασμένοι, ρύποι, ληστείες, ναρκωτικά, εγκλήματα...

Ολα αυτά, λένε, ο σύγχρονος πολιτισμός τα... "ευλόγησε". Και είναι αλήθεια πως από "εκείνους τους σοφούς μάγους", που κρατούν τα χαλινάρια του κόσμου και πλάθουν το "σύγχρονο πολιτισμό" στα μέτρα τους, εξαρτάται η επιδημία στις αρρωστημένες κοινωνίες και η όποια καλυτέρευση της ζωής και συμπεριφοράς του συνόλου των ανθρώπων όπου Γης.

Παράλληλα τα ερωτήματα των απλών ανθρώπων, που μ' αγανάχτηση διαμαρτύρονται.

Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος;

Κανένας βέβαια και απ' τους σημερινούς ηγέτες δεν κάνει τον κόπο να βγάλει απ' τα στραβά του χείλη το πούρο και να γνέψει για μια αναστροφή της κατηφόρας.

Πόσο.., σωστότεροι κι ανθρώπινοι θα ήταν ορισμένοι ανήσυχοι σημερινοί επιστήμονες, αν είχαν την ευαισθησία να κρατούν για λογαριασμό τους τις ανακαλύψεις και θεωρίες τους, που, απ' τα πειράματα τους αποδείχνεται, ότι θα χρησιμοποιηθούν απ' τους πολεμοκάπηλους κερδοσκόπους για την καταπίεση και τη φθορά της ζωής.

Οι κορυφές των Γραμμάτων και οι... υπεύθυνοι της πολιτείας, δυστυχώς, δε δείχνουν ιδιαίτερη δραστηριότητα να ανατρέψουν τη ροή της αθλιότητας.

Οι λογοτέχνες μας ως μέλη των συλλόγων τους πετυχαίνουν με πολλές παρακλήσεις μόνο τη δημοσίευση μερικών ποιημάτων και διηγημάτων τους σε κάποιο περιοδικό.

Για διαφήμιση των προοδευτικών βιβλίων "δεν περισσεύει" χρόνος. Ούτε κάνουν τον κόπο οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Πολιτισμού να σοφιστούν τα απαραίτητα για την ιδανική έλξη των ανθρώπων στο βιβλίο....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΤΤΑΣ

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Βούλα Αττικής

ΜΑΚΡΟΝΗΣΙ
Ο βράχος του τρόμου και της λεβεντιάς

Πολλά έχουν γραφεί για το Μακρονήσι και πολλά θα γραφούν ακόμα. Σαν Μακρονησιώτης και γω της απομόνωσης, αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω τη μαρτυρία μου, όπως την αντιλήφθηκα και όπως τη βίωσα στον αιματοβαμμένο αυτό βράχο.

Το Μακρονήσι, το κολαστήρι αυτό, σύμβολο ντροπής για την εποχή μας και τον τόπο μας, ήταν δημιούργημα της ξένης εξάρτησης και της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας, στενά δεμένης με τους δωσιλόγους.

Συγκέντρωνε την πείρα των αποικιακών στρατοπέδων, στρατοπέδων Μέσης Ανατολής, χιτλερικών και άλλων που υπήρχαν στη χώρα μας, με μοναδικό τους σκοπό, να κάμψουν τα οράματα του ΕΑΜ, που ήταν βαθιά ριζωμένα στην καρδιά του ελληνικού λαού. Κύρια επιδίωκαν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα και τη ραχοκοκαλιά του, που ήταν το ΚΚΕ. Γι' αυτό στις "δηλώσεις" που ζητούσαν απ' τους αγωνιστές, το πρώτο που ήθελαν ήταν, η αποκήρυξη του ΚΚΕ και των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ.

Εφάρμοσαν κάθε είδους βία, σωματική, ψυχολογική και ό,τι άλλο θα μπορούσε να σκαρφιστεί κάθε διεστραμμένο ανώμαλο μυαλό. Θα σταθώ μόνο σ' ένα παράδειγμα: Οταν μας πήγαιναν στην απομόνωση, μας περνούσαν απ' το θέατρο, το οποίο φωταγωγούσαν και μας έβαζαν εμπρός από τη σκηνή, μετά παρέτασσαν δυο σειρές ασφαλίτες απέναντί μας και μας φώναζαν έναν έναν επάνω και μας ζητούσαν να κάνουμε "δήλωση". Φυσικά δεν πετύχαιναν τον σκοπό τους και τότε άρχιζαν να κτυπούν. Μέχρι αναισθησίας! Υστερα με μια κλοτσιά μας πετούσαν απ' τη σκηνή.

Με το Μακρονήσι, προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν, όχι μόνο τους κρατούμενους, αλλά και ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Εκεί συγκρούστηκε η ανεξαρτησία με την εξάρτηση, η αξιοπρέπεια με την κτηνωδία, το δίκιο με την αδικία, η ηθική με την ανηθικότητα και η ανδρεία με τη δειλία. Γιατί μόνο δειλοί κτυπούν δεμένους και ανυπεράσπιστους.

Ταυτόχρονα όμως το Μακρονήσι, με την αντίσταση και την ακατάβλητη πίστη των κρατουμένων αγωνιστών, γινόταν ο φάρος που έδειχνε στο λαό το παράδειγμα του αγώνα και της θυσίας, για την προκοπή του τόπου.

Τα μηνύματα είναι διαχρονικά, ισχύουν και σήμερα. Ο λαός πρέπει να τα λάβει υπόψη του, ώστε να μη δημιουργηθούν ξανά, αλλά Μακρονήσια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ

Μπραχάμι

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΡΑΠΑΚΗ,Ν. Πεντέλη: Για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα που μας ζητάτε να αποταθείτε στην Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

- ΧΡΗΣΤΟ ΙΩΣΗΦΙΔΗ,Καβάλα: Το κείμενό σας "Βόννη ή Βερολίνο πρωτεύουσα της Γερμανίας", το πήραμε.

- ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΑΕΡΑΚΗΣ,Ηράκλειο Κρήτης: Εχουμε λάβει τα γράμματά σας.

- ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΤΡΟΝΙΚΑ,Αμπελόκηποι Αθήνας: Πήραμε το σημείωμά σας περί κράτους και Εκκλησίας.

- ΦΩΤΗ ΓΑΛΑΝΗ,Ηλιούπολη: Για το ιστορικό της Πρωτομαγιάς είχαμε πολλά αφιερώματα, όπως είναι φυσικό.

- ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΙΝΑΚΗ,εκπαιδευτικό, Ζάκυνθο: Το κείμενό σας "Εκκλησίας πάθη - κοινωνίας ψηφίσματα", το πήραμε.

Παράκληση στους επιστολογράφους

Σας παρακαλούμε: Να γράφετε κυρίως για προβλήματα. Τα γράμματά σας να είναι καθαρά, να διαβάζονται. Θα προτιμούσαμε να είναι δακτυλογραφημένα. Επίσης, τα γράμματα να είναι σύντομα και συγκεκριμένα, το πολύ μια δακτυλογραφημένη σελίδα, ή μιάμιση χειρόγραφη. Πολυσέλιδα και απεραντολόγα κείμενα δυσκολεύουν αφάνταστα τη δημοσίευσή τους στον περιορισμένο χώρο της "Επικοινωνίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ