ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
"Τιτανικός" σε αντιλαϊκή ρότα

Με την κυβέρνηση επισήμως να επιχειρεί να ρίξει κάπως τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον κοινοτικό επίτροπο Χρ. Παπουτσή και τη γνώριμη τακτική, για ό,τι δε θέλει να πει ο Κ. Σημίτης να "αναλαμβάνει δράση" και να το λέει ο Ε. Γιαννόπουλος, συντηρήθηκε χτες ο "καβγάς" στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μεταξύ ηγεσίας και "εσωκομματικής αντιπολίτευσης".

Από την πλευρά του, ο Δ. Ρέππας, που κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα τεκταινόμενα των τελευταίων 24ώρων, επανέλαβε τη σταθερά επικριτική θέση της κυβέρνησης έναντι του Χρ. Παπουτσή, δηλώνοντας ότι οι αναφορές του αφορούν τον πολιτικό και όχι τον επίτροπο... Με αυτό το λεκτικό σχήμα, επιχείρησε να προσπεράσει τη στήριξη που παρασχέθηκε προχτές από τον Ζ. Σαντέρ στον κοινοτικό επίτροπο και στο δικαίωμά του να έχει άποψη για την εσωτερική ελληνική πολιτική ζωή. Οταν, δε, ρωτήθηκε για την εικόνα που εμφανίζει το κυβερνητικό κόμμα προς τα έξω, μίλησε για "εικόνα που αδυνατίζει την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση" για να συμπληρώσει, πάντως, ότι "η κυβέρνηση στηρίζεται στη μεγάλη πλειοψηφία (σ.σ.: κατά συνέπεια, όχι στην απόλυτη πλειοψηφία...) του συνόλου των κοινοβουλευτικών δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ".

Από την πλευρά Ε. Γιαννόπουλου,τώρα, συνεχίστηκε σε υψηλούς τόνους η επίθεση προς τον κοινοτικό επίτροπο για τον οποίο είπε "τι δουλιά έχει ο κ. Παπουτσής;" να μιλά για την εσωτερική πολιτική ζωή, ο οποίος, συνέχισε,"προωθήθηκε από την παραεξουσία και την παρακυβέρνηση", επί Αντρέα Παπανδρέου... Ο υπουργός Δικαιοσύνης, δε, αναφερόμενος στους Κ. Κουλούρη, Π. Κρητικό και Μ. Δασκαλάκη, τους κατάγγειλε ότι λειτουργούν "άνευ ηθικού φραγμού"... ενώ επιτέθηκε και στον Λ. Βερυβάκη για τις υβριστικές δηλώσεις του εναντίον του Θ. Πάγκαλου. "Μη υβρίζετε για να μην υβρισθείτε", ήταν η απάντηση του Λ. Βερυβάκη, ενώ ο Μ. Δασκαλάκης έκανε λόγο για "εκσυγχρονισμό" που "πνέει τα λοίσθια"...

Στο παραπάνω κλίμα, ήρθε να προστεθεί χτες και μια "ομιλία ισορροπιών" από τον Κ. Σκανδαλίδη, που, σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Α Αθήνας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για "σύνδρομο του Τιτανικού" που επικρατεί στο κόμμα του, για καταστάσεις που δηλώνουν ότι "δε φαίνεται ότι μπορούμε να πάμε όλοι μαζί", για να καταλήξει εφιστώντας την προσοχή στους κινδύνους για μια γενικότερη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ μετατραπεί σε"άθροισμα μικρών κομματιδίων", δεδομένου, όπως είπε, ότι "το διπολικό κομματικό σύστημα εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική μας πορεία". Μια πορεία, έκδηλα αντιλαϊκή, που για να μη μετατραπεί σε μπούμερανγκ για όσους την υπηρετούν και την επιβάλλουν, απαιτείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον γραμματέα του κυβερνητικού κόμματος.

ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΟΖΑΝΗΣ
Με την ανοχή των "συμμάχων" η παραβίασή της

Συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για το διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Με τις παραβιάσεις της Συνθήκης της Λοζάνης από μέρους της Τουρκίας, στο σκέλος που αφορά την προστασία των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, ασχολήθηκε χτες η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Στην επιτροπή κλήθηκαν και ανέπτυξαν τις θέσεις τους εκπρόσωποι των Συλλόγων Κωνσταντινουπολιτών και, σύμφωνα με όσα είπαν, αποτέλεσμα των διώξεων των Ελλήνων ήταν από τις 110.000 που ζούσαν το 1964 στην Κωνσταντινούπολη να έχουν μείνει σήμερα λιγότεροι από 2.000, από τους οποίους οι 300 στο Ελληνικό Γηροκομείο. Οι δε μαθητές από 15.000 το 1923 περιορίστηκαν στους 200 σήμερα. Οι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν σε μία σειρά διώξεις που υπέστησαν οι Ελληνες, κατηγορώντας όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που δεν έκαναν το παραμικρό, υπακούοντας, όπως είπε ο καθηγητής Ν. Σαρρής, "στις πέραν του Ατλαντικού εντολές".

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε ότι οι διώξεις αυτές έχουν συγκεκριμένο "φόντο", τονίζοντας ότι η καταγγελία των σφαγών πάσχει εάν δεν αναδειχτεί και ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, είτε αυτοί ήταν οι Αγγλοι είτε οι Αμερικανοί. Πρέπει να φτάσουμε στη ρίζα, τόνισε, και όχι να "χτυπάμε το σαμάρι αντί για το γάιδαρο". Τα γεγονότα, είπε, δείχνουν ότι οι σφαγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν δεν υπήρχε η ενθάρρυνση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τονίζοντας ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων δεν ακολουθείται μόνο σήμερα από "τους συμμάχους μας". Σχολιάζοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην επιτροπή ότι πρέπει να ενημερωθεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για τους διωγμούς των Ελλήνων, τόνισε ότι οι "σύμμαχοι" τα γνωρίζουν όλα αυτά όπως γνωρίζουν και τι γίνεται σήμερα στην Τουρκία, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν.

Η στάση του "γιες μεν" έχει αποδειχτεί καταστροφική, είπε, καθώς οι "σύμμαχοι" θέλουν να ελέγχουν την περιοχή είτε μέσω της Ελλάδας είτε μέσω της Τουρκίας. Αν, τόνισε, αντί της υποταγής, θέταμε αποφασιστικά τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, τότε θα το σκέφτονταν οι "σύμμαχοι" να ακολουθήσουν την τακτική των ίσων αποστάσεων. Ηρθε ο καιρός, κατέληξε, ο ίδιος ο λαός να αντισταθεί στο "γιες μεν", να πει ΟΧΙ, προκειμένου να υπερασπίσουμε τα συμφέροντά μας.

Από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τέθηκε ζήτημα σύνταξης "Μαύρης Βίβλου" για το διωγμό των Κωνσταντινουπολιτών. Δεν έλειψαν και οι εθνικιστικές κραυγές για "βάρβαρους και απολίτιστους Τούρκους", ενώ ο Στ. Παπαθεμελής έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει το λεξικό του Γ. Μπαμπινιώτη επειδή αναφέρει ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκική πόλη!

Να ενισχυθούν οι μονάδες απεξάρτησης!

Η Επιτροπή της Βουλής για τα Ναρκωτικά άκουσε χτες το ΚΕΘΕΑ

Το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των μονάδων απεξάρτησης, έθεσαν χτες οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, που παρέστησαν στην Επιτροπή της Βουλής για το θέμα των ναρκωτικών.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς σημείωσε χαρακτηριστικά πως από τον προϋπολογισμό του 1998 το Κέντρο ζήτησε 3 δισεκατομμύρια δραχμές, όμως τα κονδύλια που τελικά εγκρίθηκαν ήταν περίπου ένα δισεκατομμύριο δραχμές, γεγονός που εξαναγκάζει για μια χρονιά ακόμα το Κέντρο να μην μπορεί να προχωρήσει στην παραπέρα επέκτασή του. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Γ. Νοταρά, ο οποίος είπε πως στα κέντρα απεξάρτησης "πρέπει να δοθούν μέσα αντίστοιχα με το μέγεθος του προβλήματος των ναρκωτικών, που συνεχώς αυξάνεται".

Στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Κέντρου ρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του ιδρύματος και απαντώντας επισήμανε πως με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει για όσους ολοκληρώνουν τη θεραπεία απεξάρτησης μετά από πέντε χρόνια "τα ποσοστά είναι ικανοποιητικά", όμως χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες.

Ειδικά για το ενδεχόμενο αλλαγής της ισχύουσας νομοθεσίας σχετικά με την ινδική κάνναβη, που είναι χαρακτηρισμένη ως παράνομη ουσία, ο Γ. Νοταράς δήλωσε ότι το ΚΕΘΕΑ βλέπει αρνητικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού "θα δημιουργήσει προβλήματα στην πρόληψη". Οσον αφορά δε τα προγράμματα που στηρίζονται στη χορήγηση μεθαδόνης, ο πρόεδρος του Κέντρου επισήμανε πως η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας δε βοηθάει στην καταπολέμηση των ναρκωτικών "όταν πρόκειται για συντήρηση", παρατηρώντας πάντως πως "όλες οι μέθοδοι πρέπει να επιχειρηθούν". Σε ερώτηση πάντως γιατί δε γίνονται τέτοια προγράμματα στα πλαίσια του ΚΕΘΕΑ, απάντησε ότι "φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ είναι η απεξάρτηση"!

Τέλος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Βλασσόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα προγράμματα που υπάρχουν με τη χρήση του υποκατάστατου Ατρεξόλη, που έχει δημιουργήσει έντονες διαμαρτυρίες. Από την Επιτροπή τέλος αποχώρησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Σούρλας, μετά από φραστικό επεισόδιο που είχε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδάτο.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα

Η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" οργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Πάρνηθα την Κυριακή 7 Ιούνη,με αναχώρηση στις 8.00 πμ από την πλατεία Κάνιγγος και επιστροφή στις 8.00 μμ.Η ΝΔΕ προτρέπει τους νέους και τις νέες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της, να γνωρίσουν το φυσικό αυτό δρυμό και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την προστασία του και την πολύπλευρη αξιοποίησή του.

Για πληροφορίες και συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις τοπικές κινήσεις της ΝΔΕ και στο τηλέφωνο 3827.303.

Πολιτιστική εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης καλεί γυναίκες και άνδρες, νέες και νέους και τα παιδιά σε πολιτιστική εκδήλωση για την ΕΙΡΗΝΗ στο υπαίθριο θέατρο του άλσους Ν. Σμύρνης, που γίνεται το Σάββατο 6 του Ιούνη, ώρα 8 μμ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Στο πρώτο μέρος, χορούς με το εκλεκτό χορευτικό της Ενωσης Ποντίων Σούρμενων Δήμου Ελληνικού.

Στο δεύτερο μέρος, παράσταση Καραγκιόζη με την ξεκαρδιστική κωμωδία "Το δέντρο της ειρήνης".

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Επιτροπής Ειρήνης Ν. Σμύρνης και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Σύσκεψη για ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας.

Η σύσκεψη κράτησε δυόμισι ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε πως σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ενώ την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Συμμαχίας η αντίστοιχη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών. "Σ' αυτές τις συναντήσεις, είπε ο Θ. Πάγκαλος, διεξάγονται σημαντικές συζητήσεις για την ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα, το μέλλον των αμυντικών οργανισμών και θεωρήσαμε σκόπιμο να έχουμε μια ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό για να χαράξουμε την περαιτέρω στάση μας".

Ο υπουργός Αμυνας στις δηλώσεις του προσδιόρισε ακόμη περισσότερο το αντικείμενο της συζήτησης, λέγοντας πως "είναι τέτοια η εποχή, που χρειάζεται να γίνονται τακτικές συζητήσεις για όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις στα θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό, συνέχισε, το αξιοποιήσαμε επαρκέστατα, συζητώντας για όλα τα θέματα που μας αφορούν και για τα θέματα τις περιοχής μας τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως είναι το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ