ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι εκπαιδευτικοί
  • Παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 10 Ιουνίου. Πολιτιστική εκδήλωση το Σάββατο
  • Κινήσεις αντιπερισπασμού από το υπουργείο Παιδείας

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται καθηγητές και δάσκαλοι ενόψει της απεργίας τους τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών που ξεκινά σε μία βδομάδα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας, αμήχανο μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, προχώρησε σε δημαγωγικές εξαγγελίες για πρόσληψη αναπληρωτών, σε μια προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο των εκπαιδευτικών.

Οπως είπαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, είναι μεγάλη η ανταπόκριση των καθηγητών και των δασκάλων στο κάλεσμα να μη στελεχώσουν το μηχανισμό του διαγωνισμού. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε χαρακτηριστικά ότι η ανταπόκριση των δασκάλων και των νηπιαγωγών ήταν καθολική, ενώ ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ είπε ότι με έγγραφα των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τα σχολεία αναζητούνται επιτηρητές την τελευταία στιγμή. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας δήλωσε τη συμπαράσταση των υπαλλήλων του υπουργείου στον αγώνα των εκπαιδευτικών και τόνισε ότι δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να "χρησιμοποιεί" τους κλάδους εργαζομένων του υπουργείου Παιδείας, ιδίως όταν υπάρχουν κινητοποιήσεις.

Οι εκπαιδευτικοί ξεκινούν τον αγώνα τους με μία πολιτιστική - πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 6 Ιουνίου στο Πεδίον του Αρεως. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναυλία με τον Ηλ. Λιούγκο και τη "Ρεμπέτικη Κομπανία", θεατρικά δρώμενα σε κείμενα Μπέρτολτ Μπρεχτ από το "Ρομάντσο της Πεντάρας" με την Μάνια Παπαδημητρίου, θεατρική παράσταση από το Θίασο Εκπαιδευτικών της Καλύμνου με το έργο "Τα όμορφα σχολεία όμορφα καίγονται", έκθεση γελοιογραφίας με εκπαιδευτικά θέματα, ενώ θα λειτουργεί παιδότοπος. Την Τετάρτη 10 Ιουνίου,στις 7 το απόγευμα θα γίνει παλλαϊκό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, που συνδιοργανώνεται από εκπαιδευτικούς φορείς με συμμετοχή εργαζομένων. Οπως είπαν χτες στη συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, τα μηνύματα που έφταναν ήταν ότι το συλλαλητήριο θα είναι ιδιαίτερα μαζικό.

Σε ό,τι αφορά τη δράση τους τις μέρες του διαγωνισμού, έχουν ήδη προγραμματιστεί συγκεντρώσεις στα εξεταστικά κέντρα τις μέρες του διαγωνισμού, στις οποίες εκτός από τους εκπαιδευτικούς θα συμμετάσχουν και άλλοι κοινωνικοί και εκπαιδευτικοί φορείς, με στόχο να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

Ανήσυχο το υπουργείο

Λίγη ώρα μετά από την ανακοίνωση των παραπάνω, ο υπουργός Παιδείας έδωσε συνέντευξη Τύπου αφιερωμένη αποκλειστικά στο θέμα των αναπληρωτών, σε μια σαφή προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Στη διάρκειά της, ο υπουργός Παιδείας με το επιχείρημα ότι πέρσι από τους 6.200 διορισμούς, οι 5.900 ήταν αναπληρωτές, θέλησε να πείσει πως οι αναπληρωτές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διορισμού. Περιόρισε μάλιστα το θέμα στους 4.500 αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν δύο χρόνια τουλάχιστον προϋπηρεσία και είπε ότι με βάση το υψηλό ποσοστό διορισμών από την επετηρίδα και το διαγωνισμό, "θα διοριστούν οι αναπληρωτές που αυτή τη στιγμή διαμαρτύρονται". Αναφέρθηκε δε και το ζήτημα της "προνομιακής μοριοδότησης" των αναπληρωτών που έχουν προϋπηρεσία.

Μίλησε μάλιστα για αύξηση των διορισμών φέτος από τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και της ενισχυτικής διδασκαλίας, τη στιγμή που οι παραπάνω θεσμοί θα λειτουργήσουν με τους υπηρετούντες εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα γίνονται συγχωνεύσεις τμημάτων και τα μέτρα αξιολόγησης και φιλτραρίσματος των μαθητών οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη μείωση του μαθητικού δυναμικού.

Ο υπουργός Παιδείας επίσης είπε ότι το υπουργείο Παιδείας σκοπεύει να δημοσιοποιήσει μόνο τον πίνακα αυτών που πήραν τη βάση (το 14) και πάνω στο διαγωνισμό, τονίζοντας πως αυτό εξασφαλίζει από τη μια πλευρά το αδιάβλητο του διαγωνισμού, και, από την άλλη, προστατεύει την προσωπικότητα του υποψηφίου.

Δήλωσε πάντως ότι δε συζητά για αλλαγή του συστήματος. Παρέπεμψε για μετά το διαγωνισμό, το Σεπτέμβρη, δηλώνοντας ότι αν προκύψουν προβλήματα από το διαγωνισμό, θα συζητηθούν στη Βουλή. Μιλώντας για μέτρα που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα του νέου συστήματος διορισμών, έφτασε σε σημείο να κάνει λόγο για ταχύρυθμα προγράμματα που θα βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να ετοιμαστούν για τις εξετάσεις (!).

Φοιτητικό και λαϊκό κίνημα θα περιφρουρήσει το άσυλο

Ανακοίνωση της Επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ

Την προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων για άρση του ασύλου στα ΤΕΙ, που προωθείται με το νομοσχέδιο για τα εν λόγω Ιδρύματα, καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ του ΚΣ της ΚΝΕ, υπογραμμίζοντας ότι το "άσυλο είναι υπόθεση του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος" και ότι "μαζί θα το περιφρουρήσουν και δεν πρόκειται να επιτρέψουν την ανατροπή των δημοκρατικών κατακτήσεων του φοιτητικού κινήματος, την επιστροφή στις πιο μαύρες μέρες της ιστορίας, που επιχειρεί η κυβέρνηση και οι ευρωλάγνοι υποστηρικτές της πολιτικής της".

Μέχρι πριν λίγες μέρες ίσχυε ότι για την άρση του ασύλου απαιτείται η πλειοψηφία 2/3 της Συνέλευσης του ΤΕΙ. Με το νέο νόμο η πλειοψηφία των 2/3 αφορά το Συμβούλιο του ΤΕΙ, που είναι πιο ολιγομελές όργανο.

Ο στόχος είναι σαφής, τονίζει η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ: "Μπροστά στην αντιεκπαιδευτική επέλαση για την κατάργηση όσων έχουν απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, τη μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μια "σούπα" κατάρτισης, οι αντιδράσεις θα φουντώσουν, όπως φάνηκε ήδη από τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο".

"Η κυβέρνηση, λοιπόν, προετοιμάζει το έδαφος, συνεπικουρούμενη και από τη ΝΔ, για το πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής", επισημαίνει η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ και προσθέτει: "Ο δρόμος που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση είναι γνωστός: Τον γνώρισαν οι συνταξιούχοι, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι της Ιονικής, όλοι όσοι κατεβαίνουν στο δρόμο να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Είναι ο δρόμος των ΜΑΤ, της βίας και της καταστολής. Θέλουν να βάλουν και στα πανεπιστήμια τα ΜΑΤ, γι' αυτό φροντίζουν να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους. Η κατάργηση του ασύλου στα ΤΕΙ είναι το πρώτο βήμα για την κατάργησή του και στα ΑΕΙ".

Τέλος, η Επιτροπή ΑΕΙ - ΤΕΙ, υπογραμμίζοντας ότι "είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες μεθόδους μπορούν να καθυποτάξουν το σπουδαστικό και φοιτητικό κίνημα", σημειώνει με έμφαση: "Θα το βρουν απέναντί τους ενωμένο, ακόμη και αν δεν υπάρχει σήμερα ΚΣ ΕΣΕΕ και ΕΦΕΕ, αφού οι παρατάξεις που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, ΕΑΑΚ, ΣΥΝ), βάζουν πλάτη για το πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, φρόντισαν να μην πραγματοποιηθούν τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, αγνοώντας τη θέληση δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών. Μέσα από τους συλλόγους, τις Γενικές Συνελεύσεις, οι σπουδαστές και οι φοιτητές θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Με τους αγώνες τους, θα αναγκάσουν την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση να μείνει κενό γράμμα, μαζί με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα θα ανατρέψουν αυτή την πολιτική".

Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Ερευνών του ΤΕΙ Πειραιά, όπου λειτουργούν Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, πραγματοποίησαν χτες σπουδαστές και φοιτητές

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Ερευνών του ΤΕΙ Πειραιά, που εδρεύει στα Εξάρχεια, όπου λειτουργούν δύο Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι σπουδαστές και φοιτητές, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην ίδρυση και τη λειτουργία αυτών των Προγραμμάτων.

Σπουδαστές και φοιτητές ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα ΠΣΕ για την πραγματικότητα σχετικά με αυτήν την "καινοτομία" στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τους είπαν δηλαδή ότι πρόκειται στην ουσία για προγράμματα κατάρτισης, ενταγμένα σε αυτό που έχει ονομαστεί "διά βίου κατάρτιση", κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πολυεθνικών, που θέλουν "ευέλικτο" και φτηνό εργατικό δυναμικό και ότι εφαρμόζονται στη χώρα μας κατ' επιταγήν της "Λευκής Βίβλου" και των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ. Συζήτησαν μαζί τους για το "μελανό αύριο" που διαγράφεται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, για τα πτυχία και τα εργασιακά δικαιώματα, αν δεν ανατραπεί στην πράξη αυτή η αντιδραστική αντιεκπαιδευτική πολιτική που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 2525/97 και τους κάλεσαν να ενώσουν όλοι μαζί τις φωνές τους και να αγωνιστούν για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, ολόπλευρη μόρφωση και όχι κατάρτιση, κατάργηση αυτού του νόμου.

"Με σπόνσορες και ΠΣΕ δε γίνεται παιδεία, παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν παιδεία", "Οχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά", βροντοφώναζαν οι σπουδαστές και οι φοιτητές στους διαδρόμους του Κέντρου Ερευνών.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κέντρο Ερευνών του ΤΕΙ Πειραιά, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας (οδός Μεθώνης 8 - 10, στα Εξάρχεια), ίδρυσαν με συνωμοτικό τρόπο το υπουργείο Παιδείας και το ΤΕΙ Πειραιά και λειτουργούν δύο Προγράμματα Σπουδών Επιλογής που έχουν ως αντικείμενα "Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις και Μεταφορές" και "Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες".

Να βάλουμε φραγμό στον κυβερνητικό ετσιθελισμό

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να προχωρεί απροκάλυπτα και με κάθε τίμημα στην εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα ΜΑΤ, η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός, οι δίκες, οι απειλές είναι πια στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, τμήματα αυτής της πολιτικής της, που το ξέρει η ίδια ότι θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες (παράνομες και καταχρηστικές) αντιδράσεις δεν τα αποκαλύπτει, αλλά τα περνά στη ζούλα. Ιδια τακτική ακολουθεί με την, κατά 4 μήνες, καθυστερημένη αποκάλυψη της συμφωνίας για παραμονή των αμερικανο-ΝΑΤΟικών βάσεων για έναν ακόμη χρόνο στη χώρα μας, ίδια τακτική ακολουθεί και με την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής(ΠΣΕ) στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

Εχοντας ως πιλότο την προσπάθεια εφαρμογής τους στο Πολυτεχνείο των Χανίων η κυβέρνηση πήρε το πρώτο της μάθημα. Ακόμα συνεχίζονται εκεί οι κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή των ΠΣΕ. Ο ετσιθελισμός, όμως, ο κυβερνητικός είναι πρωτοφάνερος, μια και με την επίταξη ενός σκληρού πυρήνα παραγόντων μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ που θα προωθήσουν με κάθε τρόπο αυτήν την πολιτική, προχωρούν μη λογαριάζοντας αντιδράσεις. Ετσι στα Χανιά τα ΠΣΕ λειτουργούν εκτός ιδρύματος, ενώ στα Γιάννενα χωρίς απόφαση της Συγκλήτου ανακοινώθηκε η ίδρυσή τους στο εκεί πανεπιστήμιο. Οταν κλήθηκε ύστερα από ένα μήνα η Σύγκλητος να αποφανθεί είχε... απαρτία για να εγκριθούν στο πόδι τα ΠΣΕ, δεν... είχε όμως απαρτία για να εγκριθούν κονδύλια για τη στέγαση. Τέτοια υποκρισία.

Οσο, βέβαια, αφορά την Αθήνα η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει τα ΠΣΕ πολύ πιο διαβασμένη. Μακριά από το χώρο του ΤΕΙ Πειραιά και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, (στη Μεθώνης 8 - 10, στα Εξάρχεια) για να μην έχει πολλά τρεχάματα με κινητοποιημένους σπουδαστές, ήδη έβαλε μπρος δύο ΠΣΕ: 1) Ναυτιλιακές επιχειρήσεις και Μεταφορές και 2) Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εδώ και 4 εβδομάδες, ενώ περιμένουν έγκριση άλλα δύο τέτοια προγράμματα στο ΤΕΙ Πειραιά, πρόγραμμα φτηνής αποκομμένης κατάρτισης στα μέτρα και τους σχεδιασμούς των βιομηχανιών.

Το όλο σχέδιο φαίνεται καλά στημένο. Οι διοικητικές υπηρεσίες των ΠΣΕ και όπως αποκαλύφθηκε και η διενέργεια των μαθημάτων έχει αποκεντρωθεί από το ΤΕΙ Πειραιά, έστω και αν αυτό τα διοργανώνει. Οι πολυεθνικές όμως δεν πρόκειται να χαριστούν εύκολα σε όποιες αντιδράσεις. Το σχέδιο ολοκληρώνεται με τη χειραγώγηση της συνείδησης των σπουδαστών μέσα στο ΤΕΙ Πειραιά.

Ενα οργανωμένο σχέδιο προώθησης της λογικής των πολυεθνικών και της υποταγμένης στάσης των μελλοντικών εργαζομένων έχει ξεκινήσει με τη διοργάνωση ημερίδων στο ΤΕΙ Πειραιά από το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Πειραιά (το ορμητήριο των επιχειρήσεων μέσα στα ΑΕΙ - ΤΕΙ).

Εκπρόσωποι των πολυεθνικών, με περιφρούρηση της όλης διαδικασίας από τη ΔΑΠ, ενημέρωναν τους σπουδαστές για το πώς συμπληρώνεται ένα βιογραφικό για κάποια επιχείρηση, πώς θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά του νέου στη συνέντευξη που θα δώσει στον εργοδότη για να πιάσει δουλιά. Χωρίς ίχνος ντροπής, μακριά από κάθε αξιοπρέπεια προέτρεπαν τους σπουδαστές να... αποφεύγουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως: "Δε συμφωνώ με την άποψή σας", "Οχι", "Δε θα το έλεγα αυτό" κλπ. Να μην εκφράζουν υπέρτατο ενθουσιασμό και οικειότητα, έστω και αν ο συνεντευκτής τούς παροτρύνει.

Οσο για την εξωτερική εμφάνιση και δει το ντύσιμο για τη μέρα της συνέντευξης οι πολυεθνικές διαφημίζουν τη δική τους κολεξιόν: Οχι μπλουτζίν, αλλά κοστούμια, γραβάτες κτλ.

Ολες αυτές οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έρχονται από τον κόσμο των βιομηχανιών της "Λευκής Βίβλου". Τον κόσμο όπου ο άνθρωπος σκύβει υποτακτικά σ' όποιον του δίνει, ύστερα από χίλιες κρησάρες, ένα ξεροκόμματο (λες και δε δούλεψε τουλάχιστον γι' αυτό, και όχι για πολύ παραπάνω που δικαιούται) που γλείφει εκεί που τον φτύνουν, που η προσωπική του άποψη και γνώμη, και σε τελική ανάλυση αξιοπρέπεια, τσαλαπατιέται μπρος στο αέναο δόγμα των πολυεθνικών "κέρδη και άλλα κέρδη".

Οι σπουδαστές, μέσα από τις ΓΣ καταδίκασαν όχι μόνο τα ΠΣΕ, αλλά συνολικά την κυβερνητική πολιτική για την παιδεία (Ν. 2525/97, Ν/Σ τεχνολογική εκπαίδευση, ΤΕΙ, ΠΔ). Με νέους πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες δε σκοπεύουν να περάσει στο ντούκου αυτή η πολιτική, θα βάλουν φραγμό στον κυβερνητικό ετσιθελισμό.

Η απάντηση στην ενορχηστρωμένη χειραγώγηση της συνείδησης, στο τορπίλισμα των σπουδών είναι το δυνάμωμα των συλλόγων (κόντρα στις μεθοδεύσεις των ΔΑΠ- ΠΑΣΠ - ΣΥΝ - ΕΑΑΚ στις ΕΦΕΕ - ΕΣΕΕ και στους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους) με τη στήριξη της Πανσπουδαστικής.

Ομως, η ορχήστρα της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των πολυεθνικών, για να κατέβει από τη σκηνή, για να σταματήσει να παίζει αυτό το θόρυβο, που μόνο τους ίδιους δεν ενοχλεί, πρέπει να οργανωθεί η αντεπίθεση μ' ένα ισχυρό μέτωπο παιδείας που τη μάχη δε θα τη δίνουν ξεκομμένα οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, αλλά ενωμένα ενάντια στον κοινό εχθρό, αυτήν την πολιτική, που πρέπει να ανατραπεί.

Κώστας ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ,

μέλος του Συμβουλίου Πόλης Αθήνας της ΚΝΕ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
Ενισχυμένη η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

Ενισχυμένη αναδεικνύεται η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" στις εκλογές που γίνονται στους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην 67η Γενική Συνέλευση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Πρώτη και ενισχυμένη βγήκε η ΔΕΕ στις εκλογές του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαϊδαρίου.Σε σύνολο 181 ψήφων (πέρσι ψήφισαν 191) η ΔΕΕ πήρε 80 ψήφους και εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο (στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 59 ψήφους και 1 αντιπρόσωπο). Η ΠΑΣΚ πήρε 68 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (είχε 92 και έναν) και η ΔΑΚΕ πήρε 25 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο (είχε 26 και κανένα).

Στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Κορωπίου - Λαυρίου "Κώστα Σωτηρίου",όπου ψήφισαν 275 (πέρσι 267) η ΔΕΕ πήρε 59 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (πέρσι 54 και 1). Η ΠΑΣΚ πήρε 83 και 1 (είχε 91 και έναν). Η ΔΑΚΕ πήρε 57 ψήφους (είχε 77) χάνοντας τον ένα αντιπρόσωπο που είχε πέρσι. Η Ανεξάρτητη Κίνηση πήρε 65 και έναν αντιπρόσωπο (είχε 37 και κανένα).

Στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου "Γεώργιος Σεφέρης" τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 525 (πέρσι 483). ΔΕΕ: 62 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (είχε 45 και κανένα). ΠΑΣΚ: 169 ψήφους και δύο αντιπροσώπους (είχε 199 και δύο). ΔΑΚΕ: 147 ψήφους και δύο αντιπροσώπους (είχε 135 και δύο). Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ): 45 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (είχε 42 και κανένα). ΑΣΕ: 49 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο (είχε 62 και έναν).

Προφεστιβαλική της ΚΝΕ στη Γερμανία

Εκδήλωση στο πλαίσιο του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο στις 7 μ.μ. στη Γερμανία,στο Schorndorf, Augustenstr 4(πάνω από τη βιβλιοθήκη). Θα μιλήσει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, χαιρετισμός θα υπάρχει εκ μέρους της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ και εκ μέρους της SDAJ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, παρουσίαση της 30χρονης ιστορίας της ΚΝΕ, θεατρικό σκετς από το έργο "Ο κύκλος με την κιμωλία", του Μπέρτολτ Μπρεχτ, και μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα "Ωμέγα".

Αγωνιστικά οι εκπαιδευτικοί στη Χαλκίδα

Την απόφαση να καταργήσουν το Ν.2525 διατράνωσαν οι εκπαιδευτικοί της Εύβοιας,σε συγκέντρωση που έγινε προχτές το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο. Με τη συμμετοχή σπουδαστών, αδιορίστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών συζήτησαν το συντονισμό και την κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στο νόμο 2525.

Την Τρίτη θα γίνει νέα συγκέντρωση με τη συμμετοχή των διοικήσεων των Συλλόγων Θήβας, Λιβαδειάς, Εύβοιας και Βοιωτίας (έχουν το ίδιο εξεταστικό κέντρο, το 1ο Λύκειο Χαλκίδας). Την Τετάρτη 10 Ιουνίου, οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα (πούλμαν θα αναχωρήσουν από την πλατεία Αγ. Νικολάου), ενώ την Πέμπτη 11 Ιουνίου, μια μέρα πριν το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θα ξαναγίνει συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και το βράδυ θα δοθεί συναυλία και θα προετοιμαστεί η κινητοποίηση της επόμενης μέρας.

Στην Εύβοια, κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν έχει δεχτεί να είναι επιτηρητής στο διαγωνισμό.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Φεστιβάλ γλεντιού και αγώνα

Στον πολιτισμό, ση μόρφωση και τη ζωή είναι αφιερωμένο το 1ο Φεστιβάλ του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, το οποίο ξεκινά σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος και ολοκληρώνεται αύριο. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν και τις δύο μέρες στις 6 μ.μ., και το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, συναυλίες, έκθεση βιβλίου, στέκια καλλιτεχνικής δημιουργίας, και τρελό φαγοπότι...

Ξεκινώντας την πρώτη απόπειρα για τη δημιουργία ενός θεσμού, ο οποίος αποτελεί σταθμό για το χώρο των σπουδαστών στις ιδιωτικές σχολές, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από τους σχολάρχες (αυταρχισμός, εκμετάλλευση, τρομοκρατία), ο Σύλλογος των Σπουδαστών, φιλοδοξεί να μετατρέψει το φεστιβάλ, σε χώρο ανταλλαγής απόψεων, βήμα έκφρασης, πεδίο συλλογικής δημιουργίας και αφετηρία για νέους αγώνες.

Επίσης, με το φεστιβάλ αυτό κλείνει πανηγυρικά μια χρονιά, η οποία και σηματοδοτήθηκε από τη δημιουργία και τη μαζικοποίηση του συλλόγου, κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό των σχολαρχών. Η πλούσια δράση του συλλόγου έφερε στο προσκήνιο τον σπουδαστή και τα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, κόντρα στους "ιλουστρασιόν" παραδείσους και τις υποσχέσεις των σχολαρχών, αποκάλυψε την παροχή πολιτικής προστασίας της κυβέρνησης στα "παραμάγαζα" της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών καλεί τους σπουδαστές να πάρουν μέρος στις διήμερες εκδηλώσεις και να παλέψουν μέσα από το Σύλλογό τους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Αποφασισμένοι να αποτρέψουν το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, εμφανίζονται οι εκπαιδευτικοί που προγραμματίζουν πολύμορφες κινητοποιήσεις

Νέο συλλαλητήριο για την παιδεία διοργανώνουν στις 10 του Ιούνη εκπαιδευτικοί και κοινωνικοί φορείς

Επιτυχίες των ΠΚΣ σε Σόφια και Βουκουρέστι

Τις 13 από τις 15 έδρες απέσπασαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στις εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών Σόφιας και με ποσοστό 83,7%. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 187 φοιτητές (έγκυρα 185) και οι ΠΚΣ πήραν 155 ψήφους και 13 έδρες (είχε 84 ψήφους και 6 έδρες) και η Α/συνέχεια πήρε 30 ψήφους και 2 έδρες (είχε 100 ψήφους και 7 έδρες).

Επιτυχία σημείωσαν οι ΠΚΣ και στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Βουκουρεστίου,που έλαβαν 24 ψήφους. Οι ΠΚΣ στο Βουκουρέστι συγκροτήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το '91 και μετά. Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 558 (έγκυρα 536). ΠΚΣ: 24 ψήφους. ΠΑΣΠ: 316 (είχε 256). ΔΑΠ: 111 (είχε 206). Ελληνες Φοιτητές: 80 ψήφους.

24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στα πλαίσια του 24ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", για σήμερα και τις επόμενες μέρες, είναι οι εξής:

  • Σήμερα:

- Η ΟΒ ΤΕΦΑΑ Σπουδάζουσας Αθήνας, στο χώρο της σχολής στη Δάφνη, στις 6 μ.μ. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: "Ολυμπιάδα 2004", πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, εκθέσεις βιβλίου και φωτογραφίας.

  • Την Παρασκευή 19 Ιούνη, στο ΤΕΙ Καλαμάτας, με θέμα: "Οι εξελίξεις στην παιδεία".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ