ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 1998
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών

Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές τον Οκτώβρη του 1998 γίνονται σε συνθήκες όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας μας και πρέπει να αναφέρουμε ότι σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, αφού τα λαϊκά προβλήματα συνδέονται στενά με την κυβερνητική πολιτική.

Γίνεται έντονη προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης, να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όργανο εξυπηρέτησης της πολιτικής της και των κομματικών της επιλογών, που αφορούν την προβολή των υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές, όπως της Δαμανάκη και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Είναι γεγονός πως στην 4ετία που διανύουμε, εκτός από εξαιρέσεις, τα όργανα της ΤΑ προτίμησαν το δρόμο της προσαρμογής, αντί της αγωνιστικής πορείας για συσπείρωση των δημοτών για την υπεράσπιση του θεσμού της.

Εξαίρεση αποτελούν οι δήμοι και οι νομαρχίες όπου επικεφαλής βρέθηκαν κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι, που, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της εξουσίας, με τους αγώνες τους και τη στήριξη των δημοτών, εφάρμοσαν με συνέπεια τις προγραμματικές τους διακηρύξεις.

Εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες δεχτήκαμε και δεχόμαστε μεγάλη βοήθεια από δήμους και κοινότητες όπου ηγούνται κομμουνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι. Πολλοί εργάζονται ως επιστήμονες, ως τεχνικοί και πολλοί σε βοηθητικές εργασίες.

Οι επικείμενες εκλογές του Οκτώβρη, όπως αναφέραμε παραπάνω, γίνονται σε περίοδο όξυνσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν παύει να είναι ένας αντιπροσωπευτικός θεσμός, με μεγάλη προσφορά στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης. Αυτήν την ΤΑ καλούμαστε να αναδείξουμε εμείς οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες, καθώς και ο κάθε δημοκράτης πολίτης. Και αυτούς τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από το ΚΚΕ πρέπει να ψηφίσουμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΥΤΖΗΣ

Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΕΠΠ

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Μαραθώνια πορεία

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,συνταξιούχος Μεταλλουργός, Αθήνα. Η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της 17ης Μάη 1998, ήταν κάτι το πρωτοφανές. Η αθρόα συμμετοχή του κόσμου και μάλιστα της νεολαίας, με εντυπωσίασε και με γέμισε αισιοδοξία. Εκείνο όμως που με απογοήτευσε και με γέμισε θυμό, ήταν η απουσία των ΜΜΕ, εκτός του "Ρ" και του "902".

Η απρέπεια αυτή και η βουβή στάση των υπευθύνων των Μέσων Ενημέρωσης, τους καταδικάζει για ακόμα μια φορά στη συνείδηση όλου του προοδευτικού και φιλειρηνικού κόσμου.

Ο στρουθοκαμηλισμός του κατεστημένου δεν οδηγεί πουθενά, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα οι Ειρηνοπορείες - Μαραθωνοπορείες που άρχισαν εδώ και πολλά χρόνια, είναι αναπόσπαστα δεμένες με το γενικότερο κίνημα Ειρήνης στον τόπο μας και τη θέληση του ελληνικού λαού για ειρηνική ζωή. Ετσι εκδηλώνει κάθε χρόνο με τη Μαραθώνια Πορεία - και σε ανάμνηση και τιμή του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη που έπεσε δολοφονημένος από το παρακράτος της Δεξιάς - τη θέλησή του για αγώνα ενάντια στους νοσταλγούς των πολέμων και ό,τι κακό συνεπάγεται από αυτούς.

Πρέπει να γνωρίζουν οι "άρχοντες", ντόπιοι και ξένοι, ότι η ειρήνη δεν έχει "χρώμα", έχει τη δύναμη των λαών του πλανήτη μας, που αγωνίζονται γι' αυτήν.

Βαλκάνια

ΑΝΘΙΤΣΗΣ ΑΝΘΙΤΣΗΣ, Βέροια. Οι βαλκανικοί λαοί είναι τα θύματα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που αποσταθεροποιούν την ειρήνη και δημιουργούν μαύρα σύννεφα πολέμου στον ουρανό των χωρών τους. Η γεωγραφική τους θέση, που είναι κλειδί στην Ευρώπη για τη Μέση Ανατολή, τους κάνει να γίνονται εστίες πολέμων.

Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, ας μην ξεχνάμε, ξεκίνησαν από τα Βαλκάνια και οι πληγές από αυτούς, ακόμα δεν έχουν κλείσει. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τους πολεμοκάπηλους που δημιουργούν καταστάσεις κινδύνου ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.

Με την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και στη Σ. Ενωση, στα Βαλκάνια έχουν ανάψει πόλεμοι εθνικιστικοί που τους υποδαυλίζουν και τους τροφοδοτούν οι ιμπεριαλιστές Αμερικής και Ευρώπης για τα δικά τους συμφέροντα. Ο Μαρξ έλεγε: "Οσο σε πιο λίγα χέρια συγκεντρώνεται το κεφάλαιο, τόσο πιο κοντά είναι ο πόλεμος".

Οσο κρατούσε το σοσιαλιστικό σύστημα με επικεφαλής τη Σ. Ενωση, υπήρχε ειρήνη και ησυχία στα Βαλκάνια, οι δε λαοί τους ζούσαν μονιασμένοι. Ούτε μαφιόζοι, ούτε έμποροι ναρκωτικών, ούτε έγκλημα υπήρχε σε τόση μεγάλη έκταση, ώστε να κάνουν "εξαγωγή" και στη δική μας χώρα. Ομως οι ιμπεριαλιστές ξέρουν να παίζουν καλά το παιχνίδι της αντιπαράθεσης και διχόνοιας των λαών, στο τέλος τούς ρίχνουν στην αιματηρή περιπέτεια του πολέμου.

Δεν ενδιαφέρονται για τα προβλήματά μας

Η ανεργία μαστίζει πολλές χιλιάδες Ελληνες πολίτες, που μαζί με τους χαμηλόμισθους, υποαπασχολούμενους και συνταξιούχους, έχουν καταλάβει ότι για να επιβιώσουν πρέπει σκληρά ν' αγωνιστούν και μαζικά να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή.

Γι' αυτό και η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τους ξυλοδέρνει με τα ΜΑΤ, την Αστυνομία και όλες τις δυνάμεις "καταστολής", ξεχνώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις και πολύ περισσότερο τις προγραμματικές διακηρύξεις της.

Υποσχέθηκαν ότι η πολιτική που "θα" ασκούσαν θα ήταν φιλολαϊκή σοσιαλιστική και θα διατηρούσαν τις κρατικές επιχειρήσεις, θα ψήφιζαν την απλή αναλογική, θα τακτοποιούσαν τις συντάξεις των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων και τα "θα" τέλος δεν είχαν.

Και όμως, μέχρι σήμερα που είναι στην εξουσία δεν έχουν εκπληρώσει ούτε το ένα τρίτο των υποσχέσεων που έδωσαν. Μια πτυχή των υποσχέσεων αφορά και τους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί πλήρως ηθικά και υλικά. Οι δε πολιτικοί πρόσφυγες από τη Ρουμανία αργοπεθαίνουν με την εγκληματική αδιαφορία των υπεύθυνων που τους υποσχέθηκαν συντάξεις, τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει.

Επίσης, αδικαίωτοι και μη επαναπατρισθέντες είναι οι χιλιάδες σλαβόφωνοι, οι οποίοι όσο ζούσαν στην Ελλάδα πήγαιναν στο στρατό, πολέμησαν στην Αλβανία, πήραν μέρος στον ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, εντάχθηκαν στο ΔΣΕ και γι' αυτό έγιναν μη Ελληνες και τους απαγορεύεται να γυρίσουν στην Ελλάδα.

Την κυβέρνηση Σημίτη δεν την ενδιαφέρει καθόλου τι ζητά ο λαός, αρκεί να εκπληρώνονται οι εντολές των Βρυξελλών. Ομως, ας νομίζουν ότι θα ξεγελάνε και θα κοροϊδεύουν τον δεινοπαθή λαό με τα ψέματα και τα αμέτρητα "θα", αργά ή γρήγορα θα ξεσκεπαστούν τελείως τα ψέματά τους.

ΤΣΑΟΠΟΥΛΟΣ

Κατερίνη

Παιδική εργασία!

(Μια καλοστημένη φιέστα)

Πλατεία Συντάγματος, 7 Μάη, το απόγευμα και το σκηνικό έχει στηθεί. Η εξέδρα που θα φιλοξενήσει - υποτίθεται - τα παιδιά - οδοιπόρους είναι λουσμένη στο φως των προβολέων.

Οι κάμερες στημένες, η Μπάντα του Δήμου Αθηναίων περιμένει και η παιδική χορωδία του Τρίτου Προγράμματος έτοιμη να πλαισιώσει το θέαμα.

Μπροστά στην εξέδρα, απλωμένες καμιά 200ριά καρέκλες και πίσω απ' αυτές, δυο πανό απλωμένα, χωρίς υπογραφή, καταγγέλλουν την παιδική εργασία. Κάποιες δεσποινίδες μοιράζουν στον κόσμο ανακοινώσεις, ανυπόγραφες και αυτές. Το περιεχόμενό τους είναι "μελό", το μόνο που "αξίζει" είναι η πληροφορία πως η πορεία των παιδιών σκοπό έχει, μεταξύ των άλλων, να υποστηρίξει και τα θετικά μέτρα που θα παρθούν από τους εργοδότες!

Γύρω στις 8 μμ και παρουσία 500 περίπου ατόμων, πάνω στην εξέδρα, εμφανίζονται οι εκπρόσωποι της πολιτείας. Η υφυπουργός Ανάπτυξης, ο γενικός γραμματέας της Νέας Γενιάς, ο δήμαρχος της Αθήνας, η εκπρόσωπος του Ιδρύματος κ. Μαραγκοπούλου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Πολυζωγόπουλος. Στην άλλη άκρη της εξέδρας βρίσκονται οι εκπρόσωποι της πορείας και τα παιδιά - σκλάβοι.

Ο κ. Αβραμόπουλος καλωσορίζει τους μικρούς οδοιπόρους, πληροφορώντας τους ότι βρίσκονται στην Αθήνα, την "Πρωτεύουσα της Ευρώπης" και του "πολιτισμού", και τους τονίζει ότι για την παιδική εργασία φταίνε τα "οργανωμένα και άπληστα συμφέροντα". Κλείνοντας, τους καλεί να "θεωρήσουν την πόλη μας δική τους".

Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος είπε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα έσοδα από την παιδική εργασία - σκλαβιά, είναι μεγαλύτερα από το εμπόριο ναρκωτικών και η αλλαγή, τόνισε, είναι πραγματοποιήσιμη γιατί δεν απαιτούνται πολλά κονδύλια. Σκεφτείτε να χρειάζονταν πολλά κονδύλια για τα μέτρα, ούτε καν θα το συζητούσαν!

Οσο για την υφυπουργό Ανάπτυξης, αφού διαπίστωσε ότι τα παιδιά είναι "τρυφερές υπάρξεις", κάλεσε τον κόσμο να "αφυπνιστεί".

Από το υφυπουργείο Νέας Γενιάς, ο κ. γενικός, εκτός των άλλων, διαπίστωσε ότι "χρειάζεται πίεση και αλληλεγγύη", χωρίς να μας ξεκαθαρίσει ποιος θα πιέσει ποιον.

Με τον τελευταίο όμως ομιλητή, πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τα "πράγματα μπήκαν στη θέση τους", όταν υπογράμμισε ότι "για να αλλάξουν αυτά, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς". Τέλος, υπέδειξε ότι "όλοι μας πρέπει να ξαναπάμε στο σχολείο". Και η παιδική χορωδία έψαλε τον "Υμνο του Δαβίδ".

Ομολογουμένως, η φιέστα ήταν καλά στημένη. Κανείς δεν τόλμησε να καταδείξει την αιτία του προβλήματος. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού όλοι τους υπηρετούν το βάρβαρο σύστημα του καπιταλισμού; Η οργανωτική τους επιτροπή απαρτίζεται, μεταξύ των άλλων, από το ΣΕΒ, τη ΧΕΝ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ, τον Οργανισμό Πρόνοιας και πάει λέγοντας.

Ευχολόγια και φαρισαϊσμός. Και επειδή είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το μέγα αυτό κοινωνικό πρόβλημα, ζητούν ελεημοσύνη από τους εκμεταλλευτές, να δώσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στους εκμεταλλευόμενους.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε: Τι φταίει; Και τι πρέπει να γίνει;Ομως, όσο υπάρχει καπιταλισμός, το πρόβλημα θα οξύνεται. Και η κατάσταση θ' αλλάξει, μόνο όταν γκρεμίσει το σύστημα αυτό. Και ασφαλώς το γκρέμισμα αυτό δε γίνεται με ευχές και ύμνους του Δαβίδ, ούτε με ικεσίες στους εκπροσώπους τους συστήματος. Γίνεται με τους λαούς ενωμένους και αγωνιζόμενους. Και όπως λέει και το τραγούδι: "Μ' επανάσταση θα διώξουμε τη σκλαβιά"!

ΘΩΜΑΣ ΚΑΤΣΑΝΟΣ

Οικοδόμος

Αθήνα

Με ευχολόγια και φαρισαϊσμούς δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο κοινωνικ

Με ευχολόγια και φαρισαϊσμούς δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της παιδικής εργασίας και εκμετάλλευσης, που είναι γέννημα του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΚΩΣΤΑ ΛΑΒΑΡΗ,Ανω Ηλιούπολη Αθήνα: Λάβαμε το σημείωμα και τα κείμενα που μας στείλατε.

- ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΑΤΣΑΓΕΩΡΓΗ,Μπραχάμι Αθήνα: Αυτά που αναφέρετε στο γράμμα σας, με αφορμή το πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τα έχουμε γράψει σε πάρα πολλά δημοσιεύματά μας.

- ΚΑΙΤΗ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ,Ηλιούπολη Αθήνα: Πήραμε το γράμμα σας. Μπορείτε να γράψετε στον ίδιον.

- ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΑΚΑΚΗ,Μεσκλά Χανίων Κρήτης: Παίρνουμε συχνά τους στίχους σας.

- ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ,Πύργος Ηλείας: Για τα σημειώματά σας, ισχύει η παράκλησή μας που δημοσιεύουμε προς τους επιστολογράφους.

Ευχαριστήριο

Προς τον διευθυντή του Νοσοκομείου "ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ" Νέας Ιωνίας, Κωνσταντίνο Μπιλιάνη, απευθύνει την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή του ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΧΤΑΡΑΣ, Θανασουλοπούλου 71, Ελευσίνα: "Κύριε Διευθυντά, νοσηλεύτηκα στο Νοσοκομείο σας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου προς τους γιατρούς των δυο κλινικών, Β' Παθολογική και Β' Χειρουργική Κλινική: Ευστράτιο Βαρσαμή, Νικόλαο Κομιτόπουλο, Ηλία Κόνιαρη, Τιμολέοντα Κακαβούλη και Δέσποινα Κατρίνη, με τη βοήθεια των οποίων αποκαταστάθηκε πλήρως η υγεία μου.

Επίσης, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους εργαστηριακούς γιατρούς κ.κ. Ιωάννη Μελά, Αλίκη Κηλαηδόνη, Ιωάννα Γκιγκόντη, Ιωάννη Καραγιάννη, Ηλία Κουλεντιανό. Στο νοσηλευτικό και λοιπό Πποσωπικό και ιδιαιτέρως στις προϊσταμένες των δυο Τμημάτων, Σπυριδούλα Νταντούμη και Θεοδώρα Καρατσουράκη.

Δεχτείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την καθαριότητα, την τάξη, το συντονισμό και την άριστη λειτουργία του Νοσοκομείου".

Παράκληση στους επιστολογράφους

Σας παρακαλούμε: Να γράφετε κυρίως για προβλήματα. Τα γράμματά σας να είναι καθαρά, να διαβάζονται. Θα προτιμούσαμε να είναι δακτυλογραφημένα. Επίσης, τα γράμματα να είναι σύντομα και συγκεκριμένα, το πολύ μια δακτυλογραφημένη σελίδα, ή μιάμιση χειρόγραφη. Πολυσέλιδα και απεραντολόγα κείμενα δυσκολεύουν αφάνταστα τη δημοσίευσή τους στον περιορισμένο χώρο της "Επικοινωνίας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ